Tag: mancare de cartofi

  • Mâncăruri cu cartofi

    Mâncăruri cu cartofi

    În perioada iernii,
    varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta,
    desigur, în lipsa altor legume proaspete. Cartoful este baza mai multor
    mâncăruri. Cartofii pot fi copţi în cuptor şi serviţi cu unt sau fierţi şi transformaţi în piure. O
    altă mâncare din cartofi, potrivită pentru sezonul rece, când nu se găsesc
    foarte multe legume proaspete este musacaua de cartofi.


    Una
    dintre cele mai simple mâncăruri este iahnia de cartofi, pentru care avem
    nevoie de un kg de cartofi, 2 … 3 cepe, pătrunjel verde, bulion, ulei şi
    sare. Cartofii, de mărime potrivită, sunt curăţaţi de coajă, spălaţi şi apoi
    tăiaţi în bucăţi de mărime potrivită. Ceapa este tăiată solzişori şi călită
    uşor în ulei, într-o cratiţă. Tot în acea cratiţă sunt adăugaţi cartofii şi apă
    atât cât să fiarbă, la foc potrivit. La final se adaugă o lingură de bulion,
    pătrunjel verde tocat mărunt şi sare, după gust. Când se iau cartofii de pe foc
    trebuie să fie suficientă apă în cratiţă, deoarece cartofii vor absorbi foarte
    rapid sosul.


    În
    meniurile multor restaurante din România, pe lista garniturilor care însoţesc,
    de obicei, preparate din carne la grătar întâlnim aşa-numiţii cartofi
    ţărăneşti. Pentru a obţine 10 porţii, avem nevoie de circa 2 kg de cartofi,
    2…3 cepe mari, 200 de grame de brânză telemea rasă sau caşcaval, lapte sau
    smântână şi două ouă. Cartofii sunt puşi la fiert, în coajă, într-un vas cu apă
    şi sare, după care trebuie curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii subţiri. Ceapa,
    tocată mărunt, trebuie călită uşor în ulei. Putem adăuga şuncă sau costiţă de
    porc, circa 200 de grame, pe care o tăiem în bucăţi mici, pe care, de asemenea,
    le rumenim uşor în ulei. Cartofii ţărăneşti sunt preparaţi într-o tavă mai
    adâncă sau într-un vas din sticlă termorezistentă în care punem straturi
    succesive de cartofi şi de amestec de ceapă şi costiţă sau şuncă. Între
    straturi se presară brânza rasă sau caşcaval ras. Deasupra, peste ultimul strat
    care trebuie să fie din cartofi, se toarnă smântâna şi, în final, ouăle bătute
    ca la omletă. Vasul cu această compoziţie trebuie ţinut apoi la cuptor timp de
    30 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se porţionează cu paleta în
    farfurii şi se serveşte fierbinte.

  • Mâncăruri cu cartofi

    Mâncăruri cu cartofi

    În perioada iernii,
    varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta,
    desigur, în lipsa altor legume proaspete. Cartoful este baza mai multor
    mâncăruri. Cartofii pot fi copţi în cuptor şi serviţi cu unt sau fierţi şi transformaţi în piure. O
    altă mâncare din cartofi, potrivită pentru sezonul rece, când nu se găsesc
    foarte multe legume proaspete este musacaua de cartofi.


    Una
    dintre cele mai simple mâncăruri este iahnia de cartofi, pentru care avem
    nevoie de un kg de cartofi, 2 … 3 cepe, pătrunjel verde, bulion, ulei şi
    sare. Cartofii, de mărime potrivită, sunt curăţaţi de coajă, spălaţi şi apoi
    tăiaţi în bucăţi de mărime potrivită. Ceapa este tăiată solzişori şi călită
    uşor în ulei, într-o cratiţă. Tot în acea cratiţă sunt adăugaţi cartofii şi apă
    atât cât să fiarbă, la foc potrivit. La final se adaugă o lingură de bulion,
    pătrunjel verde tocat mărunt şi sare, după gust. Când se iau cartofii de pe foc
    trebuie să fie suficientă apă în cratiţă, deoarece cartofii vor absorbi foarte
    rapid sosul.


    În
    meniurile multor restaurante din România, pe lista garniturilor care însoţesc,
    de obicei, preparate din carne la grătar întâlnim aşa-numiţii cartofi
    ţărăneşti. Pentru a obţine 10 porţii, avem nevoie de circa 2 kg de cartofi,
    2…3 cepe mari, 200 de grame de brânză telemea rasă sau caşcaval, lapte sau
    smântână şi două ouă. Cartofii sunt puşi la fiert, în coajă, într-un vas cu apă
    şi sare, după care trebuie curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii subţiri. Ceapa,
    tocată mărunt, trebuie călită uşor în ulei. Putem adăuga şuncă sau costiţă de
    porc, circa 200 de grame, pe care o tăiem în bucăţi mici, pe care, de asemenea,
    le rumenim uşor în ulei. Cartofii ţărăneşti sunt preparaţi într-o tavă mai
    adâncă sau într-un vas din sticlă termorezistentă în care punem straturi
    succesive de cartofi şi de amestec de ceapă şi costiţă sau şuncă. Între
    straturi se presară brânza rasă sau caşcaval ras. Deasupra, peste ultimul strat
    care trebuie să fie din cartofi, se toarnă smântâna şi, în final, ouăle bătute
    ca la omletă. Vasul cu această compoziţie trebuie ţinut apoi la cuptor timp de
    30 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se porţionează cu paleta în
    farfurii şi se serveşte fierbinte.

