Tag: Rudaria

  • Traseul Morilor de apă de la Rudăria

    Traseul Morilor de apă de la Rudăria

    Astăzi vă invităm în sud vestul ţării, în judeţul
    Caraş-Severin, pentru a descoperi Traseul Morilor de apă de la Rudăria, cel mai
    mare complex mulinologic din România şi unic în Europa. Zona este mai cunoscută
    din punct de vedere turistic pentru Cascada Bigăr, dar Morile de apă de la Rudăria
    se găsesc în drumul spre Bozovici la o distanţă de aproximativ 20 de km de la
    Cascada Bigăr. Aria naturală se află în Munții Almăjului (grupare montană a
    Munților Banatului), la o altitudine cuprinsă între 350 și 900 m, pe valea
    Rudăriei, pe teritoriul administrativ al comunei Eftimie Murgu.


    Preşedintele asociaţiei Acasă în Banat,
    Radu Trifan, a precizat: Am amenajat un traseu de 6 kilometri, care
    cuprinde toate cele 22 de mori de apă şi, mai mult decâr atât, cum se poartă în
    Banat, am pregătit fiecare moară de apă, am tratat-o, am curăţat-o, pe unele le-am
    reparat, în aşa fel încât să fie gata să primească turiştii. Este foarte
    ambiţios ca fiecare proiect pe care noi îl desfăşurăm şi cred eu că am pus o
    piatră la temelia unui alt fel de turism aici în Rudăria, pentru că cel puţin
    din cele 22 de mori de apă până acum nu erau vizitate decât o mică parte,
    pentru că celelalte nu erau marcate, nu erau pregătite şi nu erau viziate de
    turişti şi asta era un mare păcat.


    Preşedintele asociaţiei Acasă în Banat,
    Radu Trifan, a adăugat: Este practic un muzeu în aer liber şi un
    muzeu viu, pentru că din cele 22 de mori de apă, 19 funcţionează în regim
    continuu, unele dintre ele au peste 200 de ani, au un mod de a fi construite
    absolut unic, sunt sprijinite pe câte patru furci – li se zice – nişte piloni
    mari de lemn, înfipţi adânc în pământ şi care au acea bifurcaţie la capătul de
    sus, sunt construite din grinzi îmbinate, în stilul tradiţional, în coadă de
    rândunică sau pătrate, absolut fantastice! Sunt folosite de localnici şi
    fiecare moară are mai multe familii arondate, sunt aşa zişii rândaşi, care au
    rând, şi macină, pentru că e un mod simplu, ieftin, sustenabil, iar făina ce
    rezultă din moara de la apă, nu are comparaţie cu nimic din ce se găseşte în
    comerţ.


    Cu aşa făină, nu e de mirare că aici şi
    mămăliga are o altă consistenţă. Am aflat că aici i se spune coleşă şi că se
    mănâncă cu cârnaţi fripţi sau cu brânză friptă, o altă specialitate din Valea
    Almăjului.


    Asociația Acasă în Banat organizează şi
    alte evenimentede salvare a satului bănățean. Astfel, de
    cinci ani, reuneşte voluntari pentru Color the Village, cu scopul de a renova
    câte 30 de case, în 3 zile!


  • L’itinéraire des moulins à eau de Rudăria

    L’itinéraire des moulins à eau de Rudăria

    Parce que c’est l’automne, la saison où nous voyons le résultat du travail accompli jusqu’à présent, un nouveau parcours touristique a été inauguré dans le département de Caraş-Severin (sud-ouest de la Roumanie) : l’Itinéraire des moulins à eau de Rudăria, réalisé par bénévolat.


    L’événement a eu lieu dans la commune d’Eftimie Murgu (Rudăria) et s’est déroulé dans le cadre du projet Venez à Rudăria !, une initiative visant à faire de la commune une destination touristique accessible, attrayante et durable pour la communauté locale, a déclaré Radu Trifan, président de l’Association Acasă în Banat :



    « Nous sommes un peu fatigués, mais très heureux, parce que nous avons terminé tout ce que nous avions prévu. Plus précisément, nous avons aménagé un itinéraire de 6 kilomètres comprenant tous les 22 moulins à eau, et même plus. Nous avons préparé chaque moulin à eau, nous l’avons traité, nous l’avons soigné, nous l’avons nettoyé, et pour certains — nous les avons réparés de manière à ce qu’ils soient prêts à recevoir les touristes. »



    L’association se propose d’aider à résoudre de nombreux problèmes dans la région, tels que le vieillissement, le verdissement des lieux, donc des projets ambitieux, comme celui-ci, pour mettre en évidence les moulins à eau, nous disait Radu Trifan :



