Tag: lipoveni

  • Sărbători pe stilul vechi

    Sărbători pe stilul vechi

    În țara noastră peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, cu precădere ruși lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi. În mai multe zone din țară,  sunt astfel organizate Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi, în datele de 7, respectiv noaptea de 13 spre 14 ianuarie.

    Tradițiile și obiceiurile respectate în sărbătorirea Crăciunului pe rit vechi au multe similitudini cu cele din decembrie. Credincioșii se îmbracă în costume tradiționale și merg la colindat. Familia se reunește pentru cina sfântă, un moment important al sărbătorii.

    Paul Condrat, lipovean din Jurilovca, ne-a vorbit despre sărbători, aşa cum sunt ele organizate de comunitatea lipoveneană: “Lipovenii sunt ruși din punct de vedere etnic, dar confesional ortodocşi de rit vechi. E ortodoxie arhaică, originală. Singura diferența față de restul Ortodoxiei nu constă doar în cea de calendar, respectiv Iulian, Gregorian, nou – vechi. Sunt și câteva diferențe de cult. Astăzi tradițiile se respectă într-o măsură încă destul de mare.
    Sărbătorile sunt un pic diferite, respectiv se marchează aceste sărbători de Nașterea Domnului,  Anul Nou mai degrabă în familie, în petreceri mici, restrânse. Seara de Ajun este o seară liniștită, fără petrecere. În seara de Ajun colindă copiii mai măricei, tinerii. În ziua de Anul Nou, în prima zi a anului, colindatul este făcut de copilașii cei mai mititei. Sunt multe elemente comune cu Plugușorul, mai degrabă. Este un singur colind, începe cu vorbele: “Pe câmpuri umbla Dumnezeu”, nu e o traducere foarte potrivită, e o traducere cuvânt cu cuvânt, dar astfel se marchează trecerea la Anul Nou. Se urează un an nou și cu un noroc nou, o nouă șansă!”

    L-am întrebat pe Paul Condrat dacă există mâncăruri specifice menite să aducă acest noroc nou, conţinut în urare: “Nu în mod deosebit, dar  oarecum cuvinte din colindă se regăsesc și pe masă. Aș aminți mai degrabă o prăjitură, un desert, de fapt un fel de biscuiți, cu o formă apropiată cu “nucile” (n.r. desert din cocă ce imită forma nucilor), dar fără vreo cremă. Un aluat simplu și  bun.”

    Dincolo de tradiţie, aceste sărbători pe stil vechi au devenit un bun pretext pentru petrecăreţii de alte confesiuni să continue distracţia. Care sunt tentaţiile pregătite pentru turişti l-am întrebat pe Paul Condrat:  “Gastronomia pescărească  tradițională locală și desigur, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în oferta pensiunilor locale, avem şi mâncăruri tradiţionale din carne de porc: sarmale, răcitură din porc, altfel, din cele de pește tradiționale, borșul pescăresc este vedeta, nu poate lipsi de la nicio masă și apoi și alte preparate din pește. gustări din pește, pește afumat, icre, diverse variante de pește marinat, chifteluțe din pește.

     

    În comunitatea ucraineană din nordul României, spre exemplu, gospodinele pregătesc cele 12 feluri de mâncare de post pentru masa din Ajunul Crăciunului, folosind hribi, fasole, făină, mălai, cartofi şi varză murată. Pentru a avea cele 12 feluri de mâncare se fac mai multe feluri de mâncare cu acelaşi ingredient.  Un preparat specific îl reprezintă coltunaşii din făină albă, cu umplutură de dulceaţă, nuci, varză murată, după gust. Ciorba de varză murată şi sărmăluţele cu păsat sunt feluri care, de asemenea, nu lipsesc din nicio gospodărie.

    Pentru ucrainenii din Maramureş, tradiţia cere ca pe masa de Crăciun să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este ”hrebleanca”, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, de pe masă nu poate lipsi grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peştele. Tot un obicei specific zonei este ca picioarele mesei să fie legate cu un lanţ care rămâne aşa până la Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că astfel binele va rămâne în casă. Dintre deserturile tradiţionale ale ucrainenilor de Crăciun se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute cu gem.

