Tag: pulpa de porc

  • Bucate de Lăsata Secului

    Bucate de Lăsata Secului

    Credincioşii
    ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în
    care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale. Intrarea în
    postul Paştelui este marcată printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata
    Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie săîi viziteze pe naşi. Există multe
    obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate, unele rituale, precum piftie,
    grâu fiert şi plăcinte. În partea sudică a României, Lăsata Secului este
    însoţită de un obicei numit baterea alviţei, în cursul căruia copiii şi tinerii,
    cu mâinile la spate, încearcă să prindă cu gura o bucată de alviţă care este
    legată cu o sfoară şi trecută prin faţa lor.


    În
    sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt Moşii de
    iarnă, o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de
    pasăre, sarmale şi colivă. Fiind asociată cu mâncarea, acest obicei – Moşii de
    iarnă – este cunoscut în Oltenia şi sub
    numele de Moşii de piftii, iar în Moldova i se spune Moşii de carne sau
    Moşii de cârnelegi.


    Pentru
    această zi se poate pregăti, de exemplu, pulpă de porc la tavă. Presupunem că avem o
    bucată de carne de circa 2 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
    Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, pentru a evita curbarea
    acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un singur strat,
    într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile de carne,
    precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi
    mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre mic circa
    trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea mult,
    atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de vin.
    Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată de
    murături.


    Înainte de a fi
    pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va face mai
    fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom întinde
    feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în care punem
    şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei îi curăţăm
    şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper măcinat,
    două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva ore, apoi
    o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi şi cu
    salată de murături.

  • Bucate de Lăsata Secului

    Bucate de Lăsata Secului

    Credincioşii
    ortodocşi intră în curând în postul Paştelui, o perioadă de 7 săptămâni în
    care, cu excepţia unor zile când este dezlegare la peşte, aceştia consumă doar mâncăruri din vegetale. Intrarea în
    postul Paştelui este marcată printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata
    Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie săîi viziteze pe naşi. Există multe
    obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate, unele rituale, precum piftie,
    grâu fiert şi plăcinte. În partea sudică a României, Lăsata Secului este
    însoţită de un obicei numit baterea alviţei, în cursul căruia copiii şi tinerii,
    cu mâinile la spate, încearcă să prindă cu gura o bucată de alviţă care este
    legată cu o sfoară şi trecută prin faţa lor.


    În
    sâmbăta de dinainte de Lăsata Secului, conform tradiţiei, sunt Moşii de
    iarnă, o zi în care se dă de pomană răcituri, mâncare din carne de porc sau de
    pasăre, sarmale şi colivă. Fiind asociată cu mâncarea, acest obicei – Moşii de
    iarnă – este cunoscut în Oltenia şi sub
    numele de Moşii de piftii, iar în Moldova i se spune Moşii de carne sau
    Moşii de cârnelegi.


    Pentru
    această zi se poate pregăti, de exemplu, pulpă de porc la tavă. Presupunem că avem o
    bucată de carne de circa 2 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
    Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, pentru a evita curbarea
    acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un singur strat,
    într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile de carne,
    precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi, tocaţi
    mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre mic circa
    trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea mult,
    atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de vin.
    Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată de
    murături.


    Înainte de a fi
    pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va face mai
    fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom întinde
    feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în care punem
    şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei îi curăţăm
    şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper măcinat,
    două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva ore, apoi
    o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi şi cu
    salată de murături.

  • Preparate pentru masa de Anul Nou

    Preparate pentru masa de Anul Nou

    În România există tradiția ca
    Revelionul să fie petrecut acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse preparate
    tradiționale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa este decorată cu crenguţe
    de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa festivă de Revelion începe
    după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă
    umplute, salată boeuf, piftie cu carne de pasăre sau de porc, brânzeturi, felii
    de slănină şi de şuncă afumată și rondele de cârnați afumați.


    Ouăle umplute sunt, de
    fapt, jumătăți de ou umplute cu gălbenuș fiert, amestecat cu pateu și ornae cu
    maioneză. Așa-numita salată boeuf este un amestec de carne fiartă de vită, de
    castraveți murați în saramură, de gogoșari murați în oțet, de boabe de mazăre,
    de cartofi și de morcovi fierți. Carnea de vită și toate legumele, cu excepția
    boabelor de mazăre, trebuie mărunțite, după care se amestecă într-un castron
    împreună cu maioneză, cu puți piper măcinat și cu sre după gust. Salata este
    apoi modelată pe un platou astfel încât să arate ca un tort, iar deasupra ei se
    întinde un strat subțire de maioneză. La final, se ornează cu felii subţiri de
    gogoşari şi castraveţi, cu rondele de morcov şi cu rondele de albuș provenite
    de la un ou fiert.