  • Mâncăruri cu cartofi

    Mâncăruri cu cartofi

    În perioada iernii, varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta, desigur, în lipsa altor legume proaspete. Cartoful este baza mai multor mâncăruri. Cartofii pot fi copţi în cuptor şi serviţi cu unt sau fierţi şi transformaţi în piure. O altă mâncare din cartofi, potrivită pentru sezonul rece, când nu se găsesc foarte multe legume proaspete este musacaua de cartofi.



    Una dintre cele mai simple mâncăruri este iahnia de cartofi, pentru care avem nevoie de un kg de cartofi, 2-3 cepe, pătrunjel verde, bulion, ulei şi sare. Cartofii, de mărime potrivită, sunt curăţaţi de coajă, spălaţi şi apoi tăiaţi în bucăţi de mărime potrivită. Ceapa este tăiată solzişori şi călită uşor în ulei, într-o cratiţă. Tot în acea cratiţă sunt adăugaţi cartofii şi apă atât cât să fiarbă, la foc potrivit. La final se adaugă o lingură de bulion, pătrunjel verde tocat mărunt şi sare, după gust. Când se iau cartofii de pe foc trebuie să fie suficientă apă în cratiţă, deoarece sosul este absorbit foarte repede de cartofi.



    O altă garnitură din cartofi o întâlnim sub denumirea de cartofi ţărăneşti”. În cazul în care aveţi invitaţi la masă puteţi obţine 10 porţii de cartofi ţărăneşti folosind circa 2 kg de cartofi, 2…3 cepe mari, 200 de grame de brânză telemea rasă sau caşcaval, lapte sau smântână şi două ouă. Cartofii trebuie puşi la fiert, în coajă, într-un vas cu apă şi sare, după care aceştia sunt curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii subţiri. Ceapa, tocată mărunt, trebuie călită uşor în ulei. Putem îmbunătăţi reţeta, adăugând şuncă sau costiţă de porc, circa 200 de grame, pe care o tăiem în bucăţi mici, pe care, de asemenea, le rumenim uşor în ulei.



    Pentru următoarea operaţiune avem nevoie de o cratiţă mai întinsă, o tavă mai adâncă sau un vas din sticlă termorezistentă în care punem straturi succesive de cartofi şi de amestec de ceapă şi costiţă sau şuncă. Între straturi se presară brânza rasă sau caşcaval ras. Deasupra, peste ultimul strat care trebuie să fie din cartofi, se toarnă smântâna şi ouăle bătute. Vasul cu această compoziţie se ţine în cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se porţionează cu paleta în farfurii şi se serveşte fierbinte, alături de preparate la grătar.



    O reţetă similară este cea care conţine câţiva căţei de usturoi şi mărar. În acest caz, usturoiul trebuie pisat şi amestecat cu şunca sau costiţa uşor rumenită în ulei, la fel ca şi mărarul care trebuie tocat mărunt.

  • Mâncăruri cu cartofi

    Mâncăruri cu cartofi

    În perioada iernii, varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta, desigur, în lipsa altor legume proaspete. Cartoful este baza mai multor mâncăruri. Cartofii pot fi copţi în cuptor şi serviţi cu unt sau fierţi şi transformaţi în piure. O altă mâncare din cartofi, potrivită pentru sezonul rece, când nu se găsesc foarte multe legume proaspete este musacaua de cartofi.



    Una dintre cele mai simple mâncăruri este iahnia de cartofi, pentru care avem nevoie de un kg de cartofi, 2-3 cepe, pătrunjel verde, bulion, ulei şi sare. Cartofii, de mărime potrivită, sunt curăţaţi de coajă, spălaţi şi apoi tăiaţi în bucăţi de mărime potrivită. Ceapa este tăiată solzişori şi călită uşor în ulei, într-o cratiţă. Tot în acea cratiţă sunt adăugaţi cartofii şi apă atât cât să fiarbă, la foc potrivit. La final se adaugă o lingură de bulion, pătrunjel verde tocat mărunt şi sare, după gust. Când se iau cartofii de pe foc trebuie să fie suficientă apă în cratiţă, deoarece sosul este absorbit foarte repede de cartofi.



    O altă garnitură din cartofi o întâlnim sub denumirea de cartofi ţărăneşti”. În cazul în care aveţi invitaţi la masă puteţi obţine 10 porţii de cartofi ţărăneşti folosind circa 2 kg de cartofi, 2…3 cepe mari, 200 de grame de brânză telemea rasă sau caşcaval, lapte sau smântână şi două ouă. Cartofii trebuie puşi la fiert, în coajă, într-un vas cu apă şi sare, după care aceştia sunt curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii subţiri. Ceapa, tocată mărunt, trebuie călită uşor în ulei. Putem îmbunătăţi reţeta, adăugând şuncă sau costiţă de porc, circa 200 de grame, pe care o tăiem în bucăţi mici, pe care, de asemenea, le rumenim uşor în ulei.



    Pentru următoarea operaţiune avem nevoie de o cratiţă mai întinsă, o tavă mai adâncă sau un vas din sticlă termorezistentă în care punem straturi succesive de cartofi şi de amestec de ceapă şi costiţă sau şuncă. Între straturi se presară brânza rasă sau caşcaval ras. Deasupra, peste ultimul strat care trebuie să fie din cartofi, se toarnă smântâna şi ouăle bătute. Vasul cu această compoziţie se ţine în cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se porţionează cu paleta în farfurii şi se serveşte fierbinte, alături de preparate la grătar.



    O reţetă similară este cea care conţine câţiva căţei de usturoi şi mărar. În acest caz, usturoiul trebuie pisat şi amestecat cu şunca sau costiţa uşor rumenită în ulei, la fel ca şi mărarul care trebuie tocat mărunt.