Tag: Pericei

  • Onion Soup

    Onion Soup

    In early autumn, the locality of Pericei, in western Romania’s Salaj county becomes a genuine tourist attraction as for quite a few years now, Pericei has been playing host to the Onion Festival. Apart from the economic benefits of onion cultivation, the locals of Pericei enjoy the attention they get from visitors who are anxious to see for themselves how onions can be prepared. Worth mentioning at this point is the fact that as a tourist destination, the growing interest Pericei has enjoyed is provided by the onion cultures here, which have been twice mentioned in the Book of World Records.



    At the inaugural edition of the Festival in 2007, farmers in Pericei braided an onion rope, 4,518 meters long, using no more than 45 thousand onions. The Onion Monument, which was also unveiled at that time, consists of an emerald-yellowish onion bulb 4.5 meters tall made of glass fiber and synthetic resin and covered in copper plate. The whole monument, pedestal included, stays at 6.5 meters tall. It was the second record included in the Guiness Book for “the tallest monument dedicated to the onion”.



    In Pericei, the onion is the staple ingredient used in the preparation of certain dishes. On Saint Ignatius’ day, when the ritual pig slaughter is observed before Christmas, the onion soups replaces the cabbage soup, which is traditionally served in that part of Transylvania. To prepare it, use a pot to bring to the boil several slices of pork. After you have removed the scum with the skimmer, pour around one and a half kilo of Julienne-cut onion, which should be enough for six courses. Towards the end add a little bit of salt and a little bit of finely chopped parsley. Season the soup with a little bit of sour cream. You can replace the pork with chicken.



    Onion can also be used to prepare a quick snack. For that, you can use a couple of finely sliced onion you then salt and stew in oil a little bit. Spice it with a bit of pepper, then serve it on a slice of bread. There’s another onion-based dish you can prepare. Mix the stewed onion with mushrooms, two tablespoons of flour, with a couple of garlic cloves and with a little bit of sour milk.



    The onion thick sauce, also known as “martasul de ceapa” in Romanian, is another staple onion-based dish, prepared in Pericei. It is very simple to prepare. Dip a couple of onions in hot oil, add two or three tablespoons of flour, pour one or two spoonfuls of tomato juice so as to make a cream, then add a bit of pepper and salt to taste.


    And if you think of a desert, you can imagine that onion is even used to prepare sweet preserves.


    Enjoy!


  • Supă de ceapă

    Supă de ceapă


    La începutul toamnei, comuna sălăjeană Pericei devine o atracţie turistică deoarece aici este organizat, de mai mulţi ani, Festivalul cepei. Pe lângă beneficiile economice ale cultivării cepei, locuitorii din Pericei se bucură şi de atenţia vizitatorilor dornici să vadă modalităţile în care poate fi pregătită această legumă. De menţionat este faptul că la creşterea atractivităţii turistice a contribuit şi faptul că ceapa a adus comunei Pericei şi două menţiuni în Cartea Recordurilor.



    Astfel, la prima ediţie a festivalului, din anul 2007, agricultorii din Pericei au împletit o funie de ceapă cu o lungime de 4518 metri, ei folosind nu mai puţin de 45 de mii de cepe. Atunci a fost dezvelit şi Monumentul Cepei. Bulbul de ceapă aurie-arămie are o înălţime de 4,5 metri, este realizat din fibră de sticlă şi răşini sintetice şi acoperit cu tablă de cupru bătută. Cu tot cu soclu are o înălţime de circa 6,5 metri. Acesta a constituit cel de-al doilea record consemnat în Guiness Book pentru “cel mai înalt monument dedicat cepei”.



    La Pericei ceapa reprezintă principalul ingredient al unor mâncăruri. În ziua de Ignat, atunci când are loc sacrificarea rituală a porcului de Crăciun, în loc de supa de varză care se serveşte în mod tradiţional în această zonă a Transilvaniei, la Pericei se pregăteşte supă de … ceapă. Într-o oală se pun la fiert bucăţele de carne rămase de la tranşarea porcului, iar după ce se spumează se pune circa un kg şi jumătate de ceapă tăiată solzişori, ca să ajungă pentru 6 persoane. La final se adaugă puţină sare şi pătrunjel tocat. Supa de ceapă se drege cu smântână. Carnea de porc poate fi înlocuită cu cea de pui.



