Tag: Radauti

  • 4.800 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară pe la PTF Siret, în ultimele 24 de ore

    4.800 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară pe la PTF Siret, în ultimele 24 de ore

    Aproximativ 4.800 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară pe la PTF Siret, în ultimele 24 de ore. Șase dintre aceste persoane au primit ajutor medical din partea echipajelor SMURD, a informat, duminică, Prefectura Suceava.

    ISU Suceava, cu sprijinul altor inspectorate din ţară, asigură în zona PTF Siret 16 microbuze, în vederea transferului acestora către locurile de cazare pentru perioadă mai îndelungată, către aeroport sau Gara Suceava,

    ISU Suceava a fost contactat, în ultimele 24 de ore, la numărul de telefon 0758.232.029, de peste 200 de cetăţeni, fundaţii şi organizaţii care au exprimat dorinţa de a dona produse pentru ajutorarea refugiaţilor, până în prezent fiind luate în custodie şi redistribuite în funcţie de nevoi cantităţi semnificative de produse alimentare, de bunuri de larg consum sau de igienă personală.

    Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a notificat Prefectura Suceava cu privire la faptul că este în măsură să asigure un număr de circa 2.100 de locuri de cazare pentru cetăţenii ucraineni, la mănăstiri şi case parohiale, precum şi alte 600 de locuri la Bucureşti.

    Toate instituţiile implicate în gestionarea acestei situaţii sunt în legătură permanentă şi desfăşoară activităţi în mod integrat, pentru ca cetăţenii ucraineni greu încercaţi să treacă mai uşor prin aceste momente, transmite administraţia locală.

    Prefectura mulţumeşte societăţii civile, fundaţiilor, organizaţiilor umanitare şi cultelor religioase care s-au implicat şi continuă să se implice voluntar în ajutorarea celor aflaţi în nevoie.

  • Procedura de azil în România

    Procedura de azil în România

    Situaţia
    strănilor veniţi în România pe căi legale sau ilegale este gestionată de către
    Inspectoratul General pentru Imigrări. Cererea de azil poate fi depusă de oricare cetăţean străin aflat pe
    teritoriul României sau într-un punct pentru trecerea frontierei. Cererile de azil se depun personal la
    Inspectoratul General pentru Imigrări; la structurile Poliției de
    Frontieră Române sau la unitățile
    de poliție în cadrul cărora sunt constituite și funcționează centre de
    reținere și arestare preventivă.

    După primirea cererii de azil solicitantul va
    completa un interviu preliminar, în scopul stabilirii datelor personale ale
    acestuia şi ale membrilor săi de familie. Se ţine cont de ruta parcursă din ţara de origine până în
    România, de eventualele cereri de azil depuse în alte state terţe ori într-un
    stat membru al Uniunii Europene, precum şi de actele de identitate sau de
    călătorie aflate în posesia sa.Solicitantul
    de azil este obligat să depună toate documentele pe care le are la dispoziţie
    şi care au relevanţă pentru situaţia sa personală, cât şi documentul pentru
    trecerea frontierei de stat, urmând să primească documentul temporar de
    identitate pentru solicitanţii de azil, emis de Inspectoratul General pentru
    Imigrări.

    Pe perioada procedurii de azil solicitantul de azil are dreptul de a
    rămâne pe teritoriul României şi este protejat împotriva expulzării,
    extrădării, returnării forţate de la frontieră sau de pe teritoriul statului
    român. Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, asigurarea
    asistenţei solicitanţilor de azil pe durata procedurii şi asistenţa pentru
    integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul Centrelor Regionale de
    Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu,
    Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş, structuri teritoriale specializate în
    probleme de azil. Dacă solicitantul de
    azil nu dispune de mijloace materiale, i se asigură asistenţa materială
    necesară pentru întreţinere pe întreaga durată a procedurii de azil.Termenul de
    soluţionare a cererii de azil este de aproximativ 30 de zile.



    În prima jumatate a acestui an, au fost depuse
    792 de cereri de azil, cu 11% mai puţine faţă de perioada similară a anului
    trecut.Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din
    state precum Irak, Siria şi Bangladesh, iar cele mai multe cereri au fost depuse
    la centrele din Timişoara şi Bucureşti, informează Inspectoratul General pentru Imigrări.

  • ישראל ציינה את יום הזכרון והגבורה

    ישראל ציינה את יום הזכרון והגבורה

    בישראל ציינו את יום השואה והגבורה לזכר קורבנות השואה. הטכס מוקדש ל6 מיליוני היהודים שנכחדו בשואה ע”י הנאצים והשותפים שלהם לרצח. התאריך בו מציינים את יום השואה בישראל הוא התאריך בו יהודי גטו וורשאו פתחו בהתנגדות מזוינת כנגד הנאצים.



