Tag: Mosii de iarna

  • Bucate de Lăsata Secului

    Bucate de Lăsata Secului

    Credincioşii
    ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în
    care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale. Intrarea în
    postul Paştelui este marcată printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata
    Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie săîi viziteze pe naşi. Există multe
    obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate, unele rituale, precum piftie,
    grâu fiert şi plăcinte. În partea sudică a României, Lăsata Secului este
    însoţită de un obicei numit baterea alviţei, în cursul căruia copiii şi tinerii,
    cu mâinile la spate, încearcă să prindă cu gura o bucată de alviţă care este
    legată cu o sfoară şi trecută prin faţa lor.


    În
    sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt Moşii de
    iarnă, o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de
    pasăre, sarmale şi colivă. Fiind asociată cu mâncarea, acest obicei – Moşii de
    iarnă – este cunoscut în Oltenia şi sub
    numele de Moşii de piftii, iar în Moldova i se spune Moşii de carne sau
    Moşii de cârnelegi.


    Pentru
    această zi se poate pregăti, de exemplu, pulpă de porc la tavă. Presupunem că avem o
    bucată de carne de circa 2 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
    Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, pentru a evita curbarea
    acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un singur strat,
    într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile de carne,
    precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi
    mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre mic circa
    trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea mult,
    atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de vin.
    Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată de
    murături.


    Înainte de a fi
    pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va face mai
    fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom întinde
    feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în care punem
    şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei îi curăţăm
    şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper măcinat,
    două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva ore, apoi
    o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi şi cu
    salată de murături.

  • Bucate de Lăsata Secului

    Bucate de Lăsata Secului

    Credincioşii
    ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în
    care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale. Intrarea în
    postul Paştelui este marcată printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata
    Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie săîi viziteze pe naşi. Există multe
    obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate, unele rituale, precum piftie,
    grâu fiert şi plăcinte. În partea sudică a României, Lăsata Secului este
    însoţită de un obicei numit baterea alviţei, în cursul căruia copiii şi tinerii,
    cu mâinile la spate, încearcă să prindă cu gura o bucată de alviţă care este
    legată cu o sfoară şi trecută prin faţa lor.


    În
    sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt Moşii de
    iarnă, o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de
    pasăre, sarmale şi colivă. Fiind asociată cu mâncarea, acest obicei – Moşii de
    iarnă – este cunoscut în Oltenia şi sub
    numele de Moşii de piftii, iar în Moldova i se spune Moşii de carne sau
    Moşii de cârnelegi.


    Pentru
    această zi se poate pregăti, de exemplu, pulpă de porc la tavă. Presupunem că avem o
    bucată de carne de circa 2 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
    Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, pentru a evita curbarea
    acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un singur strat,
    într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile de carne,
    precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi
    mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre mic circa
    trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea mult,
    atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de vin.
    Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată de
    murături.


    Înainte de a fi
    pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va face mai
    fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom întinde
    feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în care punem
    şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei îi curăţăm
    şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper măcinat,
    două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva ore, apoi
    o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi şi cu
    salată de murături.