Tag: protecție europeană

  • Viitorul produselor tradiționale românești în UE

    Viitorul produselor tradiționale românești în UE

    România are 6 produse alimentare care au primit etichete europene de calitate. Cele mai multe produse protejate le deține Italia, urmată de Franța, Spania, Portugalia, Grecia și Germania. Dezbaterea de astăzi pe aceasta temă le are ca invitate pe Mihaela Mitu, consilier superior în cadrul Direcției Industrie Alimentară și Politici Comerciale din cadrul MADR, și Aurora Grigore, producător de conserve din fructe și legume din Fetești, Ialomița.


    România
    va propune la Bruxelles o listă de aproximativ 20 de produse tradiționale care
    să fie incluse în categoria celor protejate la nivelul Uniunii Europene.
    Statutul presupune că identifică un produs ca avându-și originea pe teritoriul
    unei țări sau într-o regiune ori o localitate de pe teritoriul respectiv și îl
    protejează, printre altele, împotriva oricărei imitații.


    Participanţii la dezbatere au prezentat
    semnificația produselor cu indicație geografică protejată și a produselor cu
    denumire de origine protejată.


    În cadrul
    dezbaterii s-au prezentat etapele pe care un producător de produse tradiționale
    ar trebui să le parcurgă pentru ca produsele sale să obțină denumire de origine
    protejată sau indicație geografică protejată.




    Aurora Grigore ,
    producător de conserve din fructe și legume și sucuri naturale din Fetești,
    Ialomița a specificat că va dori cu sprijinul Ministerului Agricuturii să își
    comercializeze produsele pe piețele europene.




    România
    are deja cinci produse agro-alimentare protejate în Uniunea Europeană, ca fiind
    tradiţionale şi specifice unor regiuni din ţara noastră.