Tag: porumb

  • Utilizarea neonicotinoidelor de către fermierii români

    Utilizarea neonicotinoidelor de către fermierii români

    Interzicerea utilizarii pesticidelor pe bază de neonicotinoide, în urma confirmării, încă din 2015, de către EFSA, a pericolului pe care îl reprezintă pentru populația de albine folosirea a trei substanțe din această grupă SUB FORMĂ DE PULVERIZARE FOLIARĂ, a dus la o serie de controverse între crescătorii de albine și fermierii din UE.



    În România, fără un tratatament al SEMINȚELOR cu acest tip de substanțe (până acum nu există înlocuitori la fel de eficienți) culturile ar putea fi compromise încă de la înființare.



    O dezbatere pe această temă vă propunem în minutele următoare, mai les că, săptămâna aceasta, a avut loc la MADR o întâlnire între autorități si organizațiile profesionale pentru a cere o nouă derogare pentru fermierii români.


    (Interviu cu dr.ing. Sorin ŞTEFAN, expert în produse de protecția plantelor şi Alina CREŢU, director executiv Asociația Producătorilor de Porumb din România)


  • Agricultura europeană se bazează pe progres și pe inovație

    Agricultura europeană se bazează pe progres și pe inovație

    La finalul anului de piață curent, se estimează că importurile de porumb ale UE vor depăși 23 de milioane de tone, mai mult cu 35% față de ultima campanie, care deja înregistrase o ascensiune rapidă a volumelor. Se vor încheia, astfel, trei campanii în care UE a devenit cel mai mare importator de porumb de pe Planetă. În paralel, din cauza lipsei de competitivitate, producția de porumb europeană se erodează: între 2012 și 2018, suprafața cultivată s-a diminuat cu 1,5 milioane de hectare, ajungându-se ca astăzi importurile să asigure 27% din consumul UE. Membrii Confederației Europene a Producătorilor de Porumb, reuniți la Bruxelles, atrag atenția că sunt, astfel, afectate situația macroeconomică a UE, prin dezechilibrarea balanței comerciale, și interesele consumatorilor europeni, care aspiră la hrană din producție locală, de calitate și durabilă, pe când porumbul importat, în mare parte din Ucraina, Brazilia și Canada, nu se supune acelorași standarde de producție impuse de UE propriilor agricultori (de exemplu, restricțiile privind utilizarea neonicotinoidelor, a atrazinei sau a OMG-urilor).


    Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), a declarat: S-a lansat platforma «Agricultură și progres», o platformă care reunește actorii din diferite domenii din sectorul agricol. Sperăm să se tragă un semnal de alarmă prin această platformă, pe orice subiect legat de inovație și dezvoltare în agricultură. Considerăm că, în acest moment, fermierii europeni sunt vitregiți din acest punct de vedere, nu li se dau toate instrumentele de care ar beneficia în ceea ce privește producția agricolă performantă și durabilă, în același timp.

    Măsuri de sprijin al producătorilor din UE pot fi luate în cadrul reformei Politicii Agricole Comune (PAC) astfel: să se aloce minimum 60% din anvelopa primului pilon pentru plata de bază; să se limiteze condiționalitatea la cerințele actuale și să se considere ca eligibilă orice practică alternativă la rotația culturilor care contribuie în mod eficient la calitatea solurilor; să se limiteze transferurile de la primul la cel de-al doilea pilon la 15%, pentru consistență în sprijinul acordat de statele membre; să se prevadă alocarea unui procent de 30% din pilonul 2 pentru gestionarea riscurilor în vederea asigurării competitivității și a rezilienței exploatațiilor.


  • Evaluarea riscurilor privind inovațiile din ameliorarea plantelor

    Evaluarea riscurilor privind inovațiile din ameliorarea plantelor

    Sub egida COST – cea mai veche
    rețea europeană în sprijinul cooperării transfrontaliere a oamenilor de
    știință, inginerilor și cercetătorilor -, părțile interesate s-au reunit mai
    întâi la sediul COPA-COGECA din
    Bruxelles, precum și în Parlamentul European pentru discuții privind impactul
    socioeconomic al metodei de ameliorare a plantelor ARN (interferența acidului
    ribonucleic).



