Tag: redeschiderea scolilor

  • Deschiderea școlilor – “un risc care merită asumat” spun autoritățile

    Deschiderea școlilor – “un risc care merită asumat” spun autoritățile

    Din 8 februarie, copiii merg la cursuri în funcție de rata
    de infectare din localitate, pe trei scenarii. În București, merg la școală
    doar copiii de grădiniță, din clasele 1- 4, clasa a 8-a și clasa a 12-a. Elevii
    vor sta câte doi în bancă, iar despărțitoarele din plexiglas vor dispărea.
    Cea mai bună măsură de protecție rămâne masca, mai bună chiar decât
    distanțarea.

    Și alte țări au încercat experiența cu despărțitoare și nu
    s-au dovedit eficiente. Școlile din întreaga țară au la dispoziție un stoc de
    peste 37 de milioane de măști și peste un milion de litri de dezinfectant. În
    Olanda, profesorii vor face elevilor olandezi teste COVID, iar dacă unul
    dintre copii este detectat pozitiv, întreaga clasă intră în carantină. În
    Belgia, școlile sunt deschise de mai mult timp, la fel și în Finlanda. Sunt și
    state europene care au preferat să nu-i cheme încă pe copii la școală. Vorbim
    aici de Marea Britanie, Germania, Danemarca și Polonia.





    (Invitați: Eurodeputatul Tudor
    Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgență Nicolae Oblu Iași şi Anton Hadăr profesor, universitar doctor, președinte
    Alma Mater)




  • Incertitudini privind redeschiderea şcolilor

    Incertitudini privind redeschiderea şcolilor

    Autoritățile centrale promit că o decizie privind redeschiderea, odată cu începerea semestrului al doilea, a școlilor din România va fi luată pe 2 februarie. Școli care, cu o pauză de doar circa două luni, sunt închise din martie anul trecut, iar procesul educațional se desfășoară exclusiv online, spre nemulțumirea elevilor, părinților, profesorilor sau a organizațiilor neguvernamentale din domeniu.


    La jumătatea acestei luni, însuși președintele țării, Klaus Iohannis, a ieșit la rampă și a prezentat planul avut în vedere: că majoritatea şcolilor s-ar putea redeschide din 8 februarie și că elevii ar urma să revină în clase pe baza unui scenariu în trei culori, exersat, deja, la începutul acestui an școlar, care să ţină cont de rata de infectare din fiecare localitate. Dar că o decizie definitivă va fi luată pe 2 februarie.


    Zilele acestea, premierul liberal Florin Cîțu a completat că, în luarea unei decizii, nu contează ce vreau eu, contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii. Nu putem să relaxăm prea mult condiţiile şi apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate.


    Mulțumit, în ciuda criticilor, de felul în care decurge campania națională de vaccinare, premierul Cîțu a mai spus că, în perioada următoare, ar putea exista anumite relaxări.


    Deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinarea anti-Covid a cadrelor didactice – a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ci de evoluţia epidemiologică.

    Riscul nu poate fi eliminat total nici în România, nici într-o altă ţară, dar el trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat’ – a explicat ministrul Cîmpeanu, care a punctat că România s-ar putea inspira din măsurile luate în alte școli europene care nu au înregistrat creşteri ale ratei de infectare cu SARS-CoV-2.


    Prudență! – a replicat colegul de la Sănătate, Vlad Voiculescu.

    Extrem de activ cel puțin în ultima perioadă, Consiliul Naţional al Elevilor este de părere, într-un comunicat, că întoarcerea la şcoală în siguranţă este o luptă contratimp. Consiliul a salutat încă de la bun început anunțul privind o posibilă redeschidere descentralizată, din 8 februarie, a unităților şcolare, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă. Elevii deplâng, însă, faptul că, la aproape două săptămâni de la acel anunţ, școlile nu au primit nici indicaţiile, nici resursele financiare necesare unei reveniri în siguranță a copiilor în bănci.

    Suntem la un pas distanţă de acelaşi haos cu care ne-am confruntat în luna septembrie (…). Solicităm ministerului Educaţiei şi ministerului Sănătăţii să acţioneze cu celeritate şi să stabilească toate detaliile necesare redeschiderii şcolilor până la data de 30 ianuarie. – cere Consiliul Naţional al Elevilor.