Tag: Recaş

  • Proiecte pentru dezvoltarea orașului Recaș, județul Timiș

    Proiecte pentru dezvoltarea orașului Recaș, județul Timiș

    Două
    proiecte transfrontaliere în valoare de peste 1,7 miloane de euro pentru
    asigurarea iluminatatului public în orașul Recaș și pentru achiziționarea unor
    mașini de pompieri au fost încheiate cu succes. Alte proiecte pentru dotarea cu
    ultilaje necesare pentru întreținerea spațiului public au fost aprobate și sunt
    în curs de realizare spune primarul Pavel Teodor:


    Avem în derulare și deja am primit
    aprobare pentru achiziție de utilaje, și aici mă refer la faptul că am primit
    un tractor cu remorcă și utilajele aferente pentru stropit pomii, curățat
    străzi. Tot pe PNDR o să facem achiziția unui buldo-excavator multifuncțional
    care are o valoare de 120 de mii de euro, tractorul 40 de mii de euro,
    finalizare, tractorul până în 30.08. 2021 iar buldo-excavatorul până în 29.10.
    2021. La fel, suntem în faza de ultime aprobări pentru eficientizarea și
    modernizarea iluminatului public în satele Izvin și Bazoș. Un iluminat
    inteligent, se poate regla din calculator intensitatea luminii, este ceva de
    vis. Ambele localități au fonduri de aproximativ 11 milioane de lei.
    Finalizarea proiectului va fi în 14.06.2022.


    În
    continuare, tot prin proiecte finanțate din fonduri europene, 2 parcuri din
    Recaș și Izvin vor fi modernizate, clădirea liceului din Recaș va fi izolată
    termic iar grădinița va fi extinsă cu un corp nou pentru o creșă de aproximativ
    70 de locuri. Nu vor fi neglijate nici drumurile agricole de pe colinele
    Recașului ne asigură edilul Pavel Teodor:


    Pe fonduri vom finaliza vreo cinci proiecte, și anume: eficientizarea energetică a liceului teoretic din
    Recaș pe POR, Programul Operațional Regional, în jur de 1 milion 500
    de mii de euro; apoi avem înființarea și modernizarea de parcuri, spații verzi
    în Izvin și Recaș. Acolo avem un cartier nou de locuințe și un teren liber de
    aproximativ 2,5 hectare pe care l-am rezervat în special pentru parcuri în
    zonă. Tot pe POR, mai avem modernizarea grădiniței de copii din Recaș. Vrem să
    extindem clădirea cu o creșă pentru copii. Aici, în jur de 1 milion de euro.
    Și, avem asfaltarea drumurilor agricole, în special drumurile care leagă
    Recașul de satele aparținătoare, un fel de centuri, avem în jur de 30 de
    kilometri de astfel de drumuri. Astea vrem să le facem pe
    AFIR.


    În
    plus, culturile de viță-de-vie de pe dealurile Recașului vor putea fi admirate
    și de bicicliști, primăria având deja un proiect pregătit pentru realizarea mai
    multor trasee.








  • În județul Timiș

    În județul Timiș

    Ne oprim azi în
    sud-vestul României, în regiunea istorică Banat. În această zonă de graniță,
    învecinată cu Serbia și cu Ungaria, trăiesc mai multe minorități etnice care
    și-au lăsat amprenta asupra istoriei bogate. Vom descoperi așezări frumoase,
    trasee interesante în natură, monumente istorice surprinzătoare, dar și
    tradiții străvechi. Cu o ofertă culinară diversificată, în județul Timiș veți
    descoperi și o cramă renumită, la care vă puteți opri pentru o degustare.


    Ne începem vizita
    alături de Delia Barbu, directoare executivă a Asociației pentru Promovarea și
    Dezvoltarea Turismului, din județul Timiș. Timișoara este, din punct de vedere
    turistic, foarte ofertantă. Viața efervescentă și avangardistă a orașului poate
    oferi oricărui tip de turist plăcere și bucurie. Pe lângă posibilitatea de a
    participa la evenimente culturale, putem lenevi într-unul dintre parcurile
    orașului, de exemplu. Atracția orașului constă în faptul că există trei piețe
    mari, centrale, foarte aproape una de cealaltă. Turiștii pot admira arhitectura
    deosebită a clădirilor, după care se pot retrage la una dintre numeroasele
    terase. Nu numai în zona centrală, dar și înspre marginea orașului, pot fi
    vizitate mai multe muzee. Muzeul de Artă Timișoara se află într-una dintre
    piețele centrale, aproape se află și Muzeul Banatului și putem încheia cu
    Muzeul Satului Bănățean, într-un loc extraordinar, mai spre marginea orașului,
    dar ușor accesibil. Mai există și alte muzee în aer liber, Muzeul Tramvaielor,
    un muzeu deosebit și inclus într-unul dintre traseele culturale naționale.
    Catedrala Mitropolitană este unul dintre simbolurile orașului Timișoara, iar
    turiștii spun că o vizită aici este obligatorie.


