Tag: Paul Georgescu

  • Jurnal românesc – 18.12.2024

    Jurnal românesc – 18.12.2024

    În noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025 şi în ziua de Anul Nou, să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu (Te-Deum) pentru binefacerile primite de la El în anul care a trecut şi să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună şi folositoare din anul în care intrăm – mai îndeamnă Patriarhul. La ultimul recensământ al populației și locuințelor din România, din 2021, apartenența confesională a fost declarată de 16,397 milioane de persoane din totalul populaţiei rezidente. 85,3% dintre acestea sunt de religie ortodoxă. S-au declarat fără religie sau atei ori agnostici 0,9% dintre recenzați.

     

    Un român din regiunea Cernăuţi, care s-a aflat mai bine de un an în prima linie a frontului pentru apărarea Ucrainei invadate de trupele ruse, povesteşte, pentru trimisul special al agenției române de stat AGERPRES, momentele de coşmar prin care a trecut în timpul războiului. Adrian Medvedi, care a împlinit, de curând, 43 de ani, a luptat la Harkov şi Kupiansk, acolo unde, mărturiseşte el, a trăit ‘cea mai neagră perioadă’ din viaţa lui. S-a înrolat, voluntar, în armata ucraineană încă din prima zi a războiului. Lucra la Primăria Herţa, ca şef al Secţiei de cultură, naţionalităţi şi religie. Pe 24 februarie 2022, când fiul său i-a spus că armata rusă a invadat Ucraina, a plecat direct la comisariatul militar şi s-a înrolat. Militarul din Herţa a fost nevoit să se întoarcă acasă din cauza unor probleme de sănătate. Are dureri mari de coloană vertebrală şi orice zi petrecută pe front ar fi însemnat o agravare a bolii. S-a întors ca funcţionar la Primăria Herţa, dar este oricând dispus să plece pe front contra rușilor. Peste 400 de mii de etnici români trăiesc în statul vecin, majoritatea în nordul Bucovinei, în nordul și sudul Basarabiei și în Ținutul Herța, teritorii românești răsăritene anexate, în 1940, în urma unui ultimatum, de Uniunea Sovietică stalinistă și preluate în 1991 de Ucraina, ca stat succesor.

     

    Institutul Cultural Român ‘Titu Maiorescu’ din Berlin încheie seria de manifestări dedicate aniversării a 35 de ani de la Revoluţia română anticomunistă cu proiecţia filmului ‘Anul Nou care n-a fost’, regizat de Bogdan Mureșanu. E unul dintre cele mai premiate şi discutate filme româneşti ale anului 2024 și prezintă viaţa a şase personaje, ale căror destine se intersectează într-o singură zi, în preajma Revoluţiei din 1989.

     

    Asociaţia Internaţională de Înot în Ape Îngheţate (International Ice Swimming Association, IISA) l-a inclus pe înotătorul Paul Georgescu în grupul celebrităţilor din lume care promovează acest sport extrem. El devine, astfel, primul român care intră în ‘Panteonul’ asociaţiei internaţionale. Diploma care-i atestă calităţile de sportiv şi promotor al disciplinei i se va acorda oficial în timpul festivităţii de închidere a Campionatului mondial de înot în ape îngheţate din Molveno, Italia, care se va desfăşura anul viitor, în perioada 13-18 ianuarie. Paul Georgescu este primul înotător român care a parcurs o milă într-un bazin cu apa la o temperatură mai mică de 5 grade Celsius, pe 4 februarie 2019, a fost campion mondial la proba de 500 de metri liber la Campionatul din Murmansk, pe 18 martie 2019, a fost primul sportiv din lume care a înotat o milă în Antarctica, cursa reprezentând atât cea mai rapidă milă extremă parcursă la o temperatură a apei sub un grad Celsius, cât şi cea mai rapidă milă înotată la cercul polar de sud. De asemenea, el a stabilit, pe data de 10 februarie 2021, un nou Guinness World Record pentru cea mai mare distanţă înotată în apă îngheţată, 3,51 kilometri în apă cu temperatura de 4,43 de grade Celsius. Toate recordurile i-au fost omologate de IISA, asociaţie înfiinţată în anul 2009, cu membri în 73 de state.

     

    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) dezminte informaţiile vehiculate în spaţiul public potrivit cărora, începând de anul viitor, ar percepe o taxă de 10% din banii aflaţi în conturile bancare ale contribuabililor. ANAF a reamintit că încasează contribuţii doar pentru dobânzile generate de banii aflaţi în conturi şi numai dacă veniturile totale din aceste investii depăşesc plafonul legal. Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuţia de asigurări de sănătate trebuie plătită pentru sumele obţinute din dobânzi, dividende sau câştiguri de pe piaţa de capital, dacă, prin cumulare cu alte categorii de venituri, se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară. ANAF încurajează contribuabilii să se informeze doar din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greşite.

