Tag: Nava Scoala Mircea

  • Nava-şcoală ”Mircea” a revenit în Portul Militar Constanţa, după un marş internaţional de instrucţie

    Nava-şcoală ”Mircea” a revenit în Portul Militar Constanţa, după un marş internaţional de instrucţie

    Nava-școală Mircea a revenit, joi, în portul militar Constanța, după ce a executat un marș internațional de instrucție de șase săptămâni, în Marea Neagră și Marea Mediterană. Vellierul are la bord 86 de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și opt studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia, informează Forţele Navale Române.

    “Marşul de anul acesta completează astfel, într-un mod onorabil, istoria bogată a Bricului Mircea în serviciul Marinei Militare Române. Pe lângă misiunea de a-i familiariza pe tinerii cadeţi cu viaţa de marinari, acest velier şi-a asumat şi de această dată cu succes rolul de Ambasador al României. Privind această navă incredibilă, care străbate apele lumii de 85 de ani, cred din toată inima că este unul dintre cei mai eficienţi, eleganţi şi bine pregătiţi ambasadori pe care i-a avut ţara noastră în ultimul secol. Depinde de fiecare dintre dumneavoastră să preţuim nava şcoală Mircea aşa cum se cuvine, să ne mândrim de istoria sa extraordinară şi să-i folosim din plin potenţialul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, prezent la ceremonia de sosire a velierului.

    Nava a plecat din portul militar Constanța pe 26 iunie şi a efectuat, pe parcursul marșului, escale de reprezentare în porturile Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia), timp în care a parcurs peste 3.400 de mile marine.

    ”Sub îndrumarea instructorilor, studenţii români şi străini şi-au format deprinderi marinăreşti şi au desfăşurat activităţi complexe, precum braţarea vergilor, respectiv orientarea vergilor în funcţie de direcţia vântului şi a navei sau lucrul în arboradă, lucrul la înălţime, pentru întinderea şi strângerea velelor. De asemenea, studenţii militari au executat servicii de cart pe navă, au luat parte la exerciţii ample de vitalitate a navei şi au învăţat să utilizeze instalaţiile şi echipamentele de la bord”, a potrivit Forţelor Armate Române.

    Construită între 1938-1939 în Germania, la Hamburg, nava-şcoală a marinei militare române, a fost în peste 45 de marşuri de practică în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic.

  • Jurnal românesc – 12.07.2024

    Jurnal românesc – 12.07.2024

    România depune eforturi diplomatice pe toate liniile pentru ca în acest an să fie atins obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Acesta a subliniat că, în tratate, nu este stipulată o dată precisă, ci doar criterii, iar acestea au fost îndeplinite demult. “Această intrare în spaţiul Schengen este o decizie care, conform tratatelor, se ia cu unanimitate şi nu ţine doar de eforturile pe care le face România”, a adăugat Predoiu.

    În ceea ce priveşte migraţia ilegală, factor invocat de Austria pentru refuzarea accederii ţării noastre la spaţiul european de liberă circulaţie, ministrul a arătat că, în ultimele 12 luni, în România migraţia ilegală a scăzut cu 72 de procente, performanţă recunoscută chiar în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde se iau deciziile privind aderarea la Schengen.

    Mai mult de atât, România a fost dată drept exemplu de bune practici în privinţa combaterii migraţiei ilegale şi cooperării la frontiere, a precizat Predoiu. El a anunţat că subiectul Schengen se află pe agenda Consiliului JAI programat la toamnă şi că, în pregătirea acestuia, are discuţii săptămânale cu omologii săi europeni referitoare la combaterea migraţiei ilegale şi la cooperarea poliţienească transfrontalieră.

     

     

    Poliţiştii de frontieră români aflaţi în misiune Frontex în Marea Mediterană au salvat 79 de migranţi aflaţi pe o barcă din lemn, la 12 mile marine sud de insula italienească Lampedusa, transmite Garda de Coastă. Cei 70 de bărbaţi, 5 femei şi 4 copii, provenind din Egipt, Pakistan şi Siria se aflau în pericol din cauza stării precare a ambarcaţiunii, a supraîncărcării acesteia şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile. Aceştia că au fost aduşi la bordul navei româneşti şi transportaţi în port, unde au fost preluaţi de către autorităţile italiene. Nava maritimă de patrulare MAI 3064 are un echipaj format din 8 poliţişti de frontieră. Începând din 12 iunie, aceştia execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a UE.