    Posibilitățile de
    cazare sunt multe și diverse, iar din Timișoara vă puteți îndrepta spre partea
    rurală a județului Timiș. Delia Barbu. Îmi doresc ca vizita în Timișoara să nu
    fie una de o zi, ci una care să-i rețină aici pe turiști mai multe zile,
    fiindcă posibilitățile de cazare sunt multe și diverse. Așadar, vă invităm și
    în județul Timiș, unde lista activităților turistice este foarte lungă. Dacă
    orașul este mai agitat, atunci, satele bănățene vă oferă ocazia să petreceți
    după-amieze și seri în liniște. Dacă vizitați Țara Făgetului, de exemplu,
    puteți admira peisajul extraordinar din jurul cascadei Șopot. Puteți traversa
    pădurile dinspre Coșteiu în tropot de cai, fiindcă acolo se fac plimbări cu
    căruța și puteți fi surprinși de căprioarele care vă taie calea. Asta se întâmplă
    foarte des în perioada primăverii, dar nu numai. De asemenea, puteți cuceri
    înălțimile șoselei șerpuite, săpată în munte, Transluncani, un obiectiv recent
    al județului sau puteți pleca pe bicicletă din Timișoara pe o pistă care leagă
    România de Serbia, cea mai lungă pistă asfaltată pentru cicliști de la noi din
    țară.


    Județul Timiș
    este unul multicultural și un exemplu de conviețuire al etniilor. Prezența
    acestora se observă atât prin arhitectura etniilor, prin diversitatea
    evenimentelor, dar și prin diversele meșteșuguri. Delia Barbu, directoare
    executivă a Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, din județul
    Timiș. V-am provoca la un tur al bisericilor din lemn din județul Timiș sau
    puteți face vizite într-un tur al meșteșugurilor din Banat. Doar în Țara
    Făgetului îl puteți vizita pe domnul învățător de la Sintești, care duce mai
    departe tainele opincăritului. Puteți, de asemenea, face un popas în Șura, din
    Dumbrava, unde olarul vă poate învăța din tainele acestui meșteșug. Totodată,
    la Făget, mai precis la Jupânești, îl puteți întâlni pe meșterul care încă
    sculptează lemn după o tradiție veche a Banatului. Dacă sunteți mai activi,
    puteți face plimbări cu catamaranul cu motor electric pe Lacul Surduc. Este cel
    mai mare lac din vestul României. Ca să împlinim toate poftele, vă invităm să
    ne vizitați în perioada în care au loc evenimentele Banat Brunch. Acestea sunt
    evenimente de cultură gastronomică, desfășurate în toată vara acestui an, în
    weekenduri, în diferite sate din județul Timiș, unde vă puteți bucura de tot ce
    oferă cultura și tradiția acestor locuri. Nu doar Banat Brunch vă invită să
    descoperiți bucătăria bănățeană, ci și proiectul Mic dejun la Margina, dar și
    restaurantele unde, tot în Țara Făgetului, puteți mânca păstrăv direct de la
    păstrăvării.


    Și nu am putea
    menționa bogăția culinară, fără a vorbi despre vinuri. Marius Pașca,
    reprezentantul Cramelor Recaș, vă invită în zona de vii a Banatului, la o
    degustare. Via se află pe aceste locuri din anul 1446.
    Avem o istorie bogată, care a fost dusă mai departe de fiecare generație.
    Moștenirea viilor bănățene include și partea turistică. Avem un program turistic
    început în 2003 . Programul nostru este de luni până vineri între orele
    9.00-17.00, însă facem și după această oră degustări personalizate, inclusiv în
    weekenduri, pentru grupuri, fiecare putându-și personaliza în funcție de
    preferințe vizita la Recaș. Personalizarea include vinurile incluse în
    degustare, un meniu adecvat, dar și un program artistic. Vizita la Recaș,
    presupune o scurtă prezentare a magazinului. Aici turiștii vor vedea o parte
    din istoria și din prezentul nostru. Vizităm hrubele vechi și ne oprim la
    degustarea propriu-zisă. Aici avem cinci vinuri, asociate cu brânzeturi, pâine
    cu ulei de măsline și meniu prestabilit, dacă turiștii își doresc și masă.
    Vinul dezleagă limbile și leagă prietenii. Cea mai mare bucurie este să ne
    împrietenim cu cei care ne vizitează.


