Tag: Muntii Locvei

  • Un brand mănăstiresc

    Un brand mănăstiresc

    Pe malul stâng al râului Nera,
    la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei, în apropierea localităţii Sasca Montană, a fost pusă, în
    toamna anului 1994, piatra de temelie a unui aşezământ monahal, la iniţiativa
    unui doctor originar din zonă. Încă din anul următor, mănăstirea a început să
    se extindă datorită înfiinţării mai
    multor ateliere pentru îndeletnicirile călugăriţelor. Şi asta şi pentru că
    unicitatea Mănăstirii Nera constă în faptul că peste 80 la sută dintre măicuţe au studii superioare, fiind
    absolvente în special ale facultăţii
    de psihologie şi medicină,
    altele fiind asistente medicale. Astfel, dincolo de ateliere de pictură,
    litografie şi sculptură în lemn, nu a surprins crearea unui atelier de plante
    medicinale şi mai apoi a unui laborator, în care măicuţele au început să
    prelucreze plantele medicinale culese. În căutarea plantelor medicinale
    măcuţele pornesc pe Cheile Nerei, ajungând uneori chiar şi pe Muntele Semenic.


    Simona Huţuţuc, reprezentanta
    unei firme care comercializează produsele mănăstirii, ne-a
    spus că atractivitatea este dată
    de modul în care sunt realizate
    aceste preparate pe bază de
    plante: Clienţii apreciază foarte mult faptul că produsele sunt create după
    reţete proprii, inspirate din vechile leacuri tradiţionale şi mănăstireşti şi
    că întregul proces de producere, de la cules, uscare, mărunţire şi până la
    preparare, ambalare şi etichetare este făcut manual, chiar de către măicuţele
    de la Mănăstirea Nera. Produsele au la bază extracte concentrate din plante,
    din fructe culese de pe Valea Nerei şi din Munţii Banatului, o zonă care ştim
    că este foarte bogată în ceea ce priveşte diversitatea plantelor medicinale.


    Rasofora Caliopia de la
    Mănăstirea Nera ne-a spus de unde a început povestea produselor realizate aici: Este povestea căutării de a sluji Domnului şi oamenilor, potrivit cu
    îndeletnicirea noastră ca monahi. Există această imagine a bisericii ca spital
    duhovnicesc, ca lăcaş de tămăduire şi, de altfel, în spaţiul nostru românesc,
    bolniţele (lăcaşuri pentru îngrijirea bolnavilor) au fost construite în preajma
    mănăstirilor, unde încă din vechime au existat călugări cunoscători ai
    plantelor de leac. Îndeletnicirea noastră cu plăntuţele am simţit-o ca o
    continuare a acestei tradiţii mănăstireşti. Cu sprijinul ctitorului mănăstirii
    noastre, domnului doctor Pavel Chirilă, am pornit la drum pe acest făgaş al fitoterapiei,
    pentru a pune în valoare, pe de-o parte bogăţia florei medicinale din Banat, pe
    de alta, reţetele de leacuri pentru diverse afecţiuni pe care cei din vechime
    le tratau slujindu-se îndeosebi de plante.


    Rasofora Caliopia ne-a spus ce
    au deosebit aceste produse mănăstireşti: Spunem că sunt produse manufacturate
    cu suflet, sunt produse naturale, fără adaosuri chimice, fără elemente
    sintetice, conservanţi, coloranţi, ca o preţuire pentru darul vieţii şi al
    sănătăţii, pe care ne dorim să-l oferim celor care caută remedii naturiste şi
    leacuri mănăstireşti.


    Ceaiuri, apoi tincturi, uleiuri
    au reprezentat primii paşi. Apoi varietatea produselor a crescut, ne-a mai spus
    Rasofora Caliopia şi a adăugat: Am urmărit ca reţetarele noastre să cuprindă,
    cum reflectă şi majoritatea denumirilor, un complex de plante, astfel încât
    produsele să aibă o acţiune mai eficientă în felurite afecţiuni. Sunt apreciate
    combinaţiile de ingrediente pe care le-am ales, ca de exemplu săpunul lichid cu
    Coada şoricelului şi Lemnul Domnului, cel cu Pelin şi tărâţe, miere cu inula şi
    altele.


    Am întrebat-o pe Simona Huţuţuc,
    care sunt cele mai apreciate produse: Sunt cremele naturale cu propolis,
    pelin sau tătăneasă, avem uleiurile de salvie, busuioc sau cimbrişor cu
    oregano, săpunurile naturale cu lavandă, oţetul adistop, care are o reţetă
    specială şi stimulează scăderea greutăţii corporale, reglează tranzitul
    intestinal şi favorizează eliminarea toxinelor, iar anul acesta măicuţele de la
    Mănăstirea Nera au lansat şi gama de produse apicole şi suplimente complexe,
    care conţin diferite asocieri de plante, pulberi din plante cum ar fi muşeţel,
    leurdă, frunze de mesteacăn sau urzici şi multe alte plante, pe care le
    cunoaştem cu toţii, ori din tradiţie, ori de la bunici.



    Macerarea la rece, fermentarea naturală, extracţiile
    uleioase şi hidro-alcoolice, dar şi dorinţa de a ajuta stau deopotrivă la baza
    acestor produse devenite tradiţia unei tinere mănăstiri.