Tag: piata agricola

  • Pericolul relocalizării producției agricole în afara UE

    Pericolul relocalizării producției agricole în afara UE

    Invadarea Ucrainei de către Rusia a avut consecințe
    imediate asupra securității alimentare pentru milioane de persoane din întreaga
    lume. Costurile de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente au crescut.
    Creșterea costurilor energiei și îngrășămintelor a destabilizat piețele
    agricole, iar fluxurile comerciale către și dinspre Ucraina și Rusia sunt
    perturbate.


    În calitate de partener de lungă durată și de
    încredere pentru țările din întreaga lume, UE depune eforturi pentru a asigura
    securitatea alimentară la nivel mondial și pentru a dezvolta sisteme alimentare
    reziliente.


    Disponibilitatea
    alimentelor nu este în pericol în UE în prezent, deoarece continentul este în
    mare măsură autonom în ceea ce privește multe produse agricole. Cu toate
    acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, de
    exemplu de furaje proteice.

    Recent, într-un discurs suținut în cadrul
    Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare din Parlamentul European,
    europarlamentarul Daniel Buda a tras un semnal de alarmă privind pericolul
    relocalizării producției agricole în afara UE.






    Legat de ceea ce înseamnă un exemplu de
    relocalizare a producțiilor din interiorul UE în afara UE. Iată că este un exemplu
    clar de ceea ce noi ne tot speriem aici la Comisia pntru agricultură și spunem
    și atrăgeam mereu atenția: vedeți ce faceți cu propunerile care vin de la Comisia Europeană să nu ajungem
    în situația în care relocalizăm producțiile europene și în același timp să fim
    în situația în care să venim să stabilim alte limite pentru a permite importul
    din afara UE pentru că nu mai avem mâncare. Mai degrabă atrag atenția asupra
    acestei chestiuni.

    Eu vin din România, o țară și-a redus producţia de orez în
    ultimii cinci ani de zile cu 65,36% comparativ cu 5 ani de zile în urmă. Crede
    cineva că dacă astăzi vine în UE și introduce aceleși standarde pentru
    substanțe chimice și spune că puteți și voi fermierii din UE să folosiți
    anumite substanţe chimice, mai putem readuce oare fermierii din acest sector
    în acest sector după ce și-au închis fermele? Poate s-au reorientat către altă
    producție agricolă.

    La fel se va întâmpla și cu crescătorii de vaci, cu
    crescătorii de oi și cu cei care cultivă cereale dacă nu suntem atenți cu
    condițiile pe care le impunem.

    Atenție pentru că foarte greu o să îi putem
    reinsera în secorul agricol, și până la urmă ceea ce spuneam noi aici legat de
    securitatea alimentară e o chestiune foarte serioasă. Întreb Comisia totuși pe
    ce criteriu vine și spune acest procent de nouă ori, avem date suficiente în
    acest sens?