    Delia Barbu,
    directoare executivă a Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului,
    din județul Timiș spune că există în derulare multe proiecte. În acest an, ne axăm în special pe dezvoltarea traseelor de drumeție și
    cicloturism în județul Timiș, fiindcă e o formă de turism tot mai căutată atât
    de turiștii din România cât și de cei din afara ei. Lucrăm în continuare la
    strategia de brand turistic. Aceste lucruri ne pregătesc pentru anul 2023, când
    Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii și când sperăm să avem cât mai
    mulți vizitatori care să descopere bogăția și frumusețea Banatului.


    Tot în județul Timiș, vă puteți opri în satul Buzad,
    acolo unde nu aveți deloc semnal la telefonul mobil și unde puteți experimenta
    exclusiv bucuria de a descoperi locuri superbe. Iar, până acolo, puteți
    descoperi singurul sat rotund din România, Charlottenburg, puteți să vă cazați
    la Altringen și să vizitați Muzeul Vânătorii din zonă.


  • Weinverköstigung im Landkreis Timiş

    Weinverköstigung im Landkreis Timiş

    Heute reisen wir in den Westen Rumäniens und zwar in den Landkreis Timiş, wo der Sommer warm und der Winter mild ist. Der Herbst ist lang und der Übergang von Winter zu Sommer ziemlich kurz und heftig. Die Oberflächengestalt ist für die Landwirtschaft, besonders für den Weinbau, geeignet.



    Der Weinweg hat seinen Ausgangspunkt in Temeswar. Er startet von der Önothek De Savoya“ (Von Savoyen“), dem bekanntesten Wein-Shop in der Stadt. Der Weg führt weiter zum Weinzentrum Recaş (dt. Rekasch), dem grö‎ßten Weinhersteller im Westen des Landes. Die Tradition des Weinanbaus wird schon im 15. Jh. erwähnt. Im Jahr 2002 wurde der Weinkeller Petro Vaselo“ gebaut. 30 Km weit von Rekasch liegt das Weinzentrum Silagiu (Silasch), das dank den Weinsorten aus Buziaş (Busiasch), Silagiu und Bacova (Bakowa) bekannt ist. Die Touristen können beim Weinkeller Val D’Or die katholische Kapelle der Weinbauer und den neuen Weingarten Dealul Dorului besuchen.



    Rekasch ist eine der jüngsten Städte im Westen Rumäniens und liegt 23 km weit von Temeswar. Marius Paşca ist für die Tourismusaktivitäten des Weinkellers in Rekasch verantwortlich und versucht uns zu überzeugen, den Weinkeller zu besuchen:



    Warum soll der Weinkeller besucht werden? Die Antwort ist ganz einfach: Weil der Wein zu unserer Kultur, zu unserer Zivilisation, zu unserer Gesellschaft gehört. Der Wein stärkt seit 2000 Jahren unsere Beziehung zur Gesellschaft, in der wir leben. Rekasch ist der Orientierungswert für das, was die Qualität des rumänischen Weines bedeutet. Die wunderschöne Landschaft ist ebenfalls ein Grund, wofür der Weinkeller in Rekasch besucht werden sollte. Einmal dort angekommen, können die Touristen den alten Weinkeller besuchen oder den Vorgang der Weinherstellung in dem neuen und modernen Weinkeller beobachten. Unsere Gäste können im Weingarten spazieren und den Wein probieren. Wir bieten auch verschiedene Speisen an und bringen ein Standard-Menü, das natürlich auch verändert werden kann. Was wir vorschlagen ist Rindsgulasch, Schweinebraten, Hühnerbraten, Kartoffeln, Salat, Apfelstrudel und dazu den passenden Dessertwein. Wein gibt’s für alle Geschmackstypen und Geldtaschen, von trocken bis sü‎ß, von wei‎ß bis rot. Wir haben 2003 angefangen, Weintourismus zu betreiben. Am Anfang hatten wir hunderte Gäste, heute aber sind es schon 20 Tausend Touristen, die aus der ganzen Welt kommen.“



    Wer die Weinkeller in Rekasch besucht, kann die Geschichte des Rekasch-Weines erfahren. Jede Weinsorte hat ihre eigene Geschichte. Zum Schluss kann jeder im Ausstellungsraum ein Souvenir kaufen.

