Tag: Jocurile Olimpice Paris 2024

  • Medalii pentru România la Olimpiadă

    Medalii pentru România la Olimpiadă

    La fiecare patru ani, cei mai buni sportivi ai lumii se confruntă la Jocurile Olimpice. Evenimentul a adus şi anul acesta la start 10.700 de competitori, din 206 ţări şi teritorii. Cu o delegaţie de peste o sută de sportivi, România se află printre ţările cel mai bine reprezentate, la 100 de ani de la prima medalie olimpică a tricolorilor, câştigată tot la Paris, la rugby. În total, de-a lungul vremii, sportivii români au câştigat 313 medalii olimpice, dintre care 92 de aur, 98 de argint şi 123 de bronz.

     

    Membrii delegaţiei române s-au remarcat deja, la Paris, încă din primele zile de întreceri. Cu medalia de aur de la 200 de metri liber şi cu bronzul de la 100 de metri, David Popovici s-a aflat printre cei mai premiaţi înotători. La doar 19 ani, sportivul  clubului Dinamo Bucureşti, dublu campion mondial si cvintuplu campion european, şi-a completat palmaresul cu ultimele medalii care îi lipseau, şi anume cele olimpice.

     

    Au venit apoi primele medalii ale canotorilor: aur la dublu vâsle masculin şi argint în proba similară feminină, marcând un salt remarcabil la o disciplină la care, în ultima vreme, cele mai multe rezultate s-au obţinut la rame.

     

    Nu trebuie uitat nici progresul înregistrat la gimnastică. Deşi a fost disciplina cea mai premiată, cu 25 de medalii de aur, 20 de argint şi 26 de bronz, gimnastica nu ne-a mai oferit satisfacţii din 2012, de la Londra, când Sandra Izbaşa a câştigat aurul la sărituri, Cătălina Ponor a luat argintul la sol, iar echipa feminină a câştigat medaliile de bronz. Acum, fetele au reuşit să reintre în topul naţiunilor, terminând pe locul 7 concursul echipelor şi obţinând mai multe calificări în finalele individuale.

     

    Cele mai mari aşteptări pentru zilele care au mai rămas merg, în continuare, spre canotaj, unde ultimele finale sunt programate sâmbătă. Tot de pe ape aşteptăm medalii şi de la multiplul campion mondial la kanoe Cătălin Chirilă. Acesta este continuatorul unei tradiţii de performanţe care se apropie de şapte decenii şi care a început cu cele două medalii de aur aduse în 1956 de Leon Rotman de la Jocurile de la Melbourne şi a continuat cu cele patru titluri câştigate de Ivan Patzaichin între 1968 şi 1984.

     

    Avem aşteptări, ca întotdeauna, şi de la atletism, însă ultimele rezultate la competiţiile mondiale si europene ne obligă să ne moderăm optimismul. Nu în ultimul rând, la haltere, România va fi reprezentată de două sportive cu şanse bune la medalii: Loredana Toma, la 71 de kilograme, şi Mihaela Cambei, la 49. Loredana se situează pe locul 4 al clasamentului mondial la categoria sa, iar Mihaela, pe locul 5. În concurs, va conta, bineînţeles, forma de moment, dar şi ambiţia de care cele două competitoare au dat dovadă de fiecare dată când a fost nevoie.

  • Jurnal românesc – 09.07.2024

    Jurnal românesc – 09.07.2024

    Activităţile de reparaţie sunt prevăzute să dureze 730 de zile, fără ca acest fapt să ducă la oprirea traficului rutier pe pod, precizează MAE. Într-o primă etapă, circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria şi, ulterior, pe sensul de ieşire din Bulgaria, pe direcţia către România. MAE le recomandă cetăţenilor români să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului şi să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

     

    Ambasada României în SUA şi Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi cu sprijinul mai multor parteneri locali, organizează, în perioada 12-14 iulie, cea de-a treia ediţie a festivalului ‘Weekend-ul românesc de la Washington’. Este cel mai mare proiect de diplomaţie culturală al României în Statele Unite, dar şi cel mai mare festival românesc din America, precizează într-un comunicat Ambasada României în SUA. Festivalul se înscrie în programul anual iniţiat şi coordonat de Ambasada României, intitulat ‘România – SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice. De 20 de ani împreună sub umbrela NATO’. ‘Weekend-ul românesc de la Washington’ propune publicului o ofertă culturală diversă, accesibilă şi atractivă, punând accentul pe unicitatea şi spectaculosul culturii tradiţionale româneşti, pentru care există un mare interes în rândul americanilor, se precizează în comunicatul Ambasadei. Publicul se va putea bucura de concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziţii de cărţi româneşti în traducere engleză, demonstraţii meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii de haine şi bijuterii inspirate de forme tradiţionale, degustări de bucate specifice şi vin, organizate pe eleganta esplanadă The Wharf, una dintre cele mai populare şi în vogă zone din Washington, D.C., situată pe malul râului Potomac. Sâmbătă, 13 iulie, va fi marcată şi Ziua Universală a Iei.

