Tag: prognoza FMI

  • Retrospectiva săptămânii 16.04 – 22.04.2017

    Retrospectiva săptămânii 16.04 – 22.04.2017

    Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în vizită oficială la Bucureşti


    Sistemul juridic românesc a devenit un model pentru alte state membre ale Uniunii Europene, iar acesta este un motiv de mândrie pentru cetăţenii României, a declarat, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a făcut o vizită oficială la Bucureşti. După convorbiri cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, oficialul european a dat asigurări că, odată îndeplinite cele 12 recomandări din Mecanismul de monitorizare pe justiţie, Bruxelles-ul nu va ezita să recunoască acest lucru. Frans Timmermans a mai spus că, în acest moment, este convins că cele mai bune garanţii în lupta continuă împotriva corupţiei sunt românii înşişi.


    Prin Mecanismul de Cooperare si Verificare instituit de Comisia Europeană, România este monitorizată, alături de Bulgaria, în domeniul justiţiei încă de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, în vederea depăşirii deficienţelor în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei. La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a reafirmat că doreşte să finalizeze Mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Vom continua progresele majore pe care le avem până acum câştigate în domeniul justiţiei şi nu vom face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent, a mai spus premierul.



    FMI a îmbunătăţit prognoza privind evoluţia economiei româneşti în 2017


    Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport publicat, în această săptămână, de instituţia financiară internaţională în avanpremiera reuniunii de primăvară. Conform FMI, România va înregistra, în 2017, a doua cea mai mare crestere economică din Europa, fiind devansată doar de Islanda (5,7%). Pentru anul viitor, ritmul de crestere înregistrat de economia României va fi de 3, 4%. Şi la nivel mondial, Fondul Monetar Internaţional prevede o creştere economică îmbunătăţită, în următorul an. Accelerarea se va face resimţită la nivel extins atât în economiile avansate, cât şi în economiile în curs de dezvoltare şi în cele slabe. Consolidarea se va produce, mai ales, în industria manufacturieră şi comerţ.



    România îşi întăreşte apărarea


    România intenţionează să cumpere rachete antiaeriene Patriot, precum şi lansatoare de artilerie HIMARS, a anunţat şeful Statului Major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Ministerul Apărării a trimis, deja, o cerere către guvernul american, având în vedere că cele două echipamente sunt fabricate de companii din Statele Unite ale Americii. Procedurile de achiziţie ar urma să înceapă chiar anul acesta. Seful Statului Major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a precizat că sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României. El a făcut această declaraţie în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, unde a avut loc, joi, un exerciţiu tactic cu trageri cu muniţie reală la care au participat peste 350 de militari români şi americani.


    Referitor la importanta acestui exercitiu, şeful Statului Major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă a precizat: Este un exerciţiu care contribuie la ceea ce înseamnă ridicarea nivelului de interoperabilitate şi atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani şi contribuie, de asemenea, la întreg procesul prin care Armata română îşi consolidează statutul de membru al NATO şi membru al UE. Soldaţii americani se află în România în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve, destinată să întărească flancul estic al NATO şi să descurajeze orice potenţială agresiune în regiunea Mării Negre.



    Primele călătorii fără viză în Canada – de la 1 mai


    Ambasada Canadei la Bucureşti a anunţat, miercuri, că prima fază de liberalizare a regimului vizelor pentru români va intra în vigoare la 1 mai. Din acel moment, cei care au avut o viză canadiană în ultimii zece ani sau care deţin o viză de intrare în SUA pot aplica pentru o autorizaţie electronică de călătorie, ETA, care înlocuieşte viza şi este utilizabilă timp de cinci ani. Prevederea este valabilă doar pentru cei care călătoresc cu avionul sau tranzitează un aeroport canadian. Persoanele care vor să intre în Canada folosind orice alt mijloc de transport vor avea nevoie, în continuare, de vize de vizitatori. Aceste restricţii ar urma să fie ridicate din decembrie, când guvernul Canadei intenţionează să elimine regimul de vize pentru toţi cetăţenii români.



