Tag: ‘mititei’

  • Preparate la grătar

    Preparate la grătar

    În perioada dintre 23 aprilie, când este sărbătoarea Sfântului Gheorghe şi 21 mai, când este sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi
    Elena, crescătorii de oi din
    spaţiul românesc se adunau, conform
    tradiţiei, în diferite zone pentru a stabili locurile din zona montană unde
    vor fi organizate stânele în perioada verii şi pentru a decide cine vor fi cei
    care vor păzi oile. Datorită acestui vechi obicei pastoral, au
    apărut, în timp, şi serbările câmpeneşti, iar de aici
    şi până la obiceiul de a ieşi la sfârşit de săptămână în aer liber, la grătar
    nu a fost decât un pas mic.


    Românii şi-au
    făcut un obicei de a ieşi la iarbă verde, iar unii dintre ei să îşi instaleze
    grătarele în zone special amenajate. Pe grătarul cu cărbuni obişnuiesc să pună
    carne de porc sau de pui, cârnaţi şi tradiţionalii mititei. De luat în
    considerare este şi varianta de a pune pe grătar un peşte, precum scrumbia, un
    peşte sezonier care numai în perioada primăverii poate fi prins în plaselele
    pescăreşti, atunci când migrează pe Dunăre.


    Frigăruile
    constituie, de asemenea, o variantă tentantă, chiar dacă necesită ceva mai mult timp de pregătire. Avem
    nevoie de un kg de ceafă de porc sau, în orice caz, de carne împănată cu puţină grăsime, pe care o tăiem în cuburi
    cu latura de circa 3 centimetri. Pe ţepuşe de lemn, cu o lungime de circa 30 de
    centimetri înfigem pe rând
    bucăţi de carne, foi de ceapă şi, de ce nu?, pălării de ciuperci sau suviţe de ardei gras. Ţepuşele se aşează pe
    grătar, deasupra jarului, şi, din când în când, trebuie rotite pentru a se
    rumeni uniform. Se servesc calde, cu garnitură de cartofi prăjiţi şi, desigur,
    cu bere bine răcită.


    Nimic nu se comparăînsă cu mititeii la grătar. Mititeii sunt revendicaţi de bucătăria românească, dar au
    echivalent şi în bucătăria
    balcanică. Făcuţi din carne tocată de porc, de vităşi de oaie, amestecată cu mai multe condimente, mititeii au acelaşi
    mod de prepapare cu kebap-ul
    turcesc, dar seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici. Se consumă cu pâine şi muştar, alături de o bere rece.

  • Preparate la grătar

    Preparate la grătar

    În perioada dintre 23 aprilie, când este sărbătoarea Sfântului Gheorghe şi 21 mai, când este sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi
    Elena, crescătorii de oi din
    spaţiul românesc se adunau, conform
    tradiţiei, în diferite zone pentru a stabili locurile din zona montană unde
    vor fi organizate stânele în perioada verii şi pentru a decide cine vor fi cei
    care vor păzi oile. Datorită acestui vechi obicei pastoral, au
    apărut, în timp, şi serbările câmpeneşti, iar de aici
    şi până la obiceiul de a ieşi la sfârşit de săptămână în aer liber, la grătar
    nu a fost decât un pas mic.


    Românii şi-au
    făcut un obicei de a ieşi la iarbă verde, iar unii dintre ei să îşi instaleze
    grătarele în zone special amenajate. Pe grătarul cu cărbuni obişnuiesc să pună
    carne de porc sau de pui, cârnaţi şi tradiţionalii mititei. De luat în
    considerare este şi varianta de a pune pe grătar un peşte, precum scrumbia, un
    peşte sezonier care numai în perioada primăverii poate fi prins în plaselele
    pescăreşti, atunci când migrează pe Dunăre.


    Frigăruile
    constituie, de asemenea, o variantă tentantă, chiar dacă necesită ceva mai mult timp de pregătire. Avem
    nevoie de un kg de ceafă de porc sau, în orice caz, de carne împănată cu puţină grăsime, pe care o tăiem în cuburi
    cu latura de circa 3 centimetri. Pe ţepuşe de lemn, cu o lungime de circa 30 de
    centimetri înfigem pe rând
    bucăţi de carne, foi de ceapă şi, de ce nu?, pălării de ciuperci sau suviţe de ardei gras. Ţepuşele se aşează pe
    grătar, deasupra jarului, şi, din când în când, trebuie rotite pentru a se
    rumeni uniform. Se servesc calde, cu garnitură de cartofi prăjiţi şi, desigur,
    cu bere bine răcită.


    Nimic nu se comparăînsă cu mititeii la grătar. Mititeii sunt revendicaţi de bucătăria românească, dar au
    echivalent şi în bucătăria
    balcanică. Făcuţi din carne tocată de porc, de vităşi de oaie, amestecată cu mai multe condimente, mititeii au acelaşi
    mod de prepapare cu kebap-ul
    turcesc, dar seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici. Se consumă cu pâine şi muştar, alături de o bere rece.

  • Mititeii, în topul preferinţelor vizitatorilor străini

    Mititeii, în topul preferinţelor vizitatorilor străini

    Conform unui sondaj realizat
    de website-ul Taste Atlas pentru anul 2021, capitala României (Bucureşti)
    ocupă locul 7 în clasamentul mondial al celor mai bune bucătării din lume,
    fiind devansat de Mexico Cuty, Bangkok, Napoli, Hong Kong, Buenos Aires şi
    Paris. Participanţii la sondaj au indicat şi preparate preferate, cel mai multe
    voturi primind mititeii, cozonacul, ciorba de burtă, ciorba de fasole cu
    afumătură, mămăligă cu brânză, fasole cu ciolan afumat de porc.


    Revendicaţi de bucătăria
    românească, mititeii au, să spunem aşa, rude şi în alte bucătării, în special
    în cele din Balcani. Mititeii se află nu numai pe lista preferinţelor
    străinilor, ci şi pe cea a românilor care îi pregătesc pe grătar, în aer liber.
    În preajma zilei de 1 Mai când românii ies la iarbă verde, mulţi cu grătarul
    după ei, se consumă circa 30 de milioane de mititei, iar raportat la populaţia
    Românei aceasta înseamnă un mic şi jumătate/persoană. Mititeii seamănă cu kebap-ul
    turcesc şi cu un preparat sârbesc numit cevapcici. Iniţial, mititeii erau
    pregătiţi din carne de oaie şi ceva mai puţină carne de vită deoarece în
    spaţiul românesc vita era folosită în special pentru tracţiune sau ca animal de
    lapte. În timp, carnea de porc a început să fie folosită în proporţie mai mare
    în compozitia micilor. Există şi o poveste legată apariţia mititeilor în
    spaţiul românesc, menţionată de un celebru jurnalist de la sfârşitul secolului
    al 19-lea, prima jumătate a secolului al 20-lea, Constantin Bacalbaşa. Acesta
    susţinea că mititeii ar fi fost inventaţi la o cârciumă din centrul istoric al
    Bucureştiului, după ce proprietarul a constatat că nu mai are maţe pentru
    cârnaţi şi atunci a pus carnea tocată direct pe grătar, păstrând forma cilindrică
    a cârnatului.