     

     

    Nava-şcoală “Mircea”, care se află într-un marş de instrucţie în Marea Mediterană, va face ascală în portul francez Seyne-sur-Mer, în fața radei Toulon, în perioada 15-19 iulie, transmite Consulatul General al României la Marsilia. Reprezentanţa diplomatică anunţă că velierul va fi deschis accesului publicului între 15 şi 18 iulie. Bricul de lemn cu trei catarge, care și-a început marșul de instrucție de 3.400 de mile marine la 26 iunie, are la bord 86 de studenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” din Constanţa, precum şi 8 studenţi străini de la academii partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania şi Turcia. Anul acesta, Bricul “Mircea” a împlinit împlinit 85 de ani de când se află în serviciul Forțelor Navale Române. Până în prezent, nava-şcoală a efectuat peste 40 de marșuri pe mările lumii și a traversat de trei ori Oceanul Atlantic. Botezată după Mircea cel Bătrân, voievodul Țării Românești între 1386-1418, nava a fost construită la finele anilor ’30 ai secolului trecut la Hamburg, în Germania, şi joacă un rol important de reprezentare, fiind Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii.

     

     

    Membrii comunității ortodoxe române din Japonia sunt aşteptaţi la Marșul pentru viață 2024, care va avea loc pe 15 iulie, la Tokyo. Evenimentul, care ajunge anul acesta la a 11-a ediție, este organizat annual în Ţara Soarelui Răsare de Ziua Marinei, aleasă pentru că numele ei, literal “Ziua Oceanului” în japoneză, sună exact ca “ziua de naștere”, scrie basilica.ro. Primul Marș pentru viață din istorie a avut loc în Statele Unite ale Americii, la Washington, în 1974, iar cel mai recent, anul acesta, pe 6 iulie, la Dublin, în Irlanda. În România și Republica Moldova, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române au organizat Marșul pentru viață pe ambele maluri ale Prutului la 30 martie. Aproxmativ 10.000 de români trăiesc, muncesc sau studiază în Japonia, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

  • Jurnal Românesc – 26.07.2023

    Jurnal Românesc – 26.07.2023

    Nava-şcoală Mircea se află în portul turcesc Izmir, unde face o escală până joi, prilej cu care îşi va desfăşura misiunea de a promova valorile şi tradiţiile marinăreşti ale României, precum şi învăţământul militar de marină românesc. Velierul are un echipaj de 145 de persoane şi desfăşoară, până pe 31 iulie, un marş internaţional de instrucţie în Marea Mediterană, iar de la plecarea din ţară a mai făcut escale în porturile Pireu din Grecia şi Taranto din Italia.Din echipajul navei fac parte 64 de studenţi de anul al II-lea ai Academiei Navale Mircea cel Bătrân şi 10 cadeţi străini de la academii partenere din Bulgaria, Polonia, Letonia, Turcia , Italiaşi Spania. Misiunea diplomatică a României a planificat, în perioada escalei Navei-şcoală Mircea în Portul Izmir, vizite ale echipajului şi cadeţilor de la bord la obiectivele turistice din zonă, întâlniri oficiale ale comandantului navei cu autorităţile publice locale, precum şi o recepţie, la bordul navei, cu invitaţi din sfera diplomaţiei, autorităţilor civile şi militare din regiune. Nava-şcoală Mircea, desemnată, în 2019, Ambasador Onorific al României pe Mările şi Oceanele Lumii şi, în 2022, Ambasador al României Sustenabile, a plecat din portul românesc Constanţa (la Marea Neagră) pe 3 iulie.

