Tag: Lygia Alexandrescu

  • Epidemie de obezitate?

    Epidemie de obezitate?

    Calculat ca raport între greutate și pătratul înălțimii,
    indicele de masă corporală (IMC) arată dacă o persoană se află în limite
    normale din punct de vedere al greutății – atunci când rezultatul obținut se
    încadrează în intervalul 19 – 25. Dacă este supraponderală valorile sunt între
    25 și 30, în timp ce în spectrul obezității se regăsesc persoanele cu un indice
    mai mare de 30.

    La nivel european, tot mai mult privirile sunt îndreptate către
    acest indice, căci de la an la an situația este din ce în ce mai alarmantă, iar
    obezitatea vine la pachet cu multe probleme. O epidemie de obezitate face
    ravagii în Europa, relevă un raport al Organizației Mondiale a Sănătății: ratele
    supraponderabilității și obezității au atins proporții epidemice în întreaga
    regiune și continuă să crească. Cifrele arată că, la
    nivel european, aproape 60% dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi, la fel
    şi 8% dintre copiii sub 5 ani, în timp ce în cazul celor de vârsta şcolară,
    unul din trei copii se confruntă cu astfel de probleme. Comparativ, în 1975, doar 40%
    dintre adulții europeni erau supraponderali.Altfel spus, cu 138% a
    crescut de atunci prevalența obezității în rândul adulților din Europa, fiind în
    prezent mai mare decât în orice regiune a
    lumii, cu excepția Americii, constată OMS.

    Potrivit studiului, se estimează că excesul de
    greutate cauzează peste 1,2 milioane de decese pe an – ceea ce înseamnă peste
    13% din decesele din regiune. În același timp, obezitatea provoacă cel puțin 13
    tipuri diferite de cancer și este probabil să fie direct responsabilă pentru
    cel puțin 200 de mii de cazuri noi de cancer pe an.În România, 5 milioane de oameni suferă de obezitate, numărul pacienţilor cu diabet sau hipertensiune a ajuns
    să crească anual cu mii şi mii de noi cazuri, dar, în pofida avertismentelor
    medicilor, prea puţini sunt cei care ţin cont de sfaturi. Iar specialiştii atrag atenţia că, urmând politicile
    actuale, şansele ca România să respecte planul de reducere a riscului de
    creştere a prevalenţei obezităţii până în 2025, asumat ca partener al OMS, sunt
    de 0% la populaţia adultă de sex masculin şi de 4% la populaţia adultă de sex
    feminin. Aceasta, în condițiile în care doar 1 din 4 români din mediul urban
    care se confruntă cu obezitate recunoaşte şi conştientizează afecţiunea şi
    riscurile asociate. Toate acestea au dus la înfiinţarea Coaliţiei Naţionale
    pentru Combaterea Obezităţii, explică preşedintele de onoare al Federaţiei
    Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu.

    Autoritatea Naţională a
    iniţiat de multă vreme o acţiune în cadrul Forumului Român de Obezitate, care
    s-a convertit în Coaliţia Naţională de Antiobezitate. Aşteptăm acum ca cei care
    decid să ia în considerare toate aceste recomandări din partea forurilor
    internaţionale, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a se elabora Planul
    Naţional de Combatere a Obezităţii.

    Între propuneri se numără aceea de
    recunoaştere a obezităţii ca boală cronică în România, dar şi instituirea unor
    politici de sănătate adecvate pentru prevenţia, tratamentul şi managementul
    integrat al obezităţii, similar altor boli cronice. De asemenea, afecţiunea să
    fie tratată multidisciplinar. Dincolo de deciziile ce pot fi luate de
    autorități, important este ca cei cu exces ponderal să conștientizeze problema
    pe care o au și riscurile la care se expun și să ia măsuri pentru a remedia
    situația.