    « C’est un projet très ambitieux. Mais je pense que nous avons jeté les fondements d’un autre type d’économie, le tourisme, ici à Rudăria. Pourquoi ? Parce que sur les 22 moulins à eau, jusqu’à présent, seule une petite partie étaient visités. Pour les autres – pas d’indicateurs, pas de marquage, pas d’aménagement – ils n’étaient pas prêts à accueillir les touristes et donc ils n’étaient pas visités. C’était dommage. C’est absolument incroyable. Il s’agit pratiquement d’un musée en plein air, et d’un musée vivant, parce que sur les 22 moulins à eau, 19 fonctionnent en continu. Ils sont utilisés par les habitants et chaque moulin a plusieurs familles qui s’en servent, qui broient, parce que c’est un moyen simple, bon marché, durable. En plus, la farine résultant du moulin à eau est d’une qualité incomparable à ce que l’on peut trouver dans les magasins. Les gens continuent de la préférer. »



    Nous avons appris de notre interlocuteur que la farine de maïs obtenue au moulin à eau est très fine, presque comme celle de blé, donc la polenta préparée à Rudăria, appelée par les habitants « coleşă », est différente, très savoureuse. Elle s’accompagne avec des saucisses rôties ou avec du fromage grillé, une autre spécialité de la Vallée de l’Almaş. Il existe là une spécialité de fromage qui peut être grillé. Radu Trifan nous a parlé avec enthousiasme de ces moulins avec un regard particulier :



    « Nous mettons beaucoup de cœur dans ce que nous faisons. Nous avons toujours aimé ces moulins à eau et nous ne pouvons pas vivre sans eux. Peut-être que nous ennuyons le monde avec nos discussions les concernant, mais je pense que nous devons bien en parler partout pour qu’ils comprennent à quel point ces moulins à eau sont précieux. Certains ont plus de 200 ans, de construction absolument unique, sont appuyés sur quatre fourches, comme on les appelle ici, soit de grands piliers en bois bien enfoncés dans le sol et qui ont une bifurcation à l’extrémité supérieure. Ils sont construits avec des poutres jointes de manière traditionnelle, en queue d’aronde ou carrées. »



    Chacun de ces moulins est spécial, ayant ses légendes, ses histoires d’amour, qui peuvent parfois être inscrites sur les murs ou encore des histoires liées à des sortilèges, des malédictions et des désirs secrets. Vous êtes donc invités à découvrir cette zone à la beauté particulière.


    (Trad.: Ligia)

  • Traseul morilor de apă de la Rudăria

    Traseul morilor de apă de la Rudăria

    Pentru că e toamnă şi pentru că toamna e
    anotimpul în care vedem rezultatul muncii depuse până acum, în judeţul
    Caraş-Severin a fost inaugurat un nou parcurs turistic: Traseul
    morilor de la Rudăria, realizat prin voluntariat.


    Evenimentul a avut loc în comuna cărăşeană
    Eftimie Murgu (Rudăria) şi s-a derulat în cadrul proiectului ‘Hai la Rudăria!’,
    o iniţiativă care urmăreşte transformarea comunei într-o destinaţie turistică
    accesibilă, atractivă şi sustenabilă pentru comunitatea locală, după cum a spus
    pentru Radio România Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat: Suntem un pic obosiţi, dar suntem şi foarte fericiţi, pentru că am
    terminat tot ce ne-am propus, mai precis am amenajat un traseu de 6 kilometri,
    care cuprinde toate cele 22 de mori de apă şi, mai mult decât atât, cum se face
    aici în Banat. Am pregătit fiecare moară de apă, am tratat-o, am îngrijit-o, am
    curăţat-o, pe unele le-am reparat în aşa fel încât să fie gata să primească
    turiştii.



    Asociaţia îşi propune să contribuie la
    rezolvarea multor probleme din zonă, precum îmbătrânirea, ecologizarea locurilor,
    aşadar numai proiecte ambiţioase, ca şi acesta, de evidenţiere a morilor de
    apă, după cum ne-a spus Radu Trifan:

    Este foare ambiţios. Dar cred că am pus o piatră la temelia unui alt
    fel de economie, de turism, aici în Rudăria, pentru că cel puţin, din cele 22
    de mori de apă, până acum nu erau vizitate decât o mică parte, pentru că
    celelalte nu erau indicate, nu erau marcate, nu erau amenajate, nu erau
    pregătite şi, prin urmare, nu erau vizitate de turişti şi asta era un mare
    păcat. Este absolut uimitor. Este practic un muzeu în aer liber şi un muzeu
    viu, pentru că din cele 22 de mori de apă, 19 funcţionează în regim continuu,
    deci sunt folosite de localnici şi fiecare moară are mai multe familii
    arondate, care macină, pentru că e un mod simplu, ieftin, sustenabil, iar făina
    care rezultă din moara de la apă nu se compară cu nimic din ce se găseşte în
    comerţ. Oamenii o preferă în continuare.


