Tag: prune afumate

  • Mâncăruri de post

    Mâncăruri de post


    De la mijlocul lunii noiembrie şi până la Crăciun creşte ponderea mâncărurilor de bază de legume, pregătite în gospodăria tradiţională. Este postul Crăciunului şi, conform tradiţiei, sunt pregătite mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate. Mâncărurile de cartofi, de fasole sau cu varză murată sunt specifice pentru postul Crăciunului. Ciupercile sunt, de asemenea, recomandate în perioada postului, deoarece înlocuiesc cu succes carnea.



    Ciorbele de cartofi, de varză sau de rădăcinoase precum ţelină, pătrunjel, morcovi şi păstârnac, ciorbe acrite cu borş, sunt specifice perioadei postului Crăciunului. Mărunţite, tăiate în cubuleţe sau în rondele, legumele sunt puse la fiert, cu puţină sare. Dacă folosim varză murată, aceasta trebuie spălată în apă rece, înainte de a fi tăiată în bucăţi mai mici. După ce legumele au fiert, se adaugă suc de roşii sau puţin bulion. Se acreşte cu borş, pus separat la fiert, timp de câteva minute sau din plic, care se pune direct în oala în care au fiert legumele. I se mai spune şi borş călugăresc, pentru că este un fel de bază în mănăstirile din România. La final, în oală se pun frunze de pătrunjel, tocate mărunt. În cazul ciorbei la care punem numai varză murată, nu se mai foloseşte borşul. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2…3 morcovi şi de suc de roşii sau bulion.


    Prepararea nu este complicată, însă durează mai mult decât la borşul călugăresc deoarece se pun şi cotoarele de varză, care trebuie să fiarbă foarte bine. Varza trebuie spălată în apă rece, apoi tăiatăîn bucăţi mai mici, după care trebuie lăsată să fiarbă la foc mic, circa 2…3 ore. Tăiem cepele solzişori şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem pune şi una, două rădăcini de pătrunjel, tăiate mărunt şi turnăm suc de roşii sau punem una, două linguri de bulion. După aceea, mai lăsăm oala la fiert, la foc mic, circa jumătate de oră înainte de a fi servită.



    O altă mâncare de post este cea de prune afumate, o alternativă la legume. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. După spălarea prunelor în apă caldă, acestea se pun la fiert în apă rece. Atunci când apa dă în clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final, într-o variantă mai puţin mănăstirească, adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.






  • Mâncăruri de post

    Mâncăruri de post


    De la mijlocul lunii noiembrie şi până la Crăciun creşte ponderea mâncărurilor de bază de legume, pregătite în gospodăria tradiţională. Este postul Crăciunului şi, conform tradiţiei, sunt pregătite mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate. Mâncărurile de cartofi, de fasole sau cu varză murată sunt specifice pentru postul Crăciunului. Ciupercile sunt, de asemenea, recomandate în perioada postului, deoarece înlocuiesc cu succes carnea.



    Ciorbele de cartofi, de varză sau de rădăcinoase precum ţelină, pătrunjel, morcovi şi păstârnac, ciorbe acrite cu borş, sunt specifice perioadei postului Crăciunului. Mărunţite, tăiate în cubuleţe sau în rondele, legumele sunt puse la fiert, cu puţină sare. Dacă folosim varză murată, aceasta trebuie spălată în apă rece, înainte de a fi tăiată în bucăţi mai mici. După ce legumele au fiert, se adaugă suc de roşii sau puţin bulion. Se acreşte cu borş, pus separat la fiert, timp de câteva minute sau din plic, care se pune direct în oala în care au fiert legumele. I se mai spune şi borş călugăresc, pentru că este un fel de bază în mănăstirile din România. La final, în oală se pun frunze de pătrunjel, tocate mărunt. În cazul ciorbei la care punem numai varză murată, nu se mai foloseşte borşul. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2…3 morcovi şi de suc de roşii sau bulion.


