Tag: parteneriatul strategic Romania – SUA

  • UPDATE Președintele american apreciază rolul României în creșterea finanțării NATO

    UPDATE Președintele american apreciază rolul României în creșterea finanțării NATO

    UPDATE 2


    Toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis, subliniind că este nevoie de dialog pentru a se ajunge la o soluție fezabilă.



    “Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat ar trebui să te ducă către la a fi pregătit, așa că trebuie să fim foarte clari și foarte deschiși dacă vorbim despre Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toți am decis la NATO — o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluție fezabilă”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, întrebat dacă acțiunile Rusiei ar trebui să creeze îngrijorare.



    UPDATE


    Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România și SUA vor avansa, cel mai probabil, în ceea ce privește chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în Statele Unite ale Americii. Șeful statului a precizat că a menționat chestiunea vizelor pentru români în discuția cu omologul său american, Donald Trump, dar și în alte întâlniri cu oficiali din SUA.



    “Am menționat acest aspect. L-am menționat și în timpul altor întâlniri, pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în Statele Unite. Tot mai mulți oameni vin din România în Statele Unite, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, iar cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Problema vizelor ar putea fi important să o discutăm și probabil că vom avansa în această privință”, a spus Iohannis, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, susținută la Washington. Și președintele Donald Trump a afirmat că “în mod cert” această chestiune va fi discutată.


    —————————-


    Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat vineri exemplul oferit de România celorlalte state membre NATO prin creșterea bugetului apărării de la 1,4% la peste 2% din PIB. La conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea la vârf de la Casa Albă, Trump i-a mulțumit omologului său român pentru rolul său de lider. Președintele SUA a reamintit și contribuția armată a României la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin jertfa supremă a 31 de militari.



    Preşedintele Donald Trump afirmă explicit angajamentul faţă de Articolul 5 al Tratatului NATO, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat. Trump nu menționase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles.



    Parteneriatul strategic dintre România și SUA trebuie să devină mai puternic, să definească relațiile bilaterale dintre cele două țări, a declarat președintele Klaus Iohannis.



    “Sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic. Anul acesta este important pentru ambele națiuni. Acest Parteneriat cu SUA modelează România cum este astăzi, solidă, cu o democrație solidă, cu o economie solidă și sustenabilă, cu o creștere economică puternică, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan, în Irak. Acest Parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi. Acest Parteneriat a fost și este foarte important și cred că acest Parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină mai puternic, trebuie să definească relațiile noastre bilaterale, trebuie să contribuie la rezolvarea atât de multor probleme”, a spus șeful statului, la Washington.


    Întrevederea

  • Trump, la întâlnirea cu Iohannis: Un aliat de încredere

    Trump, la întâlnirea cu Iohannis: Un aliat de încredere

    Președintele american, Donald Trump, a apreciat, vineri, în debutul discuțiilor cu omologul său român, Klaus Iohannis, relația dintre SUA și România, catalogând drept “măreț” Parteneriatul dintre cele două țări.



    “Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o țară minunată, o relație excelentă”, a spus Donald Trump, la începutul întâlnirii cu Klaus Iohannis, în Biroul Oval.



    La rândul său, președintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă. “Este o mare plăcere și o onoare să mă aflu aici. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru”, a spus șeful statului.



    În context, Donald Trump a replicat: “Da, un Parteneriat măreț”.


  • Secretarul de stat SUA a apreciat progresele României în lupta anticorupție

    Secretarul de stat SUA a apreciat progresele României în lupta anticorupție

    Președintele Klaus Iohannis a avut vineri, la Washington, o întrevedere cu secretarul de stat SUA Rex Tillerson. Oficialul american a subliniat importanța vitală a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a apreciat progresele României în lupta anticorupție.



    “Secretarul de stat Tillerson a mulțumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar și ca aliat NATO, recunoscând importanța vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, secretarul de stat Tillerson a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupție și în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune”, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat.



    Oficialul american a exprimat și angajamentul său pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu România. Au fost discutate cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, cu accent pe posibilitățile de acțiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securității regionale. De asemenea, cei doi oficiali au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre.



    O atenție specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice și tematicii securității energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puțin dependente state din acest punct de vedere, cu potențial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre și prin proiecte de interconectare, furnizor regional.


  • Președintele s-a întâlnit cu membri ai comunității românilor din SUA

    Președintele s-a întâlnit cu membri ai comunității românilor din SUA

    Întâlnirea cu românii din SUA



    Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Washington, D.C., cu membri ai comunității românilor din SUA cărora le-a mulțumit pentru implicarea în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.



    “Sunteți membri apreciați ai comunităților dumneavoastră, sunteți bine integrați, aveți o contribuție considerabilă la economia americană. Prin tot ceea ce faceți întăriți, la nivel personal, zi de zi, legăturile dintre România și Statele Unite ale Americii și vă implicați, indirect sau direct, pentru parteneriatul nostru“, a declarat acesta.



    Importanța comunității românești din SUA în dezvoltarea României



    Șeful statului a subliniat importanța comunității românești din Statele Unite în dezvoltarea României: “Ați reușit, dumneavoastră care trăiți în Statele Unite, să răzbiți într-o societate extrem de competitivă, care — așa cum îmi doresc și eu pentru România — a dezvoltat o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și, foarte important, integritate. (…) Dumneavoastră, românii din diaspora, elitele noastre, puteți fi un catalizator pentru dezvoltarea României. În același timp, este firesc ca și România să vă apere și să vă promoveze drepturile și interesele. Am spus-o de mai multe ori, dar o repet de fiecare dată când am ocazia: cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaște contribuția românilor din afară este să se pună în slujba lor,” a declarat șeful statului.



    Necesitatea unei viziuni integratoare pe termen lung



    Klaus Iohannis a punctat și necesitatea unei viziuni integratoare pe termen lung cu prilejul Centenarului Marii Uniri, încurajând membrii comunității românilor din SUA să nu își piardă identitatea și limba.



    “Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire este un bun prilej pentru a recunoaște că astăzi, mai mult ca oricând, noi, românii de acasă sau de aici, avem nevoie de o viziune integratoare pe termen lung, și nu pe termen scurt, și nu pentru interese politice de moment (…) Vă încurajez să facem toate eforturile necesare pentru păstrarea limbii române, principalul simbol al identității noastre — dar care, cel puțin în Diaspora, se poate pierde prea ușor. Prin urmare, este nevoie de identificarea celor mai eficiente metode de învățare a limbii române de către copiii născuți în străinătate din părinți români,” a punctat președintele. Întâlnirea a fost organizată la Ambasada României din capitala americană.