Tag: Ovidenie

  • Preparate din peşte

    Preparate din peşte


    În
    această ediţie, vă facem câteva sugestii gastronomice pe bază de peşte, având în
    vedere faptul că, în ziua de Ovidenie (21 noiembrie) din postul Crăciunului, credincioşii
    ortodocşi au dezlegare la peşte.


    În
    această perioadă, ar fi potrivit un peşte la cuptor. Chiar dacă are mai multe
    oase comparativ cu alţi peşti, plătica, un peşte asemănător cu crapul sau cu
    carasul, poate fi pregătită în cuptor. Avem nevoie de una sau două plătici ceva
    mai mari, de circa un kg fiecare, pe care le curăţăm de solzi şi de branhii şi
    le eviscerăm. După ce au fost spălate, plăticile trebuie crestate de multe ori
    pe spate, pentru a mai secţiona oasele mici. Se pune sare pe ele, după care
    plăticile sunt aşezate într-o tavă de cuptor în care am turnat puţin ulei şi în
    care am pus câteva fire de cimbru uscat. Tocăm câteva roşii pe care le întindem
    peste peşti, câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, precumşi un
    ardei iute, tăiat rondele. Roşiile pot fi înlocuite cu suc de roşii, iar în
    completare în tavă poate fi turnat şi un pahar de vin. Tava se introduce în
    cuptor şi de lasă la foc mediu spre mic, timp de circa trei sferturi de oră
    până ce peştele începe să se rumenească. Din când în când, peştele trebuie
    stropit cu sosul din tavă. Porţionat, peştele poate fi servit cu mămăligă.

    Crapul
    poate fi preparat în multe feluri la cuptor, fie simplu, doar cu comdimente,
    fie pe pat de cartofi, fie cu varză călită, fie umplut cu ceapă. De exemplu,
    crapul, curăţat şi porţionat, poate fi pus într-o tavă de cuptor, peste un
    strat de cartofi tăiaţi în felii mai groase. Se adaugă suc şi roşii şi puţin
    cimbru şi se lasă tava în cuptor circa 45 de minute, procedând la fel ca şi la
    reţeta precedentă.


    O
    altă sugestie este crapul umplut, pregătit de asemenea în cuptor. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg, care
    trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi sărat atât în interior,
    cât şi pe exterior. Separat, trebuie pregătită umplutura, cu ceapă şi pătrunjel verde. Aceste ingredinte, tocate mărunt şi
    amestecate cu sare şi piper, sunt puse direct în interiorul crapului. Mai putem
    face o umplutură de ciuperci şi orez pentru care avem nevoie de circa jumătate
    de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de orez, două cepe,
    o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper. Ciupercile, tăiate
    felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată solzişori, după
    care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul, pătrunjelul verde, tocat
    mărunt şi sare. În tavă se toarnă suc de roşii şi puţin
    vin alb, rezultând un sos cu care stropim crapul care, atunci când este gata,
    capătă o culoare arămie.

  • Preparate din peşte

    Preparate din peşte


    În
    această ediţie, vă facem câteva sugestii gastronomice pe bază de peşte, având în
    vedere faptul că, în ziua de Ovidenie (21 noiembrie) din postul Crăciunului, credincioşii
    ortodocşi au dezlegare la peşte.


    În
    această perioadă, ar fi potrivit un peşte la cuptor. Chiar dacă are mai multe
    oase comparativ cu alţi peşti, plătica, un peşte asemănător cu crapul sau cu
    carasul, poate fi pregătită în cuptor. Avem nevoie de una sau două plătici ceva
    mai mari, de circa un kg fiecare, pe care le curăţăm de solzi şi de branhii şi
    le eviscerăm. După ce au fost spălate, plăticile trebuie crestate de multe ori
    pe spate, pentru a mai secţiona oasele mici. Se pune sare pe ele, după care
    plăticile sunt aşezate într-o tavă de cuptor în care am turnat puţin ulei şi în
    care am pus câteva fire de cimbru uscat. Tocăm câteva roşii pe care le întindem
    peste peşti, câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, precumşi un
    ardei iute, tăiat rondele. Roşiile pot fi înlocuite cu suc de roşii, iar în
    completare în tavă poate fi turnat şi un pahar de vin. Tava se introduce în
    cuptor şi de lasă la foc mediu spre mic, timp de circa trei sferturi de oră
    până ce peştele începe să se rumenească. Din când în când, peştele trebuie
    stropit cu sosul din tavă. Porţionat, peştele poate fi servit cu mămăligă.

    Crapul
    poate fi preparat în multe feluri la cuptor, fie simplu, doar cu comdimente,
    fie pe pat de cartofi, fie cu varză călită, fie umplut cu ceapă. De exemplu,
    crapul, curăţat şi porţionat, poate fi pus într-o tavă de cuptor, peste un
    strat de cartofi tăiaţi în felii mai groase. Se adaugă suc şi roşii şi puţin
    cimbru şi se lasă tava în cuptor circa 45 de minute, procedând la fel ca şi la
    reţeta precedentă.


    O
    altă sugestie este crapul umplut, pregătit de asemenea în cuptor. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg, care
    trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi sărat atât în interior,
    cât şi pe exterior. Separat, trebuie pregătită umplutura, cu ceapă şi pătrunjel verde. Aceste ingredinte, tocate mărunt şi
    amestecate cu sare şi piper, sunt puse direct în interiorul crapului. Mai putem
    face o umplutură de ciuperci şi orez pentru care avem nevoie de circa jumătate
    de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de orez, două cepe,
    o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper. Ciupercile, tăiate
    felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată solzişori, după
    care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul, pătrunjelul verde, tocat
    mărunt şi sare. În tavă se toarnă suc de roşii şi puţin
    vin alb, rezultând un sos cu care stropim crapul care, atunci când este gata,
    capătă o culoare arămie.