    Pentru a pregăti mititei,
    avem nevoie de carne de vită, de porc şi de oaie în proporţii egale. Ca
    mirodenii, avem nevoie de piper măcinat, de cimbru uscat, enibahar, o căpăţână
    de usturoi pentru fiecare kilogram de carne, usturoi transformat în mujdei şi
    puţină sare. Tocăm carnea şi adăugăm fie grăsime de vacă sau de oaie, fie zeamă
    obţinută din fierberea unor oase de vacă. Carnea tocată trebuie amestecată într-un
    vas împreună cu zeama de oase şi cu toate condimentele. Se adaugă bicarbonat de
    sodiu stins în zeamă de lămâie şi se lasă la rece timp de câteva ore. După
    aceea, se scoate vasul de la rece, se formează mititeii, cu o lungime de circa
    10 cm şi groşi de două degete şi se lasă puţin la zvântat, după care sunt numai
    buni de pus pe grătar, unde trebuie întorşi de pe o parte pe alta. Nu trebuie
    lăsaţi prea mult timp pe grătar deoarece se pot usca, dar nici la un jar prea
    mare pentru a nu se prăji prea tare la exterior. Se servesc calzi, cu muştar
    sau cu cartofi prăjiţi, în spirit de concurenţă cu hamburgerul american.

  • Mititeii, în topul preferinţelor vizitatorilor străini

    Mititeii, în topul preferinţelor vizitatorilor străini

    Conform unui sondaj realizat
    de website-ul Taste Atlas pentru anul 2021, capitala României (Bucureşti)
    ocupă locul 7 în clasamentul mondial al celor mai bune bucătării din lume,
    fiind devansat de Mexico Cuty, Bangkok, Napoli, Hong Kong, Buenos Aires şi
    Paris. Participanţii la sondaj au indicat şi preparate preferate, cel mai multe
    voturi primind mititeii, cozonacul, ciorba de burtă, ciorba de fasole cu
    afumătură, mămăligă cu brânză, fasole cu ciolan afumat de porc.


    Revendicaţi de bucătăria
    românească, mititeii au, să spunem aşa, rude şi în alte bucătării, în special
    în cele din Balcani. Mititeii se află nu numai pe lista preferinţelor
    străinilor, ci şi pe cea a românilor care îi pregătesc pe grătar, în aer liber.
    În preajma zilei de 1 Mai când românii ies la iarbă verde, mulţi cu grătarul
    după ei, se consumă circa 30 de milioane de mititei, iar raportat la populaţia
    Românei aceasta înseamnă un mic şi jumătate/persoană. Mititeii seamănă cu kebap-ul
    turcesc şi cu un preparat sârbesc numit cevapcici. Iniţial, mititeii erau
    pregătiţi din carne de oaie şi ceva mai puţină carne de vită deoarece în
    spaţiul românesc vita era folosită în special pentru tracţiune sau ca animal de
    lapte. În timp, carnea de porc a început să fie folosită în proporţie mai mare
    în compozitia micilor. Există şi o poveste legată apariţia mititeilor în
    spaţiul românesc, menţionată de un celebru jurnalist de la sfârşitul secolului
    al 19-lea, prima jumătate a secolului al 20-lea, Constantin Bacalbaşa. Acesta
    susţinea că mititeii ar fi fost inventaţi la o cârciumă din centrul istoric al
    Bucureştiului, după ce proprietarul a constatat că nu mai are maţe pentru
    cârnaţi şi atunci a pus carnea tocată direct pe grătar, păstrând forma cilindrică
    a cârnatului.


    Pentru a pregăti mititei,
    avem nevoie de carne de vită, de porc şi de oaie în proporţii egale. Ca
    mirodenii, avem nevoie de piper măcinat, de cimbru uscat, enibahar, o căpăţână
    de usturoi pentru fiecare kilogram de carne, usturoi transformat în mujdei şi
    puţină sare. Tocăm carnea şi adăugăm fie grăsime de vacă sau de oaie, fie zeamă
    obţinută din fierberea unor oase de vacă. Carnea tocată trebuie amestecată într-un
    vas împreună cu zeama de oase şi cu toate condimentele. Se adaugă bicarbonat de
    sodiu stins în zeamă de lămâie şi se lasă la rece timp de câteva ore. După
    aceea, se scoate vasul de la rece, se formează mititeii, cu o lungime de circa
    10 cm şi groşi de două degete şi se lasă puţin la zvântat, după care sunt numai
    buni de pus pe grătar, unde trebuie întorşi de pe o parte pe alta. Nu trebuie
    lăsaţi prea mult timp pe grătar deoarece se pot usca, dar nici la un jar prea
    mare pentru a nu se prăji prea tare la exterior. Se servesc calzi, cu muştar
    sau cu cartofi prăjiţi, în spirit de concurenţă cu hamburgerul american.

  • Mici – rumänische Würstchen aus Hackfleisch

    Mici – rumänische Würstchen aus Hackfleisch

    Zutaten:



    1 kg Rindfleisch vom Nacken


    eventuell zusätzlich noch 100 g Rinderfett


    Knoblauch, gerieben oder am besten zu einer Paste verarbeitet


    scharfer Paprika


    1 Becher Knochenbrühe


    1 Teelöffel Natron


    Pfeffer, Salz, Thymian



    Zubereitung:



    Sehnen vom Fleisch entfernen und das Fleisch durch den Fleischwolf drehen. Dabei eine Scheibe mit gro‎ßen Löchern verwenden. Mit Salz, gemahlenem Pfeffer, Paprika nach Geschmack würzen und Natron hinzugeben. Mit der Hand kneten und für 8–24 Stunden in den Kühlschrank stellen.



    Danach erneut durch den Fleischwolf drehen. Diesmal eine Scheibe mit kleinen Löchern einsetzen. Knochenbrühe, Thymian und Knoblauchpaste hinzugeben und so lange kneten, bis eine feste, glatte Masse entsteht. Die Fleischmasse durch eine Wurstspritze drücken und in ca. 8 cm lange Stücke schneiden. Auf ein Schneidebrett legen.