    Cât despre comunitatea sârbilor din Banat, aceştia întâmpină Crăciunul cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi cu o plăcintă denumită cesniţa, cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an să fie dulce şi blând. Înainte de a coace această plăcintă, în interiorul ei se pun două monede, existând credinţa că acei care le vor găsi vor avea noroc tot anul.

    Paul Condrat, din Jurilovca, a încheiat cu o urare: “Urarea noastră pe de Anul Nou: un an nou și cu un noroc nou, o nouă șansă)!”

    Aşa să ne fie tuturor, fie că am început anul acum sau mai devreme!

  • Malasolca

    Malasolca

    În această săptămână, comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.



    În aceste comunităţi au fost pregătite, pe îndelete, mâncăruri şi dulciuri specifice Crăciunului şi Anului Nou pe stil vechi. În comunitatea ruşilor lipoveni din comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, plăcinta cu brânză dulce este pregătită pentru Anul Nou şi pentru hramul Sf. Vasile pe stil vechi (marcat chiar astăzi, 14 ianuarie). Tot cu această ocazie se mai pregăteşte ciorbă de văcuţă, friptură de porc sau de vită la cuptor, alături de sarmale de varză cu carne de porc şi de o plăcintă specifică, făcută nu cu foi de aluat, ci cu tăiţei sau cu fidea.



    În continuare, modul de preparare! Se fierb tăiței, se răcesc şi se amestecă cu lapte, un ou și zahăr. Se încinge bine o tigaie cu ulei și după ce se încinge, se răstoarnă acest amestec care trebuie să fie ca o compoziție de clătite, nici prea subțire, nici prea groasă, se mai bat trei ouă care se toarnă deasupra acestui amestec și apoi se bagă în cuptor pentru circa 20 de minute. După ce este scoasă din cuptor, tava este lăsată să se răcească şi se porţionează. Este un desert specific Crăciunului, dar şi pentru Anul Nou.



    Un preparat specific comunităţii ruşilor lipoveni, făcut însă în grabă şi aproape sigur nu în timpul sărbătorilor este malasolca. Este pregătită, de cele mai multe ori, pe baltă din peştii tocmai prinşi. Se face malasolcă din biban, şalău, ştiucă, crap, somn sau din oricare peşte prins în plasă sau în cârlig. Peştele trebuie curăţat, eviscerat, spălat, crestat de-a lungul coastelor şi apoi lăsat în sare. Se pun la fiert cartofi în coajă. Separat, după ce l-am spălat de sare, se pune şi peştele la fiert. În cazul în care a stat mult timp în sare, peştele poate fi pus la fiert în mai multe ape. Bucăţile de peşte se pun pe un platou împreună cu cartofii fierţi şi decojiţi. Se servesc cu mujdei de usturoi sau samurzac cum i se mai spune prin Delta Dunării şi prin Dobrogea.



    Avem nevoie de o căpăţână de usturoi, de ulei, de oţet şi puţină sare. După ce a fost pisat, usturoiul trebuie frecat cu puţină sare şi cu ulei până ce obţinem o pastă asemănătoare maionezei. Dacă este tare, mujdeiul poate fi stins, cum se spune, cu puţin oţet. În varianta de restaurant, mujdeiul poate fi ornat cu frunze de pătrunjel. În comunitatea ruşilor lipoveni din Brăila, în locul mujdeiului, malasolca este consumată cu hrean ras.

  • Malasolca

    Malasolca

    În această săptămână, comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi din România au sărbătorit Anul Nou. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.



    În aceste comunităţi au fost pregătite, pe îndelete, mâncăruri şi dulciuri specifice Crăciunului şi Anului Nou pe stil vechi. În comunitatea ruşilor lipoveni din comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, plăcinta cu brânză dulce este pregătită pentru Anul Nou şi pentru hramul Sf. Vasile pe stil vechi (marcat chiar astăzi, 14 ianuarie). Tot cu această ocazie se mai pregăteşte ciorbă de văcuţă, friptură de porc sau de vită la cuptor, alături de sarmale de varză cu carne de porc şi de o plăcintă specifică, făcută nu cu foi de aluat, ci cu tăiţei sau cu fidea.



