Tag: Mona Petre

  • Revitalizarea bucătăriei româneşti vechi

    Revitalizarea bucătăriei româneşti vechi

    După mulți ani
    petrecuți între cei patru pereți ai unei agenții de publicitate, într-un ritm
    de muncă mult prea trepidant, nevoia evadării devine din ce în ce mai puternică.
    Este ceea ce a simțit și Mona Petre acum opt ani când a renunțat la slujba sa
    de publicitar și a început să se apropie de ritmul lent și mai prielnic
    contemplării al naturii și gătitului tradițional.

    Rezultatul a fost
    descoperirea sau redescoperirea proprietăților alimentare din vegetația
    spontană pe care oamenii din trecut o foloseau, în mod curent, în bucătărie.
    Iar descoperirile Monei Petre au fost împărtășite, mai întâi, prin bloggul și
    proiectul online Ierburi uitate, iar mai recent prin cartea publicată de
    editura Nemira și intitulată Ierburi uitate. Noua bucătărie veche. Dar totul a început de la nevoia de
    reîntoarcere la un ritmul mai lent al copilăriei, își amintește Mona Petre:

    Eu am copilărit la țară -
    poate e mult spus la țară – , am
    copilărit în suburbiile Bucureștiului, pe malurile Dâmboviței. Am crescut în
    lunca Dâmboviței și am amintiri foarte pregnante ale vegetației care era
    abundentă atunci în zonă. Nu pot să zic neapărat că lucrurile pe care le
    transmit acum le știu din copilărie. Informațiile despre plante și ciuperci nu
    se mai transmiteau atunci așa cum, din păcate, nici acum nu se mai transmit de
    la o generație la alta decât, poate, destul de puțin și sumar. În general flora
    spontană a ajuns să nu ni se mai pară subiect de interes, poate și pentru că
    produsele pe care le cumpărăm astăzi ne sunt imediat disponibile în magazine.
    Așa că relația noastră cu natura a devenit una mai degrabă turistică accesăm
    natura în weekend-uri la munte sau la mare sau pe la țară, pe unde putem. Dar
    relația noastră cu natura din punct de vedere alimentar – vorbesc de oamenii
    din mediul urban – este destul de puțin
    explorată.


    Explorarea naturii a fost însoțită, în cazul Monei
    Petre, de adâncirea în trecut prin studiul cărților istorice de bucate și de
    aprofundarea cunoștințelor de botanică. Treptat, a început să inventeze
    propriile mâncăruri punând fantezie în rețelele vechi. Cum le-a găsit pe
    acestea, ne povestește chiar Mona Petre:

    Mi-am adunat informații despre diverse plante despre care
    eu știam foarte puțin. Apoi am început să investigheze istoria locală, istoria
    românească a unor plante care au intrat au reintrat în paletarul magazinelor și
    hipermarketurilor care au adus de-afară plante care par exotice pentru noi. A
    fost o surpriză să descopăr că o mare parte făceau parte din gastronomia
    locului înainte ca ele să dispară treptat din diverse motive. Și aici mă refer
    la sparanghel, la andive și la anghinare, de exemplu, care au dispărut inclusiv
    din edițiile ulterioare ale celebrei Sandei Marin. Știm că ea a scos prima
    ediție în epoca interbelică și apoi edițiile ulterioare, comuniste, treptat au
    început să elimine rețete în care ea folosea aceste ingrediente pentru că ele
    nu erau deja disponibile pe piață. Am
    început să-mi adun informații din cărți, mergând în biblioteci și investigând
    internetul în gastronomia altor țări. Așa am descoperit și conceptul de
    foraging care se traduce prin activitatea asta de a culege și de a folosi hrana
    spontană sau sălbatică de pe un anumit teritoriu. Apoi citind foarte mult
    despre aceste subiect și căutând exemple în gastronomiile din diverse părți ale
    lumii unde se folosesc același plante sau plante similare am început să gătesc
    din ce în ce mai mult. Este adevărat că m-a ajutat și perioada asta de pandemie
    din ultimii doi ani care m-a împins cumva spre o viață de gospodărie mai
    izolată și atunci mi-am petrecut foarte mult timp ducând mai departe pasiunea
    asta și gătind din ce în ce mai exotic.


    E
    vorba, de fapt, de un exotic local, iar Mona Petre a devenit propriul cobia al
    propriilor rețete exotice adunate în cele din urmă în cartea Ierburi uitate.
    Noua bucătărie veche. Volumul nu este doar o carte de bucate, ci și una de
    istorie a gastronomiei, dar și un ghid de gătit sustenabil fără teflon, cuptor
    cu microunde sau plastic, doar cu vase din material tradiționale cum ar fi cele
    din ceramică sau fontă. Deci, o invitație la gătit lent, sănătos și prietenos
    cu mediul.


  • Pauza Mare 16.11.2021

    Pauza Mare 16.11.2021

    Ierburi uitate”, un proiect online de istorie a gastronomiei devenit eveniment editorial (interviu în direct cu Mona Petre, autoarea cărții editate de “Nemira”);



    Colecția de filme documentare a Muzeului Municipiului București (interviu în direct cu istoricul Adrian Majuru, directorul general al instituției);



    Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul”, un nou proiect cultural și educativ dezvoltat de Asociația Beneva (interviu cu Iulian Văcărean, președintele Asociației)