Tag: Nicusor Dan

  • UPDATE 3 Candidatura lui Călin Georgescu, respinsă de BEC

    UPDATE 3 Candidatura lui Călin Georgescu, respinsă de BEC

    UPDATE 3

    Jandarmeria București a anunțat că mai multe persoane care au comis violențe au fost reținute. La protestul din centrul Capitalei ar fi ajuns și membri unor ai unor galerii de fotbal după meciul FCSB – Universitatea Craiova, disputat în această seară pe Arena Națională.

    O mașină a postului de televiziune Digi24 a fost răsturnată de protestatari, iar Poliția Capitalei  a anunțat că a întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală pentru distrugere. De asemenea, protestatarii au folosit materiale pirotehnice, au incendiat un aranjament floral și au aruncat cu pietre smulse din pavajul stradal în forțele de ordine. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva grupurilor violente din mijlocul celor prezeți la protest.

    Reamintim că BEC a respins în această seară înregistrarea a trei candidaturi pentru alegerile prezidențialele, inclusiv cea a lui Călin Georgescu.

     

    UPDATE 2

     

    Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică seară, că a ţinut cont de aspectele fundamentale ‘deja tranşate’ de Curtea Constituţională la luarea deciziei de respingere a înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.

     

    ‘Biroul Electoral Central nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale tranşate deja de curte. De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curţii Constituţionale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carenţe să fie înregistrată şi să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituţională să fie pusă în situaţia infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiţii de înregistrare a acesteia’, se afirmă în decizia BEC.

     

    Conform aceleiaşi surse, candidatura lui Călin Georgescu nu întruneşte condiţiile de legalitate, întrucât acesta ‘prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia (…) de a apăra democraţia’, care se întemeiază pe alegeri ‘corecte, integre şi imparţiale’.

     

    Decizia poate fi contestată la CCR în termen de 24 de ore.

     

    Unii dintre protestatarii de la sediul Biroului Electoral Central (BEC) au folosit materiale pirotehnice, anunţă Jandarmeria Capitalei.
    De asemenea, unii participanţi au incendiat diverse obiecte din mobilierul stradal.

     

    ‘Solicităm tuturor persoanelor de bună-credinţă să se delimiteze de grupurile violente şi să meargă într-o altă zonă, unde nu se comit fapte antisociale. (…) Jandarmii au folosit gradual pulverizatoare cu substanţă iritant-lacrimogenă, doar împotriva persoanelor care comit violenţe’, a transmis Jandarmeria Capitalei.

     

    Jandarmeria Capitalei subliniază că aceia care comit acte de violenţă sau alte fapte antisociale vor fi identificaţi şi traşi la răspundere.

     

    UPDATE

    Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu.

     

    Zece membri ai Biroului Electoral Central au votat împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu, iar patru au votat pentru validarea acesteia, conform declarațiilor unor membri ai partidelor politice parlamentare.

     

    Potrivit unui comunicat al BEC, s-a respins şi înregistrarea candidaturilor altor doi independenţi, Maria Marcu şi Ion Popa.

     

    În schimb, înregistrarea candidaturii lui Nicuşor Dan a fost acceptată.

     

    ————–

     

    Biroul Electoral Central (BEC) a respins, duminică seară, înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu în cursa prezidenţială, a anunţat preşedintele AUR, George Simion.

     

    Respingerea dosarului de candidat a lui Călin Georgescu e un nou abuz şi o continuare a loviturii de stat dată pe 6 decembrie, a scris Simion, pe pagina sa de Facebook.  Mai mulţi susţinători ai candidatului, aflaţi în faţa sediului BEC, au forţat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forţele de ordine au intervenit şi i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecţie. Jandarmii au folosit substanţe iritant-lacrimogene, anunţă Jandarmeria Capitalei. Autorităţile fac apel la participanţii la protest să evite orice încălcări ale legii, să îşi păstreze calmul, să manifesteze paşnic şi să dea curs dialogului cu echipele de jandarmi specializate.

     

    BEC a analizat, duminică seara, candidaturile depuse de Nicuşor Dan, Călin Georgescu şi alţi doi independenţi. În cazul primilor doi candidaţi, pe ordinea de zi suplimentară s-au aflat şi mai multe solicitări şi contestaţii formulate de persoane fizice. Decizia BEC poate fi contestată la Curtea Constituţională.

     

    Conform calendarului alegerilor prezidenţiale, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea candidaturii, cel mai târziu la data de 17 martie, are loc înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale.

     

    Cel mai târziu la data de 18 martie, candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii pot formula contestaţii la Curtea Constituţională (CCR) privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. CCR soluţionează contestaţiile prin hotărâri definitive, ce se comunică de îndată Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial.

  • Referendum pentru Bucureşti

    Referendum pentru Bucureşti

    Pe 24 noiembrie, în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, bucureştenii au fost chemaţi la urne şi pentru un referendum iniţiat de primarul general Nicuşor Dan. Cei înscrişi în listele electorale au trebuit să răspundă la două întrebări propuse de edil şi, la iniţiativa PSD (la co-guvernare), la o a treia întrebare, care s-a referit la combaterea consumului de droguri în şcoli.

    Prima dintre întrebări a fost aceea dacă sunt de acord ca împărțirea banilor între Primăria capitalei și primările de sector să fie făcută de Consiliul General, nu de Guvern și de Parlament ca până acum. A doua întrebare a fost dacă sunt de acord ca Primăria capitalei să dea toate autorizațiile de construire din oraș și documentațiile de urbanism. Ultima întrebare – dacă bucureștenii vor ca municipalitatea să se ocupe de prevenirea consumului de droguri în școli.

    Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, la referendum au votat 731.990 de cetăţeni, adică 40,96% din numărul celor înscrişi în listele electorale. Consultarea populară a trecut, aşadar, de pragul de validare de 30 de procente şi, arată rezultatele, a obţinut un vot majoritar în favoarea celor trei propuneri. Potrivit sondajului CURS, 97% dintre alegători au votat DA pentru centralizarea autorizaţiilor de construcţii în Capitală, 64 de procente au fost de acord cu propunerea de repartizare a banilor între Primăria Generală şi cele de sector şi 82% au votat programul de prevenire a consumului de droguri în şcoli.

    Votul trebuie confirmat de Parlament. „Vreau să le mulţumesc bucureştenilor care au venit în număr aşa de mare la referendum, le mulţumesc că au înţeles miza uriaşă pentru oraş a acestui exerciţiu democraticˮ, a afirmat, într-o conferință de presă, primarul general Nicușor Dan. Acesta a spus că, prin voinţa lor, oraşul revine la normalitate şi la raţiunea de la care jocuri politicianiste făcute acum 20 de ani l-au deturnat, ducând organizarea oraşului în absurd. Totodată, edilul-șef i-a prevenit pe bucureșteni că marile lucrări de care oraşul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative.

    Primarul general, Nicușor Dan, a mai afirmat, după aflarea rezultatelor, că partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni și a cerut transpunerea voinţei acestora în legislaţie. „În dezbaterea pe care o să o avem peste câteva săptămâni pe legea bugetului national, să fie inclus rezultatul referendumului. În dezbaterea pe care o să o avem în prima jumătate a lui 2025 pe Codul urbanismului să fie inclus rezultatul referendumului şi Codul fiscal să fie modificat conform rezultatului referendumului în prima jumătate a lui 2025ˮ. Nicușor Dan a susţinut, de asemenea, că, după referendumul local, banii vor fi alocaţi mai bine, iar în ceea ce priveşte urbanismul autorizaţiile vor fi emise legal.
    Audio Player

  • România, alegeri şi declaraţii

    România, alegeri şi declaraţii

    Medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu (50 de ani), decan al Facultăţii de Medicină “Carol Davila” şi manager al Spitalului Universitar de Urgenţă, vrea să devină primar al Bucureştiului. El a fost anunţat drept candidat comun al coaliţiei la putere PSD-PNL. Preşedintele social-democrat, premierul Marcel Ciolacu, a criticat activitatea actualului primar general şi a afirmat că Bucureştiul are nevoie de o persoană care să coordoneze o echipă, să fie un manager şi un catalizator al oamenilor performanţi din toate domeniile. Colegul de coaliţie, liderul liberal Nicolae Ciucă, a vorbit despre coerenţă şi coeziune în administraţia Capitalei şi despre un numitor comun pentru tot ceea ce înseamnă activitatea Primăriei Generale şi a primăriilor de sector. Alegerea a fost criticată de USR (opoziţie), care îl susţine pe actualul primar general, Nicuşor Dan, pentru un nou mandat.

    Alte două candidaturi au mai fost anunţate până acum: actualul edil de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, din partea Partidului Umanist Social Liberal şi Mihai Enache, din partea AUR.

    Campania lui Cătălin Cîrstoiu va fi coordonată de Gabriela Firea, preşedintele PSD Bucureşti, şi de omologul său liberal, Sebastian Burduja, doi politicieni care, anterior, îşi anunţaseră, ei înşişi, intenţia de a candida la fotoliul de primar al Capitalei.

    Cătălin Cîrstoiu a explicat de ce a acceptat provocarea unei candidaturi: “Ca medic, am ajuns la concluzia, având un simţ civic, că sănătatea nu se rezumă strict la acele metode prin care omul şi-o găseşte aşa cum trebuie într-un spital. Sănătatea pacienţilor e influenţată extraordinar de tot ce înseamnă sănătatea unui aer curat, unui transport public eficient, a unei infrastructuri rutiere eficiente. Un mediu propice în care, la primăria Capitalei, orice cetăţean nu îşi cere drepturile, ci şi le găseşte în mod fundamental.”

    Imediat după anunțarea candidaturii candidatului PSD-PNL, edilul-șef al Capitalei, Nicuşor Dan, i-a retras principalele atribuţii executive viceprimarului liberal Stelian Bujduveanu. “Timp de trei ani a existat o majoritate de dreapta în Consiliul Bucureştiului, formată din PNL, USR şi PMP, iar acum PNL a decis să formeze o altă majoritate alături de PSD, care nu se mai potriveşte cu poziţia pe care o avea viceprimarul” – şi-a explicat decizia Nicuşor Dan. Stelian Bujduveanu coordona domenii precum transporturile, patrimoniul, relaţia cu Administraţia Străzilor Bucureşti şi Societatea de Transport Bucureşti, atribuţii preluate, acum, chiar de primarul general.

    Pe de altă parte, Comisia Tehnică Centrală pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale şi europarlamentare s-a întrunit, miercuri, în prima şedinţă. Cetăţenii vor fi chemaţi prima dată la urne pe 9 iunie, când vor avea loc alegeri comasate, europarlamentare şi locale. Tot în acest an sunt programate alegerile prezidenţiale – în septembrie și legislative – în decembrie. De altfel, CCR a respins în unanimitate o sesizare formulată de USR privind devansarea datei alegerilor preşedintelui României. Astfel că primul tur va fi, aşa cum s-a decis, pe 15 septembrie, iar al doilea pe 29 septembrie.