    În continuare, modul de preparare! Se fierb tăiței, se răcesc şi se amestecă cu lapte, un ou și zahăr. Se încinge bine o tigaie cu ulei și după ce se încinge, se răstoarnă acest amestec care trebuie să fie ca o compoziție de clătite, nici prea subțire, nici prea groasă, se mai bat trei ouă care se toarnă deasupra acestui amestec și apoi se bagă în cuptor pentru circa 20 de minute. După ce este scoasă din cuptor, tava este lăsată să se răcească şi se porţionează. Este un desert specific Crăciunului, dar şi pentru Anul Nou.



    Un preparat specific comunităţii ruşilor lipoveni, făcut însă în grabă şi aproape sigur nu în timpul sărbătorilor este malasolca. Este pregătită, de cele mai multe ori, pe baltă din peştii tocmai prinşi. Se face malasolcă din biban, şalău, ştiucă, crap, somn sau din oricare peşte prins în plasă sau în cârlig. Peştele trebuie curăţat, eviscerat, spălat, crestat de-a lungul coastelor şi apoi lăsat în sare. Se pun la fiert cartofi în coajă. Separat, după ce l-am spălat de sare, se pune şi peştele la fiert. În cazul în care a stat mult timp în sare, peştele poate fi pus la fiert în mai multe ape. Bucăţile de peşte se pun pe un platou împreună cu cartofii fierţi şi decojiţi. Se servesc cu mujdei de usturoi sau samurzac cum i se mai spune prin Delta Dunării şi prin Dobrogea.



    Avem nevoie de o căpăţână de usturoi, de ulei, de oţet şi puţină sare. După ce a fost pisat, usturoiul trebuie frecat cu puţină sare şi cu ulei până ce obţinem o pastă asemănătoare maionezei. Dacă este tare, mujdeiul poate fi stins, cum se spune, cu puţin oţet. În varianta de restaurant, mujdeiul poate fi ornat cu frunze de pătrunjel. În comunitatea ruşilor lipoveni din Brăila, în locul mujdeiului, malasolca este consumată cu hrean ras.

  • Mâncăruri tradiţionale de Crăciun pe stil vechi

    Mâncăruri tradiţionale de Crăciun pe stil vechi

    Comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi
    din România sărbătoresc peste câteva zile Crăciunul pe stil vechi. Fiecare
    comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă
    şi influenţa bucătăriei româneşti.


    În comunitatea ucraineană din nordul României, gospodinele
    pregătesc 12 feluri de mâncare de post pentru masa din Ajunul Crăciunului,
    folosind hribi, fasole, făină, mălai, cartofi şi varză murată. Pentru a
    ajunge la cele 12 feluri de mâncare se fac două … trei feluri din hribi sau se
    fac diverse combinaţii. Un preparat
    specific îl reprezintă coltunaşii din făină albă. Se întinde foaia, se taie în
    pătrate în care se pune umplutura, dulceată, nuci, varză murată, după gustul
    fiecăruia. După ce se pliază foaia peste umplutură, colţunaşii se pun la fiert
    în apă cu puţină sare şi, când se ridică la suprafaţă, sunt stropiţi cu ulei
    încins. Ciorba de varză murată şi sărmăluţele cu păsat sunt feluri care nu
    lipsesc din nicio gospodărie.


    Pentru ucrainenii din Maramureş, tradiţia cere ca
    pe masa de Crăciun să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează
    bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este ”hrebleanca”, o mâncare
    făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, de pe masă nu poate
    lipsi grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peştele. De menţionat este
    obiceiul ca picioarele mesei să fie legate cu un lanţ care rămâne aşa până la
    Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că astfel binele va rămâne în casă.
    Dintre deserturile tradiţionale ale ucrainenilor de Crăciun se distinge grâul
    fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute
    cu gem.