    Specialistul în nutriție, lector doctor Lygia Alexandrescu explică ce
    au de făcut cei care au acumulat prea multe kilograme, cum pot reveni la o
    greutate normală:

    Prin
    echilibru. Echilibru înseamnă să ne întoarcem la cele cinci mese pe zi, adică
    trei mese principale și două gustări de fructe. Sunt persoane care urmează, și
    eu recomand asta, intermitent fastingul, postul intermitent – au un program de
    masă fie mai devreme fie mai târziu, dar mănâncă doar pe parcursul a opt ore în
    zi, deci au o perioadă de post al corpului de 16 ore. Și atunci, dacă sunt
    mâncători de mic dejun, încep cu micul dejun dimineața, dar la 4-5 după-amiaza
    termină cu mesele. Postul intermitent este absolut minunat, acea pauză pe care
    o dăm pancreasului, o dăm sistemului digestiv, să nu mai ronțăie, să nu mai fie
    pus la treabă, îi dăm un pic de pauză. În kilograme nu se vede cine știe ce,
    dar în cm, în stare de bine, în energie și în claritate mentală, când te
    trezești dimineața fără ceas, fără să mai tragi de tine foarte mult, acest
    lucru se vede. Deci, în niciun caz o dietă de înfometare nu va fi soluția
    pentru revenire.

    Este nevoie de schimbarea stilului de viață, nu de diete stricte, care înseamnă interdicții. Este bine de știut, spune Lygia Alexandrescu, că dietele pe termen mediu și lung sunt periculoase și pot duce la dezechilibre metabolice majore. Aceste dezechilibre se văd și pe piele, care se ridează, ochii își pierd din strălucire, pentru că lipsesc anumiți nutrienți, starea psihică nu e bună, cade părul, se rup unghiile.

    Lucrurile trebuie să fie echilibrate: cinci zile de dietă contra două zile de răsfăț cu decență, cred că ar funcționa mult mai bine decât o dietă pe termen mediu si foarte strictă și apoi îngrășare, care nu face altceva decât să ducă la depresie, anxietate și la dezechilibre metabolice, avertizează Lygia Alexandrescu.

    Foarte importantă este și mișcarea, care trebuie să meargă mână în mână cu alimentația corectă. Cei care fac efort și nu țin cont de dietă, nu vor avea niciodată rezultatul scontat, afirmă nutriționistul. De asemenea, consumul de apă în funcție de numărul de kilograme este esențial în menținerea unei greutăți corporale adecvate, iar un somn de calitate, mai ales orele de dinainte de miezul nopții, ajută mult la stabilirea echilibrului hormonal.


  • L’alimentation de l’avenir, de l’ADN à la tradition

    L’alimentation de l’avenir, de l’ADN à la tradition

    Lalimentation de lavenir sera lalimentation du passé – estiment les chercheurs, qui nous exhortent à nous nourrir de produits aussi naturels que possible et à retourner, en fait, aux habitudes alimentaires de nos grands-parents.


    Selon les données fournies par lOrganisation mondiale de la santé (OMS), une personne sur trois dans le monde souffre actuellement dobésité et dautres formes de malnutrition et, dici 2025, une personne sur deux en sera touchée. Plus grave encore, lobésité chez les enfants et les jeunes progresse en Europe, où à présent un adolescent sur trois est en surpoids ou obèse. Par rapport aux générations antérieures, en Europe – et en Roumanie aussi – les jeunes consomment des produits fast-food et des boissons sucrées, ils passent de nombreuse heures par jour devant les écrans, se déplacent en voiture et prennent lascenseur. Cela entraîne de graves problèmes de santé – affirmé Lygia Alexandrescu, spécialiste en nutrition: « La solution, en ce moment, se trouve dans laliment intégral, dans les produits de saison. Nous avons été habitués à manger des tomates en été, du raisin en automne, des pastèques en juillet et août. A présent nous mangeons des melons et des pastèques même en avril et des cerises en septembre. Ce nest pas du tout normal, ni naturel. Notre organisme en souffre et nous nous demandons après pourquoi nous sommes malades et pourquoi nos enfants sont plus malades que nous. Des enfants consultent le médecin pour des problèmes de poids ainsi que pour des problèmes qui étaient lapanage de la vieillesse il y a un certain temps : goutte, taux de cholestérol élevé, problèmes articulatoires dûs à lexcès de poids. Et cela, parce que nous avons oublié tout ce qui est naturel, car finalement il sagit de préserver un équilibre qui vient du naturel.