    בטכס הרשמי שהתקיים בירושלים, בין 6 ניצולי השואה שהוזמנו להדליק את נרות הזכרון, היתה גם SARAH SHAPIRA מהעירה RADAUTI שבצפון רומניה. בזמן מלחמת העולם השניה היא הוגלה לטרנסניסטריה ע”י הצבא הרומני.



    בשנים האחרונות, בכל טכס מוקדש לשואה, מוזכרת תמיד גם שואת יהודי רומניה. נשיא ישראל, ראובן ריבלין, וראש ממשלת ישראל,בנימין נתניהו, הזהירו בפני הגברת האנטישמיות באירופה

  • Jurnal românesc – 28.09.2018

    Jurnal românesc – 28.09.2018

    Românii
    ortodocși din parohia Auvers sur Oise, Franţa, pot aduce cinstire, începând de
    vineri, unui fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul
    Mirelor Lichiei. Sfintele moaşte vor fi duse în pelerinaj de la Mănăstirea
    Vlatadon din Salonic, cu prilejul hramului bisericii românești închinată
    Sfântului Ierarh Antim Ivireanul şi vor rămâne în Franţa până pe 30 septembrie.
    Biserica parohiei Auvers sur Oise se
    află la o distanță de 35 de kilometri de Paris și a fost achiziţionată în
    ianuarie 2017. Construită în 1910, capela nu mai era folosită pentru cult de
    câteva decenii, servind până în 2010 drept anticariat de carte religioasă.


    Conferinţa cu
    tema Primul român în cosmos l-a adus pe astronautul Dumitru Prunariu
    la Chişinău. Primul român în cosmos constituie o serie de
    evenimente prezentate la Academia de Ştiinţe a Moldovei în cadrul programului
    Centenar de Dumitru Prunariu, protagonistul unui zbor spaţial Intercosmos din
    1981. Seria de evenimente a inclus o expoziţie şi două conferinţe legate de
    voiajul românului în spaţiu. Evenimentele au debutat joi, cu inaugurarea
    expoziţiei Dumitru Prunariu – Primul român în cosmos şi conferinţa
    Demersuri româneşti în istoria aviaţiei şi astronauticii, susţinută
    de Prunariu. Vineri, a avut loc conferinţa Importanţa şi consecinţele
    ştiinţifice şi de dezvoltare a cuceririi spaţiului cosmic, susţinută de
    astronautul român.


    În perioada 28 -
    29 septembrie, la Rădăuţi şi Cernăuţi, se desfăşoară lucrările celei de-a XXVI-a
    sesiuni anuale de referate şi comunicări ştiinţifice organizate de
    colaboratorii Institutului Bucovina din Rădăuţi al Academiei Române, în
    parteneriat cu Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi. În Galeria de Artă din Rădăuţi sunt
    prezentate peste 20 de comunicări Bucovina
    şi Bucovinenii. Un Secol de la Marea Unire, susţinute de cercetători
    ştiinţifici. Sâmbătă, lucrările conferinţei se vor desfăşura la Centrul Cultural
    Român Eudoxiu Hurmuzachi. Comunicările ştiinţifice susţinute de
    conferenţiari vor cuprinde o arie tematică deosebit de largă din istoria
    social-politică şi cultural-ştiinţifică a Bucovinei.


    Corneliu Cherbis a fost desemnat în funcţia de
    vicepreşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României pentru
    relaţia cu statul Israel şi poporul evreu.
    Coaliţia precizează că noul său vicepreşedinte este cetăţean israelian
    şi român, ‘cu legături excelente atât la nivelul instituţiilor şi comunităţii
    politice, academice sau civice din Israel, cât şi la nivel global cu
    organizaţiile reprezentative ale poporului evreu’. Preşedintele CNMR, Alexandru
    Cumpănaşu, afirmă că, prin noua numire, organizaţia îşi consolidează
    ‘capacitatea de a (re)construi relaţii puternice între România şi vechii săi
    parteneri economici precum statul Israel şi poporul evreu’.


    Peste 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile în
    Spaţiul Economic European prin reţeaua EURES, anunţă Agenţia Naţională pentru
    Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe, peste 900, sunt în Spania,
    unde se caută muncitori necalificaţi în agricultură, la cules de căpşuni.
    Oferta mai cuprinde 200 de locuri de muncă în industria piscicolă, în Marea
    Britanie, şi 120 pentru curieri, în Germania. Persoanele interesate pot accesa
    site-ul www.eures.anofm.ro sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene
    pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă.

