Tag: Morile de apa

  • Traseul Morilor de apă de la Rudăria

    Traseul Morilor de apă de la Rudăria

    Astăzi vă invităm în sud vestul ţării, în judeţul
    Caraş-Severin, pentru a descoperi Traseul Morilor de apă de la Rudăria, cel mai
    mare complex mulinologic din România şi unic în Europa. Zona este mai cunoscută
    din punct de vedere turistic pentru Cascada Bigăr, dar Morile de apă de la Rudăria
    se găsesc în drumul spre Bozovici la o distanţă de aproximativ 20 de km de la
    Cascada Bigăr. Aria naturală se află în Munții Almăjului (grupare montană a
    Munților Banatului), la o altitudine cuprinsă între 350 și 900 m, pe valea
    Rudăriei, pe teritoriul administrativ al comunei Eftimie Murgu.


    Preşedintele asociaţiei Acasă în Banat,
    Radu Trifan, a precizat: Am amenajat un traseu de 6 kilometri, care
    cuprinde toate cele 22 de mori de apă şi, mai mult decâr atât, cum se poartă în
    Banat, am pregătit fiecare moară de apă, am tratat-o, am curăţat-o, pe unele le-am
    reparat, în aşa fel încât să fie gata să primească turiştii. Este foarte
    ambiţios ca fiecare proiect pe care noi îl desfăşurăm şi cred eu că am pus o
    piatră la temelia unui alt fel de turism aici în Rudăria, pentru că cel puţin
    din cele 22 de mori de apă până acum nu erau vizitate decât o mică parte,
    pentru că celelalte nu erau marcate, nu erau pregătite şi nu erau viziate de
    turişti şi asta era un mare păcat.


    Preşedintele asociaţiei Acasă în Banat,
    Radu Trifan, a adăugat: Este practic un muzeu în aer liber şi un
    muzeu viu, pentru că din cele 22 de mori de apă, 19 funcţionează în regim
    continuu, unele dintre ele au peste 200 de ani, au un mod de a fi construite
    absolut unic, sunt sprijinite pe câte patru furci – li se zice – nişte piloni
    mari de lemn, înfipţi adânc în pământ şi care au acea bifurcaţie la capătul de
    sus, sunt construite din grinzi îmbinate, în stilul tradiţional, în coadă de
    rândunică sau pătrate, absolut fantastice! Sunt folosite de localnici şi
    fiecare moară are mai multe familii arondate, sunt aşa zişii rândaşi, care au
    rând, şi macină, pentru că e un mod simplu, ieftin, sustenabil, iar făina ce
    rezultă din moara de la apă, nu are comparaţie cu nimic din ce se găseşte în
    comerţ.


    Cu aşa făină, nu e de mirare că aici şi
    mămăliga are o altă consistenţă. Am aflat că aici i se spune coleşă şi că se
    mănâncă cu cârnaţi fripţi sau cu brânză friptă, o altă specialitate din Valea
    Almăjului.


    Asociația Acasă în Banat organizează şi
    alte evenimentede salvare a satului bănățean. Astfel, de
    cinci ani, reuneşte voluntari pentru Color the Village, cu scopul de a renova
    câte 30 de case, în 3 zile!