    Dans un proche avenir, létude du génome de chaque personne nous permettra dobtenir des informations sur son héritage génétique et sur sa prédisposition pour certaines maladies, ce qui nous permettra de recommander une nutrition personnalisée, affirme Lygia Alexandrescu:« Lavenir appartient aux recherches sur lADN. On est en train de mettre au point des tests qui nous diront de quoi nous avons besoin comme nourriture, combien de fois par semaine nous devons consommer un certain aliment et à quelle heure… Nous devons donner à notre corps la nourriture quil exige. Nos enfants mangeront en fonction de cette description du génome. On doit retourner également aux produits locaux, stimuler la production locale, trouver au marché un producteur dont on achètera les légumes. Des protéines de qualité nous attendent à lavenir, qui ne nous promet plus ni laitages, ni viande, il ny a plus de ressources. Il paraît quen 2028, nous mangerons de nombreux produits qui imiteront la viande, des aliments nouveaux que nous ne connaissons pas encore.


    En attendant, le professeur Gheorghe Mencinicopschi nous conseille le retour au produit alimentaire local et intégral. Ce spécialiste de la nutrition nous avertit que nous devons devenir plus conscients de ce que nous mangeons et des risques cachés de notre alimentation: « On parle de produits alimentaires à base dinsectes et de vers. A mon avis, cest une diversion. Pourquoi ? Eh bien, on est nombreux. Et est-ce quil est normal de produire une nourriture de mauvaise qualité pour en produire en grande quantité et rendre ainsi les gens malades? Ne vaut-il pas mieux promouvoir une culture de lalimentation saine, afin de rester bien portants, que de produire beaucoup de nourriture peu chère, qui va nous rendre malades ? Il sagit là daspects profondément économiques. Tous les producteurs souhaitent récupérer leur investissement le plus vite possible, peu importe la qualité des aliments quils fournissent. Bref, on travaille pour le profit, la santé du consommateur ne compte pas. Alors, pourquoi penser quil y a des aliments sains sur les étalages des magasins ? Cest la loi du profit. En Roumanie, il y a de plus en plus denfants obèses, alors que lobésité est, en fait, une maladie de lâge adulte. Or, de nos jours, elle est diagnostiquée chez de très jeunes enfants, dès lâge de 3 ans. Le désastre a commencé dans les années 70, lorsque la viande, les œufs, le lait, la graisse animale ont été déclarés lennemi numéro 1 de notre santé. Et cela a marqué le début de lère des céréales, qui a mené à la situation actuelle.


    Selon les statistiques, 15% des Roumains sont obèses et un tiers en surpoids. Un grand nombre de jeunes sont confrontés à ce problème à cause de lalimentation des dernières décennies, sans nutriments et bourrée de produits chimiques. Teodor a 25 ans et il est heureux de sêtre libéré du fardeau de lobésité:« A 11 ans je souffrais déjà dobésité morbide. A 12 ans je pesais autour de 80 kilos. Quest-ce quune nutrition équilibrée a signifié pour moi ? Elle a sauvé ma vie. Non seulement elle a ajouté des jours à mon séjour sur terre, mais elle ma donné une chose que je nai jamais pensé pourvoir acquérir : un style de vie, une qualité de la vie que je ne soupçonnais même pas.


    Tatiana a 36 ans et elle a honte de dire combien elle pesait avant de commencer à maigrir. « Cela commence toujours par quelques kilos de plus, par une alimentation défectueuse et un style de vie malsain. Jai réussi à perdre 40 kilos en un an et trois mois. Jai retrouvé mon équilibre. Je ne dirais pas que cest une cure. Cest, en fait, un style de vie. Je mange à peu près de tout, en respectant certaines règles, je respecte également certaines heures pour les repas. Je fais trois repas principaux et deux goûters. Lorsquon a réussi à perdre les kilos supplémentaires, on réussit à se rééquilibrer de tous les points de vue, on reprend confiance en soi, on change complètement. Je pense que jai rajeuni de 10 ou 15 ans. Maintenant jai 36 ans, mais il y a un an, on maurait donné 46.


    Par de bons programmes déducation nutritionnelle déroulés dans les écoles, on peut remédier à nombre de ces problèmes – estiment les spécialistes. Léducation à la santé et à la nutrition est dailleurs la nouvelle discipline qui sera introduite en 2020 au programme scolaire de Roumanie.


    (Trad. : Dominique)