Tag: Salata cu icre de știucă de Tulcea

  • Salata cu icre de știucă de Tulcea, produs cu indicație geografică protejată în UE

    Salata cu icre de știucă de Tulcea, produs cu indicație geografică protejată în UE

    România are 75 de produse înregistrate pe sisteme de calitate europene. Zece dintre acestea sunt din Dobrogea.


    Este vorba de 7 tipuri de vin de la cramele din Dobrogea, la care se adaugă
    scrumbia afumată de Dunăre și plăcinta dobrogeană, și – recent adăugată pe
    această listă – salata cu icre de știucă din Tulcea.


    Aceasta din urmă este în registrul Indicație Geografică Protejată.


    Ce înseamnă acest lucru, am aflat de la Ștefan Turcu, purtătorul de
    cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene în România:


    Înseamnă că există o
    legătură între regiunea geografică specifică și denumirea produsului. Adică, în
    cazul în care o anumită calitate, reputație sau caracteristică poate fi
    atribuită în mod esențial regiunii. Aria geografică pe care a analizat-o
    Comisia Europeană, evident se referă la județul Tulcea, care include Rezervația
    Biosferei Deltei Dunării.



    Obținerea acestei
    etichete are o importanță deosebită atât pentru producător cât și pentru
    consumatori:


    E foarte important,
    pentru că, pe de o parte, aceste Indicații Geografice Protejate permit
    consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate de
    celelalte iar pe de altă parte, este foarte important pentru producători,
    pentru că este un atu pe care îl au, atât pe piața din Uniunea Europeană și,
    desigur, și la export, adică în afara Uniunii Europene. În primul rând, acestea
    capătă și o etichetă specifică, care până la urmă, aduce mai mulți clienți iar
    consumatorii au garanția că consumă un produs cu adevărat autentic.



    În obținerea etichetei
    de produs cu Indicație Geografică Protejată o importanță deosebită o are și
    rețeta produsului, care trebuie să respecte anumite ingrediente și proporții:


    Această salată cu icre
    de știucă de Tulcea are o rețetă – pentru că și rețeta a fost omologată și este
    și ea protejată – trebuie să se utilizeze minimum 29% icre din care 15% să fie
    de știucă, sărate, cu bobul întreg. Și aspectul produsului este important.
    Pentru că acest aspect este conferit de consistența cremoasă și omogenă. Adică,
    sunt niște elemente foarte serioase, care au făcut Comisia Europeană să aprobe
    și această cerere de înregistrare a acestei denumiri, să facă parte din galeria
    produselor europene care sunt protejate.



    Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare
    deja protejate, la nivel european. Lista este disponibilă în baza de
    date eAmbrosia.








  • Două noi produse româneşti cu IGP

    Două noi produse româneşti cu IGP

    Caşcavalul de Săveni este singurul caşcaval din România care primeşte protecţie la nivelul Uniunii Europene cu
    denumirea Indicaţie geografică protejată, iar salata cu icre de știucă de
    Tulcea este un produs care utilizează în principal materii prime din regiunea
    Tulcea, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării. Astăzi
    vorbim despre aceste 2 produse româneşti certificate la nivel european şi avantajele
    pe care le oferă protecţia Uniunii Europene.



    Cu: Ștefan Turcu,
    şeful Biroului de Presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Viorel
    Şfabu, producătorul Caşcavalului de Săveni din localitatea Săveni judeţul
    Botoşani şi Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi
    Dezvoltării Rurale.