Tag: scordoleaua

  • Preparate din peşte

    Preparate din peşte

    În perioada postului
    Paştelui ortodox, există două sărbători când creştinii au dezlegare la peşte:
    Bunavestire şi Floriile. De aceea, pentru acestă ediţie vă oferim câteva
    sugestii pentru masa de Florii. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont şi de
    faptul că în România este prohibiţie la pescuitul unor specii de peşti. Acum
    este sezonul scrumbiilor, care pot fi gătite pe grătar sau în diverse variante
    la cuptor.

    Ca aperitiv, pe lângă salata de icre, pot fi pregătite
    chifteluţe din peşte. Acestea Pot fi preparate din orice specie de peşte, însă
    este preferat peştele mai mare, cu oase mai mari sau mai puţine. Avem nevoie de
    un kg de carne de peşte, de două … trei cepe, de câţiva căţei de usturoi, de
    două ouă, de puţină făină, de piper şi sare. În unele variante se foloseşte
    piure de cartofi, în alta variante este de ajuns să punem miezul a două felii
    de pâine, dar în niciun caz nu trebuie să uităm să punem o legătură de mărar.
    După ce a fost dezosată şi după ce a fost îndepărtată pielea, carnea de peşte
    trebuie trecută prin maşina de tocat. Pasta rezultată este amestecată apoi
    într-un bol cu cepele tocate mărunt, cu mărarul, de asemenea, tocat, cu feliile
    de pâine, cu ouăle, cu piper şi sare, după gust. Căţeii de usturoi, pisaţi,
    sunt adăugaţi în compoziţia care trebuie omogenizată cu mâna pentru a găsi şi
    îndepărta eventualele oase de peşte rămase în tocătură. În continuare, cu
    ajutorul unei linguri, formăm chifteluţele pe care le rostogolim prin făină
    înainte de a le pune la prăjit în tigaie.

    Şi
    din peşte afumat se pot obţine preparate gustoase. Peştii afumaţi pot fi consumaţi ca atare, dar şi
    preparaţi, cu diferite legume. Putem face foarte rapid o salată din peşte
    afumat cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată solzişori, cu
    un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm, evident, bucăţi mici de peşte afumat,
    zeama de la jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul într-un bol
    şi această salată poate fi servită imediat.


    O mâncare din peşte afumat pe care o putem savura
    în special în Delta Dunării este scordoleaua, o moştenire balcanică, pe care o
    întâlnim atât în bucătăria grecească, cât şi în cea turcească. Mai mult decât
    atât, echivalentul elen al acestui preparat poartă un nume apropiat – skordo -
    ceea ce în traducere înseamnă usturoi. Pentru a obţine acest preparat avem
    nevoie de un kg de cartofi, de un kg de peşte file afumat, de ulei sau de
    lapte, unt, nuci, usturoi, piper şi frunze de ţelină. Pentru a-i transforma în
    piure, cartofii trebuie curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, însă în Delta Dunării
    se obişnuieşte ca peştele şi cartofii în coajă să fie puşi la fiert laolaltă.
    Deoarece peştele afumat este şi sărat, în piure nu se mai adaugă sare. În continuare
    se pregăteşte piureul de cartofi în care se pune puţină zeamă din oala în care
    a fiert peştele şi se adaugă câteva nuci pisate, mujdei de usturoi, piper după
    gust şi câteva frunze de ţelină.
    Amestecăm cu puţin ulei de măsline sau lapte până când obţinem un piure cremos.
    Ca mod de prezentare, bucăţile de peşte afumat sunt aşezate pe un platou, iar
    deasupra acestora se întinde un strat uniform de piure. Există însă şi varianta
    în care peştele este tăiat în bucăţi mici, care sunt amestecate cu piureul de
    cartofi.

  • Preparate din peşte

    Preparate din peşte

    În perioada postului
    Paştelui ortodox, există două sărbători când creştinii au dezlegare la peşte:
    Bunavestire şi Floriile. De aceea, pentru acestă ediţie vă oferim câteva
    sugestii pentru masa de Florii. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont şi de
    faptul că în România este prohibiţie la pescuitul unor specii de peşti. Acum
    este sezonul scrumbiilor, care pot fi gătite pe grătar sau în diverse variante
    la cuptor.

    Ca aperitiv, pe lângă salata de icre, pot fi pregătite
    chifteluţe din peşte. Acestea Pot fi preparate din orice specie de peşte, însă
    este preferat peştele mai mare, cu oase mai mari sau mai puţine. Avem nevoie de
    un kg de carne de peşte, de două … trei cepe, de câţiva căţei de usturoi, de
    două ouă, de puţină făină, de piper şi sare. În unele variante se foloseşte
    piure de cartofi, în alta variante este de ajuns să punem miezul a două felii
    de pâine, dar în niciun caz nu trebuie să uităm să punem o legătură de mărar.
    După ce a fost dezosată şi după ce a fost îndepărtată pielea, carnea de peşte
    trebuie trecută prin maşina de tocat. Pasta rezultată este amestecată apoi
    într-un bol cu cepele tocate mărunt, cu mărarul, de asemenea, tocat, cu feliile
    de pâine, cu ouăle, cu piper şi sare, după gust. Căţeii de usturoi, pisaţi,
    sunt adăugaţi în compoziţia care trebuie omogenizată cu mâna pentru a găsi şi
    îndepărta eventualele oase de peşte rămase în tocătură. În continuare, cu
    ajutorul unei linguri, formăm chifteluţele pe care le rostogolim prin făină
    înainte de a le pune la prăjit în tigaie.

    Şi
    din peşte afumat se pot obţine preparate gustoase. Peştii afumaţi pot fi consumaţi ca atare, dar şi
    preparaţi, cu diferite legume. Putem face foarte rapid o salată din peşte
    afumat cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată solzişori, cu
    un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm, evident, bucăţi mici de peşte afumat,
    zeama de la jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul într-un bol
    şi această salată poate fi servită imediat.


    O mâncare din peşte afumat pe care o putem savura
    în special în Delta Dunării este scordoleaua, o moştenire balcanică, pe care o
    întâlnim atât în bucătăria grecească, cât şi în cea turcească. Mai mult decât
    atât, echivalentul elen al acestui preparat poartă un nume apropiat – skordo -
    ceea ce în traducere înseamnă usturoi. Pentru a obţine acest preparat avem
    nevoie de un kg de cartofi, de un kg de peşte file afumat, de ulei sau de
    lapte, unt, nuci, usturoi, piper şi frunze de ţelină. Pentru a-i transforma în
    piure, cartofii trebuie curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, însă în Delta Dunării
    se obişnuieşte ca peştele şi cartofii în coajă să fie puşi la fiert laolaltă.
    Deoarece peştele afumat este şi sărat, în piure nu se mai adaugă sare. În continuare
    se pregăteşte piureul de cartofi în care se pune puţină zeamă din oala în care
    a fiert peştele şi se adaugă câteva nuci pisate, mujdei de usturoi, piper după
    gust şi câteva frunze de ţelină.
    Amestecăm cu puţin ulei de măsline sau lapte până când obţinem un piure cremos.
    Ca mod de prezentare, bucăţile de peşte afumat sunt aşezate pe un platou, iar
    deasupra acestora se întinde un strat uniform de piure. Există însă şi varianta
    în care peştele este tăiat în bucăţi mici, care sunt amestecate cu piureul de
    cartofi.