Tag: protest Bucuresti

  • Noi proteste în România

    Noi proteste în România

    Protestele împotriva modificărilor dorite de colaiția PSD-ALDE au continuat, duminică, în marile orașe din România. La București, în Piața Victoriei au manifestat în jur de 10.000 de persoane, conform estimărilor presei. La Sibiu, 2.500 de persoane și-au spus nemulțumirila, circa 2.000 au mărșăluit la Cluj-Napoca, iar la Timişoara au fost aproximativ 1.000 de protestatari. Manifestații pentru independenţa justiţiei au avut loc și în alte mari orașe din România unde protestatarii au cerut retragerea proiectului de modificare din Parlament, demisia ministrului jusiției, dar și alegeri anticipate.



    Opoziția în stradă, alături de manifestanți



    Pentru prima oară de la startul protestetelor, în ianunarie, liderii partidelor de opoziție, PNL și USR, s-au aflat în fața Guvernului României, alături de manifestanți. Lor li s-a alăturat fostul premier, Dacian Cioloș, care a anuțat trandormarea Platformei 100 într-un partid politic. Astfel, opoziția a dorit să arate că este unită împotriva coaliției PSD-ALDE și că susține protestele de stradă.



    “Particip la protest deoarece se continuă, în Parlament, masacrarea legilor justiției. Solicităm să se oprească modul în care fac modificările legilor justiției, să le retragă din Parlament și întâi să aibă loc dezbateri cu sectorul și abia apoi să se facă modificările”, a declarat Dacian Cioloș pentru Agerpres.



    Ludovic Orban, președintele PNL, a îndemnat colegii de partid și populația să nu fie pasivă în lupta pentru independența justiției: “Trebuie să ieșim în stradă să manifestăm pașnic și să arătăm acestei puteri că, deși are o majoritate conjuncturală dictată de niște promisiuni mincinoase, trebuie să țină cont de ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate.”



    “Societatea are o datorie majoră de a reacționa în aceste momente. Democrația unui stat nu este despre dictatura majorității, ci despre respectarea instituțiilor”, a susținut Dan Barna, președintele USR, la o întlnire cu liderii celorlalte două proiecte politice, duminică după-amiază.



    Proiectul legilor justiției este dezbătut în aceste zile, în Parlamentul României, la aproape un an de când coaliția de guvernare a câștigat alegerile parlamentare. Totodată, se împlinesc 11 luni de la primele proteste împotriva Ordonanței de Urgență nr.13, prima încercare a PSD-ALDE de a aduce importante modificări în legile justiției.



  • București: Primăria mută târgul de Crăciun din Piața Victoriei

    București: Primăria mută târgul de Crăciun din Piața Victoriei

    Primăria Capitalei a decis să mute contestatul târg de Crăciun din Piața Victoriei, loc devenit tradițional pentru protestele pașnice din București, încă din luna ianuarie. Sute de persoane au manifestat, sâmbătă, în Piața Victoriei pentru ca primarul Gabriela Firea să renunțe la organizarea evenimentului din fața Guvernului României. Protestatrii au scandat, printre altele, “Firea nu uita, asta nu e piața ta” și “Vrem spitale, nu târguri penale”.



    Protestul s-a soldat cu un incident, după ce o persoană care trecea prin Piața Victoriei a atacat un trecător. Mai mulți manifestanți au reacționat după intervenția Jandarmeriei, iar în urma incidentului trei persoane au fost ridicate din piață.


    “A fost lovită persoana respectivă, agresorul a fugit în mulțimea protestatarilor. Noi am solicitat prezența unei ambulanțe care să-i acorde îngrijiri cetățeanului lovit, i-au fost acordat îngrijiri la fața locului. Și acesta a fost dus la secție pentru declarații. Noi am încercat să conducem la secție o persoană care a agresat un alt cetățean și alți protestatari s-au opus acestei măsuri, intrând în conflict cu jandarmii. Prima persoană de la care a pornit tot scandalul este cel care a fost acuzat că lovit un cetățean, o persoană în vârstă, și care, probabil, va fi cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri și alte violențe. Celorlalte două li se vor aplica sancțiuni contravenționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, pentru Agerpres.