    Scopul
    întâlnirii a fost acela de a crea legături între diferiții actori interesați de
    tehnologia ARN, de a prezenta câteva rezultate privind produsele aflate în
    prezent în dezvoltare, precum și de a lansa discuția pe tema utilizării
    potențiale a acestora și a comunicării eficiente a beneficiilor lor către
    consumatori.


    Avantajele
    ameliorării soiurilor diferitelor culturi de câmp cu ajutorul editării
    genomului sunt incontestabile
    : specificitate crescută, costuri și timp redus de
    creare a unor noi produse, gama largă de aplicații vizând creșterea
    randamentelor, a rezistenței la factori de stres biotic și abiotic,
    îmbunătățirea conținutului nutritional.


    Reprezentanții
    industriei și ai fermierilor și-au exprimat așteptările și temerile, arătând că
    Uniunea Europeană, precum și majoritatea statelor cu care este interconectată
    prin fluxuri comerciale trebuie să considere introducerea unui regim de
    reglementare flexibil și care să evalueze produsele de la caz la caz.


    Alina
    CRETU, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România,
    ne-a spus: În prima parte a intâlnirii pe care am avut-o la sediul
    COPA-COGECA, am avut o discuție foarte aprinsă cu cercetători din domeniu.
    Toți, în unanimitate, au spus că aceste noi tehnici de ameliorare nu ar trebui
    să cadă sub incidența legislației specifice organismelor modificate genetic. În
    partea a doua, am încercat să transmitem acest mesaj decidenților politici,
    împreună cu o delegație de cercetători și de reprezentanți ai organizațiilor de
    fermieri europeni, alături de Asociația Producătorilor de Porumb din România.
    Din partea organizațiilor de fermieri au fost organizații de fermieri din
    Italia, Franța și din Spania și am încercat să le explicăm europarlamentarilor
    ce înseamnă aceste noi tehnologii, pentru ca, în momentul în care vor trebui să
    decidă și să voteze legislația privind aceste noi tehnologii, să voteze în
    cunoștință de cauză.



    APPR a
    reiterat sprijinul incontestabil pentru știință și deschiderea spre inovație pe
    care o au fermierii din țara noastră și și-a exprimat speranța că evaluarea
    riscurilor în UE va fi bazată pe fapte și date științifice.


  • Ce rol va avea porumbul în viitoarea Politică Agricolă Comună?

    Ce rol va avea porumbul în viitoarea Politică Agricolă Comună?

    Săptămâna
    trecută, la sediul Copa-COGECA din Bruxelles, s-a desfășurat primul congres
    organizat de Confederația Europeană Maiz’Europ’,
    dedicat culturii porumbului.


    Venind
    imediat după publicarea propunerilor Comisiei privind Cadrul Financiar
    Multianual 2021-2027, respectiv politica sectorială agricolă post-2021,
    Congresul a avut pe afiș, în mod legitim, întrebarea Care va fi rolul
    porumbului în viitoarea PAC?
    .


    Conferința
    a fost marcată de îngrijorări privind scăderile alocărilor bugetare pentru
    agricultură și glisarea către o renaționalizare a politicilor agricole,
    potențial factor de distorsiune a pieței unice europene.


