Tag: Moneasa

  • Cu clătitele, la festival

    Cu clătitele, la festival

    La sfârşitul acestei săptămâni, mii de vizitatori sunt aşteptaţi la Parada
    Clătitelor, un festival organizat de aproape două decenii în staţiunea
    arădeană Moneasa. Parada Clătitelor este cel mai aşteptat festival organizat în
    staţiunea Moneasa, care reuşeşte să atragă în fiecare an vizitatori din mai
    multe judeţe, dar şi din străinătate. Nu este însă singurul festival
    organizat în România care are ca scop creşterea vizibilităţii unei staţiuni
    turistice. La fel se întâmplă la Prejmer, unde în februarie – martie este organizată o Caravană a
    Clătitelor, care şi-a propus să aducă astfel în atenţie un obicei al saşilor
    din zona Braşovului, legat, se pare, de plecarea tinerilor în armată. Aceştia
    colindau prin sat pentru a-şi lua rămas bun, împărţind tuturor clătite pentru
    ca oamenii să nu îi uite. Şi la Moneasa vor fi împărţite clătite, scopul fiind
    probabil acela ca vizitatorii să nu uite şi să revină în această staţiune
    turistică. Organizatorii estimează că pe aleea principală a staţiunii, vor fi preparate circa 15 mii de clătite, o
    parte dintre ele urmând să fie împărţite gratuit vizitatorilor, la fel cum s-a
    întâmplat şi la ediţiile anterioare. Clătitele vor fi preparate de agenţi
    economici şi de reprezentanţi ai unor primării din judeţul Arad şi vor avea
    diferite umpluturi astfel încât vor putea fi servite ca aperitiv atunci când
    sunt umplute cu legume sau cu carne sau ca desert când au umplutură de dulceaţă,
    gem sau cremă de ciocolată.


    Fiind, se pare, inventate
    în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa astfel încât le putem întâlni sub
    diferite nume în vestul Europei şi pe continentul nord-american, dar şi în
    Europa centrală şi de Est. Şi în România le găsim pretutindeni, cel mai
    frecvent ca desert, cu umplutură de dulceaţă. În Transilvania găsim şi clătite
    cu umplutură de carne tocată, de pui, de porc sau de vită, amestecată cu ceapă
    şi cu ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru, mărar sau boia. În
    Maramureş am întâlnit însă un preparat inedit, dar care ţine cont de tradiţiile
    gastronomice ale regiunii, clătite cu cârnaţi. Avem nevoie de cârnaţi de casă
    pe care-i tăiem feliuţe şi de câteva felii de şuncă pe care le tăiem în suviţe.
    Amestecăm cârnaţii şi şunca cu caşcaval ras şi cu puţin mărar tocat mărunt. Cu
    acest amestec umplem clătitele pe care le rulăm şi le punem într-un vas. De
    menţionat că, fiind aperitiv, atunci când facem coca de clătite nu adăugăm
    zahăr în compoziţie. După ce le-am aranjat în vas, turnăm puţină smântână peste
    clătite. Introducem vasul în cuptor şi îl lăsăm la foc potrivit, timp de 15
    minute. Dacă folosim un vas de sticlă termorezistentă, atunci trebuie să îl
    lăsăm ceva mai mult timp, peste 20 de minute, având în vedere că iniţial,
    cuptorul este rece.

  • Cu clătitele, la festival

    Cu clătitele, la festival

    La sfârşitul acestei săptămâni, mii de vizitatori sunt aşteptaţi la Parada
    Clătitelor, un festival organizat de aproape două decenii în staţiunea
    arădeană Moneasa. Parada Clătitelor este cel mai aşteptat festival organizat în
    staţiunea Moneasa, care reuşeşte să atragă în fiecare an vizitatori din mai
    multe judeţe, dar şi din străinătate. Nu este însă singurul festival
    organizat în România care are ca scop creşterea vizibilităţii unei staţiuni
    turistice. La fel se întâmplă la Prejmer, unde în februarie – martie este organizată o Caravană a
    Clătitelor, care şi-a propus să aducă astfel în atenţie un obicei al saşilor
    din zona Braşovului, legat, se pare, de plecarea tinerilor în armată. Aceştia
    colindau prin sat pentru a-şi lua rămas bun, împărţind tuturor clătite pentru
    ca oamenii să nu îi uite. Şi la Moneasa vor fi împărţite clătite, scopul fiind
    probabil acela ca vizitatorii să nu uite şi să revină în această staţiune
    turistică. Organizatorii estimează că pe aleea principală a staţiunii, vor fi preparate circa 15 mii de clătite, o
    parte dintre ele urmând să fie împărţite gratuit vizitatorilor, la fel cum s-a
    întâmplat şi la ediţiile anterioare. Clătitele vor fi preparate de agenţi
    economici şi de reprezentanţi ai unor primării din judeţul Arad şi vor avea
    diferite umpluturi astfel încât vor putea fi servite ca aperitiv atunci când
    sunt umplute cu legume sau cu carne sau ca desert când au umplutură de dulceaţă,
    gem sau cremă de ciocolată.


    Fiind, se pare, inventate
    în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa astfel încât le putem întâlni sub
    diferite nume în vestul Europei şi pe continentul nord-american, dar şi în
    Europa centrală şi de Est. Şi în România le găsim pretutindeni, cel mai
    frecvent ca desert, cu umplutură de dulceaţă. În Transilvania găsim şi clătite
    cu umplutură de carne tocată, de pui, de porc sau de vită, amestecată cu ceapă
    şi cu ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru, mărar sau boia. În
    Maramureş am întâlnit însă un preparat inedit, dar care ţine cont de tradiţiile
    gastronomice ale regiunii, clătite cu cârnaţi. Avem nevoie de cârnaţi de casă
    pe care-i tăiem feliuţe şi de câteva felii de şuncă pe care le tăiem în suviţe.
    Amestecăm cârnaţii şi şunca cu caşcaval ras şi cu puţin mărar tocat mărunt. Cu
    acest amestec umplem clătitele pe care le rulăm şi le punem într-un vas. De
    menţionat că, fiind aperitiv, atunci când facem coca de clătite nu adăugăm
    zahăr în compoziţie. După ce le-am aranjat în vas, turnăm puţină smântână peste
    clătite. Introducem vasul în cuptor şi îl lăsăm la foc potrivit, timp de 15
    minute. Dacă folosim un vas de sticlă termorezistentă, atunci trebuie să îl
    lăsăm ceva mai mult timp, peste 20 de minute, având în vedere că iniţial,
    cuptorul este rece.