Tag: Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara

  • Anchetă privind calitatea alimentelor

    Anchetă privind calitatea alimentelor

    Poate găseşte şi România o modalitate
    de a avea un cadru legislativ care să îi permită să facă publice
    numele firmelor ce îi consideră pe români cetăţeni de mâna a doua, pentru a fi tratate la fel!
    Declaraţia – nervoasă – aparţine premierului Mihai Tudose, extrem de nemulţumit
    de standardele duble practicate de unii producători străini de alimente. Bazându-şi afirmaţiile pe un raport, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat un
    lucru pe care cumpărătorii îl remarcau, gustativ, demult: şi anume că produse vândute în România sunt inferioare
    calitativ celor similare comercializate în ţări europene occidentale pe care,
    la un moment dat, au avut oportunitatea să le viziteze.

    Din 29 de alimente
    studiate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, 9 prezentau
    diferenţe. Printre ele se numără conserve de peşte, şuncă, bacon şi parizer. Cum
    Petre Daea a precizat că nu poate specifica numele firmelor care au realizat
    aceste produse, pentru că legislaţia europeană nu îi permite, premierul Mihai
    Tudose i-a cerut, atunci, deţinătorului protofoliului la Justiţie,
    Tudorel Toader, să găsească o soluţie juridică în acest sens la nivel naţional,
    astfel încât românii să aleagă la raft în cunoştinţă de cauză.

    Mihai Tudose: Nu avem o normă europeană care să ne permită acest lucru. Poate avem o
    lege internă şi, dacă nu putem să îi scoatem de pe piaţă prin intermediul
    instrumentelor guvernamentale, măcar să putem face publice rezultatele
    analizelor. Să creăm un cadru legislativ care să ne permită să facem şi noi
    publicitate acelor firme care sunt mai şmechere, iertaţi-mi cuvântul, dar aşa
    se comportă, şi apoi românii să decidă. Eu cred că nu le va fi bine, după ce
    vom spune public cine îşi permite să umble cu dublu standard cu România.

    Baza discuţiei în găsirea unei soluţii juridice – a dat
    explicaţii ministrul Justiţiei
    – pleacă de la
    chestiunea unui tratament egal de care trebuie să se bucure toţi consumatorii Uniunii Europene. Că
    lucrurile nu stau aşa este confirmat şi de alte ţări est-europene.
    Bulgaria, Slovacia, Ungaria şi Polonia s-au plâns, şi ele, de dublu standard în domeniul alimentar,
    oficiali din aceste state solicitând Uniunii Europene să nu mai permită
    multinaţionalelor să folosească ingrediente de calitate inferioară pe pieţele
    mai ieftine în care fac livrări.

    Joi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a fost de
    acord că produsele alimentare aparent identice nu ar trebui să fie vândute cu
    ingrediente inferioare în Europa de Est. Vom face tot posibilul să punem capăt
    acestui mod discriminatoriu -
    a dat asigurări oficialul de la Bruxelles. Comisia Europeană s-a oferit,
    deja, să finanţeze studii ale statelor membre ale Uniunii Europene privind
    standardele produselor alimentare.