  • Jurnal românesc – 07.08.2018

    Jurnal românesc – 07.08.2018

    Peste
    jumătate dintre români – 55% – şi-au exprimat dorinţa de a lucra în străinătate,
    conform celui mai recent studiu realizat la nivel internaţional de una dintre
    cele mai importante platforme de recrutare online din România şi de cel mai
    mare consultant de business din lume. În top 10 ţări unde şi-ar dori să lucreze
    sunt alese state precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Statele
    Unite, Canada, Austria, Spania, Belgia şi Italia. Cei mai mulţi dintre
    respondenţii români care şi-ar dori să lucreze într-o altă ţară au sub 30 de
    ani şi studii superioare. Printre cele mai importante motive pentru care
    românii ar alege să lucreze într-o altă ţară se numără dorinţa de a avea un
    trai mai bun, instabilitatea politică din România, accesul la servicii
    guvernamentale şi sociale mai bune şi oportunităţi mai bune de carieră. În
    acelaşi timp, România a fost şi ea nominalizată în top 5 state în care şi-ar
    dori să lucreze respondenţii din Israel, Coreea de Sud, Italia, Turcia, Ghana,
    Nigeria, Egipt, Norvegia, Grecia sau Qatar.




    ​Institutul Limbii Române
    organizează, annual, procedura de selectare și repartizare a personalului
    didactic implicat în predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație
    românească în unități școlare din Spania. Etapele procedurii de selectare a
    cadrelor didactice se vor desfășura conform calendarului publicat pe website-ul
    Institutului Limbii Romane. Solicitările de înscriere la concursul pentru anul
    școlar 2018-2019, organizat pentru ocuparea posturilor vacante, vor fi depuse
    sau trimise prin poștă la sediul Institutului din str. Caransebeș nr.1, sector
    1, București, începând cu data de 13 august 2018. Data limită de înregistrare a
    dosarelor este 17 august 2018.




    Câteva sute
    de educatori, învăţători şi profesori din România, Moldova, Ucraina şi Serbia
    participă, în perioada 6-9 august, la un congres găzduit, în Anul Centenarului
    Marii Uniri, de Alba Iulia, a informat Asociaţia Generală a Învăţătorilor din
    România. Au loc cursuri şi ateliere la care participă invitaţi speciali din
    mediul didactic şi cultural. În cadrul forumului, este evocat şi rolul
    dascălilor în înfăptuirea Unirii. ‘La 1 Decembrie 1918 au participat ca
    delegaţi de drept câte 2 delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni
    învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la
    fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi
    şcoli civile româneşti, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor.




    Mai mulţi
    elevi de etnie română din regiunea ucraineană Cernăuţi participă, în această
    săptămână, la o tabără de creaţie organizată în Suceava, a informat
    vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Niţă. Potrivit acestuia,
    activităţile din tabără se desfăşoara în cadrul a trei ateliere, respectiv
    pictură, meşteşuguri şi literatură, la Muzeul Satului Bucovinean, Biblioteca
    ‘I. G. Sbiera’ şi Muzeul Bucovinei. Cei 34 de elevi şi şase profesori, oaspeţi
    din regiunea ucraineană, au fost primiţi, luni, la Consiliul Judeţean, de
    vicepreşedintele instituţiei.

  • Mâncăruri din Bucovina

    Mâncăruri din Bucovina


    Provincie istorică (românească) situată în nord-estul Carpaţilor Orientali, Bucovina este cunoscută, în primul rând pentru bisericile şi mănăstirile fortificate, ridicate în urmă cu peste 5 secole. Valoarea unora dintre ele este sporită de picturile murale interioare şi exterioare ale bisericilor, picturi care au rezistat timpului şi care le-au făcut cunoscute în întreaga lume. Este vorba de Arbore, Humor, Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ, adevărate bijuterii ale Evului Mediu. Bucovina rămâne o amintire plăcută deoarece, pe lângă valorile culturale de patrimoniu şi frumuseţile naturii, vizitatorii vor observa în pensiunile turistice şi varietatea ofertei gastronomice.




    Gastronomia bucovineană este apropiată de cea moldovenească, însă poartă şi influenţa austriacă deoarece această provincie istorică românească s-a aflat, între anii 1775 şi 1918, sub administraţia imperială de la Viena. Se foloseşte destul de mult smântâna pentru a drege ciorbele de legume şi cu carne de vită sau supă de pui cu tăiţei de casă. Păstrăvul cu smântână este o altă delicatesă a Bucovinei, la fel ca şi ciupercile cu smântână şi cu mămăligă. Prăjiturile în foetaj au intrat în gastronomia bucovineană tot pe filiera austriacă. Fructele de padure reprezintă, de asemenea, un important ingredient al bucătăriei bucovinene, fie că acestea sunt utilizate pentru prepararea unor băuturi alcoolice dulci, fie că acestea sunt transformate în dulceţuri.