    Filmul ‘Libertate’ regizat de Tudor Giurgiu a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Sarajevo, desfasurat in perioada 11-18 august, unde va intra în cursa pentru marele trofeu, ‘The Heart of Sarajevo’. Inspirat din fapte reale, pelicula spune o poveste mai puţin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluţiei anticomuniste din 1989. În haosul şi panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor din decembrie 1989, o unitate de miliţie din Sibiu devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securişti şi civili. Încercând să scape de asediu, mai mulţi bărbaţi sunt capturaţi de Armată şi acuzaţi că sunt terorişti, se arată în prezentarea peliculei. În rolurile principale sunt distribuiţi Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras şi Iulian Postelnicu. Scenariul este scris de Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu, după o idee de Napoleon Helmis. ‘Libertate’ a avut premiera la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a câştigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program. Festivalul de Film de la Sarajevo este cel mai important şi cel mai mare festival de film din Europa de Sud-Est şi unul dintre cele mai mari din Europa.

    Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, până pe22 septembrie, expoziția documentară 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel, realizată de Ambasada României în Israel. Deschiderea oficială a expoziției de la sediul ICR Tel Aviv va avea loc în data de 28 iulie și va include un dialog, în limba engleză, între E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, și E.S. Tamar Samash, fostă ambasadoare a Statului Israel în România, în perioada 2015-2018, alături de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, despre etapele acestui proiect, în contextul evoluției relațiilor bilaterale. Proiectul expozițional marchează împlinirea a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Statul Israel și este construit în jurul personalității artistului israelian de origine română Reuven Rubin, primul reprezentant diplomatic al Israelului la București, în anul 1948. De altfel, expoziția de față a fost prezentată publicului larg, pentru prima dată, în iunie, la Muzeul Reuven Rubin din Tel Aviv, o locație emblematică pentru istoria relațiilor bilaterale.

    Programul de Tabere ARC, iniţiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, continuă până pe 28 august, în serii de câte 7 zile, organizate în 6 centre de agrement din România. Participă elevi și tineri români din 24 de state ale lumii printre care Albania, Austria, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, Italia, Israel, Kazahstan, Republica Moldova, Serbia, Spania, Ucraina. Construim punţi, clădim legături şi îmbrăţişăm diversitatea noastră culturală – este mesajul pe care Departamentul îl transmite copiilor şi profesorilor care vin în vacanţa de vară anul acesta în taberele ARC. Proiectul îşi propune să arate copiilor români din afara graniţelor cum este România autentică. 5.000 de elevi, studenţi şi tineri din comunităţile istorice şi din diaspora vor avea parte de momente de neuitat cu ajutorul profesorilor şi voluntarilor care susţin consolidarea identităţii româneşti prin aprofundarea cunoştinţelor de limba română. De asemenea, taberele ARC au menirea să faciliteze interacţiunea şi dialogul între tinerii din comunităţile istorice şi tinerii din diaspora şi prin ateliere de aprofundare a cunoştinţelor de cultură, istorie, geografie şi arte.


  • Jurnal Românesc – 01.06/.2022

    Jurnal Românesc – 01.06/.2022

    Nava-şcoală Mircea a
    fost desemnată Ambasador al României
    Sustenabile.
    Titlul i-a fost acordat de Guvernul României, prin intermediul
    coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély. Evenimentul
    a avut loc, marţi, 31 mai, în
    dana militară a portului Constanţa, în prezența
    ministrului Apărării Naționale – Vasile Dîncu, a Șefului Statului Major al
    Apărării, general ul Daniel Petrescu, a
    Șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, a
    oficialităților din Constanța și a reprezentanților Asociației Ivan Patzaichin
    – Mila 23, Ivona Patzaichin-Rusu și Teodor Frolu. Cu prilejul desemnării
    navei-şcoală Mircea ca Ambasador al României Sustenabile, ministrul
    Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că este vorba de un eveniment
    special [..], în contextul parteneriatului pentru educaţie şi dezvoltare
    durabilă dintre Forţele Navale Române şi Departamentul pentru Dezvoltare
    Durabilă din cadrul Guvernului României. De asemenea, ministrul Vasile Dâncu a
    mai subliniat că timp de 83 de ani, bricul Mircea a făcut dovada excelentelor
    sale calităţi nautice, fiind casă şi şcoală pentru zeci de generaţii de ucenici
    marinari pe care i-a antrenat să devină profesionişti destoinici, care au
    navigat cu succes pe mările şi oceanele lumii.