    Pentru sârbii din Banat, Crăciunul este întâmpinat
    cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi cu o plăcintă denumită cesniţa,
    cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an să fie dulce şi blând. Înainte de
    a coace această plăcintă, în interiorul ei se pun două monede, existând
    credinţa că acei care le vor găsi vor avea noroc tot anul.



    Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni din Delta
    Dunării sau din zona Brăilei include, pe lângă preparatele din porc, bucate
    specifice cum ar fi lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi
    de viţă sau varză sau haladeţ (o piftie specială, care se serveşte cu hrean).
    Deosebirea faţă de piftia preparată in bucătăria tardiţională românească este
    că la cea a ruşilor lipoveni nu se pune usturoi. În rest se folosesc picioare
    de porc şi un rasol de porc pentru că are mai multă carne. După ce picioarele
    de porc au fost despicate, se pun la fiert, timp de circa două ore, laolaltă cu
    rasolul, cu două foi de dafin, cu două, trei cepe întregi, cu câteva boabe de
    piper şi de coliandru şi cu puţină sare. Se scot bucăţile de carne, se
    dezosează, iar zeama trebuie strecurată. Carnea mărunţită se pune în boluri,
    iar deasupra este turnată zeama strecurată după care se lasă la închegat.

    Această piftie se seveşte fie cu hrean ras, fie cu
    salată de sfeclă roşie amestecată cu hrean. De pe masa de Crăciun a ruşilor
    lipoveni nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat
    în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert se serveşte cozonac cu nucă şi
    colţunaşi cu brânză. La Jurilovca (localitate din Delta Dunării), felul
    principal de mâncare de Crăciun nu este din carne din porc şi nici din peşte,
    ci este gâscă umplută cu mere. De pe masa de Crăciun a lipovenilor din
    Jurilovca nu lipsesc însă mâncărurile din peşte: borşul de peşte, crapul la
    proţap şi chifteluţele din peşte

  • Mâncăruri tradiţionale de Crăciun pe stil vechi

    Mâncăruri tradiţionale de Crăciun pe stil vechi

    Comunităţile de ruşi lipoveni, ucrainieni şi sârbi
    din România sărbătoresc peste câteva zile Crăciunul pe stil vechi. Fiecare
    comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă
    şi influenţa bucătăriei româneşti.


    În comunitatea ucraineană din nordul României, gospodinele
    pregătesc 12 feluri de mâncare de post pentru masa din Ajunul Crăciunului,
    folosind hribi, fasole, făină, mălai, cartofi şi varză murată. Pentru a
    ajunge la cele 12 feluri de mâncare se fac două … trei feluri din hribi sau se
    fac diverse combinaţii. Un preparat
    specific îl reprezintă coltunaşii din făină albă. Se întinde foaia, se taie în
    pătrate în care se pune umplutura, dulceată, nuci, varză murată, după gustul
    fiecăruia. După ce se pliază foaia peste umplutură, colţunaşii se pun la fiert
    în apă cu puţină sare şi, când se ridică la suprafaţă, sunt stropiţi cu ulei
    încins. Ciorba de varză murată şi sărmăluţele cu păsat sunt feluri care nu
    lipsesc din nicio gospodărie.


    Pentru ucrainenii din Maramureş, tradiţia cere ca
    pe masa de Crăciun să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează
    bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este ”hrebleanca”, o mâncare
    făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, de pe masă nu poate
    lipsi grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peştele. De menţionat este
    obiceiul ca picioarele mesei să fie legate cu un lanţ care rămâne aşa până la
    Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că astfel binele va rămâne în casă.
    Dintre deserturile tradiţionale ale ucrainenilor de Crăciun se distinge grâul
    fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute
    cu gem.


    Pentru sârbii din Banat, Crăciunul este întâmpinat
    cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi cu o plăcintă denumită cesniţa,
    cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an să fie dulce şi blând. Înainte de
    a coace această plăcintă, în interiorul ei se pun două monede, existând
    credinţa că acei care le vor găsi vor avea noroc tot anul.



    Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni din Delta
    Dunării sau din zona Brăilei include, pe lângă preparatele din porc, bucate
    specifice cum ar fi lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi
    de viţă sau varză sau haladeţ (o piftie specială, care se serveşte cu hrean).
    Deosebirea faţă de piftia preparată in bucătăria tardiţională românească este
    că la cea a ruşilor lipoveni nu se pune usturoi. În rest se folosesc picioare
    de porc şi un rasol de porc pentru că are mai multă carne. După ce picioarele
    de porc au fost despicate, se pun la fiert, timp de circa două ore, laolaltă cu
    rasolul, cu două foi de dafin, cu două, trei cepe întregi, cu câteva boabe de
    piper şi de coliandru şi cu puţină sare. Se scot bucăţile de carne, se
    dezosează, iar zeama trebuie strecurată. Carnea mărunţită se pune în boluri,
    iar deasupra este turnată zeama strecurată după care se lasă la închegat.

    Această piftie se seveşte fie cu hrean ras, fie cu
    salată de sfeclă roşie amestecată cu hrean. De pe masa de Crăciun a ruşilor
    lipoveni nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat
    în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert se serveşte cozonac cu nucă şi
    colţunaşi cu brânză. La Jurilovca (localitate din Delta Dunării), felul
    principal de mâncare de Crăciun nu este din carne din porc şi nici din peşte,
    ci este gâscă umplută cu mere. De pe masa de Crăciun a lipovenilor din
    Jurilovca nu lipsesc însă mâncărurile din peşte: borşul de peşte, crapul la
    proţap şi chifteluţele din peşte

  • Gura Portiţei

    Gura Portiţei

    Dacă
    odată cu vremea bună vă doriţi să ajungeţi la mare sau poate în Deltă, cel mai
    potrivit popas ar fi la Gura Portiţei. Aflat la numai 50 de km sud de
    municipiul Tulcea, satul de vacanţă Gura Portiţei conservă farmecul şi
    naturaleţea pe care le-a avut dintotdeauna, valorificând limba de nisip dintre
    Lacul Goloviţa şi Marea Neagră.


    Iniţial sat de pescari, Gura
    Portiţei a devenit, în timp, sat de vacanţă, un paradis pentru cei ce iubesc
    litoralul sălbatic, unde singurul zgomot este acela al brizei şi al valurilor, departe
    de aglomeraţia staţiunilor de la Marea Neagră.


    Accesul către Gura Portiţei este
    mai deosebit, după cum ne-a spus Codruţ Cursaru, manager de rezervări, care
    ne-a lansat şi o invitaţie: Cu autoturismul puteţi veni până în
    Jurilovca, în port avem amenajată o parcare, iar de acolo vă preluăm în fiecare
    zi cu vaporaşul sau cu şalupele de viteză. Uitaţi de aglomeraţia din sudul
    litoralului şi veniţi într-o oază de linişte!


    Fiind amplasată în spaţiul
    rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, fiecare turist care vine la Gura Portiţei
    trebuie să achite permisul de acces în Deltă, eliberat de Administraţia Rezervaţiei
    Biosferei Delta Dunării, ce trebuie achiziţionat înainte de îmbarcarea pe
    vapor, de la automatul amplasat în Portul Jurilovca. Transferul cu vaporaşul durează
    o oră şi douăzeci de minute, iar călătoria cu şalupa rapidă durează cam
    treizeci de minute. În plus, până şi numai drumul pe apă către Gura Portiţei
    este o încântare, pe parcursul călătoriei turistul putând admira Lacul Goloviţa.
    Care sunt punctele forte ale zonei, ne-a spus tot Codruţ Cursaru: În primul rând liniştea pe care o oferă aceste locuri şi nu în ultimul
    rând preparatele tradiţionale din peşte, atât peşte de Marea Neagră, cât şi
    peşte de Razem. Pe lângă pescuit, organizăm şi excursii către sudul Deltei,
    unde puteţi admira peisajele superbe din acestă zonă.