    Prepararea nu este complicată, însă durează mai mult decât la borşul călugăresc deoarece se pun şi cotoarele de varză, care trebuie să fiarbă foarte bine. Varza trebuie spălată în apă rece, apoi tăiatăîn bucăţi mai mici, după care trebuie lăsată să fiarbă la foc mic, circa 2…3 ore. Tăiem cepele solzişori şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem pune şi una, două rădăcini de pătrunjel, tăiate mărunt şi turnăm suc de roşii sau punem una, două linguri de bulion. După aceea, mai lăsăm oala la fiert, la foc mic, circa jumătate de oră înainte de a fi servită.



    O altă mâncare de post este cea de prune afumate, o alternativă la legume. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. După spălarea prunelor în apă caldă, acestea se pun la fiert în apă rece. Atunci când apa dă în clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final, într-o variantă mai puţin mănăstirească, adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.






  • Mâncăruri cu prune afumate

    Mâncăruri cu prune afumate

    Până
    la apariția primelor verdețuri folosite la mâncărurile pregătite la început de
    primăvară, în gospodăria tradițională erau și încă sunt folosite alimentele
    păstrate în beci, precum carnea afumată sau carnea conservată în untură și
    legume rădăcinoase, precum cartofi, ceapă, morcovi sau varză murată. O altă
    resursă pentru perioadele cu mai puține
    legume proaspete ar putea fi prunele afumate, combinate cu carne sau cu cereale
    și legume.


    În
    zona Făgărașului se pregătește o tocană cu carne de porc
    și cu prune afumate. Se folosește carne de porc cu puțină grăsime și prune
    afumate, în cantități egale. Modul de preparare este simplu. Carnea de porc se
    taie în cubulețe care, înainte de a fi rumenite în ulei sau în untură, trebuie
    tăvălite prin făină, conform rețetei tradiționale din Făgăraș. După ce se
    rumenesc ușor, bucățile de carne se sting cu apă, se dă puțină sare și se lasă
    la fiert, la foc mic, timp de jumătate de oră. Se adaugă prunele care vor
    adăuga aroma de afumătură, se amestecă cu bucățile de carne, după care vasul
    este pus în cuptor, la foc mic, pentru încă jumătate de oră astfel încât
    aromele să se întrepătrundă, iar mâncarea să capete un gust dulce – acrișor.


    Putem
    combina prunele afumate și cu carne de pui, iar un exemplu este puiul umplut cu
    prune. Avem nevoie de un pui, de circa un sfert de kg de prune afumate, cărora
    le scoatem sâmburii, de câteva ciuperci, de un morcov, un ardei gras şi de o
    ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper
    şi sare. Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile
    tăiate în felii subţiri, ardeiul gras tăiat în suvițe subțiri şi morcovul dat
    prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm
    şi prunele uscate pentru câteva minute.


    Condimentăm
    puiul şi pe interior, şi pe exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite
    și de prune afumate. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de legume călite într-o
    tavă, în care punem şi puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi ținem tava în
    cuptor, circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Din
    când în când, puiul trebuie stropit cu zeama din tavă. Puiul poate fi prezentat
    pe un platou, după care este porţionat, amestecul de legume călite și prune
    afumate constituind garnitura.



  • Mâncăruri cu prune afumate

    Mâncăruri cu prune afumate

    Până
    la apariția primelor verdețuri folosite la mâncărurile pregătite la început de
    primăvară, în gospodăria tradițională erau și încă sunt folosite alimentele
    păstrate în beci, precum carnea afumată sau carnea conservată în untură și
    legume rădăcinoase, precum cartofi, ceapă, morcovi sau varză murată. O altă
    resursă pentru perioadele cu mai puține
    legume proaspete ar putea fi prunele afumate, combinate cu carne sau cu cereale
    și legume.