    Vreme rea în România


    Aproape trei sferturi din Romaânia s-au aflat sub incidenţa codurilor portocaliu sau galben de ninsori sau ploi abundente, vânt puternic şi temperaturi neobişnuit de scăzute pentru această dată. Meteorologii români au explicat că valul de frig se datorează unui ciclon trans-balcanic care traversează România în aceste zile. Zeci de localităţi din est şi sud-est au rămas fără energie electrică, după ce vântul puternic a rupt linii de înaltă tensiune. Ninsoarea viscolită a dus la închiderea mai multor porţiuni de drumuri naţionale – în special din estul ţării, dar şi în sud şi centru, unde s-au inregistrat probleme serioase şi pe drumurile judeţene şi comunale. Vremea rea a creat probleme şi pe calea ferată. Mai multe trenuri au avut întârzieri serioase, de până la 2 ore, din cauza viscolului, a vântului puternic şi a frigului. Din cauza vântului puternic, au fost închise temporar, şi porturile româneşti de la Marea Neagră..Si traficul aerian pe unele aeroporturi din ţară a fost perturbat de intemperii, mai multe curse externe fiind anulate.

  • Jurnal românesc – 4.10.2016 UPDATE

    Jurnal românesc – 4.10.2016 UPDATE

    Fondul Monetar Internaţional a revizuit, în creştere pâna la 5% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, de la 4,2% cât prognoza în luna aprilie, potrivit celui mai nou raport, publicat marţi de instituţia financiară internaţională. Conform prognozelor FMI, România va înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, urmată de Irlanda, 4,9%. Experţii Fondului avertizează că vârful de creştere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire pâna la 3,8%, uşor peste avansul de 3,6% preconizat în luna aprilie, însă chiar şi aşa România va înregistra şi anul viitor cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa.



    Înregistrarea electronică în Programul Loteria Vizelor al Statelor Unite va fi disponibilă de astazi până pe 7 noiembrie 2016. Pentru a participa la Loteria Vizelor din acest an, este necesară accesarea paginii de internet a Departamentului de Stat. Potrivit unui comunicat al Ambasadei americane în România, nu se percepe nicio taxă de înregistrare. 50.000 de participanţi vor fi selecţionaţi aleatoriu, iar începând cu data de 2 mai 2017, ei vor putea folosi numărul de confirmare pentru a verifica online dacă cererea lor a fost selecţionată. Nu toţi cei selecţionaţi se vor califica pentru o viză, aşa că numărul de confirmare trebuie păstrat până în ultima zi a programului, 30 septembrie 2018.



    Repatriot organizează pe 5 si 6 octombrie, la Bucureşti, un eveniment de elită dedicat fructificării oportunităţilor de afaceri din România: Repatriot Business Summit — Împreună pentru România. 100 de antreprenori de top din Diaspora se vor întâlni la mese de discuţie cu 100 de antreprenori de top din România, creând astfel nucleul relansării economiei şi mediului de afaceri românesc. Potrivit organizatorilor, România oferă în prezent oportunităţi atractive de investiţie. Repatriot, un proiect de repatriere prin antreprenoriat susţinut de peste 30 de oameni de afaceri români, îşi propune să împărtăşească aceste oportunităţi antreprenorilor din Diaspora. Pentru a participa, cei interesaţi pot trimite o scrisoare de intenţie la adresa office@repatriot.ro, cu detalii despre afacere. Repatriot crede cu tărie că România are nevoie de expertiză, cultură civică şi de experienţa Diasporei române, şi că împreună cu aceasta se pot pune bazele schimbării, de care România are atât de mare nevoie. Diaspora are potenţialul de a deveni una dintre ancorele pentru accelerarea dezvoltării economice a ţării noastre, putând astfel contribui fundamental la crearea unei Românii puternice şi unite — mai precizează Repatriot.