    Astfel, puteţi beneficia de
    excursii cu hidrobuzele către zona Dranov – Dunavăţ, ce durează aproximativ 4
    ore, cu traversarea Lacului Razem sau de un traseu către colonia de pelicani de
    la Lacul Sinoe, traseu care durează cam 2 ore.


    Codruţ Cursaru ne-a prezentat şi
    câteva dintre tentaţiile gastronomice: În primul rând, scrumbia de Dunăre, la
    început de sezon, iar în plin sezon, chefalul de Marea Neagră.


    Iar ca reţete, saramura cu
    mămăliguţă este foarte apreciată de clienţi, la fel şi o reţetă a lipovenilor: storceacul
    (n.r. ciorbă de peşte făcută în principal din sturion sau alt peşte cu carne
    albă, numai dezosat) şi grătarul de peşte, după cum ne-a spus interlocutorul
    nostru.


    În sat aveţi posibilitatea să vă
    cazaţi la căsuţele de pe plajă
    sau la vile cu confort de 3 stele, amenajate cu aer conditionat, baie proprie,
    televizor LCD şi televiziune prin cablu.



    Şi chiar dacă la Gura Portiţei nu există un mare număr
    de restaurante, nu există cluburi, mall-uri sau supermarket-uri, există marea,
    briza şi nisipul, un colţ de sălbăticie, atins doar sporadic pentru amenajări
    necesare, dar care nu au tulburat ordinea naturală a lucrurilor, ceea ce
    reprezintă în ziua de azi un atu.

  • Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi

    Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi


    Comunităţile de ruşi lipoveni, ucraineni şi de sârbi din România sărbătoresc, la acest sfârşit de săptămână, Crăciunul. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti. Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni din Delta Dunării sau din zona Brăilei include, pe lângă preparatele din porc, bucate specifice cum ar fi lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă sau varză sau haladeţ (o piftie specială, care se serveşte cu hrean). Deosebirea faţă de piftia preparată în bucătăria tradiţională românească este că la cea a ruşilor lipoveni nu se pune usturoi.



    În rest se folosesc picioare de porc şi un rasol de porc pentru că are mai multă carne. După ce picioarele de porc au fost despicate, se pun la fiert, timp de circa două ore, laolaltă cu rasolul, cu două foi de dafin, cu două, trei cepe întregi, cu câteva boabe de piper şi de coliandru şi cu puţină sare. Se scot bucăţile de carne, se dezosează, iar zeama trebuie strecurată. Carnea mărunţită se pune în boluri, iar deasupra este turnată zeama strecurată după care se lasă la închegat. Această piftie se seveşte fie cu hrean ras, fie cu salată de sfeclă roşie amestecată cu hrean.



    De pe masa de Crăciun a ruşilor lipoveni nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert se serveşte cozonac cu nucă şi colţunaşi cu brânză. La Jurilovca (localitate din Delta Dunării), felul principal de mâncare de Crăciun nu este din carne din porc şi nici din peşte, ci este gâscă umplută cu mere. De pe masa de Crăciun a lipovenilor din Jurilovca nu lipsesc însă mâncărurile din peşte: borşul de peşte, crapul la proţap şi chifteluţele din peşte.



    Pentru ucrainenii din Maramureş, tradiţia cere ca pe masa de Crăciun să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este hrebleanca, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, de pe masă nu poate lipsi peştele sau grâul fiert, simbol al roadelor bogate. Există şi un obicei ca picioarele mesei să fie legate cu un lanţ care rămâne aşa până la Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că astfel binele va rămâne în casă. Dintre deserturile tradiţionale de Crăciun ale ucrainenilor se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute cu gem.



    Pentru sârbii din Banat, Crăciunul este întâmpinat cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi cu o plăcintă denumită cesniţa, cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an să fie dulce şi blând. Înainte de a coace această plăcintă, în interiorul ei se pun două monede, existând credinţa că acei care le vor găsi vor avea noroc tot anul.


  • Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi

    Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi


    Comunităţile de ruşi lipoveni, ucraineni şi de sârbi din România sărbătoresc, la acest sfârşit de săptămână, Crăciunul. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice, care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti. Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni din Delta Dunării sau din zona Brăilei include, pe lângă preparatele din porc, bucate specifice cum ar fi lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă sau varză sau haladeţ (o piftie specială, care se serveşte cu hrean). Deosebirea faţă de piftia preparată în bucătăria tradiţională românească este că la cea a ruşilor lipoveni nu se pune usturoi.



    În rest se folosesc picioare de porc şi un rasol de porc pentru că are mai multă carne. După ce picioarele de porc au fost despicate, se pun la fiert, timp de circa două ore, laolaltă cu rasolul, cu două foi de dafin, cu două, trei cepe întregi, cu câteva boabe de piper şi de coliandru şi cu puţină sare. Se scot bucăţile de carne, se dezosează, iar zeama trebuie strecurată. Carnea mărunţită se pune în boluri, iar deasupra este turnată zeama strecurată după care se lasă la închegat. Această piftie se seveşte fie cu hrean ras, fie cu salată de sfeclă roşie amestecată cu hrean.



    De pe masa de Crăciun a ruşilor lipoveni nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert se serveşte cozonac cu nucă şi colţunaşi cu brânză. La Jurilovca (localitate din Delta Dunării), felul principal de mâncare de Crăciun nu este din carne din porc şi nici din peşte, ci este gâscă umplută cu mere. De pe masa de Crăciun a lipovenilor din Jurilovca nu lipsesc însă mâncărurile din peşte: borşul de peşte, crapul la proţap şi chifteluţele din peşte.



    Pentru ucrainenii din Maramureş, tradiţia cere ca pe masa de Crăciun să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este hrebleanca, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, de pe masă nu poate lipsi peştele sau grâul fiert, simbol al roadelor bogate. Există şi un obicei ca picioarele mesei să fie legate cu un lanţ care rămâne aşa până la Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că astfel binele va rămâne în casă. Dintre deserturile tradiţionale de Crăciun ale ucrainenilor se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute cu gem.



    Pentru sârbii din Banat, Crăciunul este întâmpinat cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi cu o plăcintă denumită cesniţa, cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an să fie dulce şi blând. Înainte de a coace această plăcintă, în interiorul ei se pun două monede, existând credinţa că acei care le vor găsi vor avea noroc tot anul.


  • Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi

    Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi

    Comunităţile de ruşi
    lipoveni, ucraineni şi sârbi din România sărbătoresc în această săptămână
    Crăciunul. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice,
    care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.


    În comunitatea ucraineană din nordul României, gospodinele
    pregătesc 12 feluri de mâncare de post pentru masa din Ajunul Crăciunului,
    folosind hribi, fasole, făină, mălai, cartofi şi varză murată. Pentru a ajunge
    la cele 12 feluri de mâncare se fac două … trei feluri din hribi sau se fac
    diverse combinaţii. Un preparat specific
    îl reprezintă coltunaşii din făină albă. Se întinde foaia, se taie în pătrate
    în care se pune umplutura, dulceată, nuci, varză murată, după gustul fiecăruia.
    După ce se pliază foaia peste umplutură, colţunaşii se pun la fiert în apă cu
    puţină sare şi, când se ridică la suprafaţă, sunt stropiţi cu ulei încins.
    Ciorba de varză murată şi sărmăluţele cu păsat sunt feluri care nu lipsesc din
    nicio gospodărie.


    Tradiţia cere ca pe
    masa de Crăciun a ucrainenilor din Maramureş să fie aşezate nouă feluri de
    mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este
    ”hrebleanca”, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De
    asemenea, de pe masă nu poate lipsi grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau
    peştele. De menţionat este obiceiul ca picioarele mesei să fie legate cu un
    lanţ care rămâne aşa până la Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că
    astfel binele va rămâne în casă. Dintre deserturile tradiţionale ale
    ucrainenilor de Crăciun se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind
    îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute cu gem.


