Tag: salariu mediu

  • Jurnal românesc – 23.12.2016

    Jurnal românesc – 23.12.2016

    Companiile din România au creat, anul acesta, peste 150.000 de noi locuri de muncă, acesta fiind cel mai ridicat nivel al noilor angajări din ultimii 15 ani. Totuşi, cererea de angajaţi e în continuare mult mai mare decât oferta de candidaţi. De fapt, anul acesta a fost marcat de cel mai mare deficit de personal cu care s-au confruntat angajatorii, iar pentru a reţine şi a atrage candidaţi, companiile au majorat semnificativ salariile. La nivelul întregii economii, salariul mediu a crescut cu 14% în ultimul an şi a ajuns la aproape 2.100 de lei net pe lună, creşterea fiind influenţată şi de majorarea salariului minim pe economie (care a ajuns la 925 de lei net şi 1.250 de lei brut anul acesta, în creştere cu 18% faţă de anul anterior).



    România are cel mai scăzut nivel al cheltuielilor pentru protecţie socială pe cap de locuitor, care sunt cu 71 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, urmată de Bulgaria şi Letonia, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate de biroul european de Statistică Eurostat. Datele, calculate în funcţie de standardele puterii de cumpărare (care exclud diferenţele de preţuri între ţări), arată că aceste cheltuieli sunt în Bulgaria cu 68 de puncte procentuale mai mici faţă de media UE, iar în Letonia cu 67 de puncte. Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia socială pe cap de locuitor sunt în Luxemburg, Danemarca, Olanda şi Austria, urmate de Germania şi Franţa.



    Noul cadru legal al asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) prevede înlocuirea documentului cu care se poate face dovada încheierii acesteia. Astfel, modelul actului ce atestă existenţa asigurării RCA a fost schimbat efectiv începând de astăzi. Asigurarea RCA este reglementată, începând din 19 septembrie, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016. Acest act normativ prevede, printre altele, înlocuirea poliţei de asigurare RCA cu contractul RCA. Acesta conţine cam aceleaşi informaţii ce se regăseau în poliţa RCA, doar că diferă formatul în care sunt prezentate acestea.



    Rambursările pentru exerciţiul financiar 2007 – 2013 aprobate de Comisia Europeană (CE) pentru România au depăşit, anul acesta, 4 miliarde de euro dintr-un total de 14 miliarde de euro, care reprezintă bugetul total alocat pentru programe. Rata absorbţiei fondurilor europene a crescut, din noiembrie 2015 până în octombrie 2016, cu circa 21% – potrivit bilanţului Ministerului Fondurilor Europene. Pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, Ministerul Fondurilor Europene a lansat 41 de proiecte a căror valoare se ridică la peste 13 miliarde de euro, după ce în perioada anterioară valoarea proiectelor nu a depăşit 1 miliard de euro. Cele 41 de proiecte au fost lansate doar în acest an, după ce anul trecut numărul acestora nu a depăşit 10 astfel de iniţiative. Printre proiectele amintite în bilanţul ministerului se numără un proiect pentru infrastructură, unul regional, dar şi proiecte pentru competitivitate şi capacitate administrativă.



    Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a decorat, în cadrul unei ceremonii oficiale, pe Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, cu Ordinul de Onoare, în semn de înaltă apreciere a meritelor în consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Moldova. De asemenea, rectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Valentin Popa, a primit Ordinul de Onoare pentru merite în dezvoltarea şi consolidarea colaborării dintre România şi Republica Moldova în domeniul învăţământului universitar şi pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare.

  • Jurnal românesc – 5.02.2015

    Jurnal românesc – 5.02.2015

    Competenţele tinerilor români cu studii în străinătate şi care s-au remarcat în domeniile în care activează se pot transforma într-un instrument valoros de promovare a interesului naţional — a apreciat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El a făcut declaraţia la ceremonia de semnare, miercuri, a protocoalelor de colaborare dintre ministerul de Externe, pe de o parte, şi Liga Studenţilor Români din Străinătate, şi, respectiv, Fundaţia Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor, pe de alta. Cele două documente stabilesc liniile comune de acţiune ale ministerului, Ligii şi Fundaţiei, între care şi efectuarea de către studenţii români cu pregătire academică în străinătate a unor stagii de practică în Centrala MAE şi în misiunile diplomatice ale României. Ministrul Aurescu a precizat că în realizarea acestor protocoale s-a plecat de la ideea că promovarea obiectivelor României, inclusiv a celor de politică externă, trebuie să se sprijine mult mai mult pe contribuţia tinerilor de valoare aflaţi temporar în străinătate.



    Guvernul de la Bucureşti intenţionează să construiască nouă mii de locuinţe destinate închirierii, pentru familiile sau persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cu venituri sub salariul mediu pe economie. Pentru finanţarea proiectului, Executivul a aprobat contractarea unui împrumut de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În şedinţa de miercuri a Executivului, plafonul de garantare pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit a fost stabilit la zece milioane de lei, iar plafonul pentru programul Prima Casă va fi suplimentat, dacă suma de două miliarde şase sute de milioane de lei alocată pentru 2015 va fi cheltuită, a precizat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.



    Preşedinte Klaus Iohannis a afirmat că rezultatul alegerilor parlamentare de pe 30 noiembrie conduce la imperativul ca în viitoarea putere executivă de la Chişinău responsabilitatea parcursului democratic să fie împărţită între toate partidele proeuropene. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis — a subliniat preşedintele, la discuţiile cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă. Declaraţia survine pe fondul incertitudinilor privind configuraţia viitorului Executiv de la Chişinău. Premierul desemnat, Iurie Leancă, nu a exclus posibilitatea renegocierii actualei coaliţii minoritare şi formarea unei alianţe majoritare în formula guvernului pe care l-a condus şi până acum, format din partidele Liberal Democrat, Democrat şi Liberal. Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de sprijinul majorităţii deputaţilor, adică de cel puţin 51 de voturi. PLDM şi PD deţin împreună doar 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, iar cele două formaţiuni din coaliţia minoritară mizează şi pe voturile liberalilor.



    România aşteaptă ca mobilizarea cetăţenilor ucraineni pentru lupta cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze imparţial, transparent şi nediscriminatoriu. La discuţiile cu ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Teofil Bauer, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi-a reiterat preocuparea faţă de soarta celor peste 400 de mii de etnici români, concentraţi în nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei, Ţinutul Herţa şi Transpacarpatia. El a precizat că autorităţile de la Bucureşti sunt în contact permanent, prin intermediul diplomaţilor români de la ambasada din Kiev şi consulatele din Cernauţi şi Odessa, cu reprezentanţii acestora. Potrivit mass-media, pentru a opri fuga de mobilizare, autorităţile ucrainene au decis să impună restricţii de călătorie în străinătate pentru bărbaţii încorporabili.