    Primăria Capitalei dorea să organizeze, în Piața Victoriei, între 5 și 17 decembrie, evenimentul “Târg de sărbători — Festival de colinde și obiceiuri de iarnă”, urmând ca pe 31 decembrie, în același loc, să se desfășoare concertul de Revelion. Schelele instalate la primele ore ale zilei de sâmbătă au fost demontate și aranjate în ordine de protestarii aflați astăzi în fața uvernului României.



    Gabriela Firea: “Legile țării sunt călcate în picioare fără ca instituțiile statului să reacționeze”



    În cursul după-amiezii de sâmbătă, firma care a adus echipamentele pentru organizarea târgului a adus mai multe camioane în piață ca să ridice schelele dezasambalate de protestatri. Abia după aceea a apărut și comunicatul primăriei Bucureștiului, în care Gabriela Firea acuză instituțiile statului că nu au reacționat pentru a împiedica protestatarii:


    “Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără ca instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenența politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa. Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. ”



    Dorința primarului Gabriel Firea de a organiza târgul de Crăciun din Piața Victoriei a fost contestată chiar de premierul coaliției PSD-ALDE, Mihai Tudose: “Nu cred că este cea mai inspirată decizie. În primul rând, spuneți-mi dumneavoastră cum ajunge omul acolo, că nu prea sunt treceri de pietoni”, a declarat încă de joi, premierul Tudose care a adăugat că Gabriela Firea “își va da seama că nu e cea mai inspirată alegere”.




    Posted by Inițiativa România on Saturday, December 2, 2017

  • Noi proteste în România

    Noi proteste în România

    O parte a societăţii civile din România este în fierbere. Luni de zile în stand-by (după ce, în februarie, ieşiseră masiv în stradă pentru a contesta celebra ordonanţă 13 de modificare a Codurilor Penale), oamenii se regrupează, acum, din nou, ca să îşi strige nemulţumirile la adresa Puterii politice de stânga de la Bucureşti. Duminică, în ciuda frigului, zeci de mii de demonstranţi antiguvernamentali au protestat în faţa sediilor Guvernului şi al Parlamentului împotriva reformelor judiciare propuse de social-democraţi, reforme care, spun manifestanţii, vor asigura protecţie politicienilor corupţi al căror singur scop este să îşi salveze pielea”. Inclusiv reprezentanţi ai lumii justiţiei afirmă că modificarea legilor din domeniu avută în vedere va afecta profund eforturile de eradicare a corupţiei.



    Iată ce declarau, duminică, demonstranţii: (voce 1) Dacă lucrurile continuă în aceeaşi direcţie în care merg în ultimul an, să spunem, România va deveni un loc neplăcut pentru oamenii care încearcă să trăiască o viaţă liberă şi de calitate. Rezultatul pe care îl sper eu în primul rând este o conştientizare a populaţiei României că lucrurile pot aluneca într-o direcţie greşită foarte uşor.” (voce 2) Atâta timp cât un grup hotărăşte în numele unei mase de oameni este prea mult.” (voce 3) Aproape în fiecare zi, 300 şi ceva de zile, se întâmplă ceva care este inadmisibil.”



    Proteste au avut loc, duminică, nu numai în Bucureşti, ci şi în alte mari oraşe ale României. Pe lângă modificarea legilor Justiţiei, este contestată şi cea a Codului Fiscal. S-a scandat împotriva Guvernului şi a fost cerută demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în egală măsură preşedinţi ai celor două formaţiuni la guvernare – PSD şi ALDE. Aceştia vorbesc, în schimb, de o vânătoare de vrăjitoare”, de presupusa implicare a serviciilor secrete în colectarea de dovezi care să incrimineze oameni politici şi de existenţa unui aşa-numit stat paralel ilegitim”, care ar încerca să decapiteze Puterea politică legitim aleasă.



    Apreciind alegaţiile drept aberante, protestatarii anunţă că vor continua să iasă în stradă. Organizate, pe reţelele de socializare, de circa 40 de grupuri şi organizaţii neguvernamentale, manifestaţiile sunt, de săptămâna trecută, pentru prima oară, susţinute de două mari confederaţii sindicale – Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical. Într-un comunicat comun, ele vorbesc de o mafie politică, de hoţie, ineficienţă, haos şi lipsă de transparenţă”. Liderii coaliţiei la putere se luptă cu fantoma unui stat paralel, pe care tot ei au inventat-o. Ei sunt, de fapt, paraleli cu societatea! – cred cei care contestă acţiunile PSD şi ale partenerului său de guvernare, ALDE.