    Președintele
    Asociației Producătorilor de Porumb, Arnaud Perrein,
    ales cu această ocazie vicepreședinte în cadrul Confederației Europene
    Maiz’Europ’, a spus: Nu este vorba numai de porumb, este
    vorba despre sănătatea financiară a tuturor producătorilor agricoli din Europa.
    Porumbul face parte din asolamentul marii majorități a producătorilor agricoli
    din Europa și trebuie să facă parte în continuare din acest asolament. Deci,
    este foarte important pentru toți producătorii, fie din Spania, Italia, Franța
    sau România, să avem și această cultură care este la fel de importantă ca
    grâul, floarea-soarelui sau soia. Încercăm să o menținem cât mai mult, cu cât
    interzicem mai mult produsele fitosanitare, cu atât ne va fi mai greu să
    diversificăm culturile în țara noastră.
    În general, îngrijorările pe care le
    avem la porumb sunt și la alte culturi și sunt comune la foarte multe țări, și
    aceasta ne dă și o forță.
    La porumb, este vorba de interzicerea
    pesticidelor. S-a vorbit foarte mult despre glifosat, până acum. S-a amânat
    pentru o perioadă de cinci ani, dar deja vorbim despre interzicerea substanței
    tribenuron metil, este vorba despre produsele din clasa neonicotinoidelor,
    care, acum, au fost interzise a se utiliza și la celelalte culturi, nu numai la
    floarea-soarelui, porumb și rapiță, au fost interzise acum la toate culturile,
    inclusiv la cereale și la sfecla de zahăr. Deci, sunt foarte multe teme,
    tendințe, care ne pun la încercare, și trebuie să luptăm întruna, să venim cu
    argumente, ca să arătăm că agricultura nu se face numai ecologic, dar, pentru
    noi, ne trebuie timp ca să ne adaptăm, și trebuie timp și pentru producătorii
    de pesticide să găsească altă cale pentru a combate acest tanimecus, care face
    ravagii în România.



    Confederația
    Europeană a Producătorilor de Porumb
    nu este de acord nici cu extinderea
    constrângerilor de climă și mediu prin eco-schemele propuse pentru următoarea
    perioadă de programare, care vor eroda în continuare competitivitatea acestui
    sector european deficitar.


  • Fermierii români sunt împotriva plafonării plăţilor pe suprafaţă

    Fermierii români sunt împotriva plafonării plăţilor pe suprafaţă

    Simplificarea Politicii Agricole Comune prin plafonarea plăților
    directe, îndeosebi a sumei maxime pe care să o primească un fermier mare sau
    mijlociu, constituie unul dintre subiectele cele mai fierbinți ale
    agricultorilor români.





    La Congresul ,,Fermieri pentru fermieri organizat în 25
    ianuarie 2018, de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), a fost
    susținută propunerea ca plățile directe pe suprafață să nu fie plafonate la
    150.000 de euro.




    În acest context, dr. ing. Lucian Buzdugan, reprezentant APPR, a
    spus: Eu cred că plafonarea
    e un lucru care poate încurca foarte tare problemele agricole ale României.
    Principala îndatorire a noului PAC este aceea de a asigura producție alimentară
    îndestulătoare și de calitate, iar producția agricolă trebuie să coexiste
    într-un mediu sănătos tot mai afectat de schimbările climatice.
    Din această acțiune de plafonare, lovind direct asupra fermelor
    mari, reducând practic plățile directe, socotesc că este o mare greșeală pentru
    că niciunul dintre dezideratele de mai sus nu vor putea fi realizate fără aportul
    fermelor mari și medii, mai cu seamă în condițiile specifice României. Făceam
    mai devreme un calcul și se propune limitarea la 150.000 de euro. Dacă am
    împărți la o medie a subvenției pe hectar de 350 euro/ha, cât este în Vest, ar
    rezulta că ferma medie maximă, care ar putea beneficia, este de 450 de hectare.
    Restul fermierilor ar trebui să intre într-un proces din acesta de inechitate,
    în comparație nu numai cu fermele mici, dar și cu toate fermele din cadrul
    Uniunii Europene.




    Conform articolului 11 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, se
    permite statelor membre ca, anual, să își revizuiască deciziile privind
    reducerea părții din plata de bază de acordat fermierilor cu 5%, pentru sumele
    care depășesc 150.000 de euro, cu condiția ca o astfel de revizuire să nu
    conducă la o reducere a cuantumurilor disponibile pentru dezvoltarea rurală.
    Țara noastră nu aplică art. 11 al actului normativ amintit mai devreme.