    Ein Rost mit Speck einreiben und auf glühenden Kohlen stellen. Die Würste braten. Dabei ständig wenden, damit diese schnell gar werden und leicht anbräunen.



    Mititiei oder Mici werden hei‎ß, mit Senf und Brot oder Pommes und eingelegtem Gemüse (insbesondere Salzgurken) serviert.

  • … de Armindeni

    … de Armindeni

    Din cauza pandemiei, de 1
    mai românii nu ies în acest an la grătar, aşa cum este obiceiul, un obicei care
    provine de la una dintre cele mai complexe sărbători din calendarul popular
    românesc. De 1 mai sau de Armindeni, era obiceiul ca porţile şi ferestrele
    gospodăriei tradiţionale să fie împodobite cu ramuri verzi ca o protejare a
    recoltelor, a animalelor, a viilor şi livezilor.


    Această sărbătoare este
    însoţită de o petrecere câmpenească unde se mănâncă miel şi caş şi se bea vin
    roşu aromatizat cu pelin. De aceea, sărbătoarea de Armindeni sau Ziua de
    Arminden mai este numită şi Ziua Pelinului sau, din cauză că se consuma vin
    pelin pentru a fi puternic şi rumen în obraji, însă pentru că unii obişnuiau să
    consume în mod exagerat, acestei sărbători i s-a mai spus şi Ziua Beţivului.



    În România, vinul pelin
    este cunoscut de sute de ani, iar prepararea lui are un motiv bine întemeiat.
    Pe măsura golirii, în butoi pătrundea aer care, odată cu încălzirea vremii,
    deprecia calitatea vinului. Pentru a opri acrirea vinului, în butoi se punea un
    săculeţ cu flori de pelin uscate şi seminţe de pelin zdrobite. O altă variantă
    era un macerat din alcool, plante şi seminţe de pelin, scorţişoară, cuişoare,
    coliandru şi coji de gutui. Toate aceste ingrediente, în cantităţi de câteva
    grame, trebuie acoperite cu alcool îndoit cu vin şi, după o săptămână,
    maceratul se strecoară şi se toarnă peste 10 litri de vin alb.


    La petrecerea câmpenească
    de Armindeni, pe grătar sunt puse bucăţi de carne de porc, de pui sau frigărui.
    Această alăturare de bucăţi
    de carne, foi de ceapă şi, de ce nu?, pălării de ciuperci sau suviţe de ardei gras o întâlnim în multe ţări. Nimic
    nu se comparăînsă cu mititeii la grătar.
    Mititeii sunt revendicaţi de
    bucătăria românească, dar au echivalent şi în bucătăria balcanică.
    Făcuţi din carne tocată de porc, de vităşi de oaie, amestecată cu mai multe condimente, mititeii au acelaşi
    mod de prepapare cu kebap-ul
    turcesc, dar seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici, numai că în compozitie este folosită şi
    carnea de porc, interzisă prin tradiţie musulmanilor.


    Există şi o legendă
    privind apariţia mititeilor în spaţiul românesc de care aminteşte un alt
    jurnalist celebru de la sfârşitul secolului al 19-lea, prima jumătate a
    secolului al 20-lea, Constantin Bacalbaşa. Acesta susţinea că mititeii ar fi
    fost inventaţi la o cârciumă din centrul istoric al Bucureştiului, după ce
    proprietarul a constatat că nu mai are maţe pentru cârnaţi şi atunci a pus
    carnea tocată direct pe grătar, păstrând forma cârnatului.

  • … de Armindeni

    … de Armindeni

    Din cauza pandemiei, de 1
    mai românii nu ies în acest an la grătar, aşa cum este obiceiul, un obicei care
    provine de la una dintre cele mai complexe sărbători din calendarul popular
    românesc. De 1 mai sau de Armindeni, era obiceiul ca porţile şi ferestrele
    gospodăriei tradiţionale să fie împodobite cu ramuri verzi ca o protejare a
    recoltelor, a animalelor, a viilor şi livezilor.


    Această sărbătoare este
    însoţită de o petrecere câmpenească unde se mănâncă miel şi caş şi se bea vin
    roşu aromatizat cu pelin. De aceea, sărbătoarea de Armindeni sau Ziua de
    Arminden mai este numită şi Ziua Pelinului sau, din cauză că se consuma vin
    pelin pentru a fi puternic şi rumen în obraji, însă pentru că unii obişnuiau să
    consume în mod exagerat, acestei sărbători i s-a mai spus şi Ziua Beţivului.



    În România, vinul pelin
    este cunoscut de sute de ani, iar prepararea lui are un motiv bine întemeiat.
    Pe măsura golirii, în butoi pătrundea aer care, odată cu încălzirea vremii,
    deprecia calitatea vinului. Pentru a opri acrirea vinului, în butoi se punea un
    săculeţ cu flori de pelin uscate şi seminţe de pelin zdrobite. O altă variantă
    era un macerat din alcool, plante şi seminţe de pelin, scorţişoară, cuişoare,
    coliandru şi coji de gutui. Toate aceste ingrediente, în cantităţi de câteva
    grame, trebuie acoperite cu alcool îndoit cu vin şi, după o săptămână,
    maceratul se strecoară şi se toarnă peste 10 litri de vin alb.


    La petrecerea câmpenească
    de Armindeni, pe grătar sunt puse bucăţi de carne de porc, de pui sau frigărui.
    Această alăturare de bucăţi
    de carne, foi de ceapă şi, de ce nu?, pălării de ciuperci sau suviţe de ardei gras o întâlnim în multe ţări. Nimic
    nu se comparăînsă cu mititeii la grătar.
    Mititeii sunt revendicaţi de
    bucătăria românească, dar au echivalent şi în bucătăria balcanică.
    Făcuţi din carne tocată de porc, de vităşi de oaie, amestecată cu mai multe condimente, mititeii au acelaşi
    mod de prepapare cu kebap-ul
    turcesc, dar seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici, numai că în compozitie este folosită şi
    carnea de porc, interzisă prin tradiţie musulmanilor.


    Există şi o legendă
    privind apariţia mititeilor în spaţiul românesc de care aminteşte un alt
    jurnalist celebru de la sfârşitul secolului al 19-lea, prima jumătate a
    secolului al 20-lea, Constantin Bacalbaşa. Acesta susţinea că mititeii ar fi
    fost inventaţi la o cârciumă din centrul istoric al Bucureştiului, după ce
    proprietarul a constatat că nu mai are maţe pentru cârnaţi şi atunci a pus
    carnea tocată direct pe grătar, păstrând forma cârnatului.