    Astăzi vă prezentăm o inovaţie a gastronomiei bucovinene, ciorba rădăuţeană. Prin anii ’70, o bucătăreasă din oraşul Rădăuţi a dorit să modifice ceva la ciorba de burtă, un preparat întâlnit oriunde în România, dar care în acest oraş nu prea se afla printre preferinţele consumatorilor. Aceasta ciorbă a prins, cum se spune, astfel încât o putem întâlni în oferta pensiunilor şi restaurantelor din Bucovina.




    Pentru prepararea acestei ciorbe avem nevoie de 4 pulpe de pui sau bucăţi de piept de pui. Alte ingrediente: 2 rădăcini de pătrunjel, câţiva morcovi, un ardei capia sau un ardei gras, 3-4 gălbenuşuri de ou, oţet, usturoi, puţină verdeaţă şi, bineînţeles, smântână. Se pun la fiert, într-un vas de maxim 3 litri, legumele, în prealabil curăţate, şi carnea de pui. Se lasă la fiert până ce carnea începe să se desprindă de pe oase. Apoi trebuie strecurată zeama. Carnea dezosată şi legumele trebuie tăiate în bucăţi mici şi puse la fiert în zeama pe care am strecurat-o. Se amestecă gălbenuşurile şi smântâna, şi se toarnă peste zeamă atunci când aceasta începe să dea în clocot, amestecând continuu pentru omogenizare. Ciorba rădăuţeană trebuie acrită cu oţet, după gust, şi i se adaugă, tot după gust, usturoiul zdrobit, puţin piper şi puţină verdeaţă tocată mărunt.

  • Mâncăruri din Bucovina

    Mâncăruri din Bucovina


    Provincie istorică (românească) situată în nord-estul Carpaţilor Orientali, Bucovina este cunoscută, în primul rând pentru bisericile şi mănăstirile fortificate, ridicate în urmă cu peste 5 secole. Valoarea unora dintre ele este sporită de picturile murale interioare şi exterioare ale bisericilor, picturi care au rezistat timpului şi care le-au făcut cunoscute în întreaga lume. Este vorba de Arbore, Humor, Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ, adevărate bijuterii ale Evului Mediu. Bucovina rămâne o amintire plăcută deoarece, pe lângă valorile culturale de patrimoniu şi frumuseţile naturii, vizitatorii vor observa în pensiunile turistice şi varietatea ofertei gastronomice.




    Gastronomia bucovineană este apropiată de cea moldovenească, însă poartă şi influenţa austriacă deoarece această provincie istorică românească s-a aflat, între anii 1775 şi 1918, sub administraţia imperială de la Viena. Se foloseşte destul de mult smântâna pentru a drege ciorbele de legume şi cu carne de vită sau supă de pui cu tăiţei de casă. Păstrăvul cu smântână este o altă delicatesă a Bucovinei, la fel ca şi ciupercile cu smântână şi cu mămăligă. Prăjiturile în foetaj au intrat în gastronomia bucovineană tot pe filiera austriacă. Fructele de padure reprezintă, de asemenea, un important ingredient al bucătăriei bucovinene, fie că acestea sunt utilizate pentru prepararea unor băuturi alcoolice dulci, fie că acestea sunt transformate în dulceţuri.




    Astăzi vă prezentăm o inovaţie a gastronomiei bucovinene, ciorba rădăuţeană. Prin anii ’70, o bucătăreasă din oraşul Rădăuţi a dorit să modifice ceva la ciorba de burtă, un preparat întâlnit oriunde în România, dar care în acest oraş nu prea se afla printre preferinţele consumatorilor. Aceasta ciorbă a prins, cum se spune, astfel încât o putem întâlni în oferta pensiunilor şi restaurantelor din Bucovina.




    Pentru prepararea acestei ciorbe avem nevoie de 4 pulpe de pui sau bucăţi de piept de pui. Alte ingrediente: 2 rădăcini de pătrunjel, câţiva morcovi, un ardei capia sau un ardei gras, 3-4 gălbenuşuri de ou, oţet, usturoi, puţină verdeaţă şi, bineînţeles, smântână. Se pun la fiert, într-un vas de maxim 3 litri, legumele, în prealabil curăţate, şi carnea de pui. Se lasă la fiert până ce carnea începe să se desprindă de pe oase. Apoi trebuie strecurată zeama. Carnea dezosată şi legumele trebuie tăiate în bucăţi mici şi puse la fiert în zeama pe care am strecurat-o. Se amestecă gălbenuşurile şi smântâna, şi se toarnă peste zeamă atunci când aceasta începe să dea în clocot, amestecând continuu pentru omogenizare. Ciorba rădăuţeană trebuie acrită cu oţet, după gust, şi i se adaugă, tot după gust, usturoiul zdrobit, puţin piper şi puţină verdeaţă tocată mărunt.