Tag: salata bouef

  • Pe masa festivă de Revelion

    Pe masa festivă de Revelion

    Românii
    sunt din ce în ce mai interesați să petreacă Revelionul în stradă, urmărind
    spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii. Sunt însă şi români
    care aleg să petreacă noaptea de Revelion în stațiunile montane sau în cele
    balneoclimaterice, la rude, la prieteni sau acasă. Pe lângă bradul de Crăciun, în casa în care este
    organizată petrecerea de Revelion trebuie să fie ramuri de vâsc, o plantă
    semiparazită care se dezvoltă pe crengile copacilor, dar despre care se spune
    că aduce noroc. Petrecerea începe, de obicei, la ora 21 şi se încheie spre
    dimineaţă, iar pe masa festivă de Revelion sunt aduse pe rând aperitive reci şi
    calde, felul principal, iar la final desert, toate acestea fiind stropite cu
    băuturi alcoolice şi non-alcoolice. Desigur, nu lipsește vinul spumant, servit
    la trecere în Noul An.


    Pe platourile cu aperitive
    se află preparate din carne de porc și brânzeturi. Există și preparate
    specifice, precum ouăle umplute, salata boeuf și piftia de porc, de pasăre sau
    chiar de pește. Ouăle umplute sunt, de fapt, jumătăţi de ou care, după
    fierbere, sunt umplute cu pateu de ficat, acoperite cu maioneză şi ornate cu
    frunze de pătrunjel.

    Salata boeuf a fost inventată în bucătăriile boierilor din
    Valahia și are la bază o salată germană, un amestec de carne mărunțită, legume
    fierte, sfeclă roșie, ceapă, castraveți murați și maioneză. Pentru a pregăti
    salata de boeuf, avem nevoie de carne de vită și cartofi în cantități egale, de
    câțiva castraveți murați și de câțiva gogoșari murați în oțet, de o conservă de
    mazăre, de câțiva morcovi și de maioneză. Se fierb cartofii, morcovii și
    carnea, având grijă ca legumele să nu se sfărâme, iar după ce se răcesc se taie
    în cuburi foarte mici, la fel ca și castraveții și gogoșarii. Toate acestea se
    amestecă într-un castron împreună cu maioneza după care totul se răstoarnă pe
    un platou unde i se dă forma unui tort, acoperit cu un strat subțire de
    maioneză. Se ornează cu felii subțiri de gogoșari și castraveți, cu rondele de
    morcov și cu rondele provenite dintr-un ou fiert.


    După astfel de aperitive, pe masa festivă de
    Revelion se vor afla felurile principale de mâncare precum sarmalele, friptura
    şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură de varză călită. Tradiţia de a mânca
    preparate pe bază de carne de porc este întâlnită în mai multe țări precum
    Spania, Austria, Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc
    purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de Revelion se află purceluşi de
    marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate
    din carne de porc se bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi
    prosperitatea.


    Cozonacul umplut cu cremă
    de nuci şi cu rahat, îngheţata, salata de fructe, o felie de tort sau
    combinații ale acestor deserturi încheie masa de Revelion. Un preparat specific
    petrecerii de Revelion este plăcinta cu răvaşe. Plăcinta este umplută cu brânză
    dulce și stafide, dar conține și bilete de hârtie, pe care sunt scrise diferite
    mesaje. Fiecare participant la petrecerea de Revelion primește un răvaș,
    descoperind o predicţie pentru anul care tocmai a început.


  • Pe masa festivă de Revelion

    Pe masa festivă de Revelion

    Românii
    sunt din ce în ce mai interesați să petreacă Revelionul în stradă, urmărind
    spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii. Sunt însă şi români
    care aleg să petreacă noaptea de Revelion în stațiunile montane sau în cele
    balneoclimaterice, la rude, la prieteni sau acasă. Pe lângă bradul de Crăciun, în casa în care este
    organizată petrecerea de Revelion trebuie să fie ramuri de vâsc, o plantă
    semiparazită care se dezvoltă pe crengile copacilor, dar despre care se spune
    că aduce noroc. Petrecerea începe, de obicei, la ora 21 şi se încheie spre
    dimineaţă, iar pe masa festivă de Revelion sunt aduse pe rând aperitive reci şi
    calde, felul principal, iar la final desert, toate acestea fiind stropite cu
    băuturi alcoolice şi non-alcoolice. Desigur, nu lipsește vinul spumant, servit
    la trecere în Noul An.


    Pe platourile cu aperitive
    se află preparate din carne de porc și brânzeturi. Există și preparate
    specifice, precum ouăle umplute, salata boeuf și piftia de porc, de pasăre sau
    chiar de pește. Ouăle umplute sunt, de fapt, jumătăţi de ou care, după
    fierbere, sunt umplute cu pateu de ficat, acoperite cu maioneză şi ornate cu
    frunze de pătrunjel.

    Salata boeuf a fost inventată în bucătăriile boierilor din
    Valahia și are la bază o salată germană, un amestec de carne mărunțită, legume
    fierte, sfeclă roșie, ceapă, castraveți murați și maioneză. Pentru a pregăti
    salata de boeuf, avem nevoie de carne de vită și cartofi în cantități egale, de
    câțiva castraveți murați și de câțiva gogoșari murați în oțet, de o conservă de
    mazăre, de câțiva morcovi și de maioneză. Se fierb cartofii, morcovii și
    carnea, având grijă ca legumele să nu se sfărâme, iar după ce se răcesc se taie
    în cuburi foarte mici, la fel ca și castraveții și gogoșarii. Toate acestea se
    amestecă într-un castron împreună cu maioneza după care totul se răstoarnă pe
    un platou unde i se dă forma unui tort, acoperit cu un strat subțire de
    maioneză. Se ornează cu felii subțiri de gogoșari și castraveți, cu rondele de
    morcov și cu rondele provenite dintr-un ou fiert.


    După astfel de aperitive, pe masa festivă de
    Revelion se vor afla felurile principale de mâncare precum sarmalele, friptura
    şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură de varză călită. Tradiţia de a mânca
    preparate pe bază de carne de porc este întâlnită în mai multe țări precum
    Spania, Austria, Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc
    purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de Revelion se află purceluşi de
    marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate
    din carne de porc se bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi
    prosperitatea.


    Cozonacul umplut cu cremă
    de nuci şi cu rahat, îngheţata, salata de fructe, o felie de tort sau
    combinații ale acestor deserturi încheie masa de Revelion. Un preparat specific
    petrecerii de Revelion este plăcinta cu răvaşe. Plăcinta este umplută cu brânză
    dulce și stafide, dar conține și bilete de hârtie, pe care sunt scrise diferite
    mesaje. Fiecare participant la petrecerea de Revelion primește un răvaș,
    descoperind o predicţie pentru anul care tocmai a început.