    Pentru sârbii din
    Banat, Crăciunul este întâmpinat cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi
    cu o plăcintă denumită cesniţa, cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an
    să fie dulce şi blând. Înainte de a coace această plăcintă, în interiorul ei se
    pun două monede, existând credinţa că acei care le vor găsi vor
    avea noroc tot anul.


    Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni din Delta
    Dunării sau din zona Brăilei include, pe lângă preparatele din porc, bucate
    specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean),
    lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă sau varză. Nu
    lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorba de perişoare sau
    chifteluţe. La desert se servesc cozonac cu nucă şi colţunaşi cu brânză. La Jurilovca (localitate din Delta Dunării), felul
    principal de mâncare de Crăciun nu este din carne din porc şi nici din peşte,
    ci este gâscă umplută cu mere. De pe masa de Crăciun a lipovenilor din
    Jurilovca nu lipsesc însă mâncărurile din peşte: borşul de peşte, crapul la
    proţap şi chifteluţele din peşte.

  • Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi

    Mâncăruri tradiţionale pentru Sărbătorile de Crăciun pe rit vechi

    Comunităţile de ruşi
    lipoveni, ucraineni şi sârbi din România sărbătoresc în această săptămână
    Crăciunul. Fiecare comunitate respectă tradiţiile, inclusiv cele gastronomice,
    care uneori poartă şi influenţa bucătăriei româneşti.


    În comunitatea ucraineană din nordul României, gospodinele
    pregătesc 12 feluri de mâncare de post pentru masa din Ajunul Crăciunului,
    folosind hribi, fasole, făină, mălai, cartofi şi varză murată. Pentru a ajunge
    la cele 12 feluri de mâncare se fac două … trei feluri din hribi sau se fac
    diverse combinaţii. Un preparat specific
    îl reprezintă coltunaşii din făină albă. Se întinde foaia, se taie în pătrate
    în care se pune umplutura, dulceată, nuci, varză murată, după gustul fiecăruia.
    După ce se pliază foaia peste umplutură, colţunaşii se pun la fiert în apă cu
    puţină sare şi, când se ridică la suprafaţă, sunt stropiţi cu ulei încins.
    Ciorba de varză murată şi sărmăluţele cu păsat sunt feluri care nu lipsesc din
    nicio gospodărie.


    Tradiţia cere ca pe
    masa de Crăciun a ucrainenilor din Maramureş să fie aşezate nouă feluri de
    mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este
    ”hrebleanca”, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De
    asemenea, de pe masă nu poate lipsi grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau
    peştele. De menţionat este obiceiul ca picioarele mesei să fie legate cu un
    lanţ care rămâne aşa până la Boboteaza pe stil vechi, existând credinţa că
    astfel binele va rămâne în casă. Dintre deserturile tradiţionale ale
    ucrainenilor de Crăciun se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind
    îndulcit cu miere, dar şi gogoşile umplute cu gem.


    Pentru sârbii din
    Banat, Crăciunul este întâmpinat cu preparate din peşte, cu purcel la proţap şi
    cu o plăcintă denumită cesniţa, cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an
    să fie dulce şi blând. Înainte de a coace această plăcintă, în interiorul ei se
    pun două monede, existând credinţa că acei care le vor găsi vor
    avea noroc tot anul.


    Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni din Delta
    Dunării sau din zona Brăilei include, pe lângă preparatele din porc, bucate
    specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean),
    lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă sau varză. Nu
    lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorba de perişoare sau
    chifteluţe. La desert se servesc cozonac cu nucă şi colţunaşi cu brânză. La Jurilovca (localitate din Delta Dunării), felul
    principal de mâncare de Crăciun nu este din carne din porc şi nici din peşte,
    ci este gâscă umplută cu mere. De pe masa de Crăciun a lipovenilor din
    Jurilovca nu lipsesc însă mâncărurile din peşte: borşul de peşte, crapul la
    proţap şi chifteluţele din peşte.