Tag: Romania Muzical

  • Festivalul BBC Proms în direct la Radio România Muzical

    Festivalul BBC Proms în direct la Radio România Muzical

    Cel mai important festival de muzică clasică din lume, BBC Proms, ajuns în 2017 la a 123-a ediţie, începe în 14 iulie şi se va desfăşura, în Marea Britanie, până în 9 septembrie; 9 dintre concertele din cadrul acestui celebru eveniment pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical, alte 24 de concerte înregistrate urmând să fie difuzate ulterior în programele Radio România Muzical.


    Primele două concerte din cadrul Festivalului BBC Proms pot fi ascultate în direct vineri, 14 iulie şi sâmbătă, 15 iulie, de la ora 21:30.



    Vineri, 14 iulie, pe scena de la Royal Albert Hall vor urca membrii Corului şi Orchestrei Simfonice BBC, conduşi de dirijorul Edward Gardner. Solist va fi un excepţional tânăr pianist, Igor Levit, în partitura Concertului nr.3 pentru pian şi orchestră de Beethoven. În program se regăseşte o lucrare în primă audiţie, o comandă a BBC special pentru această ocazie: Dansul lui St John de Tom Coult, dar şi o lucrare semnată de unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani, americanul John Adams, sărbătorit astfel la împlinirea a 70 ani. Concertul va fi comentat la Radio România Muzical de Andreea Chiselev.



    Sâmbătă, 15 iulie, al doilea concert din cadrul Festivalul BBC Proms, transmis în direct de la Radio România Muzical, este susţinut de Capela de Stat din Berlin, condusă de Daniel Barenboim. Una dintre cele mai vechi orchestre ale Europei, cu o istorie care porneşte în anul 1570, Capela de Stat din Berlin este recunoscută şi drept una dintre orchestrele de top ale lumii; aşa cum şi Daniel Barenboim este unul dintre cei mai importanţi şi influenţi muzicieni la nivel internaţional. În programul propus se regăseşte Simfonia I de Edward Elgar, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori britanici, şi Concertul pentru vioară şi orchestră de Jean Sibelius, solistă fiind georgiana Lisa Batiashvili, o vedetă a violonisticii contemporane. Concertul va fi comentat la Radio România Muzical de Monica Isăcescu.



    Lista concertelor transmise în direct din Festivalul BBC Proms până la finalul lunii august continuă astfel:


    19 iulie, ora 21:30: Orchestra Simfonică BBC, dirijor Joshua Weilerstein, solistă violoncelista Alisa Weilerstein;


    7 august, ora 21:30: Orchestra Simfonică din Bournemouth, dirijor Kiril Karabits;


    10 august, ora 21:30: Orchestra Filarmonică BBC, dirijor John Storgards. Solişti: soprana Lise Davidsen şi violoncelistul Alban Gerhardt;


    16 august, ora 21:30: Ansamblul Les Siècles, dirijor François-Xavier Roth, solist pianistul Cédric Tiberghien;


    17 august, ora 20:30: Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, dirijor Charles Dutoit. Solişti: violonistul Joshua Bell şi organistul Cameron Carpenter;


    25 august, ora 20:30: Orchestra Teatrului Scala din Milano, dirijor Riccardo Chailly, solist violonistul Leonidas Kavakos;


    29 august, ora 21:30: Orchestra Filarmonicii din Oslo, dirijor Vasily Petrenko, solist pianistul Leif Ove Andsnes.

  • Ascultă  5 minute de muzică clasică – un proiect Radio România Muzical

    Ascultă 5 minute de muzică clasică – un proiect Radio România Muzical

    Din 1 martie, România “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, grație unui proiect inițiat de Radio România Muzical, parte a corporației publice Radio România, singurul post românesc dedicat muzicii clasice și de jazz. Până în 31 octombrie, în fiecare zi, piese celebre din repertoriul clasic, în interpretări semnate de mari artiști români, se vor auzi în spații neconvenționale pentru muzica cultă: hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj și mobilă, sedii de firme, dar și librării și muzee.



    Alături de partenerii tradiționali ai proiectului — lanțurile de magazine Carrefour, Cora, Mega Image, Băneasa Shopping City din București, Iulius Mall din Iaşi, Timişoara, Cluj, Suceava, Palas Mall Iaşi, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, PWC România și CRH România — anul acesta, au apărut și parteneri noi: lanțurile de magazine Mobexpert și Dedeman, Pitești Mall, Hello Shopping Park și Arena Mall din Bacău, Gold Plaza Baia Mare, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.



    Păreri ale celor care au ascultat muzică clasică în aceste spații la edițiile trecute:


    “Numai 5 minute? Am auzit mai devreme, când am intrat, era o piesă la pian. Pur şi simplu m-am învârtit pe-acolo numai să stau s-o ascult.”


    “E mare lucru! Părerea mea e că atunci când intri într-un magazin şi auzi o piesă de muzică clasică mai accesibilă pentru public, atunci într-adevăr şi magazinul respectiv îşi face o reclamă bună.”


    “Într-un spaţiu neconvenţional şi atât de comercial, cu oameni care sunt preocupaţi în special de a-şi asigura coşul zilnic, deodată auzi o muzică diferită şi este un moment în care te detaşezi puţin şi intri într-o altă lume. Acele 5 minute fac foarte bine!”


    “Pe lângă originalitatea lui, care este lăudabilă, ne ajută foarte mult, un pic să ne deschidem sufletul și să fim un pic mai buni, pentru că suntem sătui de atâta muzică comercială, care știm ce efecte are asupra psihicului în primul rând, pe care de cele mai multe ori le ignorăm. Cred că în timp începem să gustăm mai mult din această categorie mai selectă de muzică.”



    Unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” își propune să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiția propriu-zisă, atât în spații neconvenționale și aglomerate, cât și în școlile românești, la orele de muzică. Campania a pornit în octombrie 2010, cu audiții în spațiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Piesa zilei poate fi ascultată, bineînțeles, și la Radio România Muzical.



    Din 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este și program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Ministerul Educației Naționale și Radio România. Proiectul falicitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. În anul școlar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată țara au participat la proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică”.



    Mai multe informaţii despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute care găzduieşte, de asemenea, fişierele audio ale pieselor din proiect, precum și concursul destinat elevilor.