  • Les “mititei”

    Les “mititei”

    En Roumanie, la fête du Travail du 1er Mai et puis celle de l’enfant du 1er juin donnent le coup denvoi de la saison estivale, avec ses voyages et vacances ou mini-vacances à la mer ou en montagne. Et vu que les Roumains noublient jamais de prendre leurs barbecues pendant leurs escapades dans la nature, aujourdhui je vous propose de préparer un plat culte : les mititei. Il sagit principalement dune sorte de saucisse faite dun mélange de viande hachée, aux différents condiments, qui nest pas mise en une membrane, mais modelée en forme de bâtonnets.



    Selon la légende, les mititei auraient été inventés à Bucarest dans une auberge tenue par un transylvain, réputé pour ses saucisses. Un soir, alors qu’il lui manquait des boyaux pour ses saucisses, il posa des petits rouleaux de viande directement sur le barbecue, affirme la légende. Et pourtant, on ne saurait ignorer le fait que les mititei ressemblent à lAdana Kebab turque ou aux Cevapcici serbo-croates. Dailleurs, cevapcici se traduit par « petits kebabs », dou proviendrait peut-être lappellation roumaine de « mici », littéralement « petites choses ».



    De nos jours, la vaste majorité des Roumains achètent des mici prêts à être mis sur le grill. Les bouchers proposent également toute sorte de mélanges de viande: porc, bœuf, mouton, dinde et même poulet.



    Mais aujourdhui, je vous propose une recette similaire à celle dorigine notée en 1920 par le journaliste et homme politique roumain Constantin Bacalbasa.


    Il vous faut de la viande de bœuf, notamment du collier, que lon fait passer par le hachoir à deux reprises. Si la viande est trop maigre, il faut ajouter de la graisse de bœuf ou de mouton, entre 100 et 150 grammes par kilo de viande hachée. Pour la même quantité, il vous faut un demi-kilo de bouillon de bœuf, huit grammes de poivre, 12 grammes de thym séché, 4 grammes de piment de la Jamaïque, 2 grammes de coriandre, 2 grammes de cumin turc, 1 gramme danis étoilé, 8 grammes de bicarbonate de sodium, une cuillerée de jus de citron, une cuillerée à soupe dhuile de tournesol et une tête dail. Mélangez bien la viande dans un bol pendant une demi-heure, en ajoutant le bicarbonate de sodium et le jus de citron, la moitié de la quantité de bouillon de bœuf et les autres épices, sauf lail. Mettez ensuite le bol au froid pendant une nuitée. Le lendemain, écrasez lail et mélangez-le avec environ une cuillerée à café de sel et ajoutez un verre deau. Laissez ce mélange reposer pendant une demi-heure. Entre temps, sortez la viande du frigo et ajoutez lautre moitié de la quantité de bouillon, en mélangeant énergiquement. Passez lail par une passoire à thé et récupérez le liquide que vous devez ajouter à ce mélange. Enfin, les mititei sont prêts à être mis sur le grill à charbon, il faut seulement former des bâtonnets larges denviron deux doits et longs dune dizaine de centimètres, quil faut aussi huiler.



    Faites attention à les griller sur deux ou trois côtés maximum et de ne pas les faire sécher à lintérieur. Ils sont servis avec de la moutarde, le plus souvent douce, accompagnés de frites ou sur des petits pains, mais toujours aux côtés dune – ou de plusieurs – bières blondes froides. Bon appétit !


  • Mititei

    Mititei

    Today’s edition is about a dish familiar to our regular listeners, a staple of any festive gathering of Romanians. It is to Romanians what burgers are to Americans. We are talking about the so-called “mici” or “mititei”, skinless sausages grilled to a crisp on high heat, preferably on charcoal. Most likely based on a Turkish recipe, that for kebab, it is now a Balkan staple, being eaten with delight in all countries of the area.



    However, the Balkan Christians have included pork in the original mutton-based mix. This is how we make them: mix in equal parts minced beef, mutton and pork, seasoned with black pepper, dried thyme, allspice, one whole head of garlic for each kilogram of meat, which we turn to a paste, and salt to taste. To make the mixture more tender, either add minced fat, or a strong stock made from beef bones. Put in all the finely ground spices and mix well to an even consistency, and at the end add a mixture of baking soda and lemon juice, blending well. It is best left a few hours in the fridge for the flavors to blend.



    When you are ready to grill, take out the mixture, and start taking out small handfuls of the mix, as much as you can hold with closed fingers, shaping them like tiny loaves of bread. Leave them a bit for the surface to dry, reducing the mess, since the mixture is quite sticky. It is helpful to rub a bit of cooking oil on your palms when handling them to avoid this problem. The Romanian traditional way of cooking them is on a grill close to a bed of searing hot charcoal, so that the surface is almost burned while the insides are still slightly pink. Grilling them to perfection is an art form, so keep practicing, and definitely enjoy!

  • Mititei

    Mititei

    Today’s edition is about a dish familiar to our regular listeners, a staple of any festive gathering of Romanians. It is to Romanians what burgers are to Americans. We are talking about the so-called “mici” or “mititei”, skinless sausages grilled to a crisp on high heat, preferably on charcoal. Most likely based on a Turkish recipe, that for kebab, it is now a Balkan staple, being eaten with delight in all countries of the area.



    However, the Balkan Christians have included pork in the original mutton-based mix. This is how we make them: mix in equal parts minced beef, mutton and pork, seasoned with black pepper, dried thyme, allspice, one whole head of garlic for each kilogram of meat, which we turn to a paste, and salt to taste. To make the mixture more tender, either add minced fat, or a strong stock made from beef bones. Put in all the finely ground spices and mix well to an even consistency, and at the end add a mixture of baking soda and lemon juice, blending well. It is best left a few hours in the fridge for the flavors to blend.



    When you are ready to grill, take out the mixture, and start taking out small handfuls of the mix, as much as you can hold with closed fingers, shaping them like tiny loaves of bread. Leave them a bit for the surface to dry, reducing the mess, since the mixture is quite sticky. It is helpful to rub a bit of cooking oil on your palms when handling them to avoid this problem. The Romanian traditional way of cooking them is on a grill close to a bed of searing hot charcoal, so that the surface is almost burned while the insides are still slightly pink. Grilling them to perfection is an art form, so keep practicing, and definitely enjoy!

