Tag: Paste in Romania

  • Jidvei

    Jidvei

    Cum sărbătorile de Paşte se apropie, o vizită în comuna Jidvei, poate
    reprezenta o variantă de a ne pregăti de sărbătoare. Jidvei a fost atestată
    documentar în urmă cu 700 de ani. Situată în centrul României, în judeţul Alba,
    pe râul Tarnava Mică, la o distanţă de 62 km de municipiul Alba Iulia,
    reşedinţa judeţului şi la 24 km de Blaj – oraşul cel mai apropiat, comuna are o
    comunitate multietnică cu obiceiuri și tradiții care adesea se intersectează
    păstrându-și totuși autenticitatea. În prezent, populația este majoritar
    română, urmată de cea rromă, germană și maghiară.


    Şi cum zona este renumită pentru producţia
    vini-viticolă, Nelu Mărginean, director tehnic al unei companii de profil, ne
    poartă printr-una dintre crame, spunându-ne din secretele vinului produs aici:

    A fost construită în 2013 şi dată în folosinţă în 2014. Am
    construit-o la o altitudine de 500 de metri, aşezată între viile de pe zona
    Tăuni-Făget, ca să deservească o suprafaţă de 700 de hectare cu viţă-de-vie.
    Fiind plantaţii noi în zonă, soiurile sunt aromate şi semi-aromate.La
    Jidvei avem în cultură 15 soiuri, cel mai important este Feteasca Regală, urmat
    de Sovignonul Blanc, MuscatOttonel, Gewurztraminer sau Traminer Roz, Riesling
    Italian, Riesling de Rin, Fetească Albă, Chardonnay, Pinot Noir. Mai avem şi
    Neuburger, dar suprafeţe mai mici şi varietăţile roşii care reprezentă 6 % din
    suprafaţa totală cu viţă-de-vie. În acelaşi timp, putem obţine un vin cu
    conţinut alcoolic mare, cu rest de zahăr, dar şi proaspăt, cu o prospeţime dată
    de aciditatea foarte ridicată.


    Dincolo de degustarea direct de la cisternă, crama
    oferă în zilele însorite bucuria îmbinării luminii soarelui cu cea din pahar,
    fiind situată pe culmea dealului.


    Un obiectiv istoric din zonă este castelul Bethlen
    Haller, construit la 1570 și refăcut ulterior de contele Ștefan Bethlen, după
    modelul castelului Chambord din Franța. Un castel cu aer medieval, unde
    cavaleri în armuri străjuiesc intrarea, iar decorurile poartă prin timp în
    istorii demult uitate. Iar pentru cei ce
    aleg să deguste vinuri aici, vă putem spune că mâncarea făcută la castel este
    foarte bună, de la cerbul sau mistrețul lăsate la marinat o săptămână, la
    sarmale de vânat, până la gustări obişnuite pe bază de carne, brânză şi peşte.


    În sat, în această perioadă, gospodarii încep curățenia în case, în curți şi
    la porți. Copacii, pomii fructiferi sunt toaletați, văruiți, podețele,
    gardurile, ramele ferestrelor sunt frumos vopsite, semn al primenirii de
    primăvară. Lăsatul postului sau al secului este marcat în zonă printr-un ritual
    practicat mai ales de copii. Seara, aceştia se strâng pe dealuri unde aprind
    ruguri de lemne sau, cel mai adesea, cauciucuri pe care le rotesc deasupra
    capului şi le dau drumul din vârful dealului, alungând, astfel, iarna și făcând
    loc primăverii.


    Către Paşte, se fac cozonaci, se frământă pâinea de casă, se coc prăjituri,
    se vopsesc ouăle, de obicei cu frunze de ceapă roșie sau galbenă, cu spanac sau
    sfeclă roșie. Dintre mâncărurile specifice zonei, ciorba de miel cu kervel (o
    plantă-condiment acrișoară), friptura de miel împănat, supa de tăiței şi
    cozonacii cu nucă sunt vedetele mesei. O altă delicatesă și, în același timp un
    preparat specific Paștelui, e drobul de miel preparat cu un mănunchi de kervel
    care-i dă o savoare unică.



  • Oferte de Paşte în România

    Oferte de Paşte în România

    Oferta
    de petrecere a sărbătorilor de Paşte în România este foarte bogată. Vă puteţi
    îndrepta spre zone încărcate de tradiţii precum Maramureş şi Bucovina sau spre
    una dintre staţiunile balneoclimaterice pentru câteva zile de relaxare şi SPA.
    Trecem azi în revistă câteva dintre cele mai tentante oferte.


    Dan Carpov, reprezentantul Biroului
    de Informare Turistică şi Salvamont al Consiliului Judeţean Maramureş spune că
    Paştele în Maramureş înseamnă tradiţie, originalitate, dar reprezintă şi un
    mesaj pe care localnicii vor să-l transmită străinilor. Aceştia
    rezonează cu toţii la această sărbătoare. Foarte multe tradiţii care la ei sunt
    uitate, la noi sunt păstrate. Maramureşul e ca un muzeu viu. S-au contopit aici
    mai multe naţionalităţi. Am avut un amestec de români, maghiari, evrei, germani
    care au adus cu toţii ceva bun. Inclusiv în muzică se simte asta. În Maramureş,
    Paştele e sfânt, e unic şi normal. Nu se va îmbrăca nimeni în port popular,
    doar fiindcă vin turiştii. Bucatele nu se vor face doar fiindcă vin ei. Cei
    care vor să descopere asta sunt încurajaţi de noi să vină să ne viziteze acum,
    în 2017, în secolul ăsta al vitezei. În acest sens, punem la dispoziţie şi o
    aplicaţie, Visit Maramureş, unde puteţi vedea exact ce se întâmplă şi toate
    evenimentele din Maramureş, în perioada Paştelui şi în celelalte momente din
    an.



