Tag: migdale

  • Dulceaţă de trandafiri

    Dulceaţă de trandafiri

    Primele
    borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci
    când apar şi primele fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din
    vişine, însă acum se poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau
    din trandafiri. Din petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic
    aromatizat, însă din aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte
    parfumată.

    Sunt folosite numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, un soi
    cultivat în România fiind aşa-numitul trandafir de Damasc (Rosa Damascena). În combinație cu lapte, făină și gălbenușuri de ou se mai
    poate obține o cremă de trandafiri. Avem nevoie de un litru de lapte, de 200 de
    grame de petale de trandafiri, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de
    migdale, de 4 linguri de făină și de 4 gălbenușuri de ou.

    Într-un vas turnăm
    puțin lapte peste făină și omogenizăm. În alt vas, se bat gălbenușurile de ou
    și se amestecă cu puțin lapte. Se pune laptele la fiert împreună cu petalele de
    trandafiri și cu migdalele mărunțite, se adaugă făina și gălbenușurile și se
    lasă la foc mic, amestecând continuu până când compoziţia capătă consistenţă.
    Se toarnă în boluri, se lasă la răcit, după care se păstrează la rece până când
    se servește.

    Pentru dulceață avem nevoie de
    jumătate de kg de petale de trandafiri, de un kg de zahăr și de zeama de la o
    lâmâie. După ce din petale a fost îndepărtată partea albă dinspre tijă, acestea
    trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o strecurătoare. Se pune la fiert un
    litru de apă, se adaugă zahărul și se obține un sirop. Adăugăm petalele de
    trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Se îndepărtează periodic spuma
    care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
    când dulceaţa se leagă.

    Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
    borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
    farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat. Dulceaţa trebuie turnată apoi
    în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
    punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
    încălzind la foc mic timp de jumătate de oră

  • Dulceaţă de trandafiri

    Dulceaţă de trandafiri

    Primele
    borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci
    când apar şi primele fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din
    vişine, însă acum se poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau
    din trandafiri. Din petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic
    aromatizat, însă din aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte
    parfumată.

    Sunt folosite numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, un soi
    cultivat în România fiind aşa-numitul trandafir de Damasc (Rosa Damascena). În combinație cu lapte, făină și gălbenușuri de ou se mai
    poate obține o cremă de trandafiri. Avem nevoie de un litru de lapte, de 200 de
    grame de petale de trandafiri, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de
    migdale, de 4 linguri de făină și de 4 gălbenușuri de ou.

    Într-un vas turnăm
    puțin lapte peste făină și omogenizăm. În alt vas, se bat gălbenușurile de ou
    și se amestecă cu puțin lapte. Se pune laptele la fiert împreună cu petalele de
    trandafiri și cu migdalele mărunțite, se adaugă făina și gălbenușurile și se
    lasă la foc mic, amestecând continuu până când compoziţia capătă consistenţă.
    Se toarnă în boluri, se lasă la răcit, după care se păstrează la rece până când
    se servește.

    Pentru dulceață avem nevoie de
    jumătate de kg de petale de trandafiri, de un kg de zahăr și de zeama de la o
    lâmâie. După ce din petale a fost îndepărtată partea albă dinspre tijă, acestea
    trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o strecurătoare. Se pune la fiert un
    litru de apă, se adaugă zahărul și se obține un sirop. Adăugăm petalele de
    trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Se îndepărtează periodic spuma
    care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
    când dulceaţa se leagă.

    Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
    borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
    farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat. Dulceaţa trebuie turnată apoi
    în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
    punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
    încălzind la foc mic timp de jumătate de oră