  • Romanians and the May 1st mini-holiday

    Romanians and the May 1st mini-holiday


    Analysts note that whereas in many countries of the world, International Labour Day is an excellent opportunity for people to demand better working conditions and pay rises, in Romania, May Day is celebrated through trips, hiking or parties. As early as on Friday afternoon, when the May Day mini-holiday started, tens of thousands of tourists, Romanians in particular, but also foreigners, simply stormed resorts in the Carpathian Mountains, on the Black Sea coast or in the Danube Delta.



    Some 80,000 people chose the seacoast, mostly Mamaia resort, which some describe as a low cost Ibiza and where night clubs, noisy music and drinking in the waves were the main forms of entertainment. Nearly 10,000 tourists went to the Danube Delta; taking advantage of the fine weather, they explored that unique area in Europe included in the UNESCO heritage. Tourists went by boat throughout the reserve, sailing even along canals that are commonly clogged because now, the Danubes flow is higher than usual.



    Tourists who want to visit the Delta now will find it easier to get there because more ship rides have been introduced according to the summer schedule of the public maritime transport. In the Southern Carpathian Mountains, more precisely in the Prahova Valley, the resort of Sinaia was the most crowded place, the Peles and Pelisor Royal Castles being its main attractions.



    Whether they chose to go on holiday or stay at home, for most Romanians the barbecue in the open was the centerpiece of their May Day holiday. “Micii” or “mititeii”, a symbol of Romanian cuisine, were as usual in great demand; they are a traditional dish of grilled ground meat rolls made of a mixture of pork and beef or beef and mutton and spices. According to the estimates of meat producers, Romanians grilled over 30 million “mici”, by nearly 15% more than last year. In many places, the hotels and guest houses were almost 100% booked, which was a success for tour operators.



    Macro-statistics however are less festive. According to a survey conducted by the Competitiveness Initiative NGO, 2.24 billion Euro worth of revenues are reported in tourism in Romania, but Romanians spend 3.12 billion Euro on tourist services abroad. The authors of the study, coordinated by a doctor of economics and former opposition politician, say that “over the last year tourism has increased its negative balance twice and a half, a balance which fuels the deficit of Romanias balance of foreign payments.



    Nearly 200,000 employees and 1.3% of the countrys GDP depend on that economic sector.” They also incriminate the non-existent promotion of Romania as a tourist destination, though Romania has a relevant ministry in Bucharest. The data of the National Statistics Institute made public in early April show however that the number of tourists in accommodation units in Romania in the first two months of 2018 went up by 6.7% as compared to the same period in 2017, while the number of tourists staying overnight increased by 6.4%. (translated by Ana Maria Palcu)

  • May 1, 2018 UPDATE

    May 1, 2018 UPDATE

    MILITARY – On Tuesday, the US Ambassador to Bucharest Hans Klemm voiced his deep regret over the wounding in Afghanistan on Monday of eight Romanian soldiers, during a patrol mission. The US ambassador conveyed his and the USs message of appreciation for the Romanian soldiers participation in the NATO missions, aimed at restoring freedom and democracy in areas seriously affected by war. President Klaus Iohannis, Prime Minister Viorica Dancila and Defense Minister Mihai Fifor also sent messages of encouragement and support to the families of the wounded soldiers. Seven of them have already been released from hospital, and the eighth has been sent to Germany, for further investigations and treatment. Romania is taking part in the NATO mission in Afghanistan with 625 military staff, while another 300 soldiers are deployed in operations carried out under the EU, UN and OSCE command in different regions of the world. So far, 29 Romanian soldiers have died and 185 have been wounded in operations abroad.



    PROTEST – The Romanian Health Minister Sorina Pintea will hold a fresh meeting with trade union representatives on Wednesday, in order to find solutions for their discontent. Last week, thousands of employees in the sector attended a protest meeting in Bucharest. Several staff categories in the health-care sector say their incomes have dropped as a result of the implementation of the latest salary regulations. Among other things, they call for the elimination of the 30% cap on benefits. Trade unionists have announced that last weeks meeting will be followed by a warning strike on May 7th, which could be followed by an all-out strike on the 11th of May.



    FRONTEX – A Romanian Coast Guard vessel will patrol along the European borders in the Aegean Sea for three months. The ship has left the port of Mangalia, on the Romanian Black Sea Coast, to join the operation organized by FRONTEX (the European Border and Coast Guard Agency). The crew, made up of 26 border police officers, will carry out individual patrol, research, search and rescue missions. Also, the Border Police will post one officer at the operations Coordination Center in Piraeus, to maintain the link between the Romanian ship and the bodies that are taking part in the mission. The European operation is aimed at managing illegal migration in the Aegean Sea.



    1 MAY – While in other countries across the world the International Labour Day is used as an opportunity to ask for pay rises or better working conditions, in Romania people celebrate May 1st by traveling, hiking or just partying. As early as Friday afternoon, dozens of thousands of tourists, mostly Romanian, but also foreign, hurried to the mountain, sea and Delta resorts. On the Black Sea Coast, the main attraction were the fancy clubs in Mamaia, while in the Danube Delta, which is part of the UNESCO heritage, tourists took advantage of the beautiful weather to spend time in a unique natural place. Also crowded were the resorts in Prahova Valley, Sinaia in particular. Celebrating May 1st is tradition for most Romanians, and, as regards food, one particular must these days are the so called mititei, made of minced meat and herbs. According to specialists in the field, during this years May 1st mini-holiday, Romanians grilled no less than 30 million mititei, which is 15% more than last year.



    EUROVISION – “The Humans”, the band representing Romania at the 2018 Eurovision contest, have arrived in Lisbon and are rehearsing for the big day. In the coming days, the Romanian artists will also take part in the concerts included in the programme and also in a special event hosted by the Romanian Embassy in Portugal. On May 10th, “The Humans” will perform, in the second semi-final, a song titled “Good Bye”. If they manage to qualify, “The Humans” will take part in the final, on May 12th. The 2018 Eurovision Song Contest will bring on the Lisbon stage representatives of 43 countries. (translated by Mihaela Ignatescu)

  • May 1, 2018

    May 1, 2018

    1 MAY – While in other countries
    across the world the International Labour Day is used an opportunity to ask for
    pay rises or better working conditions, in Romania people celebrate May 1st
    by traveling, hiking or just partying. As early as Friday afternoon, dozens of
    thousands of tourists, mostly Romanian, but also foreign, hurried to the
    mountain, sea and Delta resorts. On the Black Sea Coast, the main attraction
    are the fancy clubs in Mamaia, while in the Danube Delta, which is part of the
    UNESCO heritage, tourists are taking advantage of the beautiful weather to
    spend time in a unique natural place. Also crowded are the resorts in Prahova
    Valley, Sinaia in particular. Celebrating May 1st is tradition for
    most Romanians, and, as regards food, one particular must these days are the so
    called ‘mititei’, made of minced meat and herbs. According to specialists in
    the field, during this year’s May 1st mini-holiday, Romanians will
    grill no less than 30 million ‘mititei’, which is 15% more than last year.






