Tag: Salam de Sibiu

  • Salam de Sibiu

    Salam de Sibiu

    Unul dintre cele mai rafinate salamuri din România este “Salamul de Sibiu. În anul 2016, salamul de Sibiu a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată. Producătorii care fac dovada respectării reţetei şi a ingredientelor au dreptul de a aplica pe etichetă menţiunea de calitate europeană “Indicaţie Geografică Protejată. Pe lângă salamul de Sibiu, există şi alte produse alimentare româneşti protejate în Uniunea Europeană, precum Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Cârnaţii de Pleşcoi sau Magiunul de prune de Topoloveni.



    Conform descrierii din documentul intitulat Documentaţie înregistrare Indicaţie Geografică Protejată Salam de Sibiu afişat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, produsul Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, cu mucegai nobil, realizat din carne de porc aleasă la roșu (din carne se îndepărtează, după caz, fragmentele de os, grăsimea moale, flaxurile, ligamentele, tendoanele, vasele mari de sânge și părțile sângerate, ganglionii și porțiunile ștampilate), provenită de la porcine ajunse la maturitate (cu greutatea în viu de peste 100 kg) și din slănină tare.



    Povestea salamului de Sibiu începe la sfârşitul secolului al 19-lea, în zona Carpaţilor Meridionali, unde a început să se producă un salam uscat denumit salam de iarnă, ulterior salam din vama Sibiu și, în cele din urmă, Salam de Sibiu. Acest nou produs reușește să atragă atenția consumatorilor, mai ales cel realizat de fabricanții de Salam de Sibiu Jozsef Theil și Filippo Dozzi. Cei doi producători de mezeluri au transformat Salamul de Sibiu într-un aperitiv nelipsit de la dineuri.



    Dar cum se obţine acest salam? Carnea de porc, minim 70% din compozţie şi slănina trebuie tocate mărunt, până la dimensiunea bobului de orez, adică între 2 şi 4 milimetri. Se adaugă piper măcinat, ienibahar, de asemenea măcinat, usturoi pisat şi sare, iar în regim industrial antioxidanţi şi agenţi de maturare. Ca şi altădată, pot fi utilizați agenți de maturare alcoolici, precum vinul, rachiu, vinars, vin spumant sau bere neagră. Se obţine o pastă cu o culoare rubinie, care este introdusă în membrane.



    Salamul astfel obţinut este afumat cu lemn de esență tare, după care se lasă la uscat în încăpeeri răcoroase, minim 60 de zile. Producătorii atestaţi de salam de Sibiu menţionează că termenul de valabilitate este cuprins între 45 şi 120 de zile, însă în gospodăriile tradiţionale acest tip de salam ţinea mai mult sau mai puţin, în funcţie de ritmul în care era consumat de membrii familiei şi de musafiri.

  • Salam de Sibiu

    Salam de Sibiu

    Unul dintre cele mai rafinate salamuri din România este “Salamul de Sibiu. În anul 2016, salamul de Sibiu a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată. Producătorii care fac dovada respectării reţetei şi a ingredientelor au dreptul de a aplica pe etichetă menţiunea de calitate europeană “Indicaţie Geografică Protejată. Pe lângă salamul de Sibiu, există şi alte produse alimentare româneşti protejate în Uniunea Europeană, precum Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Cârnaţii de Pleşcoi sau Magiunul de prune de Topoloveni.



    Conform descrierii din documentul intitulat Documentaţie înregistrare Indicaţie Geografică Protejată Salam de Sibiu afişat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, produsul Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, cu mucegai nobil, realizat din carne de porc aleasă la roșu (din carne se îndepărtează, după caz, fragmentele de os, grăsimea moale, flaxurile, ligamentele, tendoanele, vasele mari de sânge și părțile sângerate, ganglionii și porțiunile ștampilate), provenită de la porcine ajunse la maturitate (cu greutatea în viu de peste 100 kg) și din slănină tare.



    Povestea salamului de Sibiu începe la sfârşitul secolului al 19-lea, în zona Carpaţilor Meridionali, unde a început să se producă un salam uscat denumit salam de iarnă, ulterior salam din vama Sibiu și, în cele din urmă, Salam de Sibiu. Acest nou produs reușește să atragă atenția consumatorilor, mai ales cel realizat de fabricanții de Salam de Sibiu Jozsef Theil și Filippo Dozzi. Cei doi producători de mezeluri au transformat Salamul de Sibiu într-un aperitiv nelipsit de la dineuri.



