Tag: reguli pasageri

  • Reguli pentru pasagerii Aeroportului Internaţional Bucureşti Otopeni

    Reguli pentru pasagerii Aeroportului Internaţional Bucureşti Otopeni

    În perspectiva reluării zborurilor şi a creşteri fluxului de pasageri, administraţia Aeroportului Internaţional Bucureşti Otopeni a adoptat un set de reguli ce vizează siguranţa sanitară a acestora. Începând din 15 mai, pasagerii trebuie să se prezinte la aeroport cu trei ore înainte de ora programată a zborului. Accesul autoturismelor în parcarea Plecări se face pe un flux modificat, traseul fiind semnalizat în mod vizibil. Circulaţia în zona aeroportului este în continuare deviată faţă de ruta obieşnuită din cauza lucrărilor la conexiunea feroviară cu Gara de Nord. Stația de autobuz și peronul de debarcare din taxi/autoturism au fost repoziționate astfel încât debarcarea pasagerilor din mijloacele de transport să fie la o distanţă mai mare faţă de intrarea în terminal. Purtarea măştii este obligatorie.



    După debarcare, pasagerii sunt dirijaţi, pe un traseu marcat, spre aşa-numitele “corturi de aşteptare. De aici se pleacă către terminalul de pasageri în grupuri organizate de către angajații aeroportului, în funcție de destinație și ora programată a cursei. În terminalul de pasageri este permis accesul doar pentru pasagerii care sosesc în mod organizat, venind de la corturile de așteptare.



    Pentru păstrarea distanței de 1,5 metri, vor fi respectate indicațiile autocolantelor amplasate pe pardoseală. În terminalul de pasageri este permis doar accesul pasagerilor care sosesc în mod organizat, venind de la corturile de așteptare. Şi în interior este necesară păstrarea distanţei de 1,5 metri între persoane. În zona publică a terminalului de pasageri nu este permisă staționarea, motiv pentru care au fost eliminate toate banchetele. După efectuarea formalităților de check-in, pasagerii vor urma fluxul obișnuit, păstrând distanța față de cei din jur. De menţionat că purtarea măștii este obligatorie inclusiv la efectuarea formalităților de acces și la controlul de securitate.



    În zona de îmbarcare a Aeroportului Internaţional Bucureşti Otopeni este asigurat spațiul necesar păstrării distanței față de cei din jur. Autobuzele de transfer la/de la avion vor trebui ocupate la maximum 50% din capacitate. Îmbarcarea în aeronavă se va face începând cu rândul cel mai îndepărtat față de ușa avionului. Debarcarea se va face începând cu rândul de lângă ușă.



    Fluxul de sosiri nu se modifică, fiind însă interzis accesul în terminal al altor persoane decât pasagerii. Râmân valabile obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție, precum și păstrarea unei distanței față de cei din jur.



    Va fi permis totuşi accesul în terminal și a altor persoane care nu au calitatea de pasager pentru motive justificate, precum acces la grupurile sanitare, cumpărături din supermarket, achiziție de bilete de avion.


  • Noi reguli pentru transportul aerian


    Pasagerii aeronavelor vor fi grupaţi pe familii şi, în măsura posibilităţilor, cât mai distanţaţi, şi vor purta obligatoriu măşti atât pentru accesul la bord cât şi pe toată durata călătoriei, potrivit unui ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii, informează Agerpres.



    Prevederile actului normativ stabilesc, pe durata stării de alertă, o serie de obligaţii în sarcina operatorilor economici care administrează infrastructura de transport.



    În ceea ce priveşte transportul aerian, pe perioada stării de alertă, pasagerii operatorilor aerieni vor fi încurajaţi să efectueze operaţiunile de check-in on-line iar pentru a evita aglomerările, companiile aeriene / agenţii de handling vor informa pasagerii să se prezinte la aeroport cu 3 ore înainte de ora programată de decolare. Ghişeele de check-in se vor deschide cu 3 ore înainte de ora planificată pentru decolarea aeronavei iar pentru fiecare cursă se va asigura un efectiv suficient de angajaţi pentru asigurarea procesării pasagerilor la ghişeele check-in.


    Pentru membrii echipajelor, se vor asigura echipamente de protecţie.



    “Purtarea măştii de protecţie de către piloţi în cazul în care este necesară părăsirea cabinei de pilotaj va fi obligatorie, precum şi dezinfectarea după terminarea sarcinilor în afara cabinei de pilotaj”, precizează MT. Pentru personalul navigant, dezinfectarea mâinilor este obligatorie după fiecare interacţiune cu pasagerii sau bunurile acestora.



    Aeronavele vor fi dotate cu substanţe dezinfectante şi echipamente de protecţie de rezervă.



    Alte prevederi vizează interzicerea accesului în cabină a personalului de sol de la escală, cu excepţia celui dedicat pentru curăţenie şi dezinfecţie sau a personalului tehnic.



    Dezinfectarea aeronavei se va realiza obligatoriu după fiecare rotaţie iar accesul la bord va fi permis doar cu un bagaj de mână.



    Materialele printate vor fi eliminate de la bord, cu excepţia instrucţiunilor de salvare şi a pungii.



    Pasagerii vor fi instruiţi cu privire la completarea în timpul zborului, după caz, a formularului PUBLIC HEALTH PASSENGER LOCATOR FORM (Ediţia 15 a Anexei 9 OACI) sau a altui document solicitat de autoritatea competentă în domeniul sănătăţii publice şi predarea acestuia la debarcare, autorităţii competente pentru sănătatea publică. De asemenea, pasagerii vor fi informaţi cu privire la regimul care le va fi aplicat la sosirea în România.



    În cazul în care, la bordul aeronavei sunt identificaţi pasageri simptomatici se vor aplica procedurile stabilite iar pasagerii vor fi instruiţi cu privire la procedurile de debarcare astfel încât sa se evite contactul personal.



    În ceea ce priveşte aeroporturile din România, pentru asigurarea distanţei de protecţie între persoane se vor reconfigura atât traseele de deplasare a persoanelor, cât şi suprafeţele de staţionare temporară în zonele nerestricţionate, cum sunt parcările publice din faţa terminalelor de pasageri, peroanele de la intrarea în terminalele de pasageri, sălile de aşteptare din interiorul terminalelor de pasageri, ghişeele de înregistrare (check-in, ticketing), zonele de alimentaţie publică, birourile de informare, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului accesului, zonele de îmbarcare, zonele de ridicare a bagajelor şi zonele pentru efectuarea evaluării epidemiologice precum şi zonele de control trecere frontieră.



    Sursa: Agerpres