    În
    zona Făgărașului se pregătește o tocană cu carne de porc
    și cu prune afumate. Se folosește carne de porc cu puțină grăsime și prune
    afumate, în cantități egale. Modul de preparare este simplu. Carnea de porc se
    taie în cubulețe care, înainte de a fi rumenite în ulei sau în untură, trebuie
    tăvălite prin făină, conform rețetei tradiționale din Făgăraș. După ce se
    rumenesc ușor, bucățile de carne se sting cu apă, se dă puțină sare și se lasă
    la fiert, la foc mic, timp de jumătate de oră. Se adaugă prunele care vor
    adăuga aroma de afumătură, se amestecă cu bucățile de carne, după care vasul
    este pus în cuptor, la foc mic, pentru încă jumătate de oră astfel încât
    aromele să se întrepătrundă, iar mâncarea să capete un gust dulce – acrișor.


    Putem
    combina prunele afumate și cu carne de pui, iar un exemplu este puiul umplut cu
    prune. Avem nevoie de un pui, de circa un sfert de kg de prune afumate, cărora
    le scoatem sâmburii, de câteva ciuperci, de un morcov, un ardei gras şi de o
    ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper
    şi sare. Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile
    tăiate în felii subţiri, ardeiul gras tăiat în suvițe subțiri şi morcovul dat
    prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm
    şi prunele uscate pentru câteva minute.


    Condimentăm
    puiul şi pe interior, şi pe exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite
    și de prune afumate. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de legume călite într-o
    tavă, în care punem şi puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi ținem tava în
    cuptor, circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Din
    când în când, puiul trebuie stropit cu zeama din tavă. Puiul poate fi prezentat
    pe un platou, după care este porţionat, amestecul de legume călite și prune
    afumate constituind garnitura.



  • Mâncăruri din prune afumate

    Mâncăruri din prune afumate

    În România sunt pregătite multe şi gustoase mâncăruri de post, fiind utilizate
    preponderent cartofi, orez, varză murată, prune afumate, gutui, suc de roşii şi
    altele. Mâncarea de prune uscate la fum sau, pe scurt, prune
    afumate este una dintre acestea. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două
    cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu
    spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece.
    După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la
    fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm
    puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă,
    pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor.
    Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.


    Prunele afumate pot fi
    folosite şi drept garnitură. Un preparat care, pe lângă efectul olfactiv, are şi unul vizual este puiul umplut cu prune. Avem nevoie de un pui, de circa
    un sfert de kg de prune afumate, cărora le scoatem sâmburii,
    de câteva ciuperci, de un
    morcov, un ardei gras şi de o
    ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper şi sare. Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile tăiate în felii subţiri,
    ardeiul gras tăiat în cubuleţe şi morcovul dat prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la
    foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm şi prunele uscate pentru câteva minute. Condimentăm puiul şi pe interior, şi pe
    exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de
    legume călite într-o tavă, în care punem şi
    puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi băgăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Puiul poate fi prezentat pe un platou şi apoi poate fi porţionat, amestecul de legume călite fiind garnitura.

  • Mâncăruri din prune afumate

    Mâncăruri din prune afumate

    În România sunt pregătite multe şi gustoase mâncăruri de post, fiind utilizate
    preponderent cartofi, orez, varză murată, prune afumate, gutui, suc de roşii şi
    altele. Mâncarea de prune uscate la fum sau, pe scurt, prune
    afumate este una dintre acestea. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două
    cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu
    spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece.
    După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la
    fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm
    puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă,
    pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor.
    Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.


    Prunele afumate pot fi
    folosite şi drept garnitură. Un preparat care, pe lângă efectul olfactiv, are şi unul vizual este puiul umplut cu prune. Avem nevoie de un pui, de circa
    un sfert de kg de prune afumate, cărora le scoatem sâmburii,
    de câteva ciuperci, de un
    morcov, un ardei gras şi de o
    ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper şi sare. Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile tăiate în felii subţiri,
    ardeiul gras tăiat în cubuleţe şi morcovul dat prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la
    foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm şi prunele uscate pentru câteva minute. Condimentăm puiul şi pe interior, şi pe
    exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de
    legume călite într-o tavă, în care punem şi
    puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi băgăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Puiul poate fi prezentat pe un platou şi apoi poate fi porţionat, amestecul de legume călite fiind garnitura.