    PROTEST – The Romanian Health Minister
    Sorina Pintea will hold a fresh meeting with trade union representatives on
    Wednesday, in order to find solutions for their discontent. Last week,
    thousands of employees in the sector attended a protest meeting in Bucharest.
    Several staff categories in the health-care sector say their incomes have
    dropped as a result of the implementation of the latest salary regulations.
    Among other things, they call for the elimination of the 30% cap on benefits.
    Trade unionists have announced that last week’s meeting will be followed by a
    warning strike on May 7th, which could be followed by an all-out
    strike on the 11th of May.








    FRONTEX – A Romanian Coast Guard vessel
    will patrol along the European borders in the Aegean Sea for three months. The
    ship has left the port of Mangalia, on the Romanian Black Sea Coast, to join
    the operation organized by FRONTEX (the European Border and Coast Guard
    Agency). The crew, made up of 26 border police officers, will carry out
    individual patrol, research, search and rescue missions. Also, the Border
    Police will post one officer at the operation’s Coordination Center in Piraeus,
    to maintain the link between the Romanian ship and the bodies that are taking
    part in the mission. The European operation is aimed at managing illegal migration
    in the Aegean Sea.






    AFGHANISTAN – The eight Romanian soldiers
    who got wounded in a suicide attack in Afghanistan on Monday are stable, and
    they are getting medical care in Kandahar. The Romanian Defense Minister Mihai
    Fifor has announced that he is permanently updated on their condition.
    President Klaus Iohannis and Prime Minister Viorica Dancila have sent messages
    of encouragement and support to the families of the wounded soldiers. Romania
    is taking part in the NATO mission in Afghanistan with 625 military staff,
    while another 300 soldiers are deployed in operations carried out under the EU,
    UN and OSCE command in different regions of the world. So far, 29 Romanian
    soldiers have died and 185 have been wounded in operations abroad.










    EUROVISION – The Humans, the band representing
    Romania at the 2018 Eurovision contest, have arrived in Lisbon and are
    rehearsing for the big day. In the coming days, the Romanian artists will also
    take part in the concerts included in the programme and also in a special event
    hosted by the Romanian Embassy in Portugal. On May 10th, The
    Humans will perform, in the second semi-final, a song titled Good Bye. If
    they manage to qualify, The Humans will take part in the final, on May 12th.
    The 2018 Eurovision Song Contest will
    bring on the Lisbon stage representatives of 43 countries.






    TABLE TENNIS – The Romanian women’s table
    tennis team is today playing against the teams of Taiwan and North Korea, in
    the last matches that are part of Group C of the World Championships hosted by
    Halmstat, Sweden. Yesterday, Romania defeated Poland 3-1. North Korea is
    currently topping the rankings, followed by Taiwan and Romania, which have the
    same number of points. In the men’s competition, in Group A, Romania’s team was
    defeated by Germany 3-nil on Monday, but also won the match against Slovenia,
    3-1. Today, Romania is playing against Egypt and tomorrow it will take on the
    team of Hong Kong. In this group, Romania ranks fourth, on equal points with
    Slovenia. The teams ranking first, second and third in each group will qualify
    for the next round, and the winners of the fourth groups will go straight to
    the quarters. (translated by Mihaela Ignatescu)

  • The 1st of May Mini-Holiday

    The 1st of May Mini-Holiday

    On May 1st Romanians are proving once again they are no commoners. While most countries mark the International Labour Day though marches and rallies, in an attempt to obtain better working conditions and higher salaries, in Romania this day is celebrated in a completely different way. It is an opportunity to enjoy nature, grab the grills, forget all about the daily burdens and turn the country into the European pole of fun.



    Some people prefer short trips to the mountains or picnics right outside the city, while more and more young people are heading for the Romanian beaches. No wonder that on Friday afternoon, when this mini-holiday started officially, thousands of tourists took by storm the mountain, Black Sea and Danube Delta resorts. The Black Sea resorts of Mamaia and Vama Veche are already crowded. High-end and fancy nightclubs are the main attraction, but some people prefer to party right on the beach, in spite of cold weather. The seawater is only 17 degrees Celsius so not many tourists venture into the waves.



    The parties on the Black Sea coast have become famous abroad and it wont be long until the resort of Mamaia, a party paradise, competes with Ibiza. Thousands of tourists have opted for the Danube Delta, a UNESCO heritage site and the place where the Danube flows into the Black Sea, to enjoy some great moments in a breathtakingly beautiful landscape. In the Southern Carpathians, on the Prahova Valley, Sinaia is the most crowded resort these days, being fully booked. It is also the most sought after destination by mountain bikers.



    The equally beautiful Bran-Moeciu area is also very popular with tourists, who are welcomed with delicacies specific to the region, among which pastrami and home made plum brandy. Cycling and horse riding are some of the outdoor activities provided by guest-houses there. In Poiana Brasov, also in the Southern Carpathians, hotel owners offered special tourist packages that include free access to spas and shows and last but not least they light bonfires.



    Many tourists have opted for the county of Maramures, in the north, for a trip by Mocanita, the narrow gauge train, a steam train crossing the beautiful Vaser Valley. Whether they spend their mini-holiday away or at home, barbecuing is already tradition on May 1st. The “mititei, a Romanian specialty consisting of grilled minced-meat rolls, paired with fresh beer, is still the main dish for 1st of May enthusiasts.



    Romanians are expected to eat over 30 million “mititei these days, by 15% more than last year. Unfortunately, on the evening of the 1st of May, tourists will come back home because Wednesday is a working day.(Translated by E. Enache)

  • Hörerpostsendung 25.9.2016

    Hörerpostsendung 25.9.2016

    Heute möchte ich Hörerzuschriften der letzten Wochen mit Meinungen zu unserem Programm verlesen. Heute ein paar Auszüge aus Hörerzuschriften vom August.



    Beate Hansen (aus Wiesbaden) freute sich über die Beantwortung einiger Fragen im Funkbriefkasten vom 31. Juli:



    Lieber Herr Georgescu,



    voller Freude habe ich die vorige Hörerbriefkastensendung gehört, in der Sie u.a. meine Fragen so schön ausführlich und instruktiv beantwortet haben — vielen Dank für diesen tollen Service!



