Tag: orga

  • Cea mai mare orgă din sud-estul Europei răsună la Sala Radio

    Cea mai mare orgă din sud-estul Europei răsună la Sala Radio

    Joi, 23 ianuarie (ora 19:00), publicul bucureştean va avea ocazia să asculte cea mai mare orgă din sud-estul Europei (7.600 de tuburi): orga Sălii Radio, construită în Cehia, în 1960. Orchestra Naţională Radio va interpreta Concertul în re minor pentru orgă şi orchestră de Händel, sub bagheta dirijorului József Horváth şi în interpretarea solistică a lui Dan Racoveanu – orgă.

    În aprilie 2000, Dan Racoveanu a interpretat la Ateneul Român, în primă audiţie în România, coralele din Colecţia Neumeister de J. S. Bach (descoperite în 1984). Tot în Anul Bach, a organizat în premieră în România, la Ateneul Român, primul festival de muzică barocă pe instrumente de epocă.

    Seara de la Sala Radio se va deschide cu uvertura Rosamunde semnată de compozitorul austriac Franz Schubert, creată pentru premiera piesei de teatru cu acelaşi nume semnată de Helmina von Chézy, scriitoare de origine germană.

    A doua parte a concertului propune publicului cunoscuta lucrare a lui Felix Mendelssohn Die erste Walpurgisnacht (Prima noapte a Walpurgiei), bazată pe poemul lui Goethe şi descriind un conflict între ritualuri păgâne şi forţe creştine. Evenimentul se va derula cu participarea soliştilor vocali Sorana Negrea (alto), Liviu Indricău (tenor), Daniel Filipescu (bariton), Filip Panait (bas) şi a Corului Academic Radio (dirijor Ciprian Ţuţu).

    Evenimentul va fi dirijat de József Horváth, a cărui activitate artistică este legată în primul rând de Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi de Opera Maghiară din acelaşi oraş. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Braşov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

    După studii urmate la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi la Academia Sibelius – Helsinki, Dan Racoveanu a participat, atât în calitate de organist cât şi de dirijor, la cursurile prestigioaselor academii: Academia de Muzică Veche – Innsbruck (Austria), Academia Bach – Porrentruy (Elveţia), Academia Internaţională Bach – Stuttgart (Germania).

    În 1992 a înfiinţat ansamblul baroc Continuo specializat în practica interpretativă a perioadei barocului, pornind de la studiul surselor de epocă. La Biserica Lutherană, în calitate de organist, cantor şi dirijor al corului Martin Luther a organizat stagiuni de concerte de orgă, camerale şi corale. A susţinut numeroase recitaluri în Germania, Elveţia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia, Irlanda, Anglia şi în ţară şi promovează literatura de orgă la patru mâini, realizând transcripţii după Enescu, Lipatti, Mendelssohn, Wagner. Din 2007 este invitat anual la Atelierele de Muzică Veche de la Tréport (Franţa) pentru a susţine masterclass-uri.

    Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

    Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

    Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro

  • Concerte de orgă la Sala Radio, sub bagheta lui Christian Ciuca

    Concerte de orgă la Sala Radio, sub bagheta lui Christian Ciuca

    Miercuri, 7 noiembrie (ora 19:00), dirijorul de origine română stabilit în Franţa, Christian Ciuca, este invitat pe scena Sălii Radio, unde va dirija un concert Bach / Händel / Puccini, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio şi cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).


    Pasiunea dirijorului Christian Ciuca pentru muzica vocal-simfonică l-a condus către repertoriul oratoriului, domeniu în care excelează, fiind apreciat în Franţa ca specialist. A dirijat în Europa lucrări de Händel, Bach, Mozart, Brahms, Verdi, Puccini, Rossini. La doar 21 ani dirija la Berlin Messa di Gloria de Puccini, lucrarepe care o veţi asculta şi în concertul de la Sala Radio, cu participarea soliştilor vocaliNicolae Simonov (tenor) şi Cristian Ruja (bariton).

    Evenimentul este un prilej de a-l aprecia şi pe organistul Steffen Schlandt, care a concertat în numeroase ţări din Europa, iar în Germania a obţinut premiul al II-lea la Concursul Internaţional de orgă Schramberg – 2001 şi premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg – 2003. În prima parte a serii, veţi asculta în interpretarea sa lucrările: Bach – Concertul nr. 1 în re minor (variantă pentru orgă şi orchestră) şi Händel – Concertul nr. 13 în Fa major, The Cuckoo and the Nightingale (Cucul şi privighetoarea). Orga Sălii Radio este cea mai mare din sud-estul Europei – 7.600 de tuburi, şi a fost realizată în Cehia, în 1960.

    Cetăţean francez, născut în România, Christian Ciuca a început studiul viorii la vârsta de 6 ani la Liceul George Enescu din Bucureşti, apoi şi-a continuat studiile în România şi în Germania, unde a studiat în paralel dirijat coral şi orchestral. Fiind concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Rostock (Germania), a lucrat cu mari artişti – Menuhin, Jordan sau Maazel. Ajuns la Paris, a creat Corul Jubilate în 1996, ansamblu pe care l-a condus aproape 20 de ani. A colaborat cu artişti importanţi precum Charlotte Rampling, Brigitte Fossey şi Patrick Poivre d’Arvor. A fost invitat în mod regulat să dirijeze concertele de gală la Cadre Noir de Saumur, dintre care amintim concertul susţinut alături de Hungarian Symphony Orchestra, eveniment ce a avut parte de peste 10.000 de persoane drept public.

