Tag: scortisoarea

  • Mucenici

    Mucenici

    La 9 martie, în calendarul
    creştin ortodox este marcată sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia
    (Armenia), iar în cel romano-catolic cei
    40 de ostaşi capadocieni martiri. În România există tradiţia ca femeile să
    pregătească mucenici, colaci din făină, copţi în cuptor sau fierţi în apă.
    Mucenicii au forma cifrei 8, de la soldaţii creştini care s-au luat în braţe
    pentru a nu îngheţa de frig în apa lacului în care, din cauza credinţei lor, au
    fost pedepsiţi să stea de către guvernatorul roman. Tradiţia era ca femeile să
    pună la copt 40 de forme din aluat, numite mucenici sau sfinţişori, iar
    bărbaţii să bea 40 de pahare de vin roşu. Scoşi din cuptor, mucenicii erau unşi
    cu miere, deasupra lor se presăra miez de nucă, iar apoi erau împărţiţi mai
    ales copiilor din vecini.


    În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi
    nucă, în timp ce în Muntenia şi Dobrogea (provincii istorice din sudul,
    respectiv sud-estul României), aceştia au aceeaşi formă, dar dimensiuni mai
    mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr.


    Pentru mucenicii copţi,
    trebuie pregătit un aluat de cozonac pentru care avem nevoie de un kg de făină,
    de 200 de grame de zahăr, de un pahar cu lapte, 100 de grame de unt, 6 ouă,
    drojdie sau praf de copt, esenţă de rom, coajă de lămâie, miez de nucă şi
    miere. Drojdia se amestecă în laptele cald, care se toarnă peste făină într-un
    vas mai mare. Tot acolo se pun gălbenuşurile de ou frecate cu unt topit. Se
    amestecă şi se frământă circa 20 de minute pentru omogenizare. Vasul cu aluat
    se lasă la căldură, acoperit, la dospit. După ce aluatul a crescut, se
    porţionează şi se fac şnururi groase de un deget, care se răsucesc în formă de
    opt. Mucenicii sunt aşezaţi apoi într-o tavă unsă cu ulei care apoi este
    introdusă în cuptorul deja încălzit. După ce se rumenesc, mucenicii trebuie
    unşi imediat cu miere, deasupra lor presărându-se miez de nucă măcinat. Se
    servesc reci sau calzi, împreună cu un pahar de vin.


    Pentru mucenicii fierţi,
    avem nevoie de un sfert de kg de făină, de zahăr sau miere, de coajă rasă de
    lămâie, de esenţă de rom, de un sfert de kg de miez de nucă şi de sare. Punem
    făină într-un vas, adăugăm apă şi puţină sare şi amestecăm până când obţinem un
    aluat care nu se lipeşte. Luăm bucăţi mici de aluat pe care le rulăm cu podul
    palmei, după care le încolăcim în forma cifrei 8. Aceşti mucenici, cu o lumgime
    de câtiva centimetri trebuie lăsaţi la uscat pe o coală de hârtie timp de mai
    multe ore. Într-un vas, punem 2 litri de apă la fiert, adăugăm un sfert de kg
    de zahăr sau mai multe linguri de miere, un plic de zahăr vanilat şi aducem la
    fierbere. După aceea punem şi mucenicii, însă în timpul fierberii trebuie amestecat
    din când în când pentru ca aceste forme din aluat nedospit să nu se lipească
    între ele. După ce mucenicii s-au înmuiat, adăugăm în oală şi coaja rasă de la
    o lămâie şi esenţa de rom. Separat, se rumeneşte uşor în cuptor miezul de nucă,
    după care este sfărâmat cu ajutorul unui sucitor. Mucenicii sunt serviţi în
    farfurii de supă, calzi sau reci, deasupra lor presărându-se nucă mărunţită şi
    scorţişoară.

  • Mucenici

    Mucenici

    La 9 martie, în calendarul
    creştin ortodox este marcată sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia
    (Armenia), iar în cel romano-catolic cei
    40 de ostaşi capadocieni martiri. În România există tradiţia ca femeile să
    pregătească mucenici, colaci din făină, copţi în cuptor sau fierţi în apă.
    Mucenicii au forma cifrei 8, de la soldaţii creştini care s-au luat în braţe
    pentru a nu îngheţa de frig în apa lacului în care, din cauza credinţei lor, au
    fost pedepsiţi să stea de către guvernatorul roman. Tradiţia era ca femeile să
    pună la copt 40 de forme din aluat, numite mucenici sau sfinţişori, iar
    bărbaţii să bea 40 de pahare de vin roşu. Scoşi din cuptor, mucenicii erau unşi
    cu miere, deasupra lor se presăra miez de nucă, iar apoi erau împărţiţi mai
    ales copiilor din vecini.


    În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi
    nucă, în timp ce în Muntenia şi Dobrogea (provincii istorice din sudul,
    respectiv sud-estul României), aceştia au aceeaşi formă, dar dimensiuni mai
    mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr.


    Pentru mucenicii copţi,
    trebuie pregătit un aluat de cozonac pentru care avem nevoie de un kg de făină,
    de 200 de grame de zahăr, de un pahar cu lapte, 100 de grame de unt, 6 ouă,
    drojdie sau praf de copt, esenţă de rom, coajă de lămâie, miez de nucă şi
    miere. Drojdia se amestecă în laptele cald, care se toarnă peste făină într-un
    vas mai mare. Tot acolo se pun gălbenuşurile de ou frecate cu unt topit. Se
    amestecă şi se frământă circa 20 de minute pentru omogenizare. Vasul cu aluat
    se lasă la căldură, acoperit, la dospit. După ce aluatul a crescut, se
    porţionează şi se fac şnururi groase de un deget, care se răsucesc în formă de
    opt. Mucenicii sunt aşezaţi apoi într-o tavă unsă cu ulei care apoi este
    introdusă în cuptorul deja încălzit. După ce se rumenesc, mucenicii trebuie
    unşi imediat cu miere, deasupra lor presărându-se miez de nucă măcinat. Se
    servesc reci sau calzi, împreună cu un pahar de vin.


    Pentru mucenicii fierţi,
    avem nevoie de un sfert de kg de făină, de zahăr sau miere, de coajă rasă de
    lămâie, de esenţă de rom, de un sfert de kg de miez de nucă şi de sare. Punem
    făină într-un vas, adăugăm apă şi puţină sare şi amestecăm până când obţinem un
    aluat care nu se lipeşte. Luăm bucăţi mici de aluat pe care le rulăm cu podul
    palmei, după care le încolăcim în forma cifrei 8. Aceşti mucenici, cu o lumgime
    de câtiva centimetri trebuie lăsaţi la uscat pe o coală de hârtie timp de mai
    multe ore. Într-un vas, punem 2 litri de apă la fiert, adăugăm un sfert de kg
    de zahăr sau mai multe linguri de miere, un plic de zahăr vanilat şi aducem la
    fierbere. După aceea punem şi mucenicii, însă în timpul fierberii trebuie amestecat
    din când în când pentru ca aceste forme din aluat nedospit să nu se lipească
    între ele. După ce mucenicii s-au înmuiat, adăugăm în oală şi coaja rasă de la
    o lămâie şi esenţa de rom. Separat, se rumeneşte uşor în cuptor miezul de nucă,
    după care este sfărâmat cu ajutorul unui sucitor. Mucenicii sunt serviţi în
    farfurii de supă, calzi sau reci, deasupra lor presărându-se nucă mărunţită şi
    scorţişoară.