  • Des caves roumaines à vin

    Des caves roumaines à vin

    . Et comme le Patronat national de la Vigne et du Vin annonçait récemment qu’en 2013 la Roumanie connaîtrait son record des trois dernières années du point de vue de la production de raisin et de vin, profitez de notre invitation et cherchez le chai qui vous fait envie pour une dégustation.



    Lucia Pârvu, dégustatrice experte, avec une expérience de plus de dix ans dans l’organisation du tourisme vinicole, et directrice de Vinvest, nous parle de ce qu’est aujourd’hui le tourisme vinicole en Roumanie: « Cela comporte des destinations touristiques viticoles, la possibilité de présenter des châteaux, des manoirs, des caves à tradition ancienne, des possibilités d’hébergement, de loisirs, de sport, ainsi que des attractions culturelles et historiques. Une fois arrivés à destination, nous connaîtrons la vigne, le vin et les vignobles. Quand on dit cave à vin ou chai, on dit terroir, cela comprend les traditions et les coutumes de la zone en question. A chaque visite dans une cave à vin, on vous présente d’abord la vigne, on vous parle de la vinification telle qu’elle est aujourd’hui et on vous offre la possibilité de déguster effectivement les crus typiques dans certaines caves. Dernièrement, on associe la dégustation aux menus qui se marient avec ce vin-là ».



    Effectivement, les chais ne sont plus, depuis longtemps, des caves avec des milliers de bouteilles de vin poussiéreuses entreposées là. Ils sont maintenant des endroits chargés de légendes et d’histoire, où des événements sont organisés, et où des expériences à part sont créées. Lucia Pârvu commence ce périple dans l’ouest du pays, à Recaş, où l’idée de tourisme viticole a pris naissance voici dix ans. Marius Paşca, responsable touristique à Recaş : « Tout tourne autour du vin. Les mets que nous proposons ont à chaque fois trait au vin. Il y a des menus allant des plats traditionnels, spécifiques à la zone ouest, jusqu’aux menus internationaux. Nous commençons par du poisson, des fruits de mer, des salades, du goulasch et des sarmale ; nous nous limitons à quelques recettes soigneusement choisies. La cuisine est au plus haut niveau, et les plats sont préparés de manière à très bien s’associer aux vins proposés pour la dégustation. La variante standard, avec trois plats et dégustation de vin plus du vin à table, donc un vrai festin, se monte à 160 lei par personne, soit 35 euros ».



    Lucia Pârvu, dégustatrice experte, directrice de Vinvest, nous familiarise avec d’autres chais célèbres de l’ouest du pays, ouverts au tourisme viticole: «Je mentionnerais le Wine Princess, renommé pour des crus tels la Cadarcă, le Furmint, le Cabernet, le Franc et le Burgund. Ces caves disposent aussi de leurs propres places d’hébergement, chose très importante. Car lorsque l’on visite un chai, on souhaite ne pas quitter l’endroit, avec ses histoires et ses mystères, cette soirée-là. Beaucoup de chais offrent maintenant la possibilité d’y passer agréablement toute une fin de semaine. Chacun a ses crus spécifiques. Nous avons les crus internationaux ; Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, et les rouges : Merlot, Cabernet, Sauvignon. Nous avons aussi nos cépages roumains. Et je mentionnerais, toujours dans l’ouest du pays, les celliers Elite Wine et Petro Vaselo ».



    L’importance de la région viticole de Transylvanie n’est pas donnée par l’étendue de ses vignobles, qui ne dépassent pas les 14.000 ha, mais par la qualité des vins produits là, avec des nuances à part, de la noblesse et de l’originalité. La culture de la vigne est favorisée par un relief qui semble lui être spécialement destiné, formé de coteaux qui n’attendent que d’être recouverts de vigne. Notre guide du jour, Lucia Pârvu : « Nous arrivons en Transylvanie, où le chai de Jidvei nous attend avec son château et ses mystères. Les nouveaux vins Misterium, créés maintenant, sont de véritables mystères, des cépages de la zone : Gewürtztraminer, Muscat Ottonel, Pinot gris et Riesling. A chaque endroit, après le trajet classique vignoble, vinification, nous arrivons au chai, au château, dans l’histoire du château, avec les pierres qui abritent des milliers d’histoires — et ces histoires nous sont racontées. On passe ensuite à Liliac, The Wine of Transylvania, une cave de date récente, avec son Nectar of Transylvania, un vin extraordinaire, produit après avoir laissé les grappes se déshydrater à 70%. Le Nectar est obtenu des 30% restants. Toujours en Transylvanie, nous passons par Domeniile Boieru, avec leur Muscat Ottonel et leur Gewürtztraminer, pour arriver à la cave de Ţelna, avec ses crus Fetească Albă, Sauvignon blanc, qui donnent le typique de cette zone viticole. En Transylvanie, nous avons des vins blancs à acidité élevée ».