    Costume
    populare, o băutură tare şi recunoscută, cum e horinca, portul popular diferit
    şi, nu în ultimul rând, gastronomia. Iată cum deschide lista punctelor forte
    Dan Carpov, reprezentantul Biroului de Informare Turistică şi Salvamont al
    Consiliului Judeţean Maramureş. Dacă mai adaugi bisericile din
    lemn, Cimitirul Vesel – unic în lume, Maramureşul devine destinaţie
    obligatorie. Mocăniţa este, de asemnea, un simbol al Maramureşului. Este trenul
    care ne poartă turiştii în natura sălbatică pe care încercăm să o păstrăm aşa.
    Este foarte în trend. Are oferte pentru sărbătorile de 1 Mai şi Paşte. Mai nou,
    funcţionează aproape non-stop, fiindcă cererea e imensă. Tarifele sunt cel
    puţin de bun simţ, iar aici mă refer la buzunarele românilor, nu doar ale
    străinilor. Recent, fiindcă şi ei îşi doresc să vină mereu cu lucruri noi, au
    început să ofere servicii complete: cazare, masă, brunch, lunch. Este ceva
    autentic, care, în Romania, se întâmplă doar în două, trei locuri.



    Cătălina
    Velniciuc, reprezentantă a Centrului Naţional de Informare şi Promovare
    Turistică, din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, spune că Paştele este o
    sărbătoare care se păstrează cu sfinţenie în Bucovina. Femeile
    încondeiază ouă şi în ziua de astăzi. Sărbătoarea începe cu Săptămâna Mare. În
    fiecare seară lumea merge la slujbele de seară. Un spectacol deosebit este în
    Joia Mare, la Poiana Stampei, unde, în fiecare an, se organizează Focul din
    Joia Mare. Este un foc spiritual, de purificare. Apoi, urmează noaptea de
    Înviere. Este o noapte deosebită, mai ales în Salina Cacica. O numim Învierea
    din adâncuri. În zilele de Paşti continuăm cu concerte de toacă, de clopote, cu
    baluri ale gospodarilor şi cu un concurs de ciocnit ouă, organizat an de an la
    Mănăstirea Humorului.



    Despre
    Bucovina, mai exact despre Ciocăneşti, ne-a vorbit şi Cristian Catană,
    reprezentant PR al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural,
    care a amintit însă şi alte destinaţii. Pe lângă faptul că
    acolo găsim Muzeul Ouălor Încondeiate, inclusiv casele tradiţionale sunt
    încondeiate cu motive populare. Pe lângă Bucovina şi Maramureş, recomandăm zona
    Vâlcei, cu cele mai multe biserici din lemn, mai multe decât în Maramureş sau
    Bucovina. Şi zona Gorjului este foarte bogată în astfel de tradiţii, Recomand
    şi Banatul montan, zona Cazanelor Dunării. În Mehedinţi sau în Delta Dunării,
    la intrarea şi ieşirea Dunării din România, e foarte interesant să vedem în
    noaptea de Înviere cum vin bărcile. Plecăm pe canale, luăm lumină de la
    bisericile din zonă şi ne întoarcem la pensiuni.



    Nicoleta
    Gîlmeanu, reprezentantă a Consiliului Judeţean Buzău, departamentul de turism,
    recomandă ţinutul legendelor, Buzăul, pentru sărbătorile pascale. Am
    şi un argument foarte serios. Buzăul este, din fericire, deţinătorul unui număr
    foarte mare de biserici din lemn, mănăstiri şi schituri. Toată lumea din ţară
    cunoaşte Mănăstirea Ciolanu şi vin şi din străinătate turişti ca să o viziteze.
    Mai există Mănăstirea Răteşti, Mănăstirea Poiana Mărului. Unele dintre
    mănăstiri oferă şi cazare, iar toate au şi un mic muzeu al mănăstirii.



    În
    partea de vest a României, Băile Felix, staţiune balneoclimaterică permanentă,
    s-a pregătit deja pentru primirea turiştilor de Paşte. La
    oferta specială de Paşte, un pachet de trei nopţi de persoană, care include
    cazare în cameră dublă, cu mic dejun, o terapie SPA de persoană, per pachet, prânzul
    pascal şi accesul la piscină pentru hotelurile de patru şi de trei stele,
    începe de la 329 de lei de persoană şi ajunge la 558 de lei de persoană, la un
    hotel de patru stele. Pentru 1 mai, preţurile sunt aceleaşi cu cele de Paşte.
    La Rusalii, la fel, pachetele sunt tot de trei nopţi şi includ cazare în cameră
    dublă, cu mic dejun, terapia SPA, prânzul special de Rusalii şi accesul la
    piscine. Nu trebuie să uităm nici de echipa de animaţie pentru copii. Ei sunt
    cei mai importanţi turişti ai noştri. Le-am pregătit ateliere de creativitate,
    picturi pe faţă şi o mulţime de activităţi.

    În
    speranţa că v-am convins să alegeţi România pentru petrecerea sărbătorilor
    pascale, vă invit să contactaţi chiar acum agenţiile de turism pentru oferte
    personalizate.