Tag: leguma

  • Dovleacul multifuncţional

    Dovleacul multifuncţional

    Cea mai căutată legumă a
    acestei săptămâni este dovleacul pentru că, de câţiva
    ani, România a importat o sărbătoare care îi atrage
    pe copii – Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie. Cu alte cuvinte, dacă nu
    avem sărbătoare, o importăm, dacă nu avem tradiţie, o construim! Aşa se face că
    în aceste zile, dovlecii pictaţi sau sculptaţi au doar un rol decorativ pentru
    Halloween.


    Ţinând cont de faptul că
    sunt folosiţi la pregătirea unor mâncăruri sau unor preparate dulci, devine
    dificilă încadrarea dovleacului la legume sau la fructe. Pentru nehotărâţi, cel
    mai simplu preparat este dovleacul copt în
    cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la
    reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele
    E şi C. O
    altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a-l tăia în jumătate, de a-l
    curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză. Dacă brânza este sărată,
    atunci putem considera că dovleacul este legumă, dacă amestecăm brânza cu puţin
    orez şi o îndulcim cu zahăr, atunci ne gândim la dovleac ca la un fruct.

    Plăcinta
    cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi
    făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la
    ştrudele. Curăţat de seminţe şi de coajă, dovleacul trebuie dat pe răzătoare. În
    continuare, poate fi lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el sau
    poate fi călit într-o tigaie. După aceea trebuie amestecat cu zahăr şi cu
    puţină scorţişoară. Dacă se face cu aluat dospit, atunci într-o tavă trebuie
    întins un strat de aluat , apoi un strat de dovleac ras, după care deasupra se
    mai pune un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie înţepat cu o
    furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Tava trebuie lăsată în
    cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit, după care
    plăcinta trebuie pudrată cu zahăr şi porţionată. Plăcintă mai
    poate fi făcutăşi cu aluat subţire, folosit de obicei, la ştrudele.

    Dovleacul are uneori şi un rol utilitar, putând fi folosit şi ca vas
    pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un capac în partea
    superioară, trebuie îndepărtate seminţele din
    interiorul dovleacului. Se întind apoi foi
    de varză în interior,
    peste care se pun sarmalele, prefierte într-un
    alt vas. După umplere, se mai pun câteva foi de varză
    peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
    foc mic, timp de o oră. Având în vedere şi această inedită utilizare, ca vas de
    gătit, se poate spune despre dovleac că este … multifuncţional.

  • Dovleacul multifuncţional

    Dovleacul multifuncţional

    Cea mai căutată legumă a
    acestei săptămâni este dovleacul pentru că, de câţiva
    ani, România a importat o sărbătoare care îi atrage
    pe copii – Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie. Cu alte cuvinte, dacă nu
    avem sărbătoare, o importăm, dacă nu avem tradiţie, o construim! Aşa se face că
    în aceste zile, dovlecii pictaţi sau sculptaţi au doar un rol decorativ pentru
    Halloween.


    Ţinând cont de faptul că
    sunt folosiţi la pregătirea unor mâncăruri sau unor preparate dulci, devine
    dificilă încadrarea dovleacului la legume sau la fructe. Pentru nehotărâţi, cel
    mai simplu preparat este dovleacul copt în
    cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la
    reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele
    E şi C. O
    altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a-l tăia în jumătate, de a-l
    curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză. Dacă brânza este sărată,
    atunci putem considera că dovleacul este legumă, dacă amestecăm brânza cu puţin
    orez şi o îndulcim cu zahăr, atunci ne gândim la dovleac ca la un fruct.

    Plăcinta
    cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi
    făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la
    ştrudele. Curăţat de seminţe şi de coajă, dovleacul trebuie dat pe răzătoare. În
    continuare, poate fi lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el sau
    poate fi călit într-o tigaie. După aceea trebuie amestecat cu zahăr şi cu
    puţină scorţişoară. Dacă se face cu aluat dospit, atunci într-o tavă trebuie
    întins un strat de aluat , apoi un strat de dovleac ras, după care deasupra se
    mai pune un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie înţepat cu o
    furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Tava trebuie lăsată în
    cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit, după care
    plăcinta trebuie pudrată cu zahăr şi porţionată. Plăcintă mai
    poate fi făcutăşi cu aluat subţire, folosit de obicei, la ştrudele.

    Dovleacul are uneori şi un rol utilitar, putând fi folosit şi ca vas
    pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un capac în partea
    superioară, trebuie îndepărtate seminţele din
    interiorul dovleacului. Se întind apoi foi
    de varză în interior,
    peste care se pun sarmalele, prefierte într-un
    alt vas. După umplere, se mai pun câteva foi de varză
    peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
    foc mic, timp de o oră. Având în vedere şi această inedită utilizare, ca vas de
    gătit, se poate spune despre dovleac că este … multifuncţional.