Tag: margarina

  • Margarina, mezelurile, supele la plic, interzise de anul viitor în UE

    Margarina, mezelurile, supele la plic, interzise de anul viitor în UE

    Comisia Europeană a adoptat un regulament prin
    care, până în 2021, toate statele membre UE vor fi obligate să limiteze
    cantitatea de acizi grași din alimente. Parlamentul României a aprobat,
    de asemenea, un act normativ ce prevede
    interzicerea vânzării unor produse alimentare considerate periculoase pentru
    sănătate. Pe lista alimentelor interzise se află margarina, supele la plic,
    popcornul pentru microunde și chipsurile.

    Discutăm subiectul pe larg cu europarlamentar Maria
    Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția
    Consumatorilor din Parlamentul European și conf.univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori România.


  • Prăjitură cu mere

    Prăjitură cu mere


    “Ziua produselor agroalimentare româneşti” a fost marcată recent la Timişoara prin diverse acţiuni, prin care un concurs de reţete tradiţionale denumit “Gustul ca patrimoniu”. Scopul acestui concurs a fost să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat, ceea ce a făcut ca juriul să puncteze specificul local, utilizarea ingredientelor naturale şi originalitatea. Pentru unele reţete, originalitatea a inclus şi denumirea acestora, unele aproape imposibil de tradus, precum “păturată pe crumpi”. Pe lista reţetelor au figurat “gogoşi cu abur”, “caş de gutui” sau “plăcintă acră cu ludaie, mere şi nucă” adică o plăcintă cu dovleac, mere şi nucă.



    Plecând de la ultimul preparat menţionat, vă prezentăm în continuare reţeta unei prăjituri cu mere. Avem nevoie de două kg de mere, un sfert de kg de zahăr, un sfert de kg de făină, un pachet de 200 de grame de margarină şi praf de copt. Margarina trebuie amestecată cu făina, cu praful de copt şi, dacă este cazul, cu puţină apă pentru omogenizarea aluatului care trebuie să aibă o anumită consistenţă şi care trebuie lăsat în frigider circa o oră. Separat se face umplutura. Merele se dau pe răzătoare, se storc de zeamă şi se amestecă cu zahărul şi, eventual, cu puţină scorţişoară.



    Aluatul se împarte în două părţi astfel încât să obţinem două foi care se vor întinde într-o tavă de cuptor. Punem umplutura peste prima foaie, apoi peste umplutură întindem cea de a doua foaie, presând pe margini pentru ca umplutura de mere să nu iasă la suprafaţă. De asemenea, înainte de a introduce tava în cuptor, aluatul trebuie înţepat des cu o scobitoare sau cu o furculiţă. Tava trebuie ţinută în cuptor la foc mic până când aluatul începe să se rumenească. După ce s-a răcit, se presară zahăr pudră şi se porţionează.


  • Prăjitură cu mere

    Prăjitură cu mere


    “Ziua produselor agroalimentare româneşti” a fost marcată recent la Timişoara prin diverse acţiuni, prin care un concurs de reţete tradiţionale denumit “Gustul ca patrimoniu”. Scopul acestui concurs a fost să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat, ceea ce a făcut ca juriul să puncteze specificul local, utilizarea ingredientelor naturale şi originalitatea. Pentru unele reţete, originalitatea a inclus şi denumirea acestora, unele aproape imposibil de tradus, precum “păturată pe crumpi”. Pe lista reţetelor au figurat “gogoşi cu abur”, “caş de gutui” sau “plăcintă acră cu ludaie, mere şi nucă” adică o plăcintă cu dovleac, mere şi nucă.



    Plecând de la ultimul preparat menţionat, vă prezentăm în continuare reţeta unei prăjituri cu mere. Avem nevoie de două kg de mere, un sfert de kg de zahăr, un sfert de kg de făină, un pachet de 200 de grame de margarină şi praf de copt. Margarina trebuie amestecată cu făina, cu praful de copt şi, dacă este cazul, cu puţină apă pentru omogenizarea aluatului care trebuie să aibă o anumită consistenţă şi care trebuie lăsat în frigider circa o oră. Separat se face umplutura. Merele se dau pe răzătoare, se storc de zeamă şi se amestecă cu zahărul şi, eventual, cu puţină scorţişoară.



    Aluatul se împarte în două părţi astfel încât să obţinem două foi care se vor întinde într-o tavă de cuptor. Punem umplutura peste prima foaie, apoi peste umplutură întindem cea de a doua foaie, presând pe margini pentru ca umplutura de mere să nu iasă la suprafaţă. De asemenea, înainte de a introduce tava în cuptor, aluatul trebuie înţepat des cu o scobitoare sau cu o furculiţă. Tava trebuie ţinută în cuptor la foc mic până când aluatul începe să se rumenească. După ce s-a răcit, se presară zahăr pudră şi se porţionează.