    Camera
    Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, marţi, 31 mai
    proiectul de lege care prevede ca, 24 iunie, să devină Ziua iei.
    Demersul,
    susţinut de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare şi
    minorităţile naţionale, este o dovadă clară şi echilibrată, că singura politică
    a Comisiei permanente pentru relaţia cu UNESCO este cea de salvgardare a
    patrimoniului naţional, se arată în comunicatul de presă al Camerei
    Deputaţilor. După adoptare, legea urmează să fie promulgată. Recunoaşterea la nivel mondial a valorii
    unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu
    largul sprijin al Comisiei parlamentare. Ziua
    Universală a Iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja
    sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie.




    Începând de
    marți, 31 mai, 18 muzee de
    la sat, din zona Muntenia, vor
    putea să fie vizitate virtual pe platforma
    www.muzeedelasat.ro. Muzeele din Muntenia se adaugă celorlalte 30 de instituţii muzeale din zona Moldovei. Tot marţi, 31 mai,
    echipa proiectului Muzee de la sat a
    lansat 18 tururi virtuale pe platforma www.muzeedelasat.ro ce
    cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii şi informaţii documentate
    pentru 18 muzee din zona rurală a Munteniei. Website-ul, disponibil în
    limbile română şi engleză, a fost creat prin cofinanţarea de către
    Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Pe lângă cele 18 muzee din
    Muntenia, sunt disponibile spre vizitare şi alte 30 de muzee de la sat din zona
    Moldovei. Iniţiatorii proiectului intenţionează
    ca, în viitor, să adăuge şi alte obiective
    culturale din mediul rural.




    O serie de activităţi cultural-educative şi recreative au luat startul în
    România pe 01 iunie, Ziua Internaţională a Copilului.
    Tot pentru a sărbători
    copilăria, peste 3.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului
    Național Cantus Mundi din toată țara vor participa la Ora Copiilor by Cantus
    Mundi. Organizat sub deviza Schimbăm România prin muzică!, proiectul
    național Ora Copiilor este dedicat membrilor comunității Cantus Mundi, care
    vor interpreta simultan cele mai frumoase cântece ale copilăriei, reuniți
    pentru a sărbători copilăria și a dărui publicului din energia lor, bucuria de
    a cânta împreună și dorința de a schimba lumea în bine. La prima ediție a
    proiectului Ora Copiilor, Programul Național Cantus Mundi va desfășura activități,
    simultan, în 34 de localități din 22 de județe și în București.




    Cea de-a 15-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest se va desfășura în
    perioada 1 – 5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo, și
    va marca întoarcerea la evenimentele mari cu public, fără restricții sanitare.

    Lansări de carte în prezența autorilor, evenimente pentru copii, dezbateri și
    mese rotunde dedicate problemelor actuale ale breslei, proiecţii
    cinematografice şi evenimente interactive – sunt doar câteva dintre motivele
    pentru care iubitorii de carte sunt așteptați la Bookfest 2022. Accesul
    publicului va fi liber la toate evenimentele din cadrul Bookfest, iar orele de
    vizitare sunt 10:00-20:00, orele României, pentru zilele de miercuri (01 iunie),
    joi (02 iunie) și duminică (05 iunie), respectiv orele 10:00-21:00, orele
    României, pentru zilele de vineri (03 iunie) și sâmbătă (04 iunie). Invitatul
    de onoare al acestei ediții este Japonia, care le propune iubitorilor de carte
    un program complex: de la lansări și dezbateri pornind de la romane clasice ale
    literaturii japoneze până la evenimente care au în vedere sfera popular-culturală
    atât de îndrăgită de tinerii cititori și evenimente culturale conexe. Salonul
    Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din
    România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului
    Culturii și al Ambasadei Japoniei din București. Bookfest are ediții locale în
    Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la
    Chișinău.