  • Jurnal Românesc – 16.06.2023

    Jurnal Românesc – 16.06.2023

    Aderarea României la Spaţiul Schengen, eliminarea vizelor pentru călătoriile în Statele Unite ale Americii şi adoptarea monedei unice europene – euro sunt câteva dintre obiectivele programului de guvernare pe care noul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, şi le-a asumat. “Ca viitor prim-ministru, nu voi accepta ca fermierii români să fie trataţi incorect în Uniunea Europeană. La fel cum nu voi tolera ca vreun român să mai fie discriminat oriunde în lume”, a declarat liderul social-democrat, care l-a înlocuit în fruntea Executivului pe şeful liberalilor Nicolae Ciucă în urma unei rocade stabilite încă din 2021. Ciolacu a mai spus că statul român “îşi va reafirma rolul de protector al românilor oriunde s-ar afla” şi a lansat o invitaţie reprezentanţilor diasporei româneşti să se alăture proiectului. “În relaţia cu guvernul Statelor Unite, trebuie să depunem eforturi suplimentare pentru îndeplinirea cerinţelor din Visa Waiver, astfel încât, în 2025, să avem şanse reale ca românii să nu mai călătorească cu vize peste Ocean”, a mai spus noul premier. Totodată, acesta a făcut apel la clasa politică să treacă peste luptele interne pentru a asigura reuşita aderării la spaţiul european de liberă circulaţie şi relansarea procesului de integrare în zona euro. Membrii cabinetului Ciolacu au primit, joi, votul de învestitură în Parlamentul de la Bucureşti şi au depus jurământul în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.



    Ambasadorul României în Kenya, Burundi, Uganda, Rwanda şi Tanzania, Dragoş Viorel Radu Ţigău, a fost rechemat din funcţie de preşedintele Klaus Iohannis. Decizia vine ca urmare a unui scandal diplomatic iscat după un comentariu cu iz rasist al diplomatului care a înfuriat comunitatea africană. Incidentul s-a petrecut în luna aprilie, în timpul unei reuniuni organizate la sediul ONU din Nairobi. Atunci, la discuțiile cu grupul de diplomați din Europa de Est, Dragoș Țigău i-a comparat pe colegii săi africani cu maimuțele. Potrivit deciziei prezidenţiale, Ţigău, care a fost numit ambasador în Kenya în 2021, îşi va încheia misiunea în statul african în termen de cel mult 90 de zile de la publicarea decretului în Monitorul Oficial.



    Comisiile parlamantare reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării au acordat, în urma audierilor, avize favorabile pentru ambasadorii propuşi de Ministerul de Externe la reprezentanţele din Franţa, China, Egipt, Thailanda, Columbia şi Nigeria. Este vorba despre Ioana Bivolaru, care va prelua funcţia de ambasador al României în Franţa, Dan-Horia Maxim, propus la şefia reprezentanţei diplomatice din China, Olivia Toderean pentru Egipt, Daniela-Brînduşa Băzăvan pentru Thailanda, Manuel Pleşa pentru Columbia şi Florin Talapan pentru Nigeria. Potrivit MAE, aceştia sunt “diplomaţi de carieră şi profesionişti care au o cunoaştere foarte bună a relaţiilor bilaterale, precum şi a aspectelor de cooperare sectorială” şi “au demonstrat, prin profesionalism, competenţe şi abilităţi specifice, că au pregătirea necesară asumării unei astfel de poziţii la cel mai înalt nivel”. Lista noilor ambasadori merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.



    Sportivul Paul Georgescu a devenit primul român care a traversat înot Strâmtoarea Gibraltar, fără costum de protecţie. Fost campion naţional la polo, acesta a obţinut de asemenea cel mai bun timp dintre românii care au traversat această strâmtoare, încheind cei 16 kilometri dintre Spania şi Maroc în 3 ore şi 46 minute. În 2012, Călin Chiprianov şi Nicolae Leţ erau primii români care traversau strâmtoarea în 4 ore şi 44 de minute, însă aceştia au folosit costume de neopren. Pentru Paul Georgescu aceasta a fost a doua tentativă de a traversa strâmtoarea după cea eşuată din octombrie anul trecut. Gibraltar a fost a cincea strâmtoare traversată înot de Paul Georgescu din proiectul Oceans Seven după Catalina Strait din Los Angeles, Molokai Strait din Hawaii, English Channel şi Canalul Nordic. Proiectul său mai include Tsuguru Strait din Japonia şi Cooks Strait din Noua Zealandă. Până în prezent doar 22 de înotători au reuşit să traverseze aceste 7 strâmtori, considerate cele mai dificile şi periculoase din lume.