    Am aflat de la interlocutorul nostru că
    făina de porumb măcinată la moară este foarte fină, aproape ca cea de grâu, aşa
    că mămăliga gătită la Rudăria, numită de
    localnici coleşă, e o altă formă e mămăligă, foarte gustoasă, care se mănâncă
    cu cârnaţi fripţi, cu brânză friptă, o altă specialitate din Valea Almăşului e o
    specialitate de brânză care se poate frige.

    Radu Trifan, ne-a povestit plin de
    entuziasm despre aceste mori cu un aspect aparte:

    Punem foarte mult
    suflet în ceea ce facem. Nouă ne-au picat cu tronc aceste mori de apă şi nu ne
    putem dezlipi de ele. Cred că plictisim lumea cu cât discutăm despre ele, dar
    cred că trebuie să batem bine la cap pe toată lumea, ca să înţeleagă cât sunt
    de preţioase aceste mori de apă, unele dintre ele au peste 200 de ani, au un
    mod de a fi construite absolut unic, sunt sprijinite pe câte patru furci, nişte
    piloni mari de lemn înfipţi bine în pământ şi
    care au o bifurcaţie la capătul de sus, sunt construite din grinzi
    îmbinate în stil tradiţional, în coadă de rândunică sau pătrate.



    Fiecare dintre aceste mori este deosebită,
    având legende, poveşti de iubire, care pot fi regăsite uneori înscrise pe
    pereţi sau poveşti legate de vrăji, blesteme şi dorinţe secrete. Şi aşa, la
    pas, poate fi descoperită o zonă de o frumuseţe aparte.



  • Zu Hause im Banat: Verein restauriert Wassermühlen

    Zu Hause im Banat: Verein restauriert Wassermühlen

    In Timișoara (Temeswar) wurde das Projekt Hai la Rudăria“/Gehen wir nach Rudăria“ ins Leben gerufen, eine Initiative, die darauf abzielt, die Gemeinde Eftimie Murgu im Landkreis Caraș-Severin in ein attraktives und nachhaltiges Reiseziel für die lokale Gemeinschaft zu verwandeln.



    Die 22 Wassermühlen in Rudăria sind einzigartig in Osteuropa. Das Projekt ist Teil eines grö‎ßeren Programms, das der Verein Zu Hause im Banat“ seit Jahren durchführt. 2021 ist das zweite Jahr, in dem der Verein an der Sanierung von Wassermühlen im Banat beteiligt ist. Die aktuelle Phase des Projektes wurde am Mittwoch, den 15. April, auf einer Pressekonferenz in Timișoara (Temeswar) bekannt gegeben. Radu Trifan, Präsident des Vereins Zu Hause in Banat“, mit Einzelheiten:



    Die erste Aktion mit Freiwilligen findet am 14. und 16. Mai statt. Wir haben die Registrierung für Freiwillige geöffnet und sind fast überwältigt: Sehr viele Menschen haben sich unserem Projekt angeschlossen. Das Projekt ist auch eine gro‎ße Herausforderung, denn wir müssen sanieren, bauen, aufräumen, den Fluss begrünen, die Landschaft gestalten, Schilder aufstellen, Mehl mahlen, Brot backen. Wir machen auch Coleșa, eine traditionelle lokale Polenta, die aus in einer Wassermühle gemahlenem Maismehl gemacht wird und hervorragend schmeckt.“




    Der traditionelle Name des Dorfes ist Rudăria, aber seit 1970 wird es auch Eftimie Murgu genannt — weil dort der gro‎ße 1848er Revolutionär geboren wurde. Den offiziellen Namen gibt es heute nur noch auf dem Papier. Es gibt Stimmen, die glauben, dass es an der Zeit sei, dass die Ortschaft zu ihrem alten, authentischen Namen zurückkehrt, aber die Entscheidung liegt bei den lokalen Behörden. Unter dem einen oder anderen Namen ist der Ort ein Juwel der Volksarchitektur, das nicht richtig gefördert wurde. Das Projekt, das sich zum Ziel setzt, den Tourismus hier zu fördern, beruht auf der Unterstützung von Freiwilligen. Sie haben den Rest des Jahres zur Verfügung, erklärt Radu Trifan:



    Unser Ziel ist es in diesem Jahr, den Ort attraktiver zu machen, ihn mehr an den aktuellen Tourismus anzuschlie‎ßen. Im Moment gibt es keine sehr enge Verbindung zwischen dem Tourismus und dem täglichen Leben der Menschen im Dorf. Wir wollen den Einheimischen die Möglichkeit geben, ihre Produkte besser zu verkaufen und den Touristen die Möglichkeit, eine ordentliche Route zu erschlie‎ßen. Nicht mit dem Auto, sondern zu Fu‎ß, um die Orte hier zu erkunden, um alle 22 Wassermühlen zu entdecken. Und nicht zuletzt, um die Einheimischen zu entdecken, die sehr gastfreundlich und nett sind.“




    Der Verein Zu Hause in Banat“ und seine Freiwilligen werden sich vor allem auf die Mühlen konzentrieren, die nicht zum nationalen Erbe gehören und deshalb nicht geschützt sind. Sie laufen derzeit Gefahr, zerstört zu werden. Einige sind dringend sanierungsbedürftig, andere wurden mit neuen, ungeeigneten Materialien repariert, die ihr Aussehen verhunzen.



    Audiobeitrag hören:



  • Restauro dei mulini ad acqua di Rudăria

    Restauro dei mulini ad acqua di Rudăria

    Andiamo a Rudăria!: un’iniziativa lanciata di recente a Timișoara, volta a rendere il comune di Eftimie Murgu, in provincia di Caraș Severin, una destinazione turistica accessibile, attraente e sostenibile per la comunità locale. I 22 mulini ad acqua di Rudăria sono unici nell’est europeo. L’iniziativa rientra in un progetto più ampio, portato avanti da parecchi anni dall’Associazione Acasă în Banat/ A casa nel Banato. Ed è per il secondo anno che l’associazione si impegna nel restauro dei mulini ad acqua in questa zona della Romania occidentale, tramite un approccio integrato. Una tappa presentata il 15 aprile, nel corso di una conferenza stampa svoltasi a Timișoara. Il presidente dell’Associazione Acasă în Banat, Radu Trifan, ci offre maggiori dettagli.

    La prima azione che vedrà coinvolti dei volontari si svolgerà dal 14 al 16 maggio. Praticamente, siamo assaliti dal gran numero di persone desiderose di aderire a questa iniziativa. Ma è in ugual misura una grande sfida, poichè dovremo rifare i mulini, pulire ed ecologizzare il fiume, ma anche allestire la zona con pannelli, macinare il grano per la farina, e quindi preparare il pane e la polenta tradizionale chiamata coleșă. Si tratta di una polenta cucinata con il granoturco macinato al mulino ad acqua, che ha un gusto del tutto particolare, spiega Radu Trifan.

    Interessante è il fatto che, pur chiamandosi dal 1970 Eftimie Murgu, per aver dato i natali al grande rivoluzionario del Banato, la località è nota alla gente sempre come Rudăria. Alcune voci si pronunciano per il ripristino dell’antico nome, però la decisione spetta alle autorità locali. Comunque venisse denominato, il posto è un autentico gioiello di architettura popolare contadina non ancora valorizzata come si dovrebbe. Coloro che la vogliono portare alla luce contano sulle tre tappe del progetto e sul gran numero di volontari. C’è tutt’un anno davanti, aggiunge il presidente dell’Associazione Acasă în Banat, Radu Trifan.

    Per il corrente anno, auspichiamo di rendere questa località una destinazione più attraente e meglio connessa al turismo dei nostri giorni, aiutando, naturalmente, la comunità locale ad inserirsi in questo circuito. Attualmente, manca un legame molto stretto tra il turismo e la vita quotidiana degli abitanti del villaggio. E noi vogliamo offrire loro la possibilità di meglio vendere i propri prodotti, e ai turisti un bel percorso. Ma non in macchina, bensì in cammino, per scoprire il posto e la sua gente brava e accogliente, come anche tutti i 22 mulini ad acqua, conclude Radu Trifan.

    L’Associazione Acasă în Banat e i suoi volontari punteranno piuttosto sui mulini non inseriti nel patrimonio nazionale, in quanto sono i più vulnerabili. Non essendo ancora tutelati, rischiano di essere distrutti o demoliti. Alcuni necessitano di riparazioni urgenti, mentre altri sono stati riaggiustati con materiali nuovi e inadeguati al loro aspetto. Per cui l’Associazione impiegherà, come al solito, materiali e tecniche tradizionali.