  • Jurnal românesc – 17.05.2022

    Jurnal românesc – 17.05.2022

    Ministerul
    Afacerilor Externe anunţă că a elaborat şi pune la dispoziţia cetăţenilor
    români un document online de tip Smart Flyer, o broşură care
    conţine informaţii utile referitoare la paşii de urmat pentru obţinerea vizei
    necesare pentru a călători în Statele Unite ale Americii.
    MAE informează că,
    prin simpla accesare a codurilor QR, incluse în acest document, românii care
    intenţionează să călătorească în SUA, în scop turistic sau de afaceri, pentru
    mai puţin de 90 de zile, şi care intenţionează să depună cereri pentru
    obţinerea vizei temporare de tip B1/B2, vor fi direcţionaţi către formularul
    DS-160, a cărui completare este necesară pentru acest tip de viză şi vor afla
    informaţii despre achitarea taxei de viză, încărcarea unei fotografii la
    standardele solicitate în aplicaţie şi programarea la interviu. MAE precizează
    că acest demers urmăreşte reducerea ratei de refuz a acordării vizelor pentru
    SUA, în aşa fel încât România să atingă pragul de 3% necesar includerii în
    Programul Visa Waiver. Aderarea României
    la acest program american le va permite românilor să călătorească fără viză în
    Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile. În acest context, MAE le
    recomandă românilor să consulte cu maximă atenţie procesul de solicitare a
    vizei şi să depună cererea pentru obţinerea acesteia numai după ce se asigură
    că îndeplinesc condiţiile necesare. Broşura se găseşte pe site-ul mae.ro.




    Aproape 3.000 de
    persoane au vizitat Ambasada României în Statele Unite ale Americii cu ocazia
    Zilei Porţilor Deschise, cel mai mare eveniment de diplomaţie publică organizat
    la Washington de către ambasadele ţărilor membre ale Uniunii Europene.
    Publicul
    a avut ocazia să afle informaţii inedite despre obiceiurile din ţara noastră graţie
    expoziţiei Tradiţii româneşti de primăvară, pusă în scenă de
    Organizația Patrimoniului Românilor Americani din Minnesota. De asemenea, au
    putut urmări spectacole de muzică şi dansuri populare româneşti susţinute de
    Ansamblul Carpathia Folk Dance şi Andreea Rebăltescu-Coca. Potrivit Ambasadei, un succes aparte l-a avut
    degustarea de produse tradiţionale româneşti. Ziua Porţilor
    Deschise este un eveniment prin care statele membre ale UE şi Delegaţia
    Uniunii Europene la Washington sărbătoresc Ziua Europei. Acestea îşi deschid
    uşile pentru publicul american şi le oferă celor interesaţi oportunitatea de a
    cunoaşte patrimoniul cultural şi tradiţiile naţionale ale statelor din blocul
    comunitar.




    România a fost
    principalul avocat și militant al integrării europene a Republicii Moldova, iar
    succesul Chişinăului pe plan european se datorează în mare parte Bucureştiului,
    a declarat, la Radio Chișinău, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația
    cu Republica Moldova, Adrian Dupu.
    Acesta a afirmat că administraţia de la
    București și europarlamentarii români promovează mereu acest deziderat de
    integrare europeană, iar acum urmează susținerea, la Bruxelles, pentru
    acordarea statutului de stat candidat la aderare, statut care va aduce
    beneficii considerabile. Aspirațiile europene ale Republicii Moldova nu
    pot decât să ne apropie (…) Viitoarea integrare în UE va însemna automat și
    dispariția graniței de pe Prut, ceea ce foarte multă lume își dorește, a spus Dupu. El a
    amintit şi de proiectele de infrastructură finanțate de statul român în stânga
    Prutului, precum podurile de la Ungheni şi Giurgiulești, şi a dat asigurări că
    acestea vor continua, pentru că România nu a avut niciodată o problemă în a
    susține financiar Republica Moldova. Adrian Dupu a mai afirmat că, în această
    perioadă, relațiile bilaterale sunt mai apropiate ca niciodată, cele două state
    au viziuni similare, iar România este extrem de deschisă în a oferi sprijin.




    Nava-şcoală
    Mircea, cu peste 90 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari
    a Forţelor Navale la bord, a revenit în ţară la 16 mai, după aproximativ două
    luni de marş internaţional de instrucţie, transmite Statul Major al Forţelor
    Navale.
    Velierul a încheiat, astfel, primul marş internaţional de instrucţie
    din 2022 şi a lăsat ancora în Portul Militar Constanţa în timp util, pentru a
    marca împlinirea a 83 de ani de la intrarea în serviciul Forţelor Navale
    Române. Nava-şcoală a plecat din România la 24 martie, după doi ani de pauză,
    perioadă în care a fost în reparații. Pe parcursul celor 54 de zile de marş,
    Mircea a efectuat escale în porturile Souda din Grecia, Sète din
    Franţa, Castellón din Spania, Napoli din Italia şi Istanbul din Turcia şi a
    participat la Festivalurile Maritime Internaţionale Escala de la
    Sète şi Escală la Castello. De asemenea, membrii echipajului
    şi elevii navigatori au petrecut Paştele alături de comunitatea de români din
    Castellón de la Plana. Construit la şantierele navale din Hamburg, în Germania,
    velierul motorizat a fost lansat la apă la 22 septembrie 1938 şi a intrat în
    serviciul Marinei Militare Române la 17 mai 1939.


  • Jurnal românesc – 12.04.2022

    Jurnal românesc – 12.04.2022

    România îndeplineşte toate
    criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, a declarat preşedintele
    Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul
    European, Iratxe García Pérez, aflată în vizită la Bucureşti.
    Aceasta a
    transmis angajamentul ferm, atât personal, cât şi politic, de a lucra pentru ca
    România să fie admisă în acest spaţiu cât mai curând posibil. Nu există
    nicio scuză să nu devină realitate acest lucru cât mai curând posibil. Nu mai există
    nicio scuză prin care să nu i se permită României să fie acceptată şi să rămână
    în această situaţie de inegalitate faţă de alte ţări. România şi-a făcut
    treaba’
    , a spus europarlamentarul spaniol. Garcia Perez a subliniat că
    poporul român dă dovadă solidaritate şi angajament într-un moment în care
    Uniunea Europeană are nevoie de aşa ceva şi trebuie să i se răspundă în
    consecinţă. Vreau să lucrăm la toate nivelurile – la Parlamentul
    European, cu Comisia Europeană şi în cadrul Consiliului (…) Mi-e greu să
    înţeleg de ce nu s-a întâmplat până acum şi insist asupra faptului că toate
    cerinţele tehnice au fost îndeplinite de România,
    a mai spus aceasta.
    Decizia de aderare a României la spaţiul Schengen poate fi luată în Consiliul
    UE doar cu unanimitatea voturilor statelor membre.




    Amenzile contravenţionale
    aplicate românilor care la intrarea în ţară nu au completat formularul digital
    de localizare se anulează, a decis plenul Senatului.
    Propunerea legislativă
    prevede că amenzile (…) care au fost achitate parţial sau în totalitate se
    restituie debitorilor la cerere, în termen de 40 zile de la data formulării
    solicitărilor în acest sens. În expunerea de motive se precizează că mii de
    români au fost amendaţi după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au
    completat formularul din lipsă de informare sau pentru că nu au ştiut cum să
    acceseze platforma online. Au fost şi cazuri în care datele acestora nu au
    ajuns la Direcţiile de Sănătate Publică din cauza unor erori tehnice sau a unor
    probleme birocratice. De asemenea, au fost români care au primit amenzi
    succesive de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la
    rând pentru a merge la lucru în localităţi din ţări vecine României. În baza
    acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţi de aeronave şi însoţitori de zbor.
    Pentru ca anularea acestor amenzi să intre în vigoare, propunerea legislativă
    trebuie adoptată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest
    caz.




