Tag: intoleranta la gluten

  • Implementarea legislaţiei europene pentru persoanele cu intoleranţă la gluten

    Implementarea legislaţiei europene pentru persoanele cu intoleranţă la gluten

    În
    România, sunt aproximativ 80.000 de persoane, adulţi şi copii, diagnosticate cu
    Intoleranţă permanentăla
    gluten sau Boală Celiacă
    , iar la nivel mondial se apreciază că 1% din populaţie
    ar suferi de această boală. Şi, cu toate acestea, în legislaţia noastră nu
    există o încadrare pentru aceşti oameni. Luna Mai a fost declarată la nivel
    mondial Luna Bolii Celiace, iar în România se fac demersuri pentru adaptarea
    legislaţiei la cea europeană.



    La
    Constanţa, 39 de copii se află în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă,
    după ce au fost diagnosticaţi cu Boală Celiacă, iar unii dintre ei chiar de la
    vârsta de un an. Numărul lor poate fi mult mai mare, spun specialiştii, care
    afirmă că boala este subdiagnosticată din cauza slabei informări.


    În
    ţări precum Italia, Slovacia şi Marea Britanie, minorii beneficiază de testări
    gratuite, bani pentru alimente şi cantine speciale în şcoli şi în spitale.


    În
    România, ca să primească o alocaţie dublă, părinţii trebuie să declare că au un
    copil cu handicap
    .


    Boala
    celiacă este o boală autoimună
    , care are peste 300 simptome şi afecţiuni
    asociate, printre care: dureri abdominale, vărsături, dar şi manifestări
    extradigestive, precum scădere în greutate, statură mică, eroziuni ale smalţului
    dentar, pubertate întârziată şi
    anemie.


    Dr.
    Adriana Bălaşa, medic specialist în gastroenterologie pediatrică: După confirmarea diagnosticului de boală celiacă este
    necesară instituirea dietei fără gluten pentru toată viaţa. Sunt excluse toate
    produsele pe bază de grâu, pâine, paste făinoase, prăjituri, covrigi. Problema
    este că glutenul se află şi în unele alimente la care nu ne gândim la început,
    precum mezeluri, îngheţată, ciocolată, bomboane, mixuri de condimente, sosuri
    şi dressing-uri pentru salate, în unele produse cosmetice conţin gluten, la fel
    şi unele medicamente pot avea gluten în compoziţie.





    Chiar dacă tratarea bolii nu presupune medicamente, regimul alimentar este
    costisitor şi ar fi nevoie de o alocaţie de hrană pentru aceşti copii. Produsele
    fără gluten pot fi şi de 4 – 5 ori mai scumpe decât cele obişnuite. Cei mai
    mulţi copii celiaci nu frecventează grădiniţa şi întâmpină probleme în momentul
    când ajung într-un spital în România, deoarece nu li se poate asigura o masă
    fără gluten.




    În Uniunea Europeană, există reglementări clare încă din 2014 cu privire la
    etichetarea produselor care conţin gluten
    , dar şi o Directivă a Comisiei Europene
    din 2006, care interzice utilizarea ingredientelor cu gluten la fabricarea preparatelor
    pentru bebeluşi.




    Eurodeputatul Daciana Sârbu, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu,
    sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European: Peste tot în Uniunea Europeană, organizaţiile pacienţilor şi ale personalului medical ar trebui să creeze programe speciale pentru copii, pentru
    diagnosticarea timpurie a bolii. În Italia, de exemplu, autorităţile şi
    asociaţiile de specialitate au desfăşurat campanii de informare şi există şi în
    şcoli şi în spitale opţiunea fără gluten. În Marea Britanie, în unele regiuni,
    bolnavii pot primi gratuit alimente fără gluten, în baza unei prescripţii de la
    medic. În ultima perioadă, însă, odată cu situaţia ieşirii Marii Britanii din
    Uniunea Europeană s-a discutat despre tăierea acestor fonduri.



    România
    face acum primii paşi pentru implementarea legislaţiei europene referitoare la
    persoanele cu intoleranţă la gluten, iar o lege dedicată am putea avea abia peste
    doi ani.