    După aperitive urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită sau cu piure de cartofi. Aceste feluri de mâcare se servesc
    împreună cu gogonele și castraveți în saramură, cu gogoșari în oțet sau chiar
    cu pepene în saramură. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc
    este întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau
    Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de
    Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de
    a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că
    porcul simbolizează progresul şi prosperitatea.

    Un preparat mai elaborat este pulpa de porc la
    tavă. Pentru a frăgezi carnea, aceasta poate fi lăsată în prealabil în baiţ.
    Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 2 kg pe care o tăiem în felii
    cu o grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi
    busuioc uscat şi mărunţit şi apoi adăugăm una, două foi de dafin, piper râşnit
    şi sare. Punem feliile de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi
    turnăm vin alb, atât cât să acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de
    câteva ore, iar apoi o băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În
    tavă putem adăuga ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile
    de friptură de pe o parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le
    mai stropim cu sos din tavă.


    La desert se servește cozonac, salată de fructe,
    înghețată, precum și un preparat specific nopții de Revelion, plăcinta cu
    răvaşe. Plăcinta este umplută cu brânză dulce și stafide, dar conține și
    bileţele de hârtie, pe care sunt scrise diferite mesaje. Fiecare mesean care va
    servi această plăcintă va descoperi o predicţie pentru anul care vine, un an cu
    siguranță mai bun comparativ cu 2020. La mulți ani!

  • Preparate pentru masa de Anul Nou

    Preparate pentru masa de Anul Nou

    În România există tradiția ca
    Revelionul să fie petrecut acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse preparate
    tradiționale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa este decorată cu crenguţe
    de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa festivă de Revelion începe
    după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă
    umplute, salată boeuf, piftie cu carne de pasăre sau de porc, brânzeturi, felii
    de slănină şi de şuncă afumată și rondele de cârnați afumați.


    Ouăle umplute sunt, de
    fapt, jumătăți de ou umplute cu gălbenuș fiert, amestecat cu pateu și ornae cu
    maioneză. Așa-numita salată boeuf este un amestec de carne fiartă de vită, de
    castraveți murați în saramură, de gogoșari murați în oțet, de boabe de mazăre,
    de cartofi și de morcovi fierți. Carnea de vită și toate legumele, cu excepția
    boabelor de mazăre, trebuie mărunțite, după care se amestecă într-un castron
    împreună cu maioneză, cu puți piper măcinat și cu sre după gust. Salata este
    apoi modelată pe un platou astfel încât să arate ca un tort, iar deasupra ei se
    întinde un strat subțire de maioneză. La final, se ornează cu felii subţiri de
    gogoşari şi castraveţi, cu rondele de morcov şi cu rondele de albuș provenite
    de la un ou fiert.


    După aperitive urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită sau cu piure de cartofi. Aceste feluri de mâcare se servesc
    împreună cu gogonele și castraveți în saramură, cu gogoșari în oțet sau chiar
    cu pepene în saramură. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc
    este întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau
    Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de
    Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de
    a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că
    porcul simbolizează progresul şi prosperitatea.

    Un preparat mai elaborat este pulpa de porc la
    tavă. Pentru a frăgezi carnea, aceasta poate fi lăsată în prealabil în baiţ.
    Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 2 kg pe care o tăiem în felii
    cu o grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi
    busuioc uscat şi mărunţit şi apoi adăugăm una, două foi de dafin, piper râşnit
    şi sare. Punem feliile de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi
    turnăm vin alb, atât cât să acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de
    câteva ore, iar apoi o băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În
    tavă putem adăuga ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile
    de friptură de pe o parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le
    mai stropim cu sos din tavă.


    La desert se servește cozonac, salată de fructe,
    înghețată, precum și un preparat specific nopții de Revelion, plăcinta cu
    răvaşe. Plăcinta este umplută cu brânză dulce și stafide, dar conține și
    bileţele de hârtie, pe care sunt scrise diferite mesaje. Fiecare mesean care va
    servi această plăcintă va descoperi o predicţie pentru anul care vine, un an cu
    siguranță mai bun comparativ cu 2020. La mulți ani!