Tag: rosie

  • CNSU a actualizat lista ţărilor /zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat – 27 mai 2021

    CNSU a actualizat lista ţărilor /zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat – 27 mai 2021

    Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, joi, lista ţărilor sau zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

    Se aprobă clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea şi cu privire la care se instituie măsura carantinei, prevăzută în anexa la prezenta hotărâre, se arată în hotărârea CNSU.

    Potrivit Hotărârii nr. 33 din 27 mai 2021 în zona roşie se regăsesc:

    * Maldive
    * Seychelles
    * Bahrain
    * Uruguay
    * Argentina
    * Costa Rica
    * Capul Verde
    * Trinidad şi Tobago
    * Lituania
    * Paraguay
    * Columbia
    * Chile
    * Suedia
    * Nepal
    * Georgia
    * Brazilia
    * Letonia
    * Olanda
    * Suriname
    * Franţa
    * Kuweit
    * India
    * Africa de Sud

    În Zona galbenă au fost incluse:

    * Cipru
    * Belgia
    * Bolivia
    * Slovenia
    * Grecia
    * Estonia
    * Danemarca
    * Sint Maarten
    * Andorra
    * Botswana
    * Malaezia
    * Puerto Rico
    * Mongolia
    * Croaţia
    * Guyana
    * Peru
    * Iran
    * Luxemburg
    * Emiratele Arabe Unite
    * Turcia
    * Belarus
    * Elveţia
    * Timorul de Est
    * Sri Lanka
    * Canada
    * Oman
    * Bahamas
    * Marea Britanie

    În Zona verde au fost plasate:

    * Qatar
    * Cuba
    * Germania
    * Muntenegru
    * Panama
    * Aruba
    * Italia
    * Irak
    * Ucraina
    * Spania
    * Insulele Virgine ale Statelor Unite
    * Saint Lucia
    * Serbia
    * Ecuador
    * Honduras
    * Tunisia
    * Cehia
    * Statele Unite ale Americii
    * Iordania
    * Austria
    * Namibia
    * Slovacia
    * Bonaire, Saint Eustatius şi Saba
    * Norvegia
    * Republica Dominicană
    * Kazahstan
    * Ungaria
    * Insulele Virgine Britanice
    * Irlanda
    * Bulgaria
    * Armenia
    * Polonia
    * Liban
    * Federaţia Rusă
    * Guatemala
    * Palestina
    * Filipine
    * Thailanda
    * Liechtenstein
    * Monaco
    * San Marino
    * Bermuda
    * Kârgâzstan
    * Bosnia şi Herţegovina
    * Japonia
    * Saint Vincent şi Grenadine
    * Portugalia
    * Guineea Ecuatorială
    * Guam
    * Azerbaidjan
    * Macedonia de Nord
    * Republica Moldova
    * Finlanda
    * Libia
    * Insulele Cayman
    * Insulele Feroe
    * România
    * Venezuela
    * Jamaica
    * Kosovo
    * Arabia Saudită
    * El Salvador
    * Cambodgia
    * Papua Noua Guinee
    * Saint Kitts şi Nevis
    * Gabon
    * Bhutan
    * Curacao
    * Insulele Turks şi Caicos
    * Mexic
    * Indonezia
    * Polinezia Franceză
    * Antigua şi Barbuda
    * Coreea de Sud
    * Egipt
    * Insulele Mariane de Nord
    * Pakistan
    * Barbados
    * Albania
    * Belize
    * Djibouti
    * Taiwan
    * Dominica
    * Angola
    * Uzbekistan
    * Afganistan
    * Mauritania
    * Fiji
    * Camerun
    * Islanda
    * Republica Centrafricană
    * Kenia
    * Maroc
    * Sao Tome şi Principe
    * Etiopia
    * Groenlanda
    * Bangladesh
    * Malta
    * Israel
    * Rwanda
    * Singapore
    * Haiti
    * Laos
    * Madagascar
    * Algeria
    * Eswatini
    * Zambia
    * Mauritius
    * Congo
    * Gibraltar
    * Eritreea
    * Nicaragua
    * Uganda
    * Jersey
    * Senegal
    * Burundi
    * Togo
    * Lesotho
    * Comoros
    * Ghana
    * Gambia
    * Vietnam
    * Zimbabwe
    * Somalia
    * Brunei Darussalam
    * Benin
    * Sudan
    * Mali
    * Myanmar
    * Yemen
    * Malawi
    * Liberia
    * Guineea Bissau
    * Sierra Leone
    * Australia
    * Nigeria
    * Ciad
    * Niger
    * Burkina Faso
    * Anguilla
    * Wallis şi Futuna
    * Siria
    * Tadjikistan
    * Guineea
    * Insula Man
    * Coasta de Fildeş
    * Mozambic
    * Republica Democrată Congo
    * Noua Zeelandă
    * Sudanul de Sud
    * Republica Populară Chineză
    * Grenada
    * Insulele Falkland (Malvine)
    * Guernsey
    * Vatican
    * Insulele Marshall
    * Micronezia
    * Montserrat
    * Noua Caledonie
    * Insulele Solomon
    * Tanzania
    * Vanuatu
    * Sahara de vest.