    Das Argument “lieber den alten, schon gesättigten, Abgeordneten/Bürgermeister … wählen als einen neuen, der sich erst mal selbst bereichern muss” kommt mir plausibel vor — aber auch altbekannt: Ich meine, das gab es im Osmanischen Reich auch schon im grö‎ßeren Ma‎ßstab.



    Ja, die (EU-)Bürokratie — gerade auch im Zusammenhang mit Fördergeldern — kann schon arg lästig sein (ich kann davon auch ein kleines Liedchen singen, weil ich in den 90er Jahren oft im Rahmen des deutsch-armenischen Jugendaustauschs als Reiseleiterin mit deutschen Jugendgruppen in Armenien war, wobei wir von einigen europäischen, hessischen, kommunalen und kirchlichen Stellen finanziell unterstützt wurden, und ich dann für die Sponsoren gefühlt 200 Berichte und Formulare schreiben bzw. ausfüllen musste), aber so ganz erschöpfend ist die Erklärung ja doch nicht, denn schlie‎ßlich klappt das in anderen Ländern ja auch: In Polen ist, glaube ich, die Abrufquote fast 100%; ein polnischer Bekannter von mir, der einiges an EU-Mitteln in seine mittlerweile florierende Firma gesteckt hat, klagt auch ganz heftig über den bürokratischen Aufwand, aber auch er als kleiner Familienbetrieb bekommt das hin.




    Vielen Dank für das Feedback, liebe Frau Hansen, und ich hoffe, auch künftig Hörerfragen nach bestem Wissen und Gewissen beantworten zu können.



    Fritz Andorf ist im rheinländischen Meckenheim zu Hause und ihm gefiel im August besonders eine Reportage von einer Wallfahrt, an der sich traditionell die Katholiken in Rumänien, darunter auch Deutsche, beteiligen:



    Sehr gut gefallen hat mir die lebendige Reportage von der Deutschen Wallfahrt nach Maria Radna mit den Stimmen der Teilnehmer und den dazu passenden musikalischen Klängen. Solche Reportagen würde ich mir mehr in Ihrem Programm wünschen. Vielleicht kann man einige davon aus den deutschen Programmen der Lokalsender übernehmen.



    Im Übrigen wurde im Programm ausführlich Tod und Beisetzung von Königin Anna gewürdigt. Und ich habe mich doch sehr gewundert, wie sehr das demokratische Rumänien noch an der Monarchie hängt, obwohl die Tage der Königsherrschaft in Rumänien schon Jahrzehnte zurückliegen. Sogar Staatstrauer wurde angeordnet. Offenbar war das Königspaar in Rumänien sehr beliebt, und man sehnt sich nach der Monarchie zurück.




    Vielen Dank für Ihre Zeilen, lieber Herr Andorf. Die Reportage war übrigens eine Übernahme von Radio Temeswar, da wir keine eigene Sendung über Minderheiten mehr produzieren, wie es früher mit Land und Leute“ der Fall war. Und was die Beisetzung von Königin Anna anbelangt: So ganz unumstritten war die angeordnete Staatstrauer nicht — insbesondere in den Social Media machten einige Menschen ihrem Ärger Luft, dass die verstorbene Anna von Bourbon Parma wie eine Königin beigesetzt wurde, obwohl sie nie gekrönt wurde, sondern nur Königsgemahlin war. Mitunter wurden da auch Beleidigungen gepostet und die Rolle der Monarchie kritisch hinterfragt. Sie sehen also, nicht alle Menschen in Rumänien hängen an der Monarchie. Ich finde, in Todesfällen sollte man aber zumindest Respekt zollen, egal wie man zur Institution der Monarchie oder zur Person des Monarchen steht.



    Oliver Fülla ist im rheinland-pfälzischen Fachbach zu Hause und fand nach zwei Jahren wieder Zeit, uns zu schreiben. Hören tut er uns aber regelmä‎ßig, und zwar sowohl über Kurzwelle als auch im Internet.



    Liebe Freunde bei RRI,



    es freut mich sehr, dass Ihre interessanten Programme in deutscher Sprache nach wie vor auf Kurzwelle und im Internet zu hören sind.



    Sowohl die aktuellen Nachrichten als auch die Beiträge über Land und Leute gefallen mir sehr gut. Sie sind eine einzigartige Informationsquelle über Rumänien. Berichte über Ihr Land sind in deutschen Medien leider nur sehr selten zu finden. Umso wichtiger sind die Programme von RRI.



    Heute bin ich nach einer gut zweijährigen Schreibpause endlich wieder einmal dazu gekommen, Ihnen zu schreiben. Wie Sie an meinem Empfangsbericht erkennen können, ist der Empfang der Mittagssendung auf 9600 kHz gut bis sehr gut. Heute gab es lediglich zwei kurze Senderausfälle, die aber nicht weiter schlimm waren.



    Natürlich ist die Klangqualität über das Internet besser. Allerdings verursacht die regelmä‎ßige Nutzung von Internet-Streams über Mobilfunk relativ hohen Datenverkehr, sodass das in den Mobilfunktarifen frei verfügbare Datenvolumen schnell aufgebraucht ist. Daher bietet die Kurzwellenausstrahlung eine günstige Alternative für den mobilen Empfang Ihrer Sendungen. Bitte senden Sie daher weiter auf Kurzwelle.




    Vielen Dank für Ihre Zeilen, lieber Herr Fülla, und schön, dass Sie uns weiterhin die Treue halten.



    Lutz Winkler (aus Schmitten im Taunus) hörte uns während des Sommers meistens abends in seinem Garten:



    Der Empfang der Sendungen auf Kurzwelle ist weiterhin ohne Probleme möglich. Auch auf der Terrasse mit meinem kleinen Kurzwellenradio kann ich abends Radio Rumänien International hören.



    Die Sendungen sind immer interessant und abwechslungsreich — eine Sendung heraus zu stellen, fällt mir schwer. Ich höre alle Sendungen gern — egal, ob Musik- oder Wortbeiträge. Für Ihre Bemühungen, uns als Hörer ein interessantes Programm zu bieten, möchte ich mich bei Ihnen ganz herzlich bedanken.



    Der Sommer ist durchwachsen — zwar ist es schön warn — fast zu warm, aber es gibt auch Regentage. Das gehört auch zum Sommer dazu.



    Hier blühen die Rosen zurzeit sehr intensiv. Wir haben einen Ausflug in das Rosendorf Steinfurt bei Bad Nauheim gemacht. Das ganze Dorf duftet nach Rosen und in einem Rosenmuseum kann man über die Geschichte und die Arten der Rosen — sowie über den Anbau sehr viel lernen. Am Rande des Dorfes gibt es verschiedene Gärtnereien, in denen alles mit Rosen angeboten wird: Rosen selbst, Rosenwasser, Sü‎ßigkeiten mit Rosenzutaten, Rosenseife, Rosendüfte… Gibt es in Rumänien auch solch ein Rosenanbaugebiet?