    Născut la Braşov, în 1975, Steffen Schalndt, a început educaţia muzicală cu tatăl său Eckart Schlandt, alături de care a studiat pianul şi orga. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Muzică din Cluj-Napoca la secţia orgă şi pe cele de muzică bisericească la Facultatea de Muzică din Trossingen (Germania) şi dirijat coral şi de orchestră la Würzburg. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societăţii Bach din Würzburg. Este iniţiatorul Festivalului de Muzică Sacră Diletto musicale din Prejmer care se desfăşoară în luna august din anul 1999. Din septembrie 2004 este dirijorul corului Bach şi organist la Biserica Neagră (Braşov).

    Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

    Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

    Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

  • Braşov

    Braşov

    Braşovul
    împlineşte în acest an 781 de ani de la prima atestare documentară, iar în
    această perioadă se desfăşoară evenimentul Zilele Braşovului. Ca în fiecare
    an, şi la ediţia a XIII-a, sărbătoarea oraşului le va oferi participanţilor
    evenimente pentru toate gusturile şi vârstele: concerte de muzică pop-rock,
    hituri contemporane, muzică populară. Nu
    vor lipsi nici târgurile de meşteri populari, de flori şi slow food, iar
    iubiorii de film vor putea urmări două producţii reprezentative pentru această
    artă: Vacanţă la Roma şi Marele Gatsby, într-un mediu neconvenţional, pe
    zidurile Cetăţii. Iar unul dintre cele mai importante şi aşteptate evenimente
    este coborârea Junilor în cetate. Un adevărat spectacol, prin care turiştii pot
    vedea şapte cete de călăreţi îmbărcaţi
    în costume populare.

    O
    săptămâna petrecută în Braşov poate fi pe gustul oricărui turist, indiferent de
    preferinţe. Aici puteţi face turism cultural, shopping, puteţi avea o vacanţă
    activă practicând sporturile montane, indiferent de anotimp sau, pur şi simplu,
    vă puteţi bucura de spectacole în aer
    liber. Şi, dacă ajungeţi la Braşov, ar fi păcat să nu vizitaţi Muzeul
    civilizaţiei urbane din incinta vechii cetăţi a Braşovului, într-o clădire
    atestată din sec. XIII – XIV. Muzeul este dispus pe trei etaje. Veţi vedea aici
    reconstituite ateliere de fotografiat, de modă, de brodat, dar şi camere
    reprezentative pentru viaţa lumii burgeze de mijloc de secol XIX. Însă monumentul laic cel mai reprezentativ
    din Braşov este Casa Sfatului, o clădire care adună câteva secole de istorie.
    Este atestată din luna decembrie a anului 1420. Iar în jurul acesteia veţi
    vedea şi alte clădiri reprezentative, despre care aflăm de la Stelian Coşuleţ,
    de la Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov.

    Nu departe de Casa Sfatului, există cea mai
    veche clădire a Braşovului, Biserica Sf. Bartolomeu, care datează din anii
    1160-1690. Există încă dispute între istorici şi istoricii de artă cu privire
    la data exactă. Tot aici, Biserica Neagră. Aceasta este o biserică-hală,
    reprezentativă pentru arhitectura gotică din S-E Transilvaniei. Ea rămâne şi
    azi cel mai mare monument religios din România. Axa longitudinală a bisericii
    are circa 92 de metri. Tot atât ar fi trebuit să prevadă şi turnurile
    bisericii. Folosesc pluralul, fiindcă proiectul prevedea două turnuri. Din
    raţiuni economice s-a construit doar unul, iar acela mai scurt puţin, fiindcă
    în timpul construcţiei au avut loc câteva cutremure. Biserica rămâne locul în
    care se păstrează importante colecţii de artă. Aş aminti mostrele de pictură
    prereformiste, cum ar fi portretul Madonei cu pruncul, de la sfârşitul domniei
    lui Matei Corvin, din 1480-1490.


    Stephan Markus
    Schlandt este organist la Biserica Neagră din Braşov. Aici se organizează
    festivaluri şi concerte de muzică la orga mecanică Buchholtz. Este cea mai mare
    din România, iar cele 3.993 de tuburi,
    care ating 76 de registre, îi răsfaţă pe iubitorii muzicii clasice.

    Iniţial, Biserica Neagră se numea şi Sfânta Maria şi a fost o biserică
    catolică. Johannes Honterus, umanistul sas, a schimbat apoi confesiunea
    saşilor. Acesta a schimbat modelul de învăţământ, a realizat o hartă a
    Transilvaniei, a adus o tipografie la Braşov de unde au ieşit cărţi teologice
    în limbile română, germană şi latină. Prima perioadă de înflorire a fost în
    secolul al XVI-lea. Prin meşteşugurile care s-au practicat aici şi relaţiile cu
    Imperiul Otoman oraşul s-au dezvoltat. Astfel, s-a ajuns să avem aici cea mai
    mare colecţie de covoare otomane din afara Turciei. A urmat incendiul oraşului
    din 1689. Oraşul vechi a ars. Casele din prezent sunt ridicate sau resturate
    după acest an. În multe cazuri, nu mai există decât părţi din fundamente.
    Biserica Neagră şi-a primit denumirea după incendiu, deoarece zidurile i-au
    fost înegrite după incendiu. Au urmat 100 de ani de renovări. Prima oară s-au
    refăcut bolta, apoi tribunele, acoperişul şi s-a ajuns mai târziu şi la
    elementele de decor din interior – stranele, orga.


    Braşovul este unul dintre cele mai vizitate oraşe
    din România. Prin urmare, hotelurile şi pensiunile nu lipsesc şi sunt mereu
    pregătite de oaspeţi.