Tag: Peter Suciu

  • Transilvania, destinaţie de top

    Transilvania, destinaţie de top

    Unul dintre cele mai prestigioase ghiduri de
    turism din lume, Best Travel in 2016, editat de Lonely Planet, a realizat un
    top cu zece regiuni din lume care merită vizitate anul acesta. Pe primul loc se
    află Transilvania. Tradiţii, natură, gastronomie, festivaluri, trasee pentru
    drumeţii, pe toate le găsiţi în această zonă, celebră îndeosebi pentru partea
    ei rurală.


    Peter Suciu, ghid atestat de turism, membru în
    asociaţia Mioritics, specializat pe zona Transilvaniei, spune că destinaţia
    este foarte atractivă în primul rând datorită multiculturalităţii spaţiului
    intracarpatic. Transilvania, în ansamblul ei, este un spaţiu
    intracarpatic în care putem menţiona uşor cel puţin şase, şapte grupuri etnice
    diferite, inclusiv din punct de vedere al religiei, care au trăit sute de ani
    împreună: români, maghiari, secui, armeni, saşi, romi. Au trăit sute de ani
    împreună, iar asta şi-a pus puternic amprenta pe multiculturalitatea pe spaţiul
    intracarpatic. Spaţiul rural păstrează cu preponderenţă modelul de organizare
    al vecinătăţilor şi tipuri de sărbători. De exemplu, în luna februarie se
    organizează Sărbătoarea Lolelor în Agnita. Sărbătoarea Coroanei de Sf. Petru şi
    Pavel este o sărbătoare săsească, organizată în luna iunie.

    Însă cum
    arată satul tradiţional transilvănean? Peter Suciu, ghid atestat de turism. Este, în primul rând, o combinaţie între spaţiul natural întreţinut şi
    aşezarea antropică guvernată de reguli foarte clare. Este un model de sat
    adunat, legat, cu şiruri de case, dublate de şiruri de şuri, cu spaţii foarte
    largi între liniile caselor. Specific zonei Transilvaniei este creşterea
    animalelor. Aşezările rurale, în momentul lor de maximă înflorire, aveau
    gospodării cu foarte multe animale. Arhitectura antropică este completată de
    modelul de organizare al agriculturii. Această legătură se păstrează şi
    astăzi.


    Deşi nu într-un număr foarte
    mare, există meşteşugari, spune ghidul nostru, Peter Suciu: În
    spaţiul intracarpatic există Ţara Saşilor, aşa numita Sachsenland, sau Ţara
    Secuilor. În respectivele spaţii se mai întâlnesc oameni care ţes. La Mălâncrav
    sunt doi ţesători, în alt sat, la Malţâna, este un cojocar, la Corund sunt
    câţiva meşteri care produc pălării dintr-o ciupercă din pădure. Ceramica de
    Corund, este de asemenea celebră. Mai sunt sate cu fierari.


    În ultimii zece ani, de
    când este ghid turistic, Peter Suciu a reuşit să schimbe percepţia cu care
    turiştii străini ajungeau în România. Au fost de fiecare dată foarte
    impresionaţi să vadă peisajul agropastoral, faptul că s-au păstrat bisericile
    fortificate, meşteşuguri şi anumite tradiţii. În aceeaşi măsură în care au fost
    impresionaţi şi de gastronomie. Şi gastronomia este foarte
    spectaculoasă tocmai prin prisma multiculturalităţii. Toate grupurile etnice au
    învăţat unele de la altele, din punct de vedere gastronomic, şi şi-au împărţit
    reciproc cunoştinţele în domeniu. De asta, bucătăria transilvăneană este un pic
    mai grea, fiindcă se bazează foarte mult pe produse din carne. De exemplu,
    bucătăria românească se combină cu cea specifică oieritului şi cu cea săsească,
    porc şi vită, cu cea maghiară, condimentată, iute. Se adaugă fineţea
    dulciurilor, moştenire a ocupaţiei imperiului austro-ungar. Iar, la final,
    elementul cel mai important, pentru asezonare, se foloseşte pălinca. Toate
    acestea s-au amestecat, rezultând o gastronomie spectaculoasă.


    Ionuţ
    Bordea, biolog şi ghid specializat în domeniile habitate naturale, floră şi
    faună în zona montană, explică semnificaţia numelui Transilvania – ţinutul de
    dincolo de păduri. Aici se mai poate întâlni o varietate de
    habitate forestiere, pădurile din Carpaţi găzduind cele mai mari populaţii de
    carnivore mari din Europa: specii de lup, urs şi râs. Aceste specii nu se mai
    pot întâlni în vestul Europei, unde au dispărut. Sunt foarte importante
    peisajele pastorale din munte. În zona Sighişoara – Târnava Mare, de exemplu,
    sunt ultimele peisaje pastorale din Europa la altitudini mai joase, sub 800 de
    metri. Şi acestea au dispărut din restul Europei, din cauza agriculturii
    intensive. Veţi întâlni o mulţime de specii de orhidee sau alte flori
    deosebite, care au devenit embleme ale ţinutului. Ca dovadă al interesului
    deosebit al Uniunii Europene pentru protecţia acestei zone, Sighişoara -
    Târnava Mare, spaţiul a fost declarat sit Natura 2.000.

    Fundaţia ADEPT, din
    România, se ocupă cu protejarea ecosistemelor pastorale importante din
    Transilvania. Are sediul la Saschiz şi a marcat o reţea de trasee turistice în
    zonă, care leagă satele săseşti, pornind din Viscri şi ajungând până la
    Biertan, spune Ionuţ Bordea, biolog şi ghid: Există, de
    asemenea, şi trasee de cicloturism, cel mai cunoscut fiind probabil cel care
    leagă localitatea Meşendorf de Criţ. Se pot face şi trasee de o zi, trasee
    circulare în jurul satelor. Dacă vă cazaţi, de exemplu, în Viscri, vă puteţi
    rezerva chiar mai multe zile pentru a vizita satele din jur. La sediul
    fundaţiei ADEPT, în Saschiz, există şi un centru de informare, unde turiştii
    pot obţine materiale promoţionale în limbile română, engleză, germană,
    franceză. Cred că cel mai bun ambasador al acestei zone este prinţul Charles,
    care s-a implicat foarte mult în promovarea acestei regiuni. De asemenea,
    turiştii pot urmări seria de documentare Wild Carpathia, care cuprind multe
    informaţii despre această zonă, pe care o considerăm una dintre ultimele zone
    sălbatice ale Europei.


    Vă aşteptăm şi data
    viitoare cu o nouă destinaţie.