Tag: rosu

  • Spania – coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă

    Spania – coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă

    Agenţia Meteorologică spaniolă a emis coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă, valabile pentru aproape toată ţara, cu excepţia zonei de nord (Galicia şi Cantabria), precum şi furtuni (rafale puternice de vânt) în anumite zone, miercuri şi joi, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

    Codurile sunt valabile astfel::

    Miercuri – cod portocaliu de caniculă (cu temperaturi în jur de 40 grade C) pentru Andalucia, Aragon (plus furtună), Castilla la Mancha, Cataluna, Extremadura; cod galben de caniculă (cu temperaturi în jur de 38 grade C) – anunţat pentru Insulele Baleare, Castilla y Leon (plus furtună), Comunitatea Madrid, Regiunea Murcia, Comunitatea Forală Navarra, La Rioja (plus furtună).

    Joi – cod roşu de caniculă (cu temperaturi în jur de 42 grade C) – anunţat pentru Aragon şi Cataluna; Cod portocaliu de caniculă (cu temperaturi în jur de 40 grade C) – anunţat pentru Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Extremadura, Comunitatea Madrid, Comunitatea Forală Navarra, La Rioja; cod galben de caniculă (cu temperaturi de până la 38 grade C) – anunţat pentru Insulele Baleare, Cantabria, Regiunea Murcia, Ţara Bascilor, Comunitatea Valenciană.

    MAE reiterează recomandarea ca cetăţenii români să consulte în permanenţă informaţiile publice comunicate de autorităţile spaniole. În caz de urgenţă, cetăţenilor români care se află în zonele afectate li se recomandă să contacteze autorităţile competente, apelând telefonul de urgenţă 112.

    Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Secţiei Consulare ale Ambasadei Românei la Madrid: +34 91.734.4004, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

    Românii care se află într-o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi următoarele linii telefonice de permanenţă în funcţie de regiune: Secţia consulară din cadrul Ambasadei României la Madrid: +34 669.362.202; Consulatul General Barcelona: +34 661.547.853+34 648.212.169 +34 608.956.278; Consulatul Castellon de la Plana: +34 677.842.467+34 609.513.790+34 663.814.474+34 682.733.408.

    MAE recomandă consultarea paginilor de Internet www.aemet.es, madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia Călătoreşte în siguranţă, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

  • Dulceaţă de pepene

    Dulceaţă de pepene

    Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă. Întrucât pepenii, în special cei roşii, conţin foarte multă apă, puţini sunt cei care se încumetă să facă dulceaţă din ei pentru că durează foarte mult, iar rezultatul este modest, unul două borcane dintr-un pepene roşu de 3-4 kg.


    Pentru prepararea dulceţii, pe lângă acest pepene, avem nevoie de un kg de zahăr şi de o lămâie. Se îndepărtează coaja şi se taie pepenele în cuburi mari, care trebuie puse apoi într-o cratiţă împreună cu zahărul şi lăsate la rece pentru două ore. Se pune vasul la foc mic şi se amestecă din când în când pentru ca bucăţile de pepene să nu se prindă de fundul cratiţei. Se adaugă lămâia, tăiată în felii cât mai subţiri şi se lasă la foc mic până când bucăţile de pepene încep să devină semitransparente.



    Se poate adăuga esenţă de vanilie şi, după ce siropul devine vâscos şi, după cum se spune, se leagă, atunci dulceaţa este gata şi poate fi turnată în borcane. Pentru că nu este spornică, unii preferă dulceaţa din coji de pepene roşu. Este folosită partea albă şi un strat subţire din partea roşie a pepenelui, coaja verde fiind îndepărtată. Partea albă trebuie tăiată în cuburi, iar prepararea este asemănătoare cu care descrisă anterior.



    În schimb, dulceaţa de pepene galben este mai spornică. Avem nevoie de 5 kg de pepene galben şi 2 kg de zahăr. Tăiem pepenii galbeni în cuburi şi îi punem în cratiţă împreună cu zahărul. După un timp, vom observa că pepenii au început să lase zeamă astfel încât punem cratiţa la foc mic. Lăsăm să fiarbă şi, la un moment dat, scoatem din cratiţă, cu ajutorul unei spumiere, cubuleţele de pepene galben, lăsând în continuare la fiert acel sirop obţinut din suc de pepene şi din zahăr până când siropul se leagă.



    Această operaţiune este necesară pentru a evita sfărâmarea bucăţilor de pepene. Putem adăuga esenţă de vanilie şi câteva frunze de mentă. După ce siropul s-a legat, reintroducem în cratiţă bucăţile de pepene galben, mai lăsăm să dea în clocot şi apoi oprim focul. Punem apoi dulceaţa în borcane pe care le sterilizăm.

  • Dulceaţă de pepene

    Dulceaţă de pepene

    Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă. Întrucât pepenii, în special cei roşii, conţin foarte multă apă, puţini sunt cei care se încumetă să facă dulceaţă din ei pentru că durează foarte mult, iar rezultatul este modest, unul două borcane dintr-un pepene roşu de 3-4 kg.


    Pentru prepararea dulceţii, pe lângă acest pepene, avem nevoie de un kg de zahăr şi de o lămâie. Se îndepărtează coaja şi se taie pepenele în cuburi mari, care trebuie puse apoi într-o cratiţă împreună cu zahărul şi lăsate la rece pentru două ore. Se pune vasul la foc mic şi se amestecă din când în când pentru ca bucăţile de pepene să nu se prindă de fundul cratiţei. Se adaugă lămâia, tăiată în felii cât mai subţiri şi se lasă la foc mic până când bucăţile de pepene încep să devină semitransparente.



    Se poate adăuga esenţă de vanilie şi, după ce siropul devine vâscos şi, după cum se spune, se leagă, atunci dulceaţa este gata şi poate fi turnată în borcane. Pentru că nu este spornică, unii preferă dulceaţa din coji de pepene roşu. Este folosită partea albă şi un strat subţire din partea roşie a pepenelui, coaja verde fiind îndepărtată. Partea albă trebuie tăiată în cuburi, iar prepararea este asemănătoare cu care descrisă anterior.



    În schimb, dulceaţa de pepene galben este mai spornică. Avem nevoie de 5 kg de pepene galben şi 2 kg de zahăr. Tăiem pepenii galbeni în cuburi şi îi punem în cratiţă împreună cu zahărul. După un timp, vom observa că pepenii au început să lase zeamă astfel încât punem cratiţa la foc mic. Lăsăm să fiarbă şi, la un moment dat, scoatem din cratiţă, cu ajutorul unei spumiere, cubuleţele de pepene galben, lăsând în continuare la fiert acel sirop obţinut din suc de pepene şi din zahăr până când siropul se leagă.



    Această operaţiune este necesară pentru a evita sfărâmarea bucăţilor de pepene. Putem adăuga esenţă de vanilie şi câteva frunze de mentă. După ce siropul s-a legat, reintroducem în cratiţă bucăţile de pepene galben, mai lăsăm să dea în clocot şi apoi oprim focul. Punem apoi dulceaţa în borcane pe care le sterilizăm.