    La Moldavie dispose d’un tiers de la zone viticole du pays. Les plantations de vigne s’étendent sur toute la longueur de la province. Lucia Pârvu nous signale où il faut absolument nous arrêter. « Nous sommes arrivés en Moldavie. On donnera la priorité à Cotnari, avec une viticulture qui remonte à il y a 2000 ans, avec des cépages typiquement roumains. On ne peut pas dépasser Cotnari sans apprendre son histoire, sans goûter à la Grasă de Cotnari, à la Frâncuşă et à la Fetească albă. Dealu Mare, c’est une succession de 20 caves sur une soixantaine de kms. La moitié dispose de centres touristiques, prêts à présenter leurs vins et leurs histoires. Chemin faisant, nous arrivons à Pietroasa, une station de recherche et de développement, avec des cépages incroyables, et son histoire de la Mère poule aux poussins d’or, un impressionnant trésor. A Pietroasele, vous allez trouver quelque chose d’inédit, la pension La Butoaie (Aux Fûts). Il y a des caves à vin, mais l’hébergement est spécial : il se fait dans d’anciens tonneaux transformés, avec deux places. On fait la dégustation, on prend un repas traditionnel et on passe la nuit dans un fût. Cela crée une ambiance tout à fait à part».



    On ne saurait terminer sans noter qu’au département de Constanţa, il faut visiter la cave à vin de Murfatlar, qui a un centre touristique attrayant, qui vous dira d’y passer la nuit. Un bon vin accompagné de menus traditionnels du terroir et par de la musique, soit un endroit à part sur la carte du tourisme viticole.


    A la vôtre ! (trad. : Ligia Mihaiescu)

  • Prin cramele româneşti

    Prin cramele româneşti

    În prag de octombrie, nu e nimic mai potrivit decât să păşim pragul cramelor româneşti. Şi cum Patronatul Naţional al Viei şi Vinului anunţa recent că, în 2013, România va înregistra un record al ultimilor trei ani din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin, profitaţi de invitaţia noastră şi căutaţi crama care vă face poftă pentru o degustare.



    Cu experienţă de peste zece ani în organizarea turismului viticol, Lucia Pârvu, expert degustător, director Vinvest ne spune ce înseamnă turism viticol astăzi, în România: Înseamnă destinaţii turistice viticole, posibilitatea de a prezenta castele, conace, crame cu tradiţie veche, de a prezenta posibilităţi de cazare, de distracţie, sport şi a obiectivelor culturale şi istorice. Ajunşi la destinaţie, vom cunoaşte viţa-de-vie, vinul, podgoriile. Când spunem cramă, spunem pământ din zona respectivă, spunem tradiţia şi obiceiurile zonei respective. Toate cramele când sunt vizitate prezintă mai întâi via, vinificaţia din ziua de astăzi şi oferă posibilitatea degustării efective a soiurilor tipice în anumite crame şi, mai nou, asocierea cu meniurile ce se potrivesc acelui vin.”



    Într-adevăr, cramele nu mai înseamnă demult podgorii cu viţă de vie, cultivată pe hectare întregi, sau beciuri în care stau prăfuite mii de sticle. Sunt locuri încărcate de legende şi poveşti, în care se organizează evenimente, în care se creează experienţe deosebite. Lucia Pârvu porneşte în acest periplu, din vestul ţării, unde la Recaş, cu zece ani în urmă a fost introdusă ideea de turism viticol. Marius Paşca, responsabil turistic Recaş: Totul se învârte în jurul vinului. Meniurile pe care noi le propunem au întotdeauna legătură cu vinul. Sunt meniuri, de la cele tradiţionale şi specifice zonei de vest, până la meniuri internaţionale. Începem cu peşte, fructe de mare, salate, gulaş, sarmale, sunt numai câteva reţete.Bucătăria este la cel mai înalt nivel, bucatele sunt pregătite în aşa fel încât să se asocieze foarte bine cu vinurile care sunt puse spre degustare. Varianta standard, cu degustare de vin, cu trei feluri de mâncare, cu vin la masă, o petrecere în toată regula, ajunge la aproximativ 160 lei de persoană”