    Nava-şcoală Mircea
    participă, în perioada 12-18 aprilie, la Festivalul Maritim Internaţional
    Escale à Sète.
    Ambasadorul Onorific în Serviciul României pe mările
    şi oceanele lumii onorează astfel invitaţia adresată Forţelor Navale Române de
    către şeful Statului Major al Marinei Franceze, Amiralul Pierre Vandier. Câteva
    zile mai târziu, între 21 şi 25 aprilie, nava Mircea va lua parte
    la Festivalul Maritim Internaţional Escala a Castello, organizat de
    municipalitatea oraşului spaniol Castellon. În aceeaşi perioadă, echipajul
    navei româneşti, care are la bord şi 94 de elevi din anul I de la Școala de
    Maiștri Militari a Forțelor Navale Amiral Ioan Murgescu, va
    sărbători Paştele alături de comunitatea de români Castellon de la Plana. Nava
    Școală Mircea a pleacat din nou pe mare după doi ani de pauză,
    perioadă în care a fost în reparații. Construit la şantierele navale din
    Hamburg, în Germania, velierul motorizat a fost lansat la apă la 22 septembrie
    1938 şi a intrat în serviciul Marinei Militare Române la 17 mai 1939.




    Echipa Invictus România,
    care reprezintă Armata României, va pleca pe 14 aprilie la Haga pentru a
    participa la Jocurile Invictus, ce au loc în perioada 16 – 22 aprilie.

    Ministerul Apărării transmite că lotul naţional este alcătuit din 20 de
    militari cu gradul II şi III de invaliditate sau clasaţi drept apt limitat.
    Aceştia vor concura la şase discipline sportive individuale – tir cu arcul, atletism, vâslit, haltere,
    ciclism şi înot – şi una de echipă -
    volei din poziţia şezând. România este la a treia participare la Jocurile
    Invictus, după Toronto în 2017 şi Sydney în 2018. MApN transmite că, pentru
    militarii participanţi, Jocurile Invictus reprezintă o oportunitate de
    reintegrare socială şi de redare a încrederii în forţele proprii, elemente
    necesare în refacerea fizică şi psihică. Alături de România, la competiţie
    participă militari răniţi din 19 de ţări, între care Statele Unite ale
    Americii, Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia, Afghanistan, Irak,
    Georgia, Coreea de Sud, Canada sau Ucraina.

  • Despre Marea Neagră, de Ziua Marinei

    Despre Marea Neagră, de Ziua Marinei

    Aproape 15 mii de oameni au
    asistat, joi, la festivităţile organizate, la Constanţa cu ocazia
    Zilei Marinei Române. Acestea au loc, în fiecare an, în ziua de Sfânta Maria, considerată protectoarea
    marinarilor
    . Forţele Navale au prezentat un spectacol impresionant, la care au
    participat zeci de nave, aeronave şi elicoptere, iar jocurile marinăreşti,
    concertul Muzicii Militare şi focurile de artificii au completat tabloul zilei.
    Peste 3 mii de marinari militari au participat la Constanța la cel mai mare
    exerciţiu naval al anului. Au putut fi admirate navele fanion ale Forţelor
    Navale Române, fregatele Mărăşeşti şi
    Regele Ferdinand, dar şi nava
    şcoală Mircea. Lor li
    s-au alăturat nave şi aeronave militare din Italia, Ucraina şi Statele Unite.
    Distrugătorul american USS Porter a
    fost prezent pe mare alături de celelalte nave, iar aeronavele italiene Eurofighter au executat secvenţe de
    luptă aeriene.

    Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent la manifestări, iar
    în discursul rostit cu acest pilej, el a reamintit
    importanţa strategică a regiunii Mării Negre, atât pentru NATO, cât şi
    pentru UE. Șeful statului a subliniat că, pentru descurajarea actelor ostile în
    această zonă, România are nevoie de o acţiune cuprinzătoare şi coordonată la
    toate nivelurile, inclusiv politic, abordare
    care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi aspecte privind economia,
    transportul, energia, sau mediul. În opinia sa, este nevoie de modernizarea
    forţelor armate și trebuie depășite problemele apărute în procedurile de
    achiziţie.