  • Mămăliga

    Mămăliga

    Mămăliga a intrat în
    cultura gastronomică a românilor, se pare, prin secolul al 17-lea, după
    aducerea şi cultivarea porumbului în Europa. Atracţia românilor pentru mămăligă
    a avut, se pare, un substrat psihologic. Aflaţi sub dominaţie otomană şi
    obligaţi să plătească biruri în cereale şi vite, românii au început să cultive
    porumb pe care turcii nu îl vroiau. Tot la fel, în loc de vite, populaţia
    autohtonă a preferat să crească porci.
    Cuvântul mămăligă şi forme apropiate acestuia le întâlnim în tot spaţiul
    balcanic, în limba română fiind utilizat şi în expresii. A pune de mămăligă
    înseamnă în sens propriu a pune apa la fiert, însă, folosită în alt context
    poate însemna a încurca lucrurile, a greşi, a nu putea ieşi dintr-o situaţie
    grea sau dintr-o încurcătură. De exemplu, în povestirile lui Ion Creangă
    (scriitor român din secolul al 19-lea), am reţinut această formulare: Măi
    Chirică, d-apoi şti că şi boieriul, câtu-i de boieri, a pus-o de mămăligă.

    În mod tradiţional, mămăliga este pregătită într-un vas
    de fontă de formă rotundă, denumit ceaun, din făină de porumb pe care o fierbem
    în apă cu puţină sare. Preparată ca la ţară unde a fost, de-a lungul secolelor,
    un înlocuitor al pâinii, mămăliga este mai densă decât echivalentul italian al
    acesteia, polenta, putând fi tăiată în bucăţi asemenea unei pâini. Când
    este servită cu alte preparate, mămăliga
    poate fi mai moale, având consistenţa unui terci.


    Mămăliga poate fi combinată,
    de exemplu, cu ouă. Din jumătate de kg de mălai se pregăteşte o mămăligă nici
    foarte tare, nici foarte moale. Se fierb 4 ouă tari pe care le curăţăm de coajă
    şi pe care le zdrobim şi pe care la combinăm cu puţin unt. Jumătate din pasta
    rezultată este pusă apoi pe fundul unui vas uns cu unt. Deasupra ei se
    răstoarnă mămăligă, apoi întindem restul pastei care ne-a rămas. Vasul se ţine
    în cuptor, la foc potrivit, circa un sfert de oră, după care compoziţia se
    serveşte imediat, eventual cu puţină smântână deasupra.


    O
    altă reţetă din bucătăria tradiţională este mămăliga cu jumări, ouă şi
    verdeţuri. Facem o mămăligă de consistenţă potrivită, pe care o turnăm într-un
    castron şi o lăsăm să se răcească. Separat facem o omletă în care punem câteva
    jumări de porc, adăugând, de asemenea, puţină ceapă sau ceapă verde, tocată
    mărunt, câteva fire de mărar şi câteva frunze de pătrunjel, de asemenea, tocate
    mărunt. Punem piper şi sare, după gust, şi prăjim compoziţia într-o tigaie,
    întorcând-o pe ambele părţi. Omleta se taie în felii şi se serveşte pe o felie
    de mămăligă.


    Mămăliga
    poate fi combinată şi cu cârnaţi. Facem o mămăligă de consistenţă potrivită.
    Într-o cratiţă unsă cu unt, întindem un strat de mămăligă deasupra căruia punem
    bucăţi de cârnaţi de porc, pe care i-am prăjit înainte, apoi mai întindem un
    strat subţire de mămăligă, peste care mai punem câteva bucăţi de cârnat,
    ultimul strat fiind de mămăligă. Înainte de a băga cratiţa la cuptor pentru un
    sfert de oră, presărăm caşcaval sau telemea de oi rasă deasupra ultimului strat
    de mămăligă. Mămăliga cu cârnaţi se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi
    muraţi.