    Din ceapă se poate pregăti rapid o gustare. Sunt de ajuns câteva cepe tăiate solzişori care trebuie date cu sare şi apoi călite puţin în ulei. Se poate condimenta cu puţin piper, după care se poate consuma direct, pe o felie de pâine. Ceapa călită poate fi amestecată cu ciuperci, cu două linguri de făină, cu câţiva căţei de usturoi şi cu puţin lapte prins, rezultând astfel un alt preparat.



    La Pericei se pregăteşte şi “mărtaşul de ceapă”. Este foarte simplu de preparat: se înmoaie câteva cepe în puţin ulei încins, se adaugă două, trei linguri de făină, se stinge cu una, două linguri de bulion astfel încât să obţinem un fel de cremă în care mai adaugăm piper şi sare după gust.



    Iar dacă vă gândiţi la un desert, atunci imaginaţi-vă că la Pericei din ceapă se face chiar şi dulceaţă!




  • Supă de ceapă

    Supă de ceapă


    La începutul toamnei, comuna sălăjeană Pericei devine o atracţie turistică deoarece aici este organizat, de mai mulţi ani, Festivalul cepei. Pe lângă beneficiile economice ale cultivării cepei, locuitorii din Pericei se bucură şi de atenţia vizitatorilor dornici să vadă modalităţile în care poate fi pregătită această legumă. De menţionat este faptul că la creşterea atractivităţii turistice a contribuit şi faptul că ceapa a adus comunei Pericei şi două menţiuni în Cartea Recordurilor.



    Astfel, la prima ediţie a festivalului, din anul 2007, agricultorii din Pericei au împletit o funie de ceapă cu o lungime de 4518 metri, ei folosind nu mai puţin de 45 de mii de cepe. Atunci a fost dezvelit şi Monumentul Cepei. Bulbul de ceapă aurie-arămie are o înălţime de 4,5 metri, este realizat din fibră de sticlă şi răşini sintetice şi acoperit cu tablă de cupru bătută. Cu tot cu soclu are o înălţime de circa 6,5 metri. Acesta a constituit cel de-al doilea record consemnat în Guiness Book pentru “cel mai înalt monument dedicat cepei”.



    La Pericei ceapa reprezintă principalul ingredient al unor mâncăruri. În ziua de Ignat, atunci când are loc sacrificarea rituală a porcului de Crăciun, în loc de supa de varză care se serveşte în mod tradiţional în această zonă a Transilvaniei, la Pericei se pregăteşte supă de … ceapă. Într-o oală se pun la fiert bucăţele de carne rămase de la tranşarea porcului, iar după ce se spumează se pune circa un kg şi jumătate de ceapă tăiată solzişori, ca să ajungă pentru 6 persoane. La final se adaugă puţină sare şi pătrunjel tocat. Supa de ceapă se drege cu smântână. Carnea de porc poate fi înlocuită cu cea de pui.



    Din ceapă se poate pregăti rapid o gustare. Sunt de ajuns câteva cepe tăiate solzişori care trebuie date cu sare şi apoi călite puţin în ulei. Se poate condimenta cu puţin piper, după care se poate consuma direct, pe o felie de pâine. Ceapa călită poate fi amestecată cu ciuperci, cu două linguri de făină, cu câţiva căţei de usturoi şi cu puţin lapte prins, rezultând astfel un alt preparat.



    La Pericei se pregăteşte şi “mărtaşul de ceapă”. Este foarte simplu de preparat: se înmoaie câteva cepe în puţin ulei încins, se adaugă două, trei linguri de făină, se stinge cu una, două linguri de bulion astfel încât să obţinem un fel de cremă în care mai adaugăm piper şi sare după gust.



    Iar dacă vă gândiţi la un desert, atunci imaginaţi-vă că la Pericei din ceapă se face chiar şi dulceaţă!