    Klaus Iohannis: Accentul va fi pus pe componenta navală şi
    pe cea de apărare aeriană şi antirachetă. Au fost făcuţi paşi importanţi în această
    direcţie, dar încă nu sunt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid,
    pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţie a
    dotărilor, atât de necesare misiunilor în care suntem angajaţi.

    La
    rândul său, ministrul apărării, Gabriel Leş, a avertizat că situaţia de
    securitate din Marea Neagră a determinat NATO să adopte o postură proporţională
    de apărare şi descurajare. Gabriel Leş: Regiunea Mării Negre, nu cu mult
    timp în urmă, un spaţiu care se afirma ca unul al cooperării şi relaţiilor
    cordiale între ţările riverane, se transformă, din păcate, într-un spaţiu al
    tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor şi ameninţărilor, al conflictelor
    îngheţate, un spaţiu de manifestare al agresiunilor din sfera hibridă.

    Gabriel Leş a mai spus că România a participat activ la aplicarea măsurilor de
    adaptare şi asigurare decise la nivelul NATO, măsuri care contribuie la
    apărarea colectivă a flancului estic al Alianţei. Festivităţi de Ziua Marinei au
    avut loc și în portul maritim Mangalia şi în cele dunărene Tulcea, Brăila şi Galaţi.

  • Ziua Marinei Române – UPDATE

    Ziua Marinei Române – UPDATE

    Prezent la Constanța, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Marea Neagră şi întreaga sa regiune au o importanţă strategică deosebită, nu numai pentru ţara noastră, dar şi pentru întregul spaţiu euro-atlantic. Securitatea acestei zone marcate de provocări complexe şi în continuă schimbare este vitală în asigurarea securităţii noastre, a tuturor.

    Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie în continuare de o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu şi foarte important rezilienţa societăţii. Zona Mării Negre este o regiune cu valenţe geostrategice atât pentru Alianţa Nord- Atlantică, cât şi pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor după organizaţii, România face parte parte dintr-un spaţiu comun de securitate şi apărare.


    Îmi face plăcere să fiu și în acest an împreună cu dumneavoastră, pentru a sărbători «Ziua Marinei Române», în sfânta zi a Adormirii Maicii Domnului. Mă bucur să văd aici, la Constanța, români veniți din toată țara, pentru a fi alături de marinarii militari și civili care ne reprezintă cu cinste și onoare pe mările și oceanele planetei. Vă felicit pentru profesionalismul și tăria de caracter pe care le-ați demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forțelor Navale Române cu NATO, precum și pentru contribuția esențială pe care o aduceți la menținerea unui mediu stabil de securitate la granița de sud-est a Alianței, a mai spus președintele României.

    Iohannis a amintit că, încă de la începutul acestui an, marinarii români, au fost implicaţi în misiuni complexe pe Marea Neagră şi pe Marea Mediterană, în marşuri de instrucţie, în exerciţii multinaţionale de anvergură.

    Numeroase evenimente s-au desfășurat cu ocazia Zilei Marinei Române în principal la Constanţa, dar şi Mangalia, Tulcea, Brăila şi Galaţi, precum şi în Bucuresti. Forţele Navale şi Aeriene ale Ucrainei, Italiei şi SUA au fost prezente cu detaşamente de militari la exerciţiul de pe mare şi la festivitatea de pe faleza Comandamentului Flotei. Centrul manifestărilor l-a constituit nava-şcoală Mircea, al cărei pavilion a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a marca 80 de ani de la intrarea sa în serviciul Marinei Române.

    În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute de-a lungul timpului de către echipajul Navei Şcoală ‘Mircea’, am conferit pavilionului acestei nave Ordinul ‘Virtutea Maritimă’ în grad de comandor, cu însemn de pace, pentru militari, a mai afirmat Iohannis.

    Vă felicit și vă doresc sănătate și multe realizări, alături de familiile voastre, iar Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă ocrotească oriunde v-ați afla!, a mai precizat președintele României.

    Ziua Marinei Române marcată pe 15 august, a fost celebrată pentru prima oară la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea tuturor marinarilor.