Tag: mere coapte

  • Deserturi cu mere şi biscuiţi

    Deserturi cu mere şi biscuiţi

    În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de
    mult în bucătăria românească pentru desert. Prăjiturile cu aluat gros și dospit
    sau plăcintele cu foi subțiri cu umplutură de mere rase sunt deserturi populare
    în bucătăria românească. Tot în perioada iernii, o altă variantă la îndemână
    este mărul copt la cuptor. Se iau câteva mere mai mari astfel
    încât să încapă într-o tavă de cuptor. Aceste mere trebuie scobite pentru a li
    se îndepărta seminţele, după care sunt aşezate într-o tavă. Interiorul lor poate
    fi umplut cu bucăţi mici de măr, gutuie sau banană, pe care a fost presărată în
    prealabil puţină scorţişoară. În interiorul mărului trebuie turnată puţină
    miere, iar apoi tava este introdusă la cuptor. Merele se rumenesc când sunt gata, dar, pentru a le verifica, le putem înţepa cu o scobitoare.


    Tot
    de la mere coapte pleacă și următoarea recomandare: pastă de mere coapte. Avem
    nevoie de un kg de mere și de 200 de grame de biscuiți. După ce li se
    îndepărtează cotorul, merele sunt puse la copt în cuptor, însă, înainte de
    aceasta, în interiorul fiecărui măr se pune câte o bucățică de unt. Așezate
    într-o tavă în care am pus și puțină apă, merele se lasă în cuptor la foc mic,
    până când se înmoaie. Li se îndepărtează coaja, după care sunt pasate. Punem
    câteva linguri de zahăr în 200 de ml de apă la fiert într-un ibric
    pentru a obține un sirop. După ce apa a scăzut puțin, adăugăm zeama de la o
    lămâie. Mărunțim biscuiții și îi amestecăm cu siropul și cu merele pasate până
    când compoziția se omogenizează. Se servește rece, în boluri, după ce presărăm
    puțină scorțișoară.


    Dacă
    doriți să pregătiți un desert festiv, dar nu doriți să folosiți creme foarte dulci
    sau ciocolată, o alegere potrivită ar putea fi tortul de mere cu biscuiți. Avem
    nevoie de un kg de mere, de 200 de grame de biscuiți, de 100 de grame de miez
    de nucă, de 100 de grame de stafide, de o lămâie, de esență de rom, scorțișoară, zahăr vanilat și zahăr pudră. Curățate de coajă și de
    cotor, merele trebuie pasate sau date pe răzătoare. Biscuiții, stafidele și
    nucile sunt trecute prin mașina de tocat, după care sunt amestecate cu merele
    rase. Adăugăm coaja rasă de la lămâie, puțină scorțișoară măcinată și câteva
    picături de esență de rom, iar în cazul în care merele nu sunt dulci putem pune
    și 2-3 linguri de zahăr pudră. Compoziția trebuie să fie destul de groasă
    pentru că din ea se va modela un tort, așezat pe un platou. Dacă este cazul, putem
    adăuga biscuiți pe care în prealabil îi măcinăm. Înainte de a fi pus la rece,
    acest tort trebuie pudrat cu zahăr vanilat sau ornat cu frișcă.


  • Deserturi cu mere şi biscuiţi

    Deserturi cu mere şi biscuiţi

    În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de
    mult în bucătăria românească pentru desert. Prăjiturile cu aluat gros și dospit
    sau plăcintele cu foi subțiri cu umplutură de mere rase sunt deserturi populare
    în bucătăria românească. Tot în perioada iernii, o altă variantă la îndemână
    este mărul copt la cuptor. Se iau câteva mere mai mari astfel
    încât să încapă într-o tavă de cuptor. Aceste mere trebuie scobite pentru a li
    se îndepărta seminţele, după care sunt aşezate într-o tavă. Interiorul lor poate
    fi umplut cu bucăţi mici de măr, gutuie sau banană, pe care a fost presărată în
    prealabil puţină scorţişoară. În interiorul mărului trebuie turnată puţină
    miere, iar apoi tava este introdusă la cuptor. Merele se rumenesc când sunt gata, dar, pentru a le verifica, le putem înţepa cu o scobitoare.


    Tot
    de la mere coapte pleacă și următoarea recomandare: pastă de mere coapte. Avem
    nevoie de un kg de mere și de 200 de grame de biscuiți. După ce li se
    îndepărtează cotorul, merele sunt puse la copt în cuptor, însă, înainte de
    aceasta, în interiorul fiecărui măr se pune câte o bucățică de unt. Așezate
    într-o tavă în care am pus și puțină apă, merele se lasă în cuptor la foc mic,
    până când se înmoaie. Li se îndepărtează coaja, după care sunt pasate. Punem
    câteva linguri de zahăr în 200 de ml de apă la fiert într-un ibric
    pentru a obține un sirop. După ce apa a scăzut puțin, adăugăm zeama de la o
    lămâie. Mărunțim biscuiții și îi amestecăm cu siropul și cu merele pasate până
    când compoziția se omogenizează. Se servește rece, în boluri, după ce presărăm
    puțină scorțișoară.


    Dacă
    doriți să pregătiți un desert festiv, dar nu doriți să folosiți creme foarte dulci
    sau ciocolată, o alegere potrivită ar putea fi tortul de mere cu biscuiți. Avem
    nevoie de un kg de mere, de 200 de grame de biscuiți, de 100 de grame de miez
    de nucă, de 100 de grame de stafide, de o lămâie, de esență de rom, scorțișoară, zahăr vanilat și zahăr pudră. Curățate de coajă și de
    cotor, merele trebuie pasate sau date pe răzătoare. Biscuiții, stafidele și
    nucile sunt trecute prin mașina de tocat, după care sunt amestecate cu merele
    rase. Adăugăm coaja rasă de la lămâie, puțină scorțișoară măcinată și câteva
    picături de esență de rom, iar în cazul în care merele nu sunt dulci putem pune
    și 2-3 linguri de zahăr pudră. Compoziția trebuie să fie destul de groasă
    pentru că din ea se va modela un tort, așezat pe un platou. Dacă este cazul, putem
    adăuga biscuiți pe care în prealabil îi măcinăm. Înainte de a fi pus la rece,
    acest tort trebuie pudrat cu zahăr vanilat sau ornat cu frișcă.