    Lucia Pârvu, director Vinvest, expert degustător, aminteşte şi alte crame din vestul ţării, deschise turismului viticol: Wine Princess-ul renumit pentru soiuri precum Cadar, Fourmir, Cabernet, Franc şi Burgund. Aceste crame au reuşit să-şi facă şi locuri de cazare, care sunt foarte importante. Pentru că atunci când mergi la o cramă, îţi doreşti în seara respectivă să nu părăseşti acel loc, acele poveşti, acele mistere ale fiecărei crame. Şi astfel mai multe crame oferă posibilitatea petrecerii unui week-end într-un mod foarte frumos. Fiecare cramă are soiuri specifice. Avem soiurile internaţionale: Chardonay, Sauvignion Blanc, Riesling, şi la cele roşii Merlot, Cabernet, Sauvignon. Dar avem şi soiurile noastre româneşti. Tot în vest, găsim cramele Elite Wine, Petro Vaselo.”



    Importanţa regiunii viticole a Transilvaniei nu stă în întinderea viilor, care nu depăşesc 14.000 hectare, ci în calitatea vinurilor produse aici, cu nuanţe particulare de noblete si originalitate. Cultura viţei de vie este favorizată în aceste locuri de un relief care pare a-i fi special destinat, format din coaste de deal care abia aşteaptă să fie acoperite cu vii.



    Ghidul nostru de astăzi, Lucia Pârvu: Venim în Transilvania, unde avem crama Jidvei, cu castelul de aici şi misterele castelului de la Jidvei. Vinurile noi Misterium, care au fost create acum, sunt adevărate mistere, soiuri ale zonei, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling. În fiecare punct, după ce se face acel traseu, vie, vinificaţie, ajungem în cramă, în castel, în istoria castelului, cu piatra ce adăposteşte mii de poveşti şi ni se spun poveştile acestor vinuri. Apoi trecem la Liliac, The Wine of Transylvania, care este o cramă recent apărută, cu Nectar of Transylvania, un vin extraordinar, în care strugurii sunt lăsaţi 70% să se deshidrateze şi numai din 30% se obţine nectar, după cum spune şi numele. Domeniile Boieru, tot în zona Transilvaniei, cu Muscat Ottonel, Gewurztraminer, carma Ţelna cu Fetească Albă, sauvignon Blanc, toate acestea dau tipicitate aacestei zone viticole. În transilvania avem aciditate, avem vinuri albe cu aciditate crescută.”



    Moldova reprezintă o treime din suprafaţa viticolă a ţării. Plantaţiile de vii se înşiruie pe toată lungimea provinciei. Lucia Pârvu ne spune unde nu putem să nu ne oprim în căutarea unei crame reprezentative: Am ajuns în Moldova, unde spunem Cotnari, cu prioritate, spunem o istorie de circa 2000 de ani, viticultură cu soiuri tipice româneşti. Nu poţi ajunge la Cotnari şi să nu afli de Grasa de Cotnari, de Frâncuşe, Fetească albă, să nu afli povestea Cotnariului. Dealu Mare înseamnă circa 20 de crame, înşiruite pe 60 km. Dintre aceste crame, jumătate au centre turistice, gata de a-şi prezenta vinurile cu poveste lor. Şi ajungem la Pietroasa, staţiune de cercetare şi dezvoltare, cu soiuri de poveste, cu Cloşca cu puii de aur. Tot la Pietroasele se găseşte ceva inedit, o pensiune, La Butoaie, unde exsita crame de degustat, dar unde cazarea este deosebită: nişte butoaie transformate în locuri de cazare, cu două paturi. Faci o degustare, serveşti o masă şi te cazezi într-un butoi, astfel creându-se o atmosferă foarte specială.”



    Nu putem încheia fără a aminti că în judeţul Constanţa, trebuie vizitată crama Murfatlar, care are un punct turistic deosebit, ce te face să-ţi doreşti să rămâi acolo, să nu se mai termine seara. Un vin bun însoţit de meniuri tradiţionale din zonă şi de muzică, un loc deosebit pe harta turismului viticol.



    Cu speranţa că v-am îmbătat cu oferte, vă invităm să profitaţi în această toamnă frumoasă de ele.