    Dar cum se obţine acest salam? Carnea de porc, minim 70% din compozţie şi slănina trebuie tocate mărunt, până la dimensiunea bobului de orez, adică între 2 şi 4 milimetri. Se adaugă piper măcinat, ienibahar, de asemenea măcinat, usturoi pisat şi sare, iar în regim industrial antioxidanţi şi agenţi de maturare. Ca şi altădată, pot fi utilizați agenți de maturare alcoolici, precum vinul, rachiu, vinars, vin spumant sau bere neagră. Se obţine o pastă cu o culoare rubinie, care este introdusă în membrane.



    Salamul astfel obţinut este afumat cu lemn de esență tare, după care se lasă la uscat în încăpeeri răcoroase, minim 60 de zile. Producătorii atestaţi de salam de Sibiu menţionează că termenul de valabilitate este cuprins între 45 şi 120 de zile, însă în gospodăriile tradiţionale acest tip de salam ţinea mai mult sau mai puţin, în funcţie de ritmul în care era consumat de membrii familiei şi de musafiri.

  • February 19, 2016 UPDATE

    February 19, 2016 UPDATE

    EUROPEAN COUNCIL — The European Council President Donald Tusk announced late on Friday that there is unanimous support for a deal between the UK and the EU. The announcement comes after two days of intense negotiations in Brussels. The agreement paves the way for the UKs in/out referendum on EU membership in June. I have negotiated a deal to give the UK special status in the EU. I will be recommending it to Cabinet tomorrow”, the British Premier said in a post on Twitter. Romania was represented at the European Council meeting by President Klaus Iohannis.




    HEALTHCARE — The Romanian PM, Dacian Ciolos, and the healthcare minister, Patriciu Achimas Cadariu, on Friday paid a visit to Arges County, in the south, where several cases of serious digestive problems have been reported among children. On Thursday two foreign experts came to Romania in an attempt to identify the source of the bacteria that caused the digestive problems in children. 3 of the children continue to be in a serious state, having been diagnosed with the hemolytic-uremic syndrome. We recall that 3 children died in February due to serious digestive infections that were followed by other major complications.




    BRANCUSI DAY— In 2016 Romania marks 140 years since the birth of the great sculptor Constantin Brancusi. February 19 has been proclaimed national celebration day and the National Program “140 years since the birth of the great sculptor Constantin Brancusi” has been launched on the occasion. The program is being run by the Romanian Cultural Institute in partnership with the “Constantin Brancusi” Centre for Research, Documentation and Promotion. On Brancusi Day, various events have been scheduled across Romania as well as at the Romanian Cultural Institute’s centres abroad.



    ECONOMY — Romania attracted 1.25 billion euros from the external capital markets, by reopening the two instalments of euro bonds issued in October 2015, at historical cost lows, the Public Finance Ministry officials announced on Friday. Of the total sum lent, 750 million euros will reach maturity in 10 years’ time while 500 million euros will reach maturity in 20 years’ time. According to Finance Minister, Anca Dragu, the transaction reconfirms the very good perception of and the confidence of investors in the Romanian economy in the context of a volatile market.



    FOOD INDUSTRY — “Salam de Sibiu”, a dried raw salami with noble mould, has been registered under EU quality schemes as a Romanian traditional product, being recognised as such at EU level, the Romanian Agriculture Ministry has announced. According to the line ministry, “Salam de Sibiu” has been included in the Register of Protected Designation of Origin (PDO) and Protected Geographical Indication (PGI). The decision by the European Commission was published on Friday in the Official Journal of the EU. Romania has only one more similar product recognised at EU level, namely “Magiun de prune Topoloveni”, which is a jam made from very ripe fruit, from various plum varieties, without added sugar. The agriculture minister, Achim Irimescu, said late last year that Romania intends to get European recognition for two other products: the cheese of Ibanesti and the famous kürtőskalács, a spit cake made in Tinutul Secuiesc (Szecklerland), in central Romania.



    FILM — The long reel “Illegitimate” directed by Romanian Adrian Sitaru will have a final screening on Saturday at the Berlin International Film Festival. The film, which had its world premiere late last week, has received big hands of applause from the public and appreciative reviews by international journalists. “Illegitimate”, one of the most daring and thought-provoking Romanian films in recent years, tells the story of two brothers and their illegitimate love. The Berlin International Film Festival started on February 11 and runs until February 21.



    HANDBALL — Romania’s vice champion women’s handball team, HCM Baia Mare, on Friday qualified to the Champions League’s quarter finals, after defeating, on home turf, the German team Thuringer HC, 38-27, in the main Group 1 of the Champions League. In the same competition, but in the 2nd main Group, the champions CSM Bucharest will take on the Danish team FC Midtjylland, on Sunday, in an away match. Ranking first in this group is the defending champion Buducnost Podgorica, followed by Gyori Audi ETO KC, RK Vardar Skopje and CSM Bucharest.


    (Translated by Diana Vijeu)