  • Mâncăruri cu prune afumate

    Mâncăruri cu prune afumate

    Dacă vi se va întâmpla să vizitaţi, înainte de ora prânzului, o mănăstire este posibil să fiţi opriţi la masă, aşa cum se întâmplă de multe ori cu pelerinii. Fiind postul Crăciunului, în mod sigur vi se va servi mâncare conform canoanelor bisericeşti, adică fără carne. La mănăstiri sunt pregătite multe şi delicioase mâncăruri de post. Una dintre acestea este mâncarea de prune uscate la fum sau, pe scurt, prune afumate. În continuare, vă prezint reţeta acestui fel de mâncare pregătită însă pentru câteva persoane, nu la cazan, aşa cum se întâmplă la mănăstire. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece. După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.



    Prunele afumate pot fi folosite şi drept garnitură. Un preparat care, pe lângă efectul olfactiv, are şi unul vizual este puiul umplut cu prune. Avem nevoie de un pui, de circa un sfert de kg de prune afumate, cărora le scoatem sâmburii, de câteva ciuperci, de un morcov, un ardei gras şi de o ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper şi sare.



    Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile tăiate în felii subţiri, ardeiul gras tăiat în cubuleţe şi morcovul dat prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm şi prunele uscate pentru câteva minute.



    Condimentăm puiul şi pe interior, şi pe exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de legume călite într-o tavă, în care punem şi puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi băgăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Puiul poate fi prezentat pe un platou şi apoi poate fi porţionat, amestecul de legume călite fiind garnitura. Poftă bună!

  • Mâncăruri cu prune afumate

    Mâncăruri cu prune afumate

    Dacă vi se va întâmpla să vizitaţi, înainte de ora prânzului, o mănăstire este posibil să fiţi opriţi la masă, aşa cum se întâmplă de multe ori cu pelerinii. Fiind postul Crăciunului, în mod sigur vi se va servi mâncare conform canoanelor bisericeşti, adică fără carne. La mănăstiri sunt pregătite multe şi delicioase mâncăruri de post. Una dintre acestea este mâncarea de prune uscate la fum sau, pe scurt, prune afumate. În continuare, vă prezint reţeta acestui fel de mâncare pregătită însă pentru câteva persoane, nu la cazan, aşa cum se întâmplă la mănăstire. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece. După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu gogonele sau castraveţi muraţi.



    Prunele afumate pot fi folosite şi drept garnitură. Un preparat care, pe lângă efectul olfactiv, are şi unul vizual este puiul umplut cu prune. Avem nevoie de un pui, de circa un sfert de kg de prune afumate, cărora le scoatem sâmburii, de câteva ciuperci, de un morcov, un ardei gras şi de o ceapă. Ne mai trebuie câtiva căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, piper şi sare.



    Călim ceapa, tăiată solzişori, în puţin ulei, adăugăm ciupercile tăiate în felii subţiri, ardeiul gras tăiat în cubuleţe şi morcovul dat prin răzătoare. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru 10 minute, apoi adăugăm şi prunele uscate pentru câteva minute.



    Condimentăm puiul şi pe interior, şi pe exterior şi îl umplem cu amestecul de legume călite. Dacă mai rămâne ceva, punem restul de legume călite într-o tavă, în care punem şi puiul umplut. Adăugăm o cană cu apă şi băgăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute, la foc potrivit, până când puiul se rumeneşte. Puiul poate fi prezentat pe un platou şi apoi poate fi porţionat, amestecul de legume călite fiind garnitura. Poftă bună!