Tag: magiun Topoloveni

  • Jurnal românesc – 30.11.2016

    Jurnal românesc – 30.11.2016

    România trebuie să plătească peste 1,26
    miliarde de euro, în 2017, către Uniunea Europeană şi Banca Mondială, din
    împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor Ministerului de
    Finante. Din această sumă, 1,15 miliarde de euro reprezintă rate de capital,
    iar restul dobânzi şi comisioane. Peste 1,25 miliarde de euro urmează să fie
    rambursate UE şi doar 9 milioane de euro Băncii Mondiale. În acest an, România
    a plătit 113 milioane de euro către UE şi Banca Mondială, sub formă de dobânzi
    şi comisioane. Cea mai mare
    parte a sumei a fost rambursată tot către Uniunea Europeană. România mai are de
    achitat, până în 2023, peste 4,77 miliarde de euro către cele doua
    instituţii.




    Aproximativ 2,5 milioane de români au emigrat pe
    perioadă îndelungată din ţară şi alţi circa 500.000 au plecat pe termen scurt
    în alte ţări în ultimul deceniu. Potrivit Ziarului Financiar, mirajul
    salariilor mari, dar şi lipsa locurilor de muncă din ţară au determinat
    populaţia cu vârstă de muncă să părăsească ţara, iar consecinţele au fost atât
    pozitive, cât şi negative. Printre efectele negative ale migraţiei sunt
    amintite problemele legate de situaţia copiilor rămaşi singuri acasă pentru că
    părinţii le-au plecat la muncă în străinătate sau creşterea numărului
    divorţurilor în zonele în care s-au înregistrat plecări masive ale
    locuitorilor. Ca efect pozitiv, de cealaltă parte, e menţionat faptul că, din
    2006 până în 2015, românii din străinătate au trimis acasă peste 52 de miliarde
    de euro, cu mult peste nivelul investi­ţiilor străine din aceeaşi perioadă (de
    circa 41 de miliarde de euro în ultimii zece ani).




    Delta Dunării, cu cele peste 5.400
    specii de plante şi animale pe care le găzduieşte, este a treia zonă a planetei
    în ceea ce priveşte diversitatea biologică după Marea Barieră de Corali şi
    Arhipeleagul Galapagos. Delta Dunării are o suprafaţă de aproape 4.200 de km2
    şi se întinde pe teritoriul a două ţări vecine, România (82%) şi Ucraina (18%),
    fiind a treia deltă a Europei după Delta Volgăi şi Delta Kubanului. Rezervaţia
    biosferei Delta Dunării a fost inclusă, la începutul anilor ’90, în patrimoniul
    UNESCO.




    Agenţia Naţională de Presă lansează miercuri, la
    sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, primul Facebook Messenger
    NewsBot din România – AGERPRES NewsBot, precum şi documentarul video
    Tărâmul dintre ape, o poveste despre Delta Dunării. NewsBot,disponibil
    începând cu data de 1 decembrie, îi ajută pe utilizatorii de Facebook să
    identifice cele mai importante ştiri ale agenţiei româneşti într-un mod uşor,
    interactiv şi practic. AGERPRES NewsBot este parte a proiectului AGERPRES
    Innovation Lab, o iniţiativă a Agenţiei Naţionale de Presă care vizează
    testarea şi implementarea celor mai noi tehnici de producţie şi distribuţie media
    la nivel naţional şi internaţional.




    Magiunul din prune Topoloveni
    depăşeşte graniţele ţării şi ale Uniunii Europene şi arborează steagul României
    la World Trade Centre în Dubai, unde va reprezenta cu mândrie tradiţia
    gastronomică românească, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, la expoziţia
    internaţională Menope, cel mai amplu eveniment din Orientul Mijlociu dedicat
    produselor organice. Magiunul de Topoloveni participă la această expoziţie ca
    parte a programului de promovare cu fonduri europene ‘I love European Fine Foods’, care a fost accesat de Sonimpex
    Topoloveni pentru primul produs românesc recunoscut la nivelul UE pentru
    respectarea tradiţiei, pentru unicitate şi autenticitate, prin acordarea
    Indicaţiei Geografice Protejate. Pe lângă această recunoaştere europeană a
    calităţii, Magiunul din prune Topoloveni deţine şi o certificare HALAL, primită
    de la Mufiatul Cultului Musulman în România, dar şi două din maximum trei stele
    Michelin oferite de Institutul International pentru Gust şi Calitate din
    Bruxelles.