    Vielen Dank für Ihre E-Mail, lieber Herr Winkler. Es gibt in der Tat ein Rosenanbaugebiet in Rumänien und wir haben unlängst sogar darüber berichtet. In Mândruloc, einer Ortschaft bei Arad in Westrumänien, gibt es den grö‎ßten Rosengarten im Südosten Europas. Mehr als 2.000 verschiedene Rosenarten, aber auch zahlreiche Dauer- und Zierpflanzen sowie ein Obstgarten können hier bewundert werden. Drei Hektar des Parks sind mit Rosen bepflanzt, die restlichen Hektar mit Dauer- und Zierpflanzen. Insgesamt gibt es in Mândruloc 5.500 verschiedene Pflanzen, davon 2.000 Rosenarten.




    Ralf Urbanczyk (aus Eisleben, Sachsen-Anhalt) fand einen Beitrag über Windenergie in Rumänien interessant. Folgende Zeilen schickte er uns per E-Mail:



    Interessant war Ihr Bericht zum Ausbau der Windenergienutzung in Rumänien im

    Umweltmagazin “Terra 21”, der in der Tat eine Aktualisierung der Informationen war, die ich zum Windenergiesektor in Ihrem Land hatte. Ich freue mich, dass sich diese Form der Gewinnung von Energie aus regenerativen Rohstoffen jetzt auch in Rumänien gut entwickelt. Schön wäre es, wenn Energieproduzenten und Umweltschutz stärker an einem Strang ziehen, denn ich kann mir beim besten Willen nicht vorstellen, dass der ersatzweise Bau von Kohlekraftwerken oder Kernkraftwerken einschlie‎ßlich des Baus der zugehörigen Bergwerke, Aufbereitungsbetriebe und Endlagerstätten für den Abfall, umweltfreundlicher ist. Der mitunter spürbare starke Gegenwind kommt wohl eher daher, dass die schädlichen Umweltfolgen von Energiegewinnung bei der Windkraft gleichmä‎ßiger unter denen verteilt werden, welche die Energie letztendlich nutzen.




    Dieter Feltes ist in Pyrbaum in der Oberpfalz zu Hause und grillt gerne in seiner Freizeit. Folgende Zeilen erhielten wir von ihm per E-Mail:



    Sehr geehrte Damen und Herren!



    Einen störungsfreien Empfang hatte ich heute wieder. Auch Ihre Informationen aus Ihrem Land waren für mich wertvoll, zumal ich mein Wissen über Rumänien immer wieder auffrischen kann. Höre ja auch lange genug Radio Rumänien International.



    Ich hätte eine Frage. Sicherlich grillen die Rumänen in ihrer Freizeit. Ich grille gerne Bratwürste und Bauchfleisch sowie Halssteaks. Und dies auf einen Holzkohlengrill. Ein Gasgrill ist für mich zu gefährlich. Wie ist es in Rumänien? Wie und was wird bei Ihnen gegrillt? Vielleicht haben auch Sie etwas Erfahrung mit Grillen.




    Vielen Dank für Ihre E-Mail, lieber Herr Feltes. In der Tat grillen auch die Rumänen gerne, und zwar eher mit Holzkohle als mit Gasgrill. Würstchen und Halssteaks, aber auch Schweinefilets und gelegentlich auch Schafsfleisch sind beliebt. Fehlen dürfen allerdings bei keinem rumänischen Grillgelage die Mici oder Mititei — das sind die traditionellen Röllchen aus Hackfleisch mit diversen Gewürzen, wobei sie in der Regel aus einem Gemisch von Rindfleisch und Schafsfleisch oder Schweinefleisch geformt werden. Je nach Rezept schwankt die Gewichtung, mal ist es in gleichen Mengen Rind- und Schweinefleisch, mal zwei Drittel Rindfleisch und ein Drittel Schafsfleisch. Und an dieser Stelle darf ich ein Rezept von unserer Chefredakteurin Irina Adamescu zitieren, das Sie vor über zwei Jahren in einem überaus interessanten Funkbriefkasten über die rumänische Küche brachte:



    Wenn Sie beim nächsten Grill rumänische Mici/Mititei zubereiten möchten, dann brauchen Sie Rind- und Schweinefleisch zu gleichen Teilen. Als Gewürze werden schwarzer gemahlener Pfeffer, getrocknetes Bohnenkraut, Piment, die zerdrückten Zehen einer Knoblauchknolle je Kilo Fleisch und etwas Salz verwendet. Dem gehackten Fleisch wird entweder Fett vom Rind oder die Flüssigkeit von einer Rindfleischsuppe beigegeben. Dem Ganzen werden anschlie‎ßend die Gewürze und in den Saft einer Zitrone aufgelöster Natron hinzugefügt. Das Fleisch muss anschlie‎ßend für einige Stunden, auch über Nacht, im Kühlschrank ruhen, damit die Gewürze gut eindringen. Anschlie‎ßend werden daraus zylinderförmige Würstchen von ca. 10 cm Länge und zwei Finger Breite geformt. Diese müssen noch kurz trocknen und dann sind sie gerade gut, um auf den Grill gelegt zu werden. Doch muss man darauf Acht geben, dass die Würstchen weder zu lange noch zu nahe an der hei‎ßen Glut liegen, denn sonst werden sie nicht mehr saftig und gerade das ist der Clou! Die Mititei werden hei‎ß, mit Senf und Brot (neuerdings auch Pommes) als Beilage gegessen.



    Guten Appetit! — und damit Zeit für Postliste. Briefe lie‎ß ich mir zwar aushändigen, lese sie aber bis nächstes Mal durch.



    E-Mails erhielten wir bis Freitagnachmittag von Hartmut Broschat, Ralf Urbanczyk, Bernd und Willi Seiser, Dieter Feltes, Andreas Pawelczyk, Heinrich Eusterbrock, Volker Schmidt, Helmut Matt, Guido Pfeffermann (alle aus Deutschland).



    Das Internetformular nutzten Karel Belohlavek (CZ), Michael Willruth, Christian Laubach und jemand, der sich nur Lukasz nannte (alle drei aus Deutschland).



    Ich bin nächste Woche beruflich verreist, werde aber an dieser Stelle hoffentlich vertreten. Wir hören uns also in 14 Tagen wieder — bis dahin machen Sie’s gut, tschüss und schönes Restwochenende!




    Audiobeitrag hören: