Tag: pasuni

  • Preţul terenurilor agricole în România

    Preţul terenurilor agricole în România

    Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în România a crescut cu aproape 5% în 2023. Preţul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 41.620 lei pe hectar (circa 8.320 de euro) în anul 2023, cel mai scăzut nivel fiind înregistrat în Regiunea Nord-Est, de 35.303 lei pe hectar (circa 7060 euro), în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov a fost consemnată cea mai ridicată valoare, de 61.360 lei pe hectar (circa 12.270 de euro), conform Institutului Naţional de Statistică.

    În 2023, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creştere de aproximativ 4,8% a preţului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creştere fiind observată în Regiunea de Nord-Vest a României, foarte dezvoltată economic (+14%). Datele naţionale sunt destul de apropiate de cele ale Oficiului European de Statistică, Eurostat care indică o valoare medie de 8.414 euro pe hectar.

    De asemenea, preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creştere, în România, de 7,5% în 2023, faţă de anul anterior, cea mai importantă fiind în Regiunea Sud-Vest Oltenia (+16%). Astfel, preţul mediu al păşunilor permanente în România a fost, în 2023, de puţin peste 30.000 de lei pe hectar (6.000 de euro).

    Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană era, în 2023, de 11.790 euro, în timp ce preţul mediu anual de închiriere pentru terenul arabil sau păşunile permanente era de 173 euro pe hectar. Cel mai ridicat preţ mediu pentru un hectar de teren arabil se înregistra în Malta, puţin peste 283.000 de euro pe hectar. Următoarele cele mai ridicate preţuri medii erau în Ţările de Jos, 91.150 de euro pe hectar, şi Luxemburg, 42.540 euro pe hectar. În contrast, cele mai scăzute preţuri medii erau în Croaţia şi Letonia, circa 4.500-4.600 de euro pe hectar, Letonia: 4.590 euro pe hectar. Cel mai ridicat preţ mediu pentru închirierea de teren arabil sau de păşuni permanente se înregistra în Ţările de Jos, 914 euro pe hectar, iar cel mai scăzut în Slovacia, 67 euro pe hectar.

    Terenul agricol este principalul mijloc de producţie în agricultură, are anumite caracteristici distincte determinate de elemente precum solul, apa, biodiveristatea şi climatul, iar aceste caracteristici conferă terenului o anumită valoare şi un preţ distinct. Terenul arabil reprezintă terenul lucrat (arat sau cultivat) în mod regulat, în general în cadrul unui sistem de rotaţie a culturilor. Păşunea permanentă cuprinde terenul utilizat pentru păşunatul animalelor sau pentru producerea de furaje care nu este inclus pe o perioadă de minim 5 ani în sistemul de rotaţie a culturilor.

  • Prețul terenurilor agricole în statele UE

    Prețul terenurilor agricole în statele UE


    Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană era de 10.578 euro, în 2022, potrivit datelor oferite de Eurostat. Însă, diferențele de preț între statele membre sunt foarte mari. Astfel, dacă în Croația un hectar de teren arabil costă în medie 3.700 euro, în Malta prețul mediu este de 233.230 euro. Însă terenurile disponibile pentru agricultură în Malta sunt limitate, iar presiunile pentru folosirea acestora în alt scop sunt în creștere, menționează Eurostat.


    Suedia avea cele mai mici prețuri pentru un hectar de teren arabil, prețul fiind de 2.041 euro în zona Ovre Norrland.



    România, sub prețul mediu al UE pentru terenul arabil



    În România, preţul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 39.704 lei în 2022 (8.020 euro), arată Institutul Naţional de Statistică. Cel mai scăzut preţ mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, de 34.743 lei, iar cele mai scumpe terenuri au costat în jur 59.263 lei în Regiunea Bucureşti-Ilfov, dar în această zonă există interes din partea dezvoltatorilor imobiliari.



    Variații mai mari ale preţului per hectar arabil s-au înregistrat în trei state UE. În Țările de Jos, prețurile variau de la 66.051 euro în Friesland, la 150.644 în Flevoland, media (85.431 euro prețul mediu). În Grecia, un hectar costa 6.290 euro în Dytiki Ellada și 84.820 în Attiki (13.571 prețul mediu). În Spania, prețurile porneau de la 4.906 euro în Extremadura și ajungeau la 83.299 euro în Insulele Canare (10.263 prețul mediu).



    Pășunile, mai ieftine decât terenul arabil



    Datele Eurostat mai arată că hectarul de teren arabil era cu aproximativ 2.200 euro mai scump decât un hectar de pășuni permanente care costa 8.393 euro în 2022. Cea mai extinsă mare diferență de preț s-a înregistrat în regiunea Voreio Aigaio din Grecia. Aici pășunile permanente costau 1.757 euro, față de 36.435 euro pentru un hectar de teren arabil.



    Diferențe de preț s-au înregistrat și la chiriile pentru terenurile arabile. Astfel, preţul mediu pentru închirierea de teren arabil sau au unei păşuni permanente era de 199 euro pe hectar, cu variații de la 57 euro pe hectar în Slovacia la 843 euro pe hectar în Ţările de Jos. Chiria pentru un hectar de păşuni permanente în 2022 varia de la 32 euro în medie în Slovacia la 354 euro în medie în Irlanda, în timp ce preţul mediu pentru închirierea unui hectar de teren arabil era de 77 euro în Slovacia şi 510 euro în Irlanda.

  • Terenuri agricole cu înaltă valoare naturală

    Terenuri agricole cu înaltă valoare naturală

    România deţine încă unele dintre cele mai întinse terenuri agricole şi
    zone cu înaltă valoare naturală din Europa. Acestea sunt situate în
    mediul rural, în Transilvania, Maramureş, dealurile subcarpatice şi sud-vestul
    ţării, acolo unde practicile agricole tradiţionale,
    păşunatul raţional şi lipsa îngrăşămintelor au permis supravieţuirea unei
    diversităţi extraordinare de floră spontană şi faună sălbatică. Aceste zone
    reprezintă 30% din suprafata agricolă a ţării, respectiv 5 milioane de
    hectare, şi sunt asociate cu ferme de mici dimensiuni, de obicei familiale.
    Zona satelor săseşti din Transilvania este extrem de bogată în pajişti uscate
    care reflectă agricultura neintensivă practicată de sute de ani, pajişti bogate
    în habitate pentru multe specii de plante şi animalare care au dispărut
    din alte părţi ale Europei. Ben Mehedin, purtător de cuvânt al Fundaţiei Adept
    Transilvania: Sunt acele terenuri unde
    agricultura practicată la scară mică, cu un impact minim asupra mediului, au
    făcut ca să avem, până în zilele noastre, o bogăţie naturală, o
    varietate mare de plante, animale, insecte şi fluturi. Si asta pentru că modul
    în care s-a făcut agricultura a permis, atât producerea de bucate, dar a permis
    şi sălbăticiunilor naturii să coexiste într-un mod armonios. Noi am derulat
    un proiect, cofinanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român,
    care s-a desfăşurat în şase zone pilot, toate situate dincoace de Carpaţi, în
    Transilvania. Aceste zone se află în Munţii Harghitei, Sighişoara-Târnava Mare, alta
    între Târnava Mică şi Miercurea Nirajului, Munţii Zarandului şi o altă zonă se
    află în Valea Barcăului. In cadrul proiectului ne-am propus câteva lucruri, în
    primul rând, să scoatem în valoare aceste terenuri cu înalta valoare naturală,
    dar şi pe oamenii din aceste zone şi produsele lor.


    Derulat în perioada 2013-2016 de către Fundaţia Adept
    Transilvania, proiectul a
    urmărit tocmai îmbunătăţirea stării de conservare a acestor pajişti
    şi a oferit asistenţă de specialitate şi idei de marketing pentru fermierii
    zonei, ne-a mai spun Ben Mehedin: In cadrul proiectului
    am avut trei componente mari. Prima se referă la componenta de politici, cum
    s-ar putea ca din fondurile publice să fie sprijinite aceste zone, pentru
    că aceste zone sunt şi funizoare de bunuri publice. Prin
    agricultura cu impact scăzut asupra mediului, se generează şi acele bunuri
    publice pe care nu le vedem întotdeauna în produsul care e realizat în
    aceste zone. Si anume vorbim de aer curat, de ape mai pure, de polenizare, de agrobiodiversitate,
    vorbim de biodiversitate, de rezilienţa la schimbările climatice. O altă
    componentă pe care am avut-o în cadrul proiectului a fost studiul pieţei
    şi încercarea de a identifica o mai bună poziţionare pe piaţă a acestor
    produse, pentru că acestea sunt mai curate, mai sănătoase şi sunt gustoase. Si
    o alta componentă a fost instruirea unor facilitatori comunicatori sau agenţi
    de dezvoltare care să vorbească lumii despre păstrarea acestor tradiţii, să
    vorbească şi celor care ar putea să beneficieze de produsele acestea:
    gemuri, ceaiuri, miere, brânzeturi, produse din carne.Zonele acestea sunt zone în care s-au
    practicat o agricultura mixtă. Cel mai adesea au fost crescute, ca
    în orice gospodărie 1-2-3 vite. Un aspect important este cel al producerii
    fânului în cadrul creşterii animalelor mari. Se coseşte cel puţin o dată pe an, iar
    fânul este dus în staul, acolo unde o să stea vitele. Prin aceste fâneţe,
    zonele respective au dobândit o bogăţie floristică diferită faţă de altele zone
    unde se face o agricultură intensivă.

    În ciuda
    valorii lor pentru comunităţile rurale şi pentru societate, cele mai
    multe din aceste păşuni, pajişti semi-naturale şi zone mozaicate, cultivate în
    regim extensiv, se află sub o presiune crescândă din cauza abandonului,
    intensificării activităţii agricole şi a schimbărilor în modul de folosire a
    terenurilor.De aceea
    proiectul a urmărit găsirea unor soluţii pentru menţinerea practicilor agricole
    tradiţionale, nu numai pentru supravieţuirea unor comunităţi rurale şi
    asigurarea unei hrane sănătoase pentru populaţie, dar şi pentru conservarea
    naturii.

    Ben Mehedin: Noi dorim să creăm un cadru sănătos în
    care aceste produse să fie recunoscute, să existe suficientă cerere, astfel
    încât cei care le fac să poată continua modul acesta de viaţă şi în afara
    subvenţiilor sau finanţărilor, prin forţe proprii, aşa cum s-a făcut de
    sute de ani. In general, o societate solidă se sprijină pe clasa de mijloc. Noi
    dorim o clasă mijlocie solidă a lucrătorilor în agricultură. Dacă aceşti
    mici producători nu sunt sprijiniţi, nu sunt ajutaţi, exisă riscul
    dispariţiei lor. Iar ei sunt custozii acestor terenuri. Ei sunt supuşi unui
    pericol în economia globală de astăzi, acolo unde nu se iau deciziile corect,
    pentru că aceste terenuri asigură securitatea hranei. Ele asigură sănătatea
    solului pe mai târziu. Din punct de vedere al producţiei agricole, aceste
    terenuri produc mai mult decât terenurile intensive, dacă ţinem cont de
    valoarea producţiei agricole şi costurile pentru obţinerea producţiei.



    Fundaţia Adept împreună
    cu WWF România şi Fundaţia ProPark au organizat, recent, o conferinţă la nivel
    european pentru a explica modelul agricol practicat în Transilvania şi pentru a
    găsi soluţii la problemele care ameninţă supravieţuirea acestui peisaj
    remarcabil şi a comunitatilor locale.