Tag: marinata

  • Scrumbie marinată

    Scrumbie marinată

    În perioada
    primăverii are loc procesul de migraţie a scrumbiilor, peşte care trăieşte în
    Marea Neagră şi care urcă pe Dunăre pentru reproducere. Scrumbiile se adună în
    bancuri mari la gurile Dunării şi, în cursul lunii martie, încep se urce pe
    fluviu, parcurgând uneori peste 500 de km pentru a-şi depune icrele. Acesta
    este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte
    gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame.

    Cea
    mai populară reţetă este saramura de
    scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile
    trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate de oră. Le clătim de sare
    şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de focul de la aragaz.
    Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie întoarse şi pe cealaltă
    parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un
    vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper,
    cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac astfel încât să se
    întrepătrundă circa 20 de minute, timp în care putem pregăti o mămăligă. Punem
    peştele în farfurie alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra pătrunjel tocat.
    Saramura trebuie consumată alături de un pahar de vin alb, demisec sau sec,
    foarte bine răcit.


    Dacă doriţi să savuraţi o scrumbie de Dunăre şi după ce trece perioada de
    pescuit, atunci trebuie să încercaţi să pregătiţi o marinată. Scrumbia trebuie
    curăţată şi, în plus, trebuie eliminate capetele şi cozile. Trunchiurile de
    scrumbie sunt tăiate apoi în rondele, groase de circa 2 degete, care sunt spălate
    în mai multe ape. Bucăţile de peşte sunt scurse de apă şi sărate foarte, foarte
    mult, fiind lăsate apoi la sare 3 zile. Apoi, rondelele de peşte sunt scoase
    din sare şi spălate de mai multe ori, iar în final sunt aşezate în borcane.
    Separat se prepară o marinată, un amestec din oţet şi apă, în proporţii egale,
    care se pune la fiert, împreună cu foi de dafin, boabe de piper şi boabe de
    muştar. Marinata trebuie turnată călduţă, în borcane, pe care le închidem
    foarte bine şi pe care le depozităm în cămară. Scrumbia marinată se poate
    consuma după o săptămână. Se poate face o salată de scrumbii marinate, cu frunze
    de salată, ridichi şi ceapă verde. Poftă bună!

  • Scrumbie marinată

    Scrumbie marinată

    În perioada
    primăverii are loc procesul de migraţie a scrumbiilor, peşte care trăieşte în
    Marea Neagră şi care urcă pe Dunăre pentru reproducere. Scrumbiile se adună în
    bancuri mari la gurile Dunării şi, în cursul lunii martie, încep se urce pe
    fluviu, parcurgând uneori peste 500 de km pentru a-şi depune icrele. Acesta
    este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte
    gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame.

    Cea
    mai populară reţetă este saramura de
    scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile
    trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate de oră. Le clătim de sare
    şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de focul de la aragaz.
    Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie întoarse şi pe cealaltă
    parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un
    vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper,
    cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac astfel încât să se
    întrepătrundă circa 20 de minute, timp în care putem pregăti o mămăligă. Punem
    peştele în farfurie alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra pătrunjel tocat.
    Saramura trebuie consumată alături de un pahar de vin alb, demisec sau sec,
    foarte bine răcit.


    Dacă doriţi să savuraţi o scrumbie de Dunăre şi după ce trece perioada de
    pescuit, atunci trebuie să încercaţi să pregătiţi o marinată. Scrumbia trebuie
    curăţată şi, în plus, trebuie eliminate capetele şi cozile. Trunchiurile de
    scrumbie sunt tăiate apoi în rondele, groase de circa 2 degete, care sunt spălate
    în mai multe ape. Bucăţile de peşte sunt scurse de apă şi sărate foarte, foarte
    mult, fiind lăsate apoi la sare 3 zile. Apoi, rondelele de peşte sunt scoase
    din sare şi spălate de mai multe ori, iar în final sunt aşezate în borcane.
    Separat se prepară o marinată, un amestec din oţet şi apă, în proporţii egale,
    care se pune la fiert, împreună cu foi de dafin, boabe de piper şi boabe de
    muştar. Marinata trebuie turnată călduţă, în borcane, pe care le închidem
    foarte bine şi pe care le depozităm în cămară. Scrumbia marinată se poate
    consuma după o săptămână. Se poate face o salată de scrumbii marinate, cu frunze
    de salată, ridichi şi ceapă verde. Poftă bună!