Tag: prosciuto

  • SlanaFest

    SlanaFest

    Produsele autentice tradiţionale româneşti au fiecare sărbătoarea lor. Aşa
    se face că săptămânile acestea se desfăşoară mai multe festivaluri ale
    slăninei. Dincolo de reţetele tradiţionale care fac deliciul consumatorilor,
    apar de fiecare dată şi produse care reprezintă rezultatul inventivităţii
    bucătarilor. La festivalul SlanaFest de la Cluj, din prima săptămână de februarie,
    publicul s-a bucurat şi de plăcintă cu slănină şi mozzarela sau ecler cu cremă
    de jumări, specialităţi din slănină decorate cu foiţă de aur, dar şi praline cu
    ciocolată, chilli şi slănină. Pe lângă reţetele felurite, s-a evidenţiat ca
    deosebit de importantă creşterea porcilor, doar cu cereale şi furaje, fără
    chimicale şi conservanţi.


    Festivalul SlanaFest de la Cluj ajuns în acest an la a patra ediţie. La
    ediţia din acest an au participat 18 concurenţi, printre care Ionuţ Mangu, care
    a asortat cunoscutul preparat cu mai multe legume, precum hrean, sfecla şi
    pasta de ardei, pentru a obţine o varietate inedită de gusturi. Pentru ca
    lucrurile să fie mai interesante a adăugat combinaţiei de alb şi roşu şi un pic
    de auriu, de 24 de karate, care îi face pe oameni mai fericiţi, după cum a
    declarat presei chef Mangu.


    Am mai aflat că dintre slăninele tradiţionale, una dintre cele mai gustoase
    este obţinută prin ţinerea produsului în moare (zeamă de varză murată) de varză
    înainte de afumare şi frecare ulterioară cu rumeguş de fag.


    Participant activ la festivalurile de profil este şi chef Radu Gârba, care
    a venit pregătit la Cluj cu tot felul de reţete: Am pregătit patru feluri de slănină, dintre care una cu
    boia, una cu pastă de usturoi şi ceapă verde pe deasupra, una cu coriandru şi
    chimen şi una numai afumată.


    Dintre reţetele lui chef Radu Gârba, deserturile pe bază de slănină au fost
    remarcate de vizitatori Am
    pregătit ca desert ecler cu pastă de jumări, ecler cu fasole frecată şi bacon,
    am pregătit o plăcintă sărată cu şuncă, caşcaval şi slănină şi am mai pregătit
    praline cu ciocolată, chilli şi slănină.


    Pralinele cu slănină au fost special concepute pentru festival, deoarece la
    astfel de evenimente oamenii vin pregătiţi să încerce o varietate de gusturi şi
    sunt deschişi la nou, dar ideea de a face ceva diferit nu este originală, după
    cum ne-a mărturisit chef Gârba O colegă a noastră a mai făcut anul trecut la SlanaFest şi am zis să ne
    apropiem de ce a făcut colega noastră, dar noi am făcut alte reţete: am făcut
    praline. Pralinele sunt făcute dintr-o scoică de ciocolată, umplute cu
    ciocolată şi bucăţi de slănină, pe deasupra glazurate, de exemplu cu fistic,
    susan, nucă măcinată. Vizitatorii au fost foarte încântaţi, au zis că vin şi
    anul viitor!


    O altă echipă a venit la Cluj cu un produs impresionant din punct de vedere
    vizual: o căsuţă din slănină de Mangaliţa şi şuncă prosciutto, care imită
    arhitectura tradiţională românească. Hornul casei a fost făcut cu ajutorul unui
    cârnat, la fel ca şi gardul. Printre concurenţi s-au aflat şi persoane care
    prepară în mod tradiţional carnea de porc în propriile gospodării, fără a face
    din aceasta o afacere, ci doar o îndeletnicire pe care o transmit de la o
    generaţie la alta. Iar festivalul este o ocazie pentru participanţi de a
    socializa şi a schimba reţete. L-am întrebat pe chef Radu Gârba de ce participă
    la astfel de evenimente
    duc în primul rând să concurez, îmi place ceea ce fac şi mai văd ce fac
    ceilalţi, mă mai inspir de la colegi. Anul acesta am câştigat medalia de argint
    şi de bronz.


    În vremuri în care media insistă asupra unei alimentaţii sănătoase, ideea
    de bază promovată fiind a unei alimentaţii fără grăsimi, l-am întrebat pe chef
    Gârba ce rol mai poate juca slănina Track
    5: Slănina este un produs important pentru că este un preparat de bază,
    toată lumea îl mănâncă, este foarte gustos, iar în cantitate mică nu face rău,
    doar dacă mâncăm prea mult.



    Şi iată că şi în această săptămâna, se
    desfăşoară un alt eveniment având slănina vedetă, la Sibiu, unde vizitatorii
    sunt aşteptaţi cu multe alte surprize, după cum ne-a promis şi chef Gârba şi el
    printre participanţi.