     

    În contextul derulării Jocurilor Olimpice de vară Paris 2024, Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria și în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Comitetul Olimpic și Sportiv Român, organizează vineri, 12 iulie, ora 18:30, la sediul ICR Budapesta și sâmbătă, 13 iulie, orele 08:30 și 19:00, în Parcul Varosliget și sediul ICR Budapesta, o serie de evenimente inedite, reunite sub titlul OlimpiCulture. Memorie și valori. Prin acest proiect, ICR doreşte să marcheze valorile universale ale olimpismului și, totodată, să celebreze sportive din România, câștigătoare a numeroase medalii olimpice. Evenimentul din 12 iulie se va deschide cu vernisarea expoziției de fotografie outdoor OlimpiCulture. Memorie și valori, la sediul Ambasadei României. În continuare, la sediul ICR Budapesta, începând cu ora 19:00, va avea loc întâlnirea cu sportivele invitate la eveniment: Maricica Puică si Gabriela Szabó (atletism), Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru (gimnastică), Laura Gabriela Cârlescu Badea şi Roxana Bârlădeanu (scrimă) și Camelia Potec (înot). A doua zi, pe 13 iulie, la ora 8:30, în Parcul Varosliget se va organiza un concurs de joy-running, unde participanții vor avea prilejul de a alerga alături de sportivele invitate.

     

    Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă două reprezentații ale spectacolului „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, la Festivalul Shakespeare din Gdańsk, duminică, 28 iulie, de la ora 18:00, și luni, 29 iulie, de la ora 19:30. Participarea are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia și face parte din seria de evenimente ocazionate de inaugurarea Sezonului Cultural România – Polonia 2024-2025. Spectacolul în limba română va fi prezentat cu supratitrare în limbile polonă și engleză. „Oamenii sunt singurele animale care pot fi irațional de crude, care pot săvârși acte spectaculoase de violență atât asupra lor, cât și asupra altor persoane. Poate că acest lucru este legat de faptul că oamenii sunt singurele ființe care își pot pune la îndoială propria existență”, spune Declan Donnellan. Şi continuă: “Uneori, oamenii fac lucruri minunate sau îngrozitoare doar pentru a dovedi că existăm. Dilema lui Hamlet încarnează această luptă. Dar nu direct, ci enigmatic, ca o fantomă în jurul coridoarelor întunecate de la Elsinore.”

  • Sportivul săptămânii: Canotorii Ionela si Marius Cozmiuc vor purta la Paris drapelul României

    Sportivul săptămânii: Canotorii Ionela si Marius Cozmiuc vor purta la Paris drapelul României

    Sportivii vor defila pe Sena – fiecare delegaţie în ambarcaţiunea sa – de la Podul Austerlitz până la Trocadero. Sute de mii de spectatori vor putea astfel urmări, de pe malurile fluviului parizian, defilarea navală.

    La fel ca la ultima ediţie a jocurilor, cea de la Tokyo, drapelul fiecărei delegaţii va fi purtat de un sportiv şi o sportivă. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a ales drept purtători ai Tricolorului pe canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc, soţ şi soţie, iar Radio România Internaţional i-a desemnat Sportivii săptămânii. Cei doi au adunat împreună 19 medalii la marile competiții.

    Ionela Cozmiuc, cunoscută în debutul carierei sale ca Ionela Lehaci, s-a născut pe 3 ianuarie 1995 la Câmpulung Moldovenesc. Are în palmares un loc 8 la Jocurile Olimpice de la Rio şi un loc 6 la Tokyo. A câştigat trei medalii de aur la Campionatele Mondiale, dintre care una la simplu, categorie uşoară, şi două la dublu vâsle, categorie uşoară, alături de Gianina Beleagă. La Europene s-a impus de două ori la simplu şi o dată la dublu, chiar anul acesta, la Szeged, în Ungaria, tot împreuna cu Gianina, care acum se numeşte van Groningen.

    Marius Cozmiuc s-a născut în 1992, pe 7 septembrie, la Suceava (nord). Este campion mondial şi dublu campion european la doi rame fără cârmaci. A obţinut primul aur european alături de Ciprian Tudosă, iar al doilea, precum şi medalia de aur de la Mondiale, alături de Sergiu Bejan. A participat până acum la trei ediții ale Jocurilor, şi anume la Londra 2012, Rio 2016 şi Tokyo 2020. La ultima ediție a Jocurilor a fost vicecampion olimpic la doi rame fără cârmaci, alături de Tudosă.

    Ionela şi Marius Cozmiuc nu sunt primii canotori care poartă drapelul României la o ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice. Primul a fost Iulică Ruican, la Atlanta, în 1996, care venea după aurul olimpic câştigat la Barcelona, în ’92, la 4+1. A urmat  Elisabeta Lipă, actuala preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport de la Bucureşti, cvintuplă campioană olimpică. Ea a dus steagul la Sydney, în 2000, şi la Atena, in 2004. Ultima a fost Simona Radiş, care a purtat Tricolorul la ultima ceremonie, cea de la Tokyo, împreuna cu înotătorul Robert Glinţă. Simona a câştigat apoi, în capitala Japoniei, aurul olimpic la dublu vâsle împreună cu Ancuţa Bodnar.