  • Pui cu legume în vas de lut

    Pui cu legume în vas de lut

    Pentru prepararea mâncării, în
    gospodăria tradiţională se folosesc vase din lut, smălţuite sau nesmălţuite. Cele
    nesmălţuite sunt poroase şi, înainte de utilizare, acestea trebuie scufundate în apă şi lăsate astfel pentru circa 15
    minute. Vasul nesmălţuit absoarbe apa şi, pe măsură ce se încălzeşte în cuptor,
    apa se transformă în vapori, ceea ce face ca prepararea ingredientelor din vas
    să se realizeze în suc propriu. Se spune că acest tip de vas provine de la ceramica
    utilizată de romani în bucătărie, aşa-numita terra sigillata.


    Avem
    nevoie de 6… 8 cartofi de dimensiune medie, de 2… 3 cepe de mărime mijlocie, de
    un gogoşar sau de un ardei gras, de o roşie. Putem adăuga mazăre, fasole
    păstăi, morcov, tăiat rondele. După ce am scos vasul din apă, punem în el un
    strat de cartofi tăiaţi în cubuleţe, apoi celelalte legume, ultimul strat fiind
    de ceapă tăiată solzişori. Pe acest pat de legume punem carnea de pui,
    preferabil pulpe sau pulpe superioare, după care acoperim vasul cu un capac,
    realizat din acelaşi material, lut nesmălţuit. Şi acest capac trebuie ţinut în
    apă pentru un sfert de oră. Introducem vasul cu capac în cuptorul rece şi,
    pornind de la minim, creştem treptat temperatura astfel încât după 45 de minute
    să ajungem la maxim. După circa o oră scoatem capacul şi lăsăm vasul încă un
    sfert de oră la foc mic până când pulpele încep să se rumenească.


    Scoatem vasul din
    cuptor şi îl punem pe un fund de lemn, având grijă să nu supunem ceramica unui
    şoc termic care poate duce la deteriorarea vasului de lut. Porţionăm şi, abia
    după ce am pus în farfurii, adăugăm condimente şi sare. Puiul cu legume se
    poate servi alături de un pahar de vin alb, sec sau demisec.

  • Pui cu legume în vas de lut

    Pui cu legume în vas de lut

    Pentru prepararea mâncării, în
    gospodăria tradiţională se folosesc vase din lut, smălţuite sau nesmălţuite. Cele
    nesmălţuite sunt poroase şi, înainte de utilizare, acestea trebuie scufundate în apă şi lăsate astfel pentru circa 15
    minute. Vasul nesmălţuit absoarbe apa şi, pe măsură ce se încălzeşte în cuptor,
    apa se transformă în vapori, ceea ce face ca prepararea ingredientelor din vas
    să se realizeze în suc propriu. Se spune că acest tip de vas provine de la ceramica
    utilizată de romani în bucătărie, aşa-numita terra sigillata.


    Avem
    nevoie de 6… 8 cartofi de dimensiune medie, de 2… 3 cepe de mărime mijlocie, de
    un gogoşar sau de un ardei gras, de o roşie. Putem adăuga mazăre, fasole
    păstăi, morcov, tăiat rondele. După ce am scos vasul din apă, punem în el un
    strat de cartofi tăiaţi în cubuleţe, apoi celelalte legume, ultimul strat fiind
    de ceapă tăiată solzişori. Pe acest pat de legume punem carnea de pui,
    preferabil pulpe sau pulpe superioare, după care acoperim vasul cu un capac,
    realizat din acelaşi material, lut nesmălţuit. Şi acest capac trebuie ţinut în
    apă pentru un sfert de oră. Introducem vasul cu capac în cuptorul rece şi,
    pornind de la minim, creştem treptat temperatura astfel încât după 45 de minute
    să ajungem la maxim. După circa o oră scoatem capacul şi lăsăm vasul încă un
    sfert de oră la foc mic până când pulpele încep să se rumenească.


    Scoatem vasul din
    cuptor şi îl punem pe un fund de lemn, având grijă să nu supunem ceramica unui
    şoc termic care poate duce la deteriorarea vasului de lut. Porţionăm şi, abia
    după ce am pus în farfurii, adăugăm condimente şi sare. Puiul cu legume se
